Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az évjárat többé nem számít

Hugh Johnson sznobozik és provokál

2007.11.14. 19:15 - alföldi merlot

Hugh Johnson, a világ kedvenc borzsebkönyvének szerzője, a Decanter babérkoszorús kolumnistája és a Royal Tokaji arca a brit Timesnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az évjáratok többé nem igazán számítanak. Ez egy olyan kijelentés, amire minden művelt alkoholista fölkapja a fejét, és valamelyest ismerve Hugh Johnson munkásságát és hozzáállását, nehéz elképzelni, hogy örömteli megállapításnak szánta. De ki tudja?

Nézzük azt a sovány kontextust, amely rendelkezésünkre áll! Az interjúban Johnson azt mondta, immár számtalan technológiai eszköz és fogás áll a borászok rendelkezésére, hogy a rossz időjárás vagy a betegségek ne tehessék tönkre a termést. Vagyis a fogyasztók számára bármely év jó év.

A 2008-as Borzsebkönyvben Johnson így ír: "Az az igazság, hogy az évjáratok ma kevésbé fontosak, mint korábban voltak. Amikor leemelünk egy bort a polcról, akkor általában nem kell aggódnunk az évjárat miatt. (…) Azok a bizonyos gyenge évek és borok jobbak, mint amilyenek valaha is voltak egész történetük folyamán."

A kalauzban Johnson a borsznobériát is ostorozza, erről az interjúban így beszél: "Az okok, amiért valaki egy bizonyos bort vásárol, összetettek, de a sznobériának jelentős szerep jut." Johnson szerint a név, a címke és a hozzájuk kötődő romantikus képzetek meghatározóak abban, ahogyan például bordóit vásárolunk. Egy névtelen bordói hiába volna olyan jó, mint a neves satók borai, senki nem vásárolná meg.

Hogy ezek a provokatív és erősen vitatható állítások vajon egyszerű reklámfogások-e, amelyek célja fölhívni a figyelmet az aktuális borzsebkönyvre, vagy esetleg a Decanter jövő havi számára, amelyben Johnson részletesen kifejti az álláspontját, a fene se tudja. Én azt gyanítom, hogy a kategorikus kijelentésekről majd szépen kiderül, hogy a borok egy bizonyos csoportjára vonatkoznak, az él kicsorbul, és a provokáció közhelypuffogtatássá szelídül.

Nehéz elképzelni például, hogy Hugh Johnson ezzel a kijelentéssel nyíltan vitába szálljon: "Lehet, hogy a borászoknak immár rendelkezésükre áll mindenféle technológia, de a nagy évjáratok a nyugágyban készülnek, amikor az anyatermészet önmagát múlja felül, és a borászoknak semmi dolguk nem akad" – nyilatkozta Stephen Williams, a londoni Antique Wine Company igazgatója.

Címkék: híradó szemleszerű hugh johnson decanter

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr98229078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2007.11.15. 09:00:36

Azért a kozmetikusoknak és a korrekciós sebészeknek is sokféle technológia áll a rendelkezésére, de a nőknél is mégiscsak az évjárat számít, és az, hogy a természet mennyire volt bőkezű.

osztovata 2007.11.15. 09:57:43

Nagyon okos...Lehet, hogy nem is bort termel hanem bambit? (Fiatalabak kedvéért: ez egy üdítőnek nevezett ital volt)
Lehet persze, hogy az én ízlelésem a rossz, de én érzek különbséget évjáratok közt...igaz nem írok a borról csak iszom:)

jorda 2007.11.15. 10:09:47

Vajon mit szól ehhez Parker ? Bár !
Tokajban egyes borászatok és
megélhetési borászok már feltalálták azt,hogyan lehet minden évben aszút készíteni !
Dacára annak,hogy az elmúlt két évszázadban évtizedenként csak két kiváló évjárat volt.

egri Fehér 2007.11.15. 10:34:18

Ha úgy értette, hogy az újvilági, homogenizált boroknál nincs jelentősége, igaza volt.

Ha úgy értette, hogy a legnagyobb (értsd: legjobb) termelőknél a minőségi szintre (és nem pedig a bor karakterére) nem gyakorol olyan hatalmasan nagy hatást, akkor szerintem egy picit tévedett, de olyan szempontból nem, hogy gyakorlatilag azért rossz borral ezekben az esetekben nem találkozhatunk, csak jóval meg még jobbal.

Ha arra gondolt, hogy az évjárat a normál (értsd: nem homogenizált) boroknál nem gyakorl már nagy hatást a borminőségre (ezúttal beleértve a bor karakterét is), akkor bizony nagyot tévedett, de szerintem nem erre gondolt.

shiraz 2007.11.15. 10:45:05

én nem tudom kitalálni, hogyan értette. De annyi biztos, hogy számomra sokszor elgondolkozató, mennyire ott van sok "nagy" bor mögött a Johnson által emlegetett "technológiai eszköz és fogás". Ilyen értelemben sok esetben nem ismerjük meg az évjárat vagy a termőhely egyediségét.

Shyr Kahn 2007.11.15. 11:13:27

A sznobizmust illetően teljesen igaza van. A vaktesztek igazolják, hogy néha pl. az occsó chilei bor alaposan ráver a nagyra tartott olasz, illletve franszoá borokra. Robert Parker is hasonlót mond, hiszen elvileg ő sem a cimke alapján adja a pontokat, hanem az üveg tartalma alapján. Mondjuk ezzel éppen egy új sznobizmust teremt. Biztosan sok ember van, aki az ő pontozása alapján vesz bort... (bár az is igaz, hogy eligazodásnak alapul kell venni valamit)

pukedli 2007.11.15. 12:03:17

én nem tudom, mit nem lehet ezen érteni. régen sokkal nagyobbak voltak a különbségek a rossz és jó évjáratok között, ma meg a rossz évjáratokban is viszonylag megbízható minőségű borokat tudnak készíteni, kvázi a különbségek nem olyan látványosak.

ennyi!

szerintem ez megint csak a magyar agy "ez nem lehet ilyen egyszerű" reflexe, ami itten beindult nálatok. miért kell mindent túlbonyolítani.

pukedli 2007.11.15. 12:10:03

ja, és kedves AM! Pont nem tőled vártam volna, hogy ennyire kiforgasd a mester szavait. Merthogy ugye szó szerint idézed, hogy asszongya: "Az az igazság, hogy az évjáratok ma kevésbé fontosak, mint korábban voltak...", aztán meg jól adsz a posztnak egy olyan címet, hogy "Az évjárat többé nem számít"

alföldi merlot 2007.11.15. 12:23:37

Pukedli, kattints a linkre, és látni fogod, hogy a cím nem az én saram, szót ki nem forgattam. Sőt.

Jenyei 2007.11.15. 13:13:33

Egész nyáron alig süt a nap, viszont rengeteg eső esik. Savanyú a szőlő mint a bűn, plusz rothad szét. Egy szakértő összefoglalná, hogy a tudomány hogyan készít ilyen évben olyan bort, mint amikor minden szuper volt?

egri Fehér 2007.11.15. 14:06:18

Chilében egészen elképzelhetetlennek tűnik egy ilyen évjárat.

pukedli 2007.11.15. 18:03:05

Bocs, az eredetit valóban nem olvastam előtte! Akkó a Decanter szégyellje magát!!! ;)

pukedli 2007.11.15. 18:03:48

bár valószínűleg tudatos volt...

franki 2007.11.15. 23:13:44

Valószínűen hazája boraira gondolt,hisz az ottani szabályozás igen engedékeny, gyakorlatilag semiiben nem különbözik az általános élelm.ip. törvényektől.
süti beállítások módosítása