Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Elhunyt Robert Mondavi

2008.05.17. 01:10 - Műtannin

Május 16-án helyi idő szerint reggel kilenc órakor youthville-i otthonában elhunyt Robert Mondavi, a XX. századi borvilág egyik legbefolyásosabb, legfontosabb alakja, a napa-völgyi borkultusz és az újvilági borok divatjának megteremtője. 94 éves volt.

Haláláról így emlékezett meg a Wine Spectator. Így pedig a Los Angeles Times.

Robert Mondavi 1913-ban született, olasz emigránsok gyermekeként, a Stanford egyetemen végzett, és a család gyümölcskereskedelmi vállalkozásában dolgozott sokáig, így került kapcsolatba a szőlővel és a borral is, édesapjával és testvérével 1943-ban megvették az 1861-ben alapított Charles Krug borászatot a Napa-völgyben. Robertnek más elképzelései voltak, mint a családnak, ezért rövidesen kiszállt a Krug borászatból, hogy saját birtokot hozzon létre, szándéka szerint olyat, amely a legjobb európai borokhoz mérhető minőséget képes termelni. Mondavi a hatvanas években végigjárta Franciaország legjobb termelőit, végigkóstolta a legjobb borokat, tapasztalatokat gyűjtött. 1966-ban Oakville-ben elindította ma már legendás borászatát, a Robert Mondavi Wineryt.

A vállalkozást fiaival vitte: Robert feladata elsősorban a cégvezetés és a marketing volt, a borászati munkák nagyrészét Tim Mondavi végezte. Első nagy dobása a "Fumé Blanc" volt, a Kaliforniában korábban nem túl népszerű sauvignon blanc fajtát keresztelte át, és futatta be erősen barrikolt változatban.

Mondavit igazi marketingzseninek tartották pályatársai, néhány évtized alatt elképesztő presztízst teremtett a kaliforniai boroknak, sorra hozta ki kultikussá vált tételeit. 1979-ben újabb borászatot vásárolt (Mondavi Woodbridge), és az egész borvilágot felbolygatta az a hír, hogy közös céget alapított Philippe Rothschild báróval, a Chateau Mouton Rothschild tulajdonosával Opus One néven. Az Opus One is is gyorsan a legdrágább, legkeresettebb újvilági borászatok közé emelkedett, sőt talán máig a legerősebb amerikai borbrand.

A sokszor és szívesen szereplő, kitűnő előadó Mondavi a finom és laza életstílus jelképe lett. Agresszív üzleti terjeszkedése és az újvilági borok térhódítása miatt viszont Franciaországban a tradicionalista termelők a borvilág Mefisztóját látták benne.

Némi üzleti vita után 2004-ben eladta borbirodalmát (amelynek a Woodbridge-en és az Opus One-on kívül már ausztrál, chilei és toszkánai érdekeltségei is voltak) a Constellation Brands nevű szeszipari megacégnek, körülbelül egymilliárd dollárt kasszírozott.

2005-ben, 92 éves korában még egy borászati vállalkozást indított fiával, Tim Mondavival és lányával, Marciával.

Címkék: gyász mondavi napa 1913

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr40473370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2008.05.17. 03:09:04

Hogy az elhunytrol jot irjak: tenyleg nagyon jo volt a marketingben. A kaliforniai boroknal ugyanis lenyegesen jobbak a franciak es az ausztralok. Az utobbiak meg olcsobbak is.
Ugyhogy Robert Mondavi nyugodjek bekeben!

Steve 2008.05.17. 07:04:26

Nem vagyok nagy borszakértő, de a Mondavi alapborok finomak, kellemesek, és megfizethetőek bár nyilván nem csúcsborok, de nem is hiszem, hogy az átlag borkedvelőknek minden napra csúcsbor jutna az asztalára.
Ja és amikor Mondaviéknál jártunk kostoláson és rákérdeztem a nálunk akkor népszerűvé váló reduktív eljárásra akkor meglepetten mondta a túravezető, hogy azt az eljárást Kaliforniában a 70-80 években kipróbálták, de gyorsan el is felejtették. Szeretem a Magyar bort, sajnálom hogy az exportunk olyan amilyen, de ennyit arról hogy mennyire hordhatjuk fent az orrunkat.

Hefe 2008.05.17. 10:34:41

Nem a magyar borokat dicsertem, mert azokon nem lehet tul sokat, sajnos. Bar marketingben Mondavitol tenyleg sokat lehetne tanulni. Valos pelda: Egri bikaver a polc aljan porosodik, igenytelen kiszerelesben 3 dollarert. Nyilvan meg ha jo bor volna, akkor sem venne meg senki.

Hefe 2008.05.17. 10:37:10

Bocsi, meg mielott valaki felreertene: a Mondavi borok tenyleg nem rosszak mas kaliforniai borokkal osszevetve, de a jo marketingnek koszonhetoen igencsak felulertekeltek.

megjegyzés 2008.05.17. 11:31:56

először is Yountville-ben, nem pedig " youthville "-ben halt meg.
másrészt a Mondavi borok pont annyit érnek, amennyibe kerülnek : ez a piac megfellebezhetetlen ítélete. Nota bene, a USA borfogyasztásának kb. felét saját termelésű bor, másik részét import teszi ki. ezzel a mennyiséggel az USA a világ legnagyobb borimportőre. ha igaz lenne, hogy a kaliforniai borok felülértékeltek, a szabad piacon nem lennének eladhatóak. a túltermelésről én eddig amerikait nem halottam panaszkodni, csak franciát...
másrészről, a jó kaliforniai borok tényleg jók ( érett szőlő, magas szintű enológiai ismeretek, jó infrastruktúra stb. ). persze a tömegbor ott is tömegbor.
még egy dolgot ne feledjünk : a kaliforniai borászok tettek is azért, hogy ott tartsanak , ahol tartanak. jelenleg a Davis egyetem ( mely kifejezetten a kaliforniai - nem csak Napa-völgyi, hanem a sokkal nagyobb Central-völgy igényeinek kielégítését megcélozva - ) a világ egyik legelismetebb enológiai képzésével rendelkezik ( ha nem a legerősebbel ).

Mikrobi 2008.05.17. 12:16:11

Kaliforniában annyi a napsütés és olyan jól megy az öntözés, hogy a borok beltartalma túl jó. Igen, nem teszem idézőjelbe, ui. sokan inkább felvizezik, minthogy olyan töményen, testesen adják el. Ez ott ráadásul szabályos eljárás, míg Európában nem. Így még több az olcsó és jó minőségű bor, még nagyobb nyomás alatt vannak az európai borok.

Macko 2008.05.17. 14:11:03

Épp a tegnapi ultipartihoz vásároltam egy woodbridge shiraz-t (2004).
Ha jól emlékszem 1200 körül volt az intersparban.

Ebben a kategóriában ilyen testes, karaktertes bort, már rég volt szerencsém fogyasztani.

Csak gratulálni tudok és egyben példaként állítani a magyar borászok elé.

Csináljanak 1200 körül ilyen bort és azonnal visszapártolok melléjük.

loggoll 2008.05.17. 15:15:39

Nagyrészt Mondáviék franciországbeli dolgairól szól a Borháború című könyv.

dagadtos 2008.05.17. 16:48:27

Kedves Macko! Mi összekóstoltuk a Woodbridge három alapborát (Zinfandel, CS, Shiraz), még tényleg a Shiraz a legjobb, az volt az egyetlen egyáltalán borszerű ugyanis, de hogy ennek kéne példának lennie, az erős túlzás. Nem sok borra merem laikusként látatlanban rámondani, hogy totális műbor, de a woodbridge sorozat ékes darabjaira bármikor. A Zinfandelhez képest egy Danone joghurt sehol nincs...Egyébként az eredeti ár, ha jól tudom, elvileg itthon 2 ezer felett lenne, de most több helyen akciósak voltak. Nekem ingyen sem kell kategória.

Ezzel egyébként nem a kaliforniai borokat bántom, sajnos keveset kóstoltam. Amit kóstoltam komolyabbat, pl. Silverado Napa Valley, a maga stílusában nagyon szépen teljesített, igazán komoly anyag volt. Nyilván a Mondavi drágább borai is más kategóriát képeznek.

dalton1 2008.05.17. 19:56:34

"Nem a magyar borokat dicsertem, mert azokon nem lehet tul sokat, sajnos."

Már hiányoltam egy ilyen nagy szakértelemre valló epés megjegyzést...

Nehogy dícsérjünk valamit ami magyar, mi magyarok, mert az aztán az igazi égés...itt Magyarországon...

Shyr Kahn 2008.05.18. 00:15:24

First of All: May He Rest In Peace! A Kaliforniai borokról pedig nem mondható, hogy rosszabbak lennének az ausztrál boroknál. Sőt mintha a 70-es években Bordeaux-t is megalázták volna francia vakkóstin Párizsban (bővebben: Judgment_of_Paris_(wine) az angol wikipedia-n). Nem bántásképpen, csak kérve, hogy máskor óvakodjunk az ilyesféle meggondolatlan kijelentésektől: "kaliforniai boroknal ugyanis lenyegesen jobbak a franciak es az ausztralok".

t f 1 (törölt) 2008.05.18. 06:17:23

Mackó! Neked bármikor. Igaz, hogy nálunk az ilyen bor hamisítványnak minősül, de ne törődj ilyen apróságokkal :)

Benikuty 2008.05.18. 07:17:31

Ultipartihoz javasolnám a Lidl borait, 400-700 forintos tartományban. Kellemes másnapot!

zoli 2008.05.18. 09:12:08

Az ulti kéremszépen a pinceélet szerves része, kéretik nem lenézni.
Hozzá folyóbor dukál, leginkább olaszrizling, de egy szilvánit vagy egy kadarkát is el tudok képzelni...

f12 2008.05.18. 11:10:48

Igy van "megjegyzés"
a Mondavi borok pont annyit érnek, amennyibe kerülnek : ez a piac
Egy liter akarmilyen Mondavi tömegbor olyan 5-7 dollar korul van ketto liter talan 10 dollar 3 liter dobozban talan 14 dollar.
Ez persze valtozo ar de atlagosan mindegy hogy californiai vagy australiai vagy chilei a szarmazasu a bor bar olasz es spanyol bort meg nem lattam zacskoban.Az igaz hogy egyik sem csinal fejfajast.A Zinfandel inni nem, jo de nagyon jo a porkolt ala.
A minosegi Mondavi nem tudom milyen.
A jo organikus borok literje 20 korul kezd. Ha nem csak csak az aroma de a nev is fontos ugy akkor 40-60 dollar kozott gondolkodj.Ha sznob vagy akkor meg mindegy csak legyen jo draga
süti beállítások módosítása