Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Fehér angyalok II.

Royal Tokaji Furmint 2005, 2006

2008.01.06. 07:04 - Műtannin

(Az előző rész tartalmából: Somlói Apátsági Pincészet Hilla Cuvée 2006 és Tornai Furmint 2002)

A szerencsés végkimenetelű és lassan már feledésbe merülő ízvitában rossz oldalon harcolt a Royal, azóta alighanem belátott egyet s mást, mert az ókonzervativizmusnak már nyoma sincs, sőt mintha egyetlen centire sem akarna lemaradni a tokaji progresszió élcsapatától. A nagy száraz borok programját Szepsy hirdette meg, és az utóbbi egy-két évben már szinte mindenki megpróbálkozott a műfajjal, néhányan túl is tettek a mesteren. A Royal még nem ebben a szárazligában játszik, inkább talán az Oremus Mandolása a példakép.

A CBA-ban fölfedeztem, hogy 2005-ös és 2006-os Royal-furmint is van a polcon, gyorsan bedobtam a kosárba mind a kettőt, estére egyfős, két évjáratos mikrovertikális kóstolót gründolandó.

Az ötös virágos, alkoholos, gyógynövénylikőrös illattal mutatkozott be, és rögtön kicsit zöldesnek tűnt. Fás keserűsége is megriasztott egy kicsit.

A hatos illata mézesebb, édesebb, erjedt körtéket mutat gyümölcsben, a fa pedig még egyértelműbb. És ennek a hordóból származó fás jegynek itt is árnyalatnyi kellemetlen keserűsége van.

Az ötös ízben nagyon szikár, egyenes, direkt savhangsúlyos, kevés díszítésel, a végére élesen vág rá, szinte kikaparja a torkot. Struktúrája olajos, de mégsem tud igazán kitestesedni, rövidebb is, karcsúbb is annál, mint amit ígér. És zöld egy kicsit, zöld, zöld.

A hatos teste fejlettebb egy fokkal. Érdekes mattság villan a savakban, mintha hárslevelű keveredett volna bele. Kicsit rágósabb, teltebb, kerekebb, a sav kevésbé bántó, utóíz hosszabb, őszibarackok felé hajlik a citrusos alapból. A körte vezető ízjegy.

Az ötös hármas, a hatos négyes. Egyiket se venném.

Címkék: 2006 2005 kóstolás fehér négypontos tokaj furmint hárompontos royal tokaji royal

9 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr16276958

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Boom Beach Hack 2018.01.22. 14:27:52

T-Rex 250 kérdőjelek - Forgószárny

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2008.01.06. 18:22:07

A Royal 99-es vagy 2000-es 6 puttonyos aszúival van valakinek tapasztalata? Nem nagyon találtam róluk leírást sehol, persze lehet, hogy én voltam béna. Mit várhat tőlük az ember? (Lehet-e ünnepre, vendégségbe komoly aszúként tartogatni, vagy annyit azért nem szabadna várni tőle?)

Sárfehér 2008.01.08. 11:52:59

Nekem pedig nagyon is tetszett a 06-os Royal Tokaji Furmint, a karácsony egyik kedvence volt, úgyhogy veszek is még egy pár palckkal. Az a "mintha hárslevelű keveredett volna bele" állítólag szinte minden tokaji furminttal megtörténik... :)))

Tobyas 2008.01.08. 15:28:15

Több 6p-os Royalt kóstoltam, az van az ízében, amit (a sötét borostyán) színe ígér- oldszkúl aszú, persze finomra kidolgozva. A dűlők közt van némi különbség, de igen sokat kéne innom, hogy vakon felismerjem, melyik honnan van. Érdekes, hogy ők fölfelé "csalnak", az 5p-osban is van annyi cukor, mint másnál a 6p-osban. Gondolom, hogy el legyél ájulva, hogy mennyivel vastagabb és édesebb az ő boruk, mint a többieké.

MirrMurr 2008.01.08. 21:47:11

Érdekes dolog ez az ízlés. Gondolom neked viszont ízlik pl. Lőrincz Gyuri 04-es dűlőszelektált chardonnay-je, amit én egy Áts 04-es furminttal kóstoltam össze. Labdába sem rugott nálam 3,5-szeres áérért az egri fehér. Rövid volt, trendi, vajas és üres a savhiánytól. Ellenben a 04-es furmint még mindig ropog és van benne potenciál.

Azt sejtem, hogy más és más az elvárt savmennyiség kóstolónként, mert nekem pl. a 2005-ös nem hogy nem zöld, vagy savhangsúlyos, hanem vibráló, intenzív zamatú, és potens. A Wine & Spirits tesztjén 91 pontot kapott, ami 5 csillag. Annyira nem lehet rossz, mert a 3 pont 10-es skálán borhiba.

De a Borkalauz 07-es számában is 81 ponttal zárt tavaly, pont banános-virágos jegyeit, sav-cserzőanyag egyensúlyát, férfias eleganciáját és potenciálját emlegetve.

A 2006-ossal még legalább nyárig érdemes várni, de sztem inkább az év végéig, bár már az is 84 pontnál jár(Borkalauz 08).

Alaphelyzetben elfogult tokaji és furmint fun vagyok, tokaji és pataki nagyapával és már akkor Szepsy 2000-es Úrágyán nevelkedtem, amikor még száraz borral boszrokányt üldöztek a Hegyalján :) Így jelezném, hogy sok furmint elmondhatja, hogy Oremus Mandolas követő, de hogy Áts Karcsi bontaná behízelgően trendire a furmint almasavait, arra még várhatunk kicsit :)

Aki teheti most igya a 2004-est, csúcsformában van. De tankoljon be 1400-ért a 2006-osból.

MirrMurr 2008.01.08. 21:58:57

Szintén vagy 10 évnyi Royal Aszú kóstolásnyi tapasztalatom van, így az aszú kérdésben is óvatosan általánosítanék az oldszúlra. Valóban 1996 előtt ez igaz lehetett, de mostanában nem.

Én inkább azt mondanám, hogy a két iskola között teremt kiváló egyensúlyt Áts Karcsi, így borai nem átlagos aszúk. Többnyire időt kérnek, ez apohárban is igaz, tehát túlhűteni és pohárban szellőztetni.

A 2003-as 6p Nyulászóról Rohály dr. így ír: "ez a bor testesíti meg a reális elvárásokat, ő az eszményi tokaji aszú."

Néhány eredmény is engedjetek meg, hogy oszlassam a felületes véleményeket:

1. Essencia 1999 - 100 points, „Best in the World of Wine", (Wine & Spirits Magazine, USA 2006)
2. Aszú Essencia 1995 - Gold medal, (Decanter World Wine Awards, UK, 2005)
3. Betsek 1999 Gold medal, (Decanter World Wine Awards, UK, 2005)
4. Mézes Mály 1999 (Gold medal, Challenge International Du Vin, France, 2007)
5. Áts Cuvée 2005 Selections Mondiales Des Vins, Canada, 2007

Dagagtosnak üzenem, hogy a 99-es és 2000-es évjárattal sem fog befürödni. A 99-es azonban bonyolultabb, figyelős (sok levegő!!) értő fogyasztónak add. A 2000-es évjárat hamarabb érik, virág--méz-gyümölcs, nyammogni ezt ajánlom. Főleg a Mézes Mály dűlőből, ami tökéletes bugyileolvasztó kategória :)))

Lassan kikerül a 2003-as évjárat is, ami 99-essel vetekszik potenciálban. Hordómintaként is általában 5*!

No most már, hogy senki nem mossa le rólam, hogy fizetett Áts ügynök vagyok, akkor belinkelem legutóbbi kóstolónk leírását, lehet böngészni:

www.miri.hu/index.php?ow_page_number=116

ui: hasonlókat tudnék írni vagy 10 tokaji borászról, de vállalom, hogy elfogult vagyok.

karcsai · http://www.garammenti.net 2008.01.09. 10:19:27

Csak tudnám, miért kell ezt az alapvetően nem kiemelt, alacsonyabb árfekvésű bort (bruttó 1200 Ft, Corvinum) a "nagy fehérnek" szánt Mandoláshoz (az sem annak indult persze) vagy Szepsyhez hasonlítgatni, és a Royalra nézve megalázó következtetésekbe bocsátkozni (Szepsy programjának követése - röhej, miért minősülne utánzásnak Hegyalján száraz bort készíteni?!). A borászat nem akart mást, mint egy jól iható, gyümölcsös száraz Furmintot piacra dobni, javítani a cash flow-t stb. Azon viszont csodálkozom, hogy a 2005-ös még piacon van, bár szerintem inkább csak valamelyik kereskedőcég a CBA-n keresztül szórta ki a bennragadt tételeit. Én is vettem náluk pár palack bort a két ünnep között egész jó áron.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.09. 10:40:24

karcsai,

ebben a sorozatban szerinted ez az egyetlen érthetetlen összehasonlítás?

Sárfehér 2008.01.09. 11:10:51

Itt valóban ízléskülönbségről van szó, és ilyenkor mindig élvezetes óckúl-nyúszkúl vita alakul ki. Az igazi óckúl persze mondjuk a Babits pince száraz furmintja. A Royal és pl. a nemrég egyik alkoholista által lehúzott Benza ettől nagyon messze van. Én mind a kettőt izgalmasnak találom (na jó, a Royal sokkal jobb). A Royal és a Patícius közt is a Royal furmint győz nálam (2006-ra gondolok), kétségtelen, mindkettő pihenhet még legalább egy évet. (Nekem egyelőre a kén is még egy kicsit sok bennük.) Az árról pedig csak annyit, hogy néhány mitikus tételtől eltekintve még a nagy pincék is meglehetősen méltányos áron mérik az alap furmintot, pl. Disznókő, Megyer. Próbáltam a Royalból betárazni, de ahol kerestem, már elfogyott...:(

karcsai · http://www.garammenti.net 2008.01.09. 13:38:28

BZoltan: nem, de a konkrét bor kapcsán külön felbosszantott a régi-új stílusvita felesleges emlegetése, ami elsősorban az aszúkat érinti, nem pedig a száraz Furmintot.