Hugh Johnson, a világ kedvenc borzsebkönyvének szerzője, a Decanter babérkoszorús kolumnistája és a Royal Tokaji arca a brit Timesnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az évjáratok többé nem igazán számítanak. Ez egy olyan kijelentés, amire minden művelt alkoholista fölkapja a fejét, és valamelyest ismerve Hugh Johnson munkásságát és hozzáállását, nehéz elképzelni, hogy örömteli megállapításnak szánta. De ki tudja?
Nézzük azt a sovány kontextust, amely rendelkezésünkre áll! Az interjúban Johnson azt mondta, immár számtalan technológiai eszköz és fogás áll a borászok rendelkezésére, hogy a rossz időjárás vagy a betegségek ne tehessék tönkre a termést. Vagyis a fogyasztók számára bármely év jó év.
A 2008-as Borzsebkönyvben Johnson így ír: "Az az igazság, hogy az évjáratok ma kevésbé fontosak, mint korábban voltak. Amikor leemelünk egy bort a polcról, akkor általában nem kell aggódnunk az évjárat miatt. (…) Azok a bizonyos gyenge évek és borok jobbak, mint amilyenek valaha is voltak egész történetük folyamán."
A kalauzban Johnson a borsznobériát is ostorozza, erről az interjúban így beszél: "Az okok, amiért valaki egy bizonyos bort vásárol, összetettek, de a sznobériának jelentős szerep jut." Johnson szerint a név, a címke és a hozzájuk kötődő romantikus képzetek meghatározóak abban, ahogyan például bordóit vásárolunk. Egy névtelen bordói hiába volna olyan jó, mint a neves satók borai, senki nem vásárolná meg.
Hogy ezek a provokatív és erősen vitatható állítások vajon egyszerű reklámfogások-e, amelyek célja fölhívni a figyelmet az aktuális borzsebkönyvre, vagy esetleg a Decanter jövő havi számára, amelyben Johnson részletesen kifejti az álláspontját, a fene se tudja. Én azt gyanítom, hogy a kategorikus kijelentésekről majd szépen kiderül, hogy a borok egy bizonyos csoportjára vonatkoznak, az él kicsorbul, és a provokáció közhelypuffogtatássá szelídül.
Nehéz elképzelni például, hogy Hugh Johnson ezzel a kijelentéssel nyíltan vitába szálljon: "Lehet, hogy a borászoknak immár rendelkezésükre áll mindenféle technológia, de a nagy évjáratok a nyugágyban készülnek, amikor az anyatermészet önmagát múlja felül, és a borászoknak semmi dolguk nem akad" – nyilatkozta Stephen Williams, a londoni Antique Wine Company igazgatója.
Utolsó kommentek