Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Olaszrizling-panoráma – kilencedik kép

Badacsony: Bazaltborok, Borbély Családi Pincészet és Istvándy Pincészet

2008.04.11. 05:38 - palack

Legutóbbi vegyes kóstolónk után ismét olyan helyre látogatunk, ahol a rizling nagyon otthon van. Sajnos, azonban nem annyira pofonegyszerű a helyzet. Nem mondhatjuk, hogy mindegy, csak badacsonyi olaszrizling legyen. De legalább mai három pincénkkel már nem nyúlhatunk nagyon mellé. Laposáéknál háromszoroztuk az esélyt.

Borbély Badacsonyi Olaszrizling 2006

A családi pincészet jelenleg 18 hektár termő szőlőterületen gazálkodik. A Borbély házaspár korábban az állami gazdaságban dolgozott, 1996-ban döntöttek úgy, hogy a hobbiból komoly vállalkozást csinálnak. Olaszrizlingjüket a Decanter borszaküzletben 1140 Ft-ért vettem klubáron.

Szép zöldessárga, tiszta színű. Visszafogott, virágos (esetleg rezeda?), almakompótos gyümölcsös illat, kis savanyúcukorral. Másnapra intenzívebb lett.

Szájban grépfrútos, zöldalmás ízű savak uralkodnak. Szárazabb, keményebb, mint az illat ígérte. Teste a közepesnél vékonyabb, erre a gerincre több gyümölcs és komplexitás is ráférne. Azonban a savak még így - kissé egyedül hagyva - is szépen viselkednek, nem kezdenek fölösleges randalírozásba. Utóíze kellemes, de kissé kiüresedő, lehetne karakteresebb és hosszabb. Korrekt, de semmi emlékezetes. 4 pont.

Istvándy Badacsonyi Olaszrizling 2006

A pincészet nem kevés 40 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik. A szürkebarát után az olaszrizling található a legnagyobb arányban területeiken, 28 százalékban. Jól iható, finom bort ismerhettem meg rizlingjük személyében. A Borfalu bortékában vettem 1500 Ft-ért.

Szintén a már ismert, szép zöldessárga szín, dinamikus tisztulással. Illata közepesen intenzív, golden és zöldalmás, friss, üde.

Szájban először szintén a savak köszönnek be, ám jóval lágyabb, kerekebb változatban. A teste is izmosabb, több zamatot, gyümölcsöt dolgozott magába. Finom almáspitére emlékeztető íze van. Egyenes, túlbonyolításról szó sincs. Lecsengése telt, egészen hosszú, az alkohol a végén cseppet, mintha égetne. Már majdnem öt, de inkább a 4 pont teteje.

Bazaltbor Badacsonyi Rizling 2006

A mai három Bazaltbor rizling közül ez az alap változat. Ám Laposáéknál ez korántsem kötelező megbontás. Ebben az évjáratban készültek először válogatás borok, és változó, hogy mikor miből lesz az. Ráadásul náluk az alap is magasra rakja a lécet. Klubáron 2280 Ft a Decanter borszaküzletben.

Érdekes módon ebből az ötösből a legteltebb színnel büszkélkedhet, már nem is igazán zöldes, inkább aranysárga. Szépen gyorsan tisztul. Orrban a közepesnél kissé kevésbé intenzív. Elegáns, nem könnyen szétbontható illat jellemzi. Virágok, kavics, konzerv őszibarack, kemény, zöldhéjú körte. Másnapra jobban kinyílt, erőteljesebb, édesebb, hízelgőbb lett. A barack került előtérbe, sőt még egy kis mézet is csurgattunk rá.

Megkóstolva a közepesnél intenzívebb, és végre nem csak a savak köszönnek ránk bemutatkozás gyanánt. Ásványos gyümölcsösség, édes sós ellentét, finoman húsos textúra. A savak szépen végzik munkájukat a háttérben. Az utóízben aztán átveszik az uralmat, ezzel hosszú, ám kissé húzós búcsút intenek. Másnapra rendezték soraikat, már tökéletesen illedelmesen köszöntek el. Érdemes hagyni szellőzni, akkor akár 6 pont is lehet.

Bazaltbor Badacsonyi Rizling Válogatás 2006

A száraz válogatás. Öreg bakművelésű ültetvényről származik, legalább ötvenéves tőkékről. Alacsony terhelés, válogatott szüret, összesen 300 palack készült belőle. A pincénél, esetleg a Decanterben kapható 6000 Ft-ért.

Sápadt zöldessárga, nem tisztul teljesen. Határozottan ásványos, szép, elgondolkodtató illat. Mintha egy öreg pincében ülve az ódon falak lehelletét szívnánk magunkba. Mögötte virágok, körte, tejberizs, ám türelmesen kell vizsgálódni, hogy ráismerjünk a pincébe szűrődő illatfoszlányokra. Megdolgoztat minket, nem kapjuk készen a megoldást. Bizony kapargatni kell azt a felszínt.

Szájban a sima rizlinghez hasonló bemutatkozás, de annál komplexebb, rétegzettebb. Bölcsebb, ám kevésbé barátságos. A korty közepén sós-savanykás mineralitás kerül a középpontba, amit szépen egészítenek ki a kerek ám erőteljes körtés, mentás ízű, frissítő savak. Lecsengése közepesen hosszú, szép, elegáns. Illatban és ízben lehetne kevésbé visszafogott, nem ártana neki egy cseppet több vastagság. Erős 6 pont.

Bazaltbor Badacsonyi Rizling Válogatás (félszáraz) 2006

A félszáraz valójában az alap rizling válogatása: a töppedésnek, aszúsodásnak indult fürtöket kiválogatták, keveset áztatták, majd egy új 500 literes hordóban spontán kierjesztették. Tizenkét gramm cukor maradt benne, az erjedés magától állt meg. Szintén a pincénél, esetleg a Decanterben kapható 5000 Ft-ért.

Szintén sápadt zöldessárga, és nem teljesen tisztul. Illata kellemes, a közepesnél valamivel intenzívebb. Van benne minden: virág, gyümölcsök, mineralitás, fa. Vulkanikus gyümölcstea fakupából fogyasztva. Egyedi és vonzó.

Olajos, sűrű, krémes a korty. Viszont hiányolom belőle a komplexitást. A túlérett gyümölcs édessége és az újfahordó vajas karamelles íze túl direkt, nekem már szinte tolakodó módon jelenik meg. Az illatban ígért kedvességet megkapjuk, ám az összetettséget már nem. Nincs meg benne a gyümölcskavalkád, ami életet, izgalmat hozna bele. A savak még elbírják a testet, bár lehetnének élénkebbek is. Félszáraznál jóval édesebbnek érzem, alighanem emiatt. Utóíze sem fordul rizlingbe, pedig az kárpótolhatna némiképp. Nem én vagyok az ő hálás közönsége, álobjektivitást erőltetve magamra gyenge 5 pont.

Egyelőre nem mernék vállalkozni pontosabb körülírásra, ám ebben a részben éreztem leginkább valamiféle egységet, közös jelleget a kóstolt borokban. Talán a badacsonyi rizling körvonalai sejlettek föl előttem? Azonban nincs időnk sokat merengeni, dübörgünk tovább. Befejező részünkben Somlóra látogatunk. Remélem, csattanós vég lesz.

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos olaszrizling hatpontos ötpontos badacsony borbély laposa bazaltbor istvándy

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr76414362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.04.11. 09:24:23

Az Istvándy-t pont a héten kóstoltam én is, nem azt mondom, hogy hasraestem tőle, de az árát nagyon jól megszolgálta.
Sajnos Laposáékhoz nem volt szerencsém, ezért az árért valószínű nem is lesz :(

Ray Tango 2008.04.12. 14:23:55

A Laposa félszáraz olasz válogatáshoz közel 2 hónapja volt szerencsém, erős 7 pontra taksáltam. Érdemes hozzákóstolni mondjuk egy tejszínes sajtmártással készült halfiléhez tésztával.

pelotepincsi 2008.04.12. 14:42:47

Valuka! Én is csak a "mezei" Laposa Rizlinget kóstoltam 2006 - ból; hidd el, megszolgálja az árát, bár én minden borukkal így vagyok.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.04.14. 09:24:40

Meglesz pelotepincsi :)) Köszönöm az ajánlást!
süti beállítások módosítása