Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szél, boralkotók és óvszer

Borhírsaláta

2008.02.23. 04:20 - alföldi merlot

Ideje lesz megismerkednünk a "carbon footprint" fogalmával, amely az utóbbi néhány évben vált az üvegházhatást fokozó emberi tevékenység gyűjtőnevévé. A "széndioxid lábnyom" azt méri, hogy egy adott termék előállításáért mekkora árat fizetünk globális felmelegedésben. Mivel a természetbarát gazdálkodásnak és a környezettudatos fogyasztásnak a borászat és a bor afféle mintagazdasága és kísérleti terepe, érdemes lesz a széndioxid lábnyom fogalmát megtanulnunk és figyelembe vennünk. Mai borhírsalátánkban egy ilyen széndioxid lábnyom csökkentő ötletről, egy nemzetközi borszimpozionról és egy bizarr Valentin napi terméktársításról számolunk be.

Bort jó széllel

A környezettudatosság újabb mérföldkőhöz/világítótoronyhoz érkezett. Languedoc-ból 60.000 palack bort készülnek vitorlással Dublinba juttatni. A szélmeghajtás révén palackonként állítólag 140 gramm károsanyag kibocsátást spórolnak meg. A palackokon matrica hirdeti: "vitorlással szállítva, bolygónk javára." (Ennek kontinentális megfelelője, gondolom, az ekhós szekér lehet, és talán volt is már ilyen próbálkozás nálunk Szekszárdról Budapestre. Aki tudja a helyes választ, ossza meg velünk!)
A hajók (összesen hét lesz) Írországból hazafelé tört üveget fognak szállítani, amit majd egy bordeaux-i és egy beziers-i gyár dolgoz föl boros palackká. A vitorlások egyúttal languedoc-road showként funkcionálnak: a fedélzeten egyszerre 100 embert tudnak vendégül látni.

Boralkotó szimpozion

Neves borírók megválasztották a világ 12 legbefolyásosabb borászát, majd Spanyolországba invitálták őket, hogy nyilvános eszmecserét folytassanak a borvilág jelenéről és jövőjéről. Az ötlet szellemi atyja José Penin, a legismertebb spanyol borkalauz szerzője. Az andalúz kisvárosban, Rondában tartandó konferencián a borászok részéről - többek között - Michel Rolland, Carlo Ferrini, Dirk van de Niepoort, Stephane Derenoncourt és Ales Kristancic (Szlovénia) vesz részt, a borírókat Jancis Robinson, Michel Bettane, Michael Fridjhon, Peter Mosel (Ausztria) és James Halliday képviseli. A 190 főnyi érdeklődő előtt a következő témákat vitatják meg: terroir, trendek, külső befolyások és a borász szerepe a pincében, a szőlőben és ezen túl. És természetesen bort is lehet majd kóstolni. A hagyományteremtőnek szánt esemény a tervek szerint két évenként ismétlődik mindig más nemzetközi helyszínen.

Beaujolais óvszerrel

Újabb bizonyíték, hogy a romantika hazája Franciaország, illetve hogy az árukapcsolás nem ismer határokat. Az egyik legnagyobb francia borcég, a Castel Valentin-napra szánt meglepetése a "Saint Amour" Beaujolais volt, amihez egy Durex Easy On óvszert kaptak azok a szerencsések, akik február 14-én (mit sem sejtve) ezt a bort rendelték bármely francia étteremben. A címkén ördög, az üveg nyakán kondom. A cég szóvivője szerint: "A Castel azért döntött a márka és a biztonságos szex társítása mellett, hogy figyelmeztessünk: a jó dolgokban is ismerni kell a mértéket." (A Wine Spectator szarkasztikus megjegyzése szerint ezért adnak csak egy óvszert és nem hármat.)

Címkék: híradó robinson languedoc rolland penin castel ferrini

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr19348615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

friccs 2008.02.23. 12:00:55

A castel cégnél igazi "tökös legények" dolgoznak! :)))

Dingó 2008.02.23. 22:59:15

Szerintem inkább azért óvszer, mert a borra is igaz: ha megfolyik, abból nagy baj lehet.

Octopus 2008.02.25. 10:01:31

A carbon footprint-hez, itt CO2 kalkulátor is van :)
www.climatecare.org/

shiraz 2008.02.25. 11:03:31

A St-Amour név nem "keresztelés" eredménye, hanem az egyik Beaujolais Cru falu neve. Ez a hivatalos AOC név, nem fantázia szüleménye. Bár jól illik a Valentin naphoz. :)

alföldi merlot 2008.02.25. 18:07:29

Kösz az infot. Javítom.
süti beállítások módosítása