Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jó lenne, ha tesztelnék

2x2007: Bock Szent Márton vs. Vylyan Portugieser

2008.01.21. 06:44 - Albert gazda

Lehet valami a levegőben, vagy mi, AM kolléga után magam is rászomjaztam a friss oportókra. Régen nagyon szerettem a fajtát, a 90-es évek közepén a savas soproni kékfrankosok után felüdülésszámba ment könnyed és bársonyos villányiakat inni, amelyek akkortájt kissé lapos pénztárcámat sem ürítették ki teljesen. 500-600 forintért szert tenni egy jó Polgárra-Tiffánra, vagy még olcsóbban venni literjét helyben, alig ismertektől, okos beruházásnak számított.

Nem kérdés, életem legnagyobb oportóélménye a Vylyan sokszorosan díjazott 1994-es barrique-ja, fogalmam sincs, ma is rajongnám-e még azt a klasszikus portugízerképbe beleilleszthetetlen bort. Ami a többit illeti, mai mércével 3 és 5 pont között teljesített a java, ami gyengébbnek bizonyult, nem számít, különb meg nem bírt lenni egyik sem. Hacsak Gere Tamás és Zsolt 2006-os válogatása nem, ám azt csak egyszer kóstoltam, fesztiválkörülmények között, akkor ízlett, de hosszasabban újrainni nem volt szerencsém. Úgyhogy felteszem, nemcsak én nem tudom, hogy a portugieser képes-e ropogós-komoly borokat adni. Mindenesetre szeretném, ha egyre többen tesztelnék valós képességeit.

Egyelőre két 2007-est emeltem le a Cora polcáról, Bock József Szent Mártonját és a Vylyan classicusát. Eredetileg a Bogyólére pályáztam, de azt már nem találtam, lejárt az ideje nyilván.

Bock Szent Márton Bora 2007

Úgy rémlik, már az 1997-es Bock-újbor is e név alatt futott, ha így van, jubileumi bozsolé volt a tavalyi. Sötét szín, lilás árnyalatokkal, elsőre fűszeres és gyümölcsös, határozott újboros karakterrel. Ez nálam valami keménységfélét jelent, nemcsak illatban, ízben is, meg leginkább málnás jegyeket. A fogyasztás első szakaszában kissé egysíkú és keskeny, de ahogy múl az idő, úgy gazdagszik.

A palack második felétől már-már öblös a korty, jó tartásúvá, kiegyensúlyozottá egyenesedik. Némi vaníliás komplexitás, gömbölyűség alakul ki, jólesik inni, csúsznak le a nyeletek egymás után. Sehol semmi disszonancia, meg van faragva, ahogy kell. Az 5-ösön is gondolkodtam, de végül visszafogtam az agarakat, maradt a 4 pont.

Vylyan Villányi Portugieser 2007

Ha minden igaz és ha jól emlékszem a hátcímkére, ez a bor fahordóban is eltöltött kis időt. Illatában ezt érezni is, ha így volt, ha nem. Az obligát középmély szín szemrevételezése után – a lilák ezúttal nem tobzódtak, ami a legkevésbé sem baj – ugyanis orrba csapott az a bizonyos oportós fülledt animalitás, a durva istállószag, amely nem egy példányt teljesen élvezhetetlenné tett már. Ezt nem, mert kiszellőzött belőle. Hogy átadja a helyét az erdei gyümölcsöknek és egy intenzív, finom fűszerességnek. Könnyed ez is, de megint csak hatásos, megvan a balansz, kellemesen játékos a lecsengés. Kerek, nincs mit belőle elvenni, nem kell semmit hozzátenni.

Nem lenne teljes a beszámoló, ha elhallgatnám: a fent említett animalitás miatt mérges lettem az elején, úgyhogy több mint a fele megmaradt, meg akartam nézni, mit csinál, ha túlszellőztetem. Három napig nem piszkáltam. És jött a meglepetés: nem oxidálódott el, 70-akárhány órával a bontás után mutatta legszebb arcát. Tudom, hogy ennyit senki nem vár egy oportóra, de tőlem megkapja a respektet. Ugyanolyan erős 4 pontot kap, mint a Bock-bor.

Címkék: kóstolás vörös négypontos villány vylyan portugieser bock 2007

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr38304097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2008.01.21. 10:51:31

Kedves Albert Gazda,

kívácsi lennék hogy mikor kóstoltad a leírt borokat, ugyanis mind a Vylyan Bogyólével, mind a GÁL féle Novembor-ral , de a St Andrea Újborral is kellemetlen tapasztalataim voltak:

A Lőrinc - féle bort csütörtökön(17.-én) ittam, előtte kb másfél hónapot feküdt borhűtöben 11-12 fokon.
Sajnos a pincészethez méltatlan lé volt benne, a palack aljában kicsapódott borkővel, szétesett, csípős - szénsavas jelleggel ...

A Bogyólé már december elején-közepén is halott volt, egy délelőtt nyitott palackból kóstoltam ebédhez kb. 3 órával később.

Ami oportó-ügyileg kellemes élmény, az Jekl Béla 2007-es bora, igaz ez lényegesen később került palackba - így nem hasonlítható az előbbi tételekhez.

borosember 2008.01.21. 18:29:16

Boxi idei Szent Mártonja tényleg összejött,nálam is igazán kellemes meglepetés lett az elmúlt évek kóstolásai után.

Albert gazda 2008.01.21. 19:17:10

Kedves Nemjo, ha jól emlékszem, valamikor december közepén-végén kóstoltam ezeket a borokat.

Gelencsér László 2008.01.21. 20:22:06

Izlések és pofonok. A Bogyólé pik-pakk elfogyott. Aki kóstolta rendelt is belőle egy kartonnal. A 2007-es Oportóval sincs semmi gond, de a Mayeréval és a Günzerével jobbak a tapasztalatok. A Bock Szent Márton bora meg bent roskad a raktárban. Aki kóstolja az mással folytatja. Nekem sem ízlett, de holnap megkóstolom még1x. Talán javult valamit az elmúlt 2hónap alatt.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.01.22. 08:58:40

A Bogyólé, és a többi mártonbor nem is hosszú távra tervezett bor. A bozsolékat sem tíz év pincében pihentetés után bontjuk meg. A Bogyólé, a tavalyi Vylyan primőrhöz képest sokkal karakteresebb, szebb bor, és az animalitás kis szellőztetés után nem olyan zavaró. De ez az az animalitás, ami szerintem abszolút kisebb-nagyobb mértékben villányi jellemző. Van aki szereti, van aki utálja. Nálam mindenesetre egy pont különbség legalább van a két tesztelt között és nem a Bock javára...

nemjo 2008.01.22. 13:40:11

Elsősorban én is ez okból kérdeztem rá hogy mikor bontották Albert gazdáék a palackokat.
A Bock borhoz nem volt szerencsém, sőt valószinűleg a kellemetlen tapasztalatok miatt már más pincészet újborához sem. Az általam kóstoltak instabil, élvezhetetlen borok voltak.
Mondjuk 2 hónapot azért előzetesen vártam volna tőlük.

vörös és fehér 2008.01.22. 13:47:33

valaki meg tudja mondani, hogy az animalitás és a brett (en.wikipedia.org/wiki/Brettanomyces) (fertőzés? jó ide ez a szó?) hol válik el egymástól? mitől lesz a nem fertőzött bor animális? vincellérek előnyben.

strasbourgeois 2008.01.22. 20:35:10

Szerintem ne zavarjuk meg azzal a kifejezéssel a jónépet, hogy "bozsolé". A bozsolé valóban újbor, de a technológia teljesen más, mint a "hagyományos" borkészítési eljárások és míg a Bogyólé valóban a magyar Beaujolais, addig se a 2007-es Vylyan Prtugieser, sem pedig a November nem az.
...Csak mert sokan innen művelődnek.
Egyébiránt tetszetős cikk.

strasbourgeois 2008.01.22. 20:36:01

Akarom írni: Novembor
Bocsi

Kusuma 2008.01.23. 17:19:06

Kedves strasbourgeois!

Ha nem tévedek, a „bozsolé” az nem újbor, hanem egy borvidék. Az újbor az a „bozsolé nuvó”. :-)

HSZ

deprimarius 2008.01.23. 21:26:19

a villányi kékoportók még mindig csatornaszagúak? jópár éve sokat kóstoltam, egytől egyig jellegtelenek, vékonyak voltak és volt valami olyan szaguk, ami leginkább csatornára és lábszagra emlékeztetett.

friccs 2008.01.23. 21:59:00

Kedves vörös és fehér!

Lényegében mindkettő animálisnak mondható!
A különbség, hogy az előbbit a szőlő hordozza magában -pl. pinot noir, izgalmas húsos, bőrös aroma- és kifejezetten kellemes aromaként jellemezhető, az utóbbi pedig egy fertőzés eredménye és olyan, mintha a., az oroszlánbarlangban járnál, b., belefojtottak volna egy nagyobb állat egyedet a hordóba. Mindkettőre tudnék konkrét példával szolgálni, de nem illik... ;)

Vincellér · http://vorosborok.hu 2008.02.19. 22:09:55

Sziasztok,

Az oportó, és szisszenjen akinek inge, mindig is osztálykirándulós-cégesbulis-főutcáranyílikapinceajtó bor volt. És lesz is. Azt nem mondom hogy ez baj lenne, de ne várjunk tőle olyat ami nem sajátja. Ökölbe rándult szemöldökhöz nem ez való :)

"A vörösbor nem tűri a magányos ivót. Cimbora kell hozzá, vidám történetek, régi nóták, asszonyokra emlékeztetőek, kártya és muzsika..."

(Rejtő Jenő)

Üdv.
süti beállítások módosítása