Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Zöldveltelini-jegyzetek – második lap

Loimer Grüner Veltliner Terrassen 2006 és Monarchia Grüner Veltliner 2006

2008.05.29. 11:00 - palack

A jegyzet második lapján a Kamptal borvidék kiváló borászának remek bora szerepel a közös múltunkra utaló nevű egri borászat grüner veltlinerével együtt. Azért azt ne felejdük, hogy míg Herr Loimer (és egész Ausztria) egyik kedvenc fajtája a GV, addig Pók doktor (és Eger) inkább a vörösöket preferálja. Ráadásul a Loimer-bor ára hozzávetőleg kétszerese az egrinek, dehát ez bizony érződik is.

Loimer Grüner Veltliner Terrassen 2006

Fred Loimer a Kamptal borvidék sikeres, fiatal borásza. Kedvencei - micsoda meglepetés - a rajnai rizling és a zöldveltelini, titkos szerelme pedig a pinot noir. Harminc hektáron évente 200 000 palack bort készít. A Terrassen sorozat az ötlépcsős termékpiramis negyedik szintje, fölötte már csak a dűlős borok vannak. A borvidék szívében, Langenlois-ban található kisebb dűlők termésének házasításai a Terrassen-borok. Egy-egy dűlő nem ad eleget ahhoz, hogy önmagában érdemes legyen palackozni, ám ahhoz túl jók, hogy a birtokborba kerüljenek. A magyar szemmel elképesztően informatív honlapról azt is megtudhatjuk, hogy ez a zöldveltelini hat ilyen kisebb területről származik. Akit érdekel, megtalálhat szinte minden alap infromációt: talaj, fekvés, ültetvények kora és, hogy az adott dűlő milyen százalékban képviselteti magát poharunkban. Talán nagypapa koromban egyszer majd magyar pince honlapján is olvasgathatok ilyesmit. Október közepén szüreteltek, kézi válogatás után a két legfiatalabb ültetvény termése (együtt 35%) fában, a többi pedig acélban spontán erjedt legalább két hónapig. Több mint fél évig finomseprőn érlelték a bort, majd 2007 nyarán palackozták. Alkoholja 13,5%, 4 g/l maradékcukor és 6,2 g/l sav van benne. A Wein & Co-nál 16 euróért vettem.

Szép zöldes, aranysárgás árnyalatú, fürge mozgású bor. Illata a közepesnél intenzívebb, számomra vonzó. Édes, érett, mégis friss gyümölcsösség, némi fűszer és határozott de nem túlzásba vitt ásványosság jellemzi. Ananász, sárgadinnye, de nem az émelyítő fajta, fehérbors, és egy kis hűvös szikla. Mikor melyik kerül előtérbe. Elegáns, izgalmas.

Szájban, finom, érett, friss érzetű. Édes gyümölcsök és egy csepp szúrós szénsav remek egyensúlyban lévő ellentétével nyit. Az illatban ígért gyümölcsök jóízű, húsosságát szinte harapni lehet. Aztán érkezik a velteliniben kötelező fűszeres kesernye, leginkább fehérbors. Lecsengése sós ásványos, a gyümölcsös vonalat itt már narancslekvár képviseli. Nagyon szép, dinamikus és egyben harmonikus, nem utolsó sorban pedig jóízű. Vigyázni kell a hőmérsékletére, melegedve hajlamos kicsit szétesni. Erős 6 pont, mert a folytatásban még ennél is többet remélek.

Monarchia Winery Grüner Veltliner 2006

A szépen csengő nevű Monarchia Winery-t talán nem kell bemutatni ezeken a hasábokon. Pók Tamásék megpróbálják a lehetetlent. Összebékíteni legádázabb kommentelőinket, hogy egymás vállát ölelgetve üljenek le együtt kortyolni kézműves, az egri terroirt hűen tükröző, ugyanakkor modern, újvilági stílusra hangolt boraikat. Mission Impossible. Talán, ez a bor is túl sokat akar egyszerre markolni, ezért fog kevesebbet, akarom mondani fogy kevésbé nálam. A Monarchia borszaküzletben 1790 forintért vettem.

Halványabb, inkább szalmasárga színű, szintén fürgén pörgő-csorgó bor. Illata intenzív, behízelgő, néha már túlzottan is. Egy kis szellőzés után olyan gyümölcskavalkád jön, mintha dinamittal bontottunk volna ki egy vegyes gyümölcskonzervet. Fehér húsú őszibarack, banán, szőlő, licsi, ananász, sárgadinnye. Enyhe cukorszirup. Néha egy kis mosószappan.

Szájban kicsit nehezen, üresen indul. Aztán megtelik valamennyire, de nem tudja igazán beteljesíteni, amit orrban ígért. Jóval szárazabb, savasabb a vártnál. Mintha kevésbé érett anyag lenne. A kezdeti lyukra futás, és az utána következő nem túl meggyőző gyümölcsvonal után túl gyorsan és egyértelműen jön a kesernye. Illatot és ízt tekintve, de csak az ízt önmagában nézve is: nem bír összeállni egy koherens egésszé. 4 pont.

Címkék: 2006 kóstolás fehér négypontos hatpontos eger monarchia pók tamás zöldveltelini kamptal loimer

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr28355856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2008.05.29. 20:36:34

Hát a Zöldveltelini nem egy túl gyakori műfaj Kishazánkban. A fentit nem kóstoltam. Viszont Kaló félelmetes minőségeket produkál. egyet kivittem egy ausztriai síelésre. Ott az étteremben a sommeliertől kértem egy "amit igazán ajánlana Ausztriából" -t. egy 98-as évjáratú csoda volt, és azon kívül még kóstoltam egy másikat is. Azért az Imréé bizony rendesen fölötte volt! és van még egy ajánlatom, talán meglepődik a tisztelt publikum: Szőke Mátyás 2006-os nedűje. Márciusban még hordóból kóstoltuk. Persze nem Kaló műfaj, más osztályban indul, de gyönyörű. Húsos, sűrű, ízek kavalkádja, és marad belőle rendesen a korty után is. Ám nem lusta, a Mátrában egészséges savak "teremnek". Sajna a zöme eladva, de a pincénél már lehet próbálkozni. Ha jutna a boltokba, mint ahogy várhatóan nem fog, nagy fricska lenne sok túldimenzionált terméknek.

Kusuma 2008.05.29. 22:59:21

Én csak ismétlem magamat, főleg a ma esti élmények után: Tóth Sándor, Scheller pince. Áldozóhegy, felső tábla, középső rész, 2006.

HSZ

vörös és fehér 2008.05.30. 08:22:55

de gondolom ez még csak hordó (tartály) minta még csak. vagy már palackban van?

Kusuma 2008.05.30. 11:53:14

Tartályminta, de Virág elmondása szerint nemsokára palackba kerülnek a 2006-os borok is.

HSZ

vörös és fehér 2008.05.30. 13:19:20

ha már lemaradtam a tegnapi kóstolóról: a 2004-2005-ös évjárattal mi a helyzet? mert most piacon a 2003-as van, ha jól tévedek.

Kusuma 2008.06.01. 21:30:31

Ha jól értettem, nem lett palackozva.

HSZ
süti beállítások módosítása