Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Abcug Hujber Ottó 5.

Menjenek tüntetni, vigyenek magukkal traktort

2007.10.24. 14:40 - Az Alkoholisták

Amint azt az Index a minap ügyesen megírta, épül már a nyomorult szalmaerőmű Szerencsen, és emiatt október 27-én, szombaton tüntetést szerveznek a tokaji borászok. Akkor még csak a hírt tettük közzé, azóta azonban megvannak a részletek is. Eszerint 13:00-kor menet indul Tokajból, a hajókikötőtől Szerencsre (aki Mád felől jön, 13:30-kor a 37-es út körforgalmánál csatlakozhat), 14:00-kor pedig félsávos útlezárás kezdődik az erőművárosban, a Tokaji borvidék kapujánál.

Ahol színpadot állítanak fel, és elolvassák jól a tiltakozók aggályait leíró dokumentumot. A szervezők kérik, hogy aki tud, traktorral menjen, úgy lehet eredményesen pályát lezárni. Az organizátorok: Tokaj Renaissance Egyesület, Tokaji Bormívelők Társasága, Tokaji Borút Egyesület, Totem Tokaji Természetvédők Egyesülete, Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség.

Ha már a Tokaji Bormívelők Társasága szóba került, a Bodó Judit elnökölte formáció – Csite kolléga tudósítása szerint – dolgos hétköznapokat él, miszerint a külső szemlélő által kevésbé érzékelhető történések zajlanak körülötte. Elindult valami, de még nem jutott el – vagy ha mégis, nem elég hangosan – azokhoz, akik fogékonyak. Félinformációk, tévhitek és értetlenség szegélyezi az utat, ráadásul a Mádi Kör is útjára indult, ami összezavarhatja a népeket.

A TBT mindenesetre megpróbál minél több energiát fordítani arra, hogy ismereteket nyújtson az érdeklődőknek. A tájékozódásra remek lehetőséget nyújt nemrégiben startolt internetes oldaluk. Akik személyesen is szeretnének kérdéseket feltenni a TBT-tagoknak, november hó második vagy harmadik csütörtökjén Budapesten szóhoz jutnak. A pontos helyszínről és a további tudnivalókról maga Csite nyújt segítséget levélben, írjanak neki.

Címkék: híradó tokaj mádi kör tokaji bormívelők társasága erőmű hujber

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr44205917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2007.10.24. 17:10:55

Tóta W mikor írja le, hogy "sárga anorákos hülyék bábszínháza" mint azt a Tubesi lokátorral kapcsolatban tette?

cuidado llamas 2007.10.24. 17:38:29

megvárja mit öltenek magukra, osztán!

csite 2007.10.25. 08:20:49

Cirfandlia: miért nem a Tótának írod meg a siralmaidat?!
Inkább összefogás kellene!

Cirfandlia 2007.10.25. 10:07:35

MEgirtam, sztem kiröhögött, kb ez a megmozdulás is úgy jön le, mint sok ilyen az országban, pár hülye környezetvédőnek semmilyen beruházás sem tetszik, de azért jöjjön áram a konnektorból. Sajnos a többség nem ismeri az igazi okokat, veszélyeket (A radarnál sem, és biztos vagyok benne hogy itt az erőműnél sem) ezért csak a párak -szerintük- indokolatlan hiszijét látja. Arról nem olvasni sehol (bormívelők, Tokaj.hu) hogy mik is a valós veszélyek. Jó lenne tisztán látni azért, a forgalom növekedés valjuk be eléggé gyenge érv, hiszen ha 50 km-rel arébb teszik attól még haladhatnak arra a kamionok. A mikroklimatikus viszonyok megváltozását valahogy nem tudom elfogadni, amatőr meteorológia kedvelőként és agrárvégzettségűként. Egy erdőrész kivágása (akár a szőlőtelepítés érdekében) vagy egy folyószabályozás, gátépítés sokkal jobban beleszarik a mikroklímába mint az erőmű égésterméke. () Esetleg légszennyezésről beszélhetünk, de CO2-n kívül sztem itt -mivel növényi részről van szó- max a korom és hulló por jöhet szóba; savas eső nehézfémek nem. Szóval szívesen látnám az ellenzők érveit mert így a tiltakozás olyanná fullad, mint amire előző hsz-ben, ill. itt korábban céloztam, a felületesen tájékozottnak csak a felesleges hiszti jön le. És egy tanács, indulatok nélkül többre lehet jutni, összefogás meg érdekek mentén történhet, amik egyértelműek és világosak mindenki számára.

madiborasz 2007.10.26. 13:17:42

TILTAKOZÓ TÜNTETÉS A SZERENCSI SZALMAÉGETŐ HŐERŐMŰ MEGÉPÍTÉSE ELLEN:

OKTÓBER 27-ÉN, SZOMBATON DÉLUTÁN 2 ÓRAKOR SZERENCSEN A VILÁGÖRÖKSÉGI KAPUNÁL


TUDTA-E
- hogy egy 35 méter magas tömbszerű épületet fognak felhúzni a Világörökségi területre több mint tíz hektáron?

- hogy a már most is elviselhetetlen kamionforgalom mellé, évente kb. 20 000 kamion fogja ideszállítani 80 km-es körzetből a tüzelőanyagnak való szalmát, szennyezve a régió levegőjét és a megzavarva a vidék nyugalmát?

- hogy a beruházás veszélyezteti a Tokaji Borvidék világörökségi címét?

- hogy bármilyen alacsony kibocsátású egy erőmű, az annak füstjében található anyagok (mint pl. a dioxin és nitrogén oxidok) szennyezőek, egy részük a természetben felhalmozódik, szennyezik élelmiszereinket, vizeinket?

- hogy egy hasonló nagyságú erőmű üzemeltetését Nyugat-Európában kb. 20 ember végzi?
- hogy a BHD Hőerőmű kft és a KKU Krasznojaszkkrajugol Zrt. mely energetikai szenet forgalmaz, egy ugyanazon címen van bejelentve?

GONDOLT-E MÁR ARRA,
- hogy az erőmű és a szalmát szállító évi kb. 20 000 kamion által kibocsátott égéstermék veszélyezteti az Ön és családja egészségét ?
- hogy az erőmű közelsége miatt az Ön ingatlanjai, esetleges szőlői veszíteni fognak értékükből?
- hogy a szerencsi erőmű negatív hatással lesz az egész tokaji borvidék turizmusára, borászatára?

- hogy nem tisztázott, hogy az erőmű milyen hatással lehet a borvidék speciális mikroklímájára, ami az aszúszem kialakítását lehetővé teszi?

HA NEM SZERETNÉ, HOGY A HŐERŐMŰ A VÁROSA HATÁRÁBAN MEGÉPÜLJÖN, CSATLAKOZZON A TILTAKOZÁSUNKHOZ!

TILTAKOZÁSUNKAT TÖBB EZER EMBER, KÖZTÜK AZ ÁLLAMFŐ IS TÁMOGATJA.

TALÁLKOZZUNK OKTÓBER 27-ÉN, SZOMBATON DÉLUTÁN 2 ÓRAKOR SZERENCSEN, A VILÁGÖRÖKSÉGI KAPUNÁL!

Tokaj Reneszánsz, Tokaji Bormívelők, Tokaji Borút, Totem – Tokaji Természetvédők Egyesülete, a Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség és a tokaji borászok nagy többsége

madiborasz 2007.10.26. 13:42:03

Üdv mindenkinek!

Mádon borászattal foglalkozom és nekem nagyon nem tetszik, hogy az erőművet pont az "orrunk elé" építik! a klímaváltozás miatt megváltozott az uralkodó észak-keleti széljárás és mostanság a déli szél fúj többet. És a tervezett erőmű füstjét emiatt pont a falumra fújja majd. Itt található több mint 1000 ha szőlőterület, rengeteg kiváló dűlő, borászat. A szőlőre épül a környék gazdasága és megengedhetetlen, hogy egy ilyen beruházás miatt menjen tönkre a jó hírneve az itt termelt boroknak.
Hasznosnak tarom magát az ötletet, hogy a mezőgazdasági hulladékot elégetik és energiát állítanak elő belőle. Csak a helyszínnel van a gond. ha ténylegesen szalaégető lesz akkor miért nem olyan helyre építik ahol szalma is van??? pl.az Alföldre
Ha majd jönnek a túristák,szakújságírók a borvidékre és el kell haladniuk az erőmű mellett, akkor mit fognak szólni ehhez a füstülgő vacakhoz? Alapjában kérdőjelezi meg a borvidék jóhírét ez az erőmű! Ezért NEM épülhet meg Szerencsen!
süti beállítások módosítása