Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az ízlelés árérzékeny?

Robbanásban meghalt a Hunter-völgyi borászikon

2008.01.19. 08:48 - alföldi merlot

Hírsaláta a borvilágból. Hosszabb bessz után újra emelkedik a francia italexport. A cognac és a champagne a húzószeszek (jobb nem packázni a nevekkel, éppen most bánta 3200 palack Gallo-habzóbor, hogy Champagne-ként hajózták be Európába), de a bor is derekasan küzd. A 2006-hoz képest 9 százalékos növekedés többek között 9 millió palack Champagne-t, 12 millió palack Cognacot és 67 millió palack bort jelent pluszban.

Az ausztrálok viszont sírhatnak, mert a belföldi fogyasztás 9 százalékkal esett, ráadásul az elmúlt tizenkét hónapban megduplázódott a behozatal. A 2007 novemberi 6,1 millió literes borimportból 3,2 millió a szomszédból, azaz Új-Zélandról érkezett.

Az ausztrálokat más csapás is érte, tragikus körülmények között elhunyt Trevor Dayton. Ahogy a Sidney Morning Herald szalagcíme lényegretörően fogalmaz: Robbanás ölte meg a borászikont.  Hegesztés közben egy szikrától belobbant az etanolgőz. Trevor Dayton a Hunter-völgy egyik legismertebb borásza volt. A borzasztó fotókhoz borzasztó diavetítést mellékeltek a sidney heraldosok.

Megnyílt Európa legnagyobb borüzlete Kijevben. Hogy vajon az 1200 négyzetméteres eladótér elegendő-e a büszke címhez, ki tudja? A lényeg, hogy a Good Wine december végén nyitott a Mecsnyikova utca 9. szám alatt. 3000 importtételt kínálnak zömmel négy és nyolcezer forint közötti áron. A választék elsősorban francia és olasz borokra épül – ukrán, grúz és moldáv borokat ellenben nem árulnak, mert "azok minősége nem illeszkedik az üzleti koncepcióba".

Miután 292 (nem vicc) cikk foglalkozott már a hírrel, mi is beszámolunk róla. A California Institute of Technology tudósai kísérleti alapon bizonyították be, hogy a drágábbnak hitt borra az agy örömközpontja hevesebben reagál. Húsz önkéntest drótoztak be agyszkenerrel, és figyelték, ahogy öt különböző borra reagálnak. Az átverés abban állt, hogy csak három különböző bor volt, kettőt kétszer is kóstolhattak, de eltérő árat társítottak hozzájuk. Az eredmény: a kísérleti nyulaknak jobban ízlett ugyanaz a bor, amikor 90 dollárosnak hitték, mint amikor tíznek. Amikor pedig úgy kóstolták őket, hogy nem kaptak hozzá árat, akkor a legolcsóbb, 5 dolláros bort tették az első helyre. Mi következik ebből? Szerintem az, hogy bújtatott munkanélküliség van a California Institute of Technologyban.

71 éves korában elhunyt Jean-Claude Vrinat, a legendás párizsi étterem, a Taillevent tulajdonosa és igazgatója. Halálával állítólag egy korszak zárult le a francia vendéglátás történelmében. Az előbbi fellengzősnek ható megállapítást igazolni látszik A bűvös szakács remekbe szabott posztja. Vrinat nagy borrajongó volt, érdemes a borlapra egy pillantást vetni. Tavaly a Taillevent azzal került be a hírekbe, hogy 34 év után elvesztette az egyik Michelin-csillagát.

Címkék: franciaország híradó ausztrália szemleszerű champagne borexport borimport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr77301004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása