Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az év szakácsa egy vidéki bisztró séfje

Rabanel abból főz, amit maga termeszt

2007.11.07. 16:30 - alföldi merlot

Az egyik legrangosabb étteremkalauz, a Gault Millau általános megdöbbenést keltve egy negyven férőhelyes bisztró séfjét választotta meg az év szakácsának. Jean-Luc Rabanel, az Atelier névre hallgató arles-i (egyébként egy Michelin-csillagos) étterem főszakácsa 43 éves, és a kitüntetést az adományozók szerint "kirobbanó kreativitásával", illetve "modern, kötetlen fantáziájával" érdemelte ki.

Az Atelierben nincs előre megírt menü, csak 'menu d'emotions'-ok, amelyek általában 13 fogásból állnak, és mindössze 65 euróba kerülnek (a kalauz megfogalmazása szerint ez egy "brasserie-ebéd" ára). Rabanel az ételeket szinte kizárólag a saját 3 hektáros kertjéből származó, organikusan termesztett gyümölcsökből és zöldségekből készíti. A Decanternek nyilatkozva ilyeneket mondott: "Fantasztikus megtiszteltetés ez egy aprócska étteremnek, amely nem rendelkezik komoly anyagi háttérrel, igazi forradalom. Amikor a szerkesztő telefonon felhívott, azt hittem, hogy valaki hülyéskedik velem. Aztán elsírtam magam. 10 perc türelmet kellett kérnem, hogy valahogy összeszedjem magam."

Rabanel saját blogot is vezet. Végül ízelítőként néhány recept a honlapjáról.

Címkék: franciaország híradó szemleszerű elismerés rabanel gault millau

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr61218725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ede bá 2007.11.07. 19:30:35

szép dolgokat csinál, de sajnos 1 kukk nem sok de én még annyit sem értek a szövegből.

evernever 2007.11.07. 20:58:44

Jó ez, jó ez, csak kevés benne a csont :-)

babamama · http://babanevelde.blog.hu/ 2007.11.07. 23:46:14

Megesik a szívem rajta, ahogy elsírta magát!

Megmondtam má nemértő? 2007.11.08. 00:25:13

Csak a viszonyítás kedvéért, az kimaradt a cikkből, hogy akár mennyire is egy negyven férőhelyes vidéki bisztró (bisztró??..ha már francia vidéken vagyunk inkább büfé!!), az egy Michelin csillagos minősítés (kitüntetés?) csak néhány ezer étteremnek van meg a Földön, sajna egyetlen magyar sincs köztük, aki baromira nagyon büszke a Gundelra, erre gondoljon. Pedig a legeslegjobbak három csillaggal rendelkeznek, a világon csak néhány tucat hely van ilyen.

Borboszi 2007.11.08. 20:45:28

... nekem nagyon tetszik ez a fajta filozófia, hogy maga termeszti a főzési alapanyagot.

Manapság már annyira utálok étterembe menni, mert tudom, hogy a legtöbbje egyszerűen választja az olcsó alapanyagokat a helyi nagykerben, vagy xxx-ban, vagy akárhol és általában nem érzem, hogy szeretettel készítenék az ételt. Azért vannak kivételek, sajna ritkán akadok össze velük.

Már ott tartok, hogy én örülök, ha nekem kell főzni, mert azt tudom, hogy én jó alapanyagokat vásárolok, vagy kimegyek a kertbe érte. És ez annyira megérződik az ételen. De lehet azért, is, mert szeretettel főzöm.

Nu, ha éttermem lesz, majd igyekszem... addig meg találtam a fickó honlapján egy csini salátát... ki is mentem keresni ilyen levelet... itt a kert tavunkban van ilyen, de nem voltam benne biztos, hogy ehető.. a rucolámat meg felzabálják a meztelencsigák...

Valaki!!! nem tudja véletlenül, hogy mitől húznak máshová a meztelencsigák??? Bocsi, ez off volt, de nagy ez a gondom. gusztustalanok.. és felzabálnak mindent... :-(((

Borboszi 2007.11.10. 22:31:35

nyomasek_bobo,

köcce, tavasszal kipróbálom majd a sózást. :-) Arról ugyan nem írt a fáma, hogy mikor, meg mennyit is kellene sózni, de majd tavasszal a veteményezés előtt vagy után sózok. Itten a főzéshet ilyen szicílaia durva örlésű sót használok, az gondolom jó lesz ezek ellen a gusztustalanságok ellen is. Aki meg azt bírta írni, hogy elemlámpafénynél este szedegessem összen, az inkább jöjjön ide és szedegesse össze maga ezt a sok gusztustalan dógot itt. :-D

Bár a héten felásom a kertet, mert már havazik itt lassan. Úgyhogy csak egy darad árva radicchio van még kint. Remélem a csigák megfagytak az idénre ;-))) Aztán hajrá tavasszal sózás...

köszi mégegyszer, majd beszámolok az eredményről :-)... ha jövőre nem zabálják le a rucolát és a salátáimat, meg a káposztámat :-)
süti beállítások módosítása