Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Tudom, hol járt a palackom tavaly nyáron

Bordeaux-i nyomkövető rendszer

2008.04.25. 12:00 - alföldi merlot

Egyre több termelő és fogyasztó ismeri föl, hogy a tőkétől a pohárig vezető úton a szállítás és a tárolás a leggyengébb láncszem. A sokszor mozgatott, nyáron bádogkasznikban aszalódó, aztán klimatizálatlan fémraktárakban senyvedő palackokért a termelő nem vállalhat felelősséget, a fogyasztó anyázása mégis többnyire rajtuk csattan. Pedig az értékesebb borok esetében sokan örömmel vállalnánk azt a 100-200 forintos extraköltséget, amely biztosítékot nyújt arra, hogy azt kapjuk, amit a termelő nekünk szánt, és nem valamilyen pasztörizált, félig vagy egészen főtt szőlőlevet.

Egy friss hír szerint néhány bordeaux-i csúcsbirtok az eProvenance névre hallgató nyomkövető rendszer bevezetésével két legyet készül ütni egy csapásra: megnehezítik a hamisítást és garantálják a szállítás és tárolás szakszerűségét. A néhány pincészetnél már a próbaüzemnél tartó rendszer iránt olyan neves birtokok érdeklődnek, mint a Latour, a Lafite, a Margaux vagy a Palmer. 
"Az eProvenance nem csak a csalás, hanem a bor minőségét veszélyeztető gondatlan kezelése ellen is véd - nyilatkozta Eric Vogt, az eProvenance igazgatója. Rögzítjük a hőmérséklet-ingadozást, így amennyiben a bor mondjuk egy héten át áll a napon a dokkban, arról is tudni fogunk."
Dr Christian Butzke, aki a kilencvenes évek óta foglalkozik a kérdéssel, a következőket mondta: "A helyzet egészen mostanáig az volt, hogy a csúcsbirtokok minden apró részletre figyeltek a szőlőben és a pincében. Ám van egy harmadik elem, amelyet figyelmen kívül hagytak, ez pedig a disztribúció és a szállítás. A minőségi bort gyakran rosszabb körülmények között szállítják, mint a jégkrémet vagy a salátát. A 40 fok fölötti hőmérséklet egy hét alatt két éves érlelésnek megfelelő változást válthat ki."
Vogt elmondása szerint a szállítók és az importőrök részéről eleinte ellenállás mutatkozott, hiszen őket éri kár, ha nem megfelelően tárolják/szállítják a borokat. Ám a borárak növekedésével ők is fölismerték a megoldás gazdasági racionalitást.
"A lehető legmagasabb minőségű borokat készítjük, és nem szeretnénk, ha a szállítás elrontaná a munkánkat" - mondta a programban részt vevő Lynch Bages tulajdonosa, Jean-Charles Cazes. 
(És vajon mi a helyzet Magyarországon? Milyen járműveken szállítanak bort? Légkondicionáltak-e a raktárak?)

Címkék: híradó bordeaux nyomkövető eprovenance

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr22441249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ongroá 2008.04.25. 14:28:41

Ez a kép undorító. :)

Benikuty 2008.04.25. 15:25:24

Nekem is ez a véleményem.

Zazu 2008.04.25. 15:51:04

Biztos kénsavfürdő:)

anti és apu 2008.04.25. 17:25:25

de már van három hozzászólás! :)

espé 2008.04.26. 06:53:39

A kép lehet, hogy művészetileg való ide. De.
1. Kérdés az, hogy műszakilag vagy adminisztratíve megoldott a következő:
„Rögzítjük a hőmérséklet-ingadozást, így amennyiben a bor mondjuk egy héten át áll a napon a dokkban, arról is tudni fogunk."
2. Kérdés: na, és akkor mi van?

buBORék 2008.04.26. 10:08:18

A képet én sem értem! Miért kell beteg emberről készült fotót feltenni, kedves Szerkesztő?
A témáról: Mo.-on érdekes ez a helyzet! a kereskedők raktárait nehéz ellenőrizni, de nekem volt "szerencsém" párban járni! A lehető legritkább esetben ideálisak a tárolási körülmények. Csak a profit érdekli őket, persze tisztelet a kivételnek! Lelketlenül bánnak egy olyan fantasztikus "termékkel", mint a bor! Éppen ezért véleményem szerint a legjobb megoldás a pincétől vásárolni, ami nem biztos, hogy olcsóbb, viszont ott legalább biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően bánnak a "gyermekkel"!!

dalton1 2008.04.26. 12:07:22

A kép inkább egy filmrészletnek tűnik mint fotónak. A filmet aminek címéből a poszt címe lett kialakítva, nem láttam, de valószínűnek tartom hogy inkább ahhoz van köze...mint bármi máshoz.

alföldi merlot 2008.04.26. 18:05:26

A kép a "Tudom, mit tettél tavaly nyáron" című filmből származik.

ongroá 2008.04.26. 21:39:49

Attól még ritka ronda. :)

Boldog Imi 2008.05.01. 08:43:29

én inkább arra vagyok kiváncsi,hogy ki kapja az információt a palacktól.A termelő aki mondjuk szankcionálhatja a kereskedelmi-szállitmányozási láncolat egyik tagját vagy a kedves fogyasztó aki kéri vissza jogossan a pénzét ami nem lehet kevéss hisz drága borokról van szó.És mi történne valyon utána a palackokkal?Ecserin majd biztos lessz.
Imre