Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A lakosság szolgálatában

3 Gere, 3 oportó, 3 pincészet, 3 négyes

2007.11.01. 07:08 - Műtannin

Amíg én makacsul bajlódtam a maródiak listáján, tanult kollégáim a maguk hedonisztikus hajlamait szabadjára engedve mindenféle exkluzív tételekben tobzódtak jobbára, ahelyett, hogy hátukra vették volna a pályát, szántottak-vetettek, vizet hordtak volna, cipelték volna a zongorát. Senki se ír akkor a népi italokról? Az ősz Juventus–Danubius-slágereiről? Ki teszi be a lábát valamelyik hiperbe? Hát persze. Műtannin a lakosság szolgálatában.

A portugiesert még magyarosabb hangzású kékoportó korában sem nagyon szerettük. Bőven túlfújt nemzetiszín lufinak tűnt, tökéletlen helyettesnek, a villányi nagymenő termelők futtatta útszéli, miniszoknyás bányarémnek. A minden szempontból undorító cashflowbor kifejezést is az oportóval összefüggésben hallottuk először. Letermelni, palackozni, kipörgetni!

Csoda, hogy ezek után nem áll rá a szánk az oportóra? Most kötelességszerűen fogyasztottuk mégis, hiszen az őszi vörösborfogyás jelentős részét teszik ki az oportók, Gere klasszikus sötét címkése például egészen biztosan a legnagyobb palackszámban elkelő tétel az úgynevezett csúcspincészetek termékei közül.

No meg a 2006-os vörösévjárat annyira szerencsésnek ígérkezett, hogy még ebben a hozamkorlátozással, gondos szőlészeti munkával csak ritkán találkozó fajtában is érdemesnek tűnt próbát tenni.

Gere Attila Villányi Portugieser 2006

Ha létezik borpiaci termék, amit teli torokból gyaláztunk ebben a blogban, a Gere-oportó mindenképp az. Értetlenkedtünk. Egy csúcsborász (aki mellesleg marketingzseninek tűnik néha) hogyan engedheti meg magának, hogy olyan pocsék borokat forgalmazzon, mint amilyen a fapados oportója volt éveken át?

Ráadásul minden jel szerint ez az a bor, amelyik a legnagyobb példányszámban kel el az eltiborászatok termékei közül. Ezerért egy igazi Gere. Nem átbaszás ez?

De.

Illetve 2006-ban talán mégsem annyira. Ezeregyszáz körül van a bor Auchan-akcióban, és tisztességes anyagnak tűnik.

Rumos meggy és füstölt hús. Hús, hús. Kitartó szaglászásra kis ammóniás húgyszagszerű is előjön.

Szájban kissé égett elöl, a füstösség végigmegy, meggy a vezérgyümölcs, arányos korty, elég hosszú, tanninra ürül a végén kicsit, túl markáns a cser. Rumos megy és sportszelet. Mindene nagy (oportóléptékkel, persze). Mindene száraz.

Meglepően sűrű és markáns.

Termelte és palackozta: L 07028, amit nem tudunk mire vélni, pláne, hogy Gere Attila másik oportóját, a válogatást másik szám termelte és palackozta.

4 pont.

Gere Tamás Villányi Portugieser 2006

A (borpiacilag) kisebbik Gere oportóját nem övezi sem kultusz, sem látványos piaci siker, mindenesetre nála kényelmesebb pozíciót nehéz elképzelni. A másik Gere piacvezető marketingjének farvizén bőven el lehet gumimatracozni. A kínai piacos Neki és Adios melegítők, Sany magnók, Yamasaki hifitornyok gyártójának marketingmenedzserei mit nem adnának egy ilyen lehetőségért.

Füstölt hús marad, kis vanília, itt is föltűnik a vécé, a gyümölcseit nem találom orrban. Sezlony. Vékonyabb, gyorsabb bor a fentinél, savból meríti a lendületet, aztán gyorsan lassul. Kerek és egyszerű, tanninra ez is rágyúr kicsit azért. Némi kesernye van a végén, több, mint szép. Plusz kanalas orvosságosság. 4 pont, de kicsit haloványabb, mint az előző.

Gere Attila Portugieser Válogatás 2006

Ördögárok-dűlő szelekció. 13%. Termelte és palackozta AKA Kft. L07158.

Gere Attila egy-két éve megérezhette, hogy legalábbis kínos a Kopár és a Solus márkanevek tulajdonosaként olyan kékoportóval jelen lennie a piacon, amelyhez hasonlót egy harmadvonalbeli alföldi segédborász is képes kierőlködni, ha éppen ráér a pálinkahamisítás közben. Így jöhetett létre a válogatás, amely állítólag kizárólag saját, természetesen erősen hozamkorlátozott szőlőből áll. Ennek megfelelően az ár is ugrik két kategóriát: ez a dűlősnek hirdetett tétel már háromezer fölött kapható.

Illatába az előzőeknél sokkal intenzívebb a vanília, leginkább ez hasonlít a klasszikus, direkttermős oportóillathoz. De sokkal finomabb szerkezetű, enyhén hecsedlis, finoman földes. Plusz kis kék virágok. Semmi tolakodás, arányos és elegáns, nagy izgalmat viszont ez sem hoz, a fajta korlátait nem töri át, hiába a finom vanília-meggyesség.

4 pont.

A három bor közül kétségtelenül a dűlős válogatás a legjobb, de a Legjobb Vásár (miszerint Best Buy) a fapados Gere-portugieser (mármint az Attiláé).

Címkék: 2006 borok a hiperből gere attila portugieser gere tamás

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr32213815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2007.11.01. 09:14:23

Ebbe a sorba még be lehetett volna venni a "kedvencemet" a Bock portugiesert is. Én sem értem, hogy ezek az emberek miért adnak ki ilyen gyatra minőséget, lejáratva ezzel magukat. Sőt lassan az egész vliiányi régiót lejáratják. A rendszerváltás után nekik sikerült a legjobban a "start", a nagy nevek hozták a nemzetközi elismeréseket, év borászai is nagyrészt közülük kerültek ki, és ugye a vörösbordivat is nekik kedvezett. Aztán elkényelmesedtek, vagy tudja fene mi történt, de már inkább Egerben vagy Szekszárdon történnek érdekes dolgok. Régebben igen sok villányit ittam, de ma inkább egrit vagy szekszárdit vásárolok.

Ha valaki jó portugiesert akar venni, az szerintem a Vylyan 2006-osával, vagy Ebnerével próbálkozzon, bár ez utóbbi szerintem már elfogyott.

pelotepincsi 2007.11.01. 10:01:27

szerintem meg Villányban ott van még a Günzer, a Szende, meg a Maczkó Robi portugizi. a 2006 - os mindháromból nagyon korrekt...

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.11.01. 15:52:28

Nálam villányi portugieserben évek óta Müller János kékoportója a nyerő. Stabil, szép, korrekt borok, évjárattól függően persze, de azért én még rosszat nem ittam tőle. Amúgy meg kérdés, hogy oportóban miért nem próbálozik senki sem azzal, mit is lehet ebből kihozni. Kékfrankossal, kadarkával vannak kísérletek, sikerek, az oportó meg lemarad, elsatnyul, vagy nem is alkalmas arra, hogy "nagy bor" készüljön belőle???

Kadarnet 2007.11.01. 16:24:53

Műtannin,az L kezdetű szám (LOT szám) nem a termelőt és palackozót jelenti,hanem a palackozás dátumát... 2007 28. napja... ezért nem egyforma a kettő:)

Kusuma 2007.11.01. 16:27:41

Zoranka!

Bukolyi Laci kijött egy Portugieserrel 2005-ben. Sokaknak nem tetszett, de szerintem meglehetősen jó és tartalmas bor.

pelotepincsi 2007.11.01. 16:57:22

jó, oké. akkor még hozzuk ide Keller Gyurit meg a Szemes Józsit meg az Öregistent...

Kadarnet 2007.11.01. 17:25:53

Na,egész sok jó oportó gyűlik itt össze..:D

FL 2007.11.01. 20:28:32

Szerintem Jekl Béla oportója a legjobb. Nem egyszer ittam már, és jobbnak tartom a Bockénál és a Gere Attiláénál is. Árban kb. azonos velük (már ahol azonos...). A leginkább gyümölcsös oportó, amit ismerek.

pelotepincsi 2007.11.02. 19:03:41

csak a hecc kedvéért vettem ma egy vlyan 2006 - os portugizit...:))

Sárfehér 2007.11.03. 12:04:25

A madarasban ezerötér kapható Polgár 6-os gizije, sötét, kicsit sok talán a tanninja, de jó. Günzer Tamás 6-osa sokkal világosabb, üdébb, úgyszintén itatja magát, én a várban kóstoltam, és a Praktikerben (!!! hamár hiperbor:))) kaptam. Egyszer már írtam, hogy a Kaiser-Spar csoportban kapható Simon 6-os Gőzmalmosi Kékportugálja, de négyezerért. Nem vettem meg, de kíváncsi vagyok rá. Valakinek van vele tapasztalata?

Jenyei 2007.11.03. 13:40:05

Utoljára egy akusztikus gitárra csodálkoztam rá a Praktikerben, szóval már bor is...

Műtannin · http://amuva.hu 2007.11.04. 00:59:43

Kadarnet: a palackról idéztem. "Termelte és palackozta: L07028" Egyébként az AKA Kft. megjelenése a Gere-univerzumban nekem újdonság.

Jenyei 2007.11.06. 12:56:04

Az alábbiak szerint több, mint két éve megjelent már.

www.bormin.hu/index.php?akt_menu=146

gl 2007.11.07. 22:09:27

..az is sokat érthet a borhoz aki novemberben tavalyi oportót vesz!
A tavalyiak közül egyébként ( amikor még ihatóak voltak: januártól-szeptemberig ) a Geréé volt a leggyengébb, a Günzer Zoltáné pedig az egyik legjobb! Az idén eddig a Mayer viszi a pálmát! Csak ne megint egy év múlva teszteljétek a mostanit! Inkább a tavasszal. Ezek a borok akkor vannak a "csúcson". Ilyenkor a 2005-ös Pinot Noirok, a 2006-os Kadarkák és Zweigeltek kóstolgatása lenne aktuális. Oszt lehet hogy ezeket a Tescoba nem lehet kapni...meg lehet hogy a bort csak az alkoholisták veszik ott? A Művelt Alkoholistáknak inkább más forrást javaslok!
süti beállítások módosítása