Két villányi borászikon és kongeniális szekszárdi társuk értékelte a 2007-es évet és szüretet. A válaszokból nagyjából egységes kép rajzolódik ki. Csak remélni tudjuk, hogy megalapozott a derűlátás. Annál nagyobb az eltérés az elmúlt évjáratok megítélését illetően. Engem személy szerint mélyen meghatott Ifj. Takler Ferenc csontig hatoló őszintesége, aki a 2005-ös évet 2 pontra hitelesítette. Így a 8 és 9 pontok is más megvilágításba kerülnek.
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2007-es évet?
Gere Attila: Tízes skálán 10-es!
Takler Ferenc: 8
Tiffán Ede: 9
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Gere Attila: Sok erőteljes napsütés után szép ősz.
Takler Ferenc: Sok napsütés.
Tiffán Ede: Sok napfény, magas hőmérséklet, június közepéig megfelelő
csapadék, azt követően frissítő kis esők.
3. Mi lehet a buktatója?
Gere Attila: A maradék cukor.
Takler Ferenc: Aszály és a háromhetes 40 fokos meleg.
Tiffán Ede: Aszályveszély.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Gere Attila: Még nem lehet tudni.
Takler Ferenc: Cabernet sauvignon és kékfrankos.
Tiffán Ede: Fajtától függetlenül az idős ültetvényeknek.
5. Melyik fajta szenvedett?
Gere Attila: A pinot noir és a medoc noir.
Takler Ferenc: A syrah és a kadarka.
Tiffán Ede: Fajtától függyetlenül a fiatal ültetvények.
6. 2000-től 2006-ig milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
Gere Attila:
2000: 10
2001: 6
2002: 9
2003: 10
2004: 8
2005: 7
2006: 10
Takler Ferenc:
2000: 9
2001: 3
2002: 5
2003: 9
2004: 6
2005: 2
2006: 8
Tiffán Ede:
2000: 8
2001: 4
2002: 4
2003: 8
2004: 5
2005: 6
2006: 8
7. Ha 2006-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Gere Attila: Kopár.
Takler Ferenc: Kékfrankos.
Tiffán Ede: Cuvée Carissimae (vagy a leendő Grande Selection).
Utolsó kommentek