Az egri borászok gyakorlatilag egyöntetűen 8 pontosnak értékelik az idei évet, azaz a nagyon jó és az eszményi határára helyezik. Ezek szerint az utóbbi tíz évben először hármas nyerőszéria elé nézünk. 2007 viszont úgy tűnik, Egerben nem volt annyira ígéretes, mint több más borvidékünkön. Lőrincz György nagyon plasztikus és racionális leírást ad 2007 buktatóiról, szerinte az egyébként borongós, hűvös évjáratként elkönyvelt 2005-höz hasonló minőségre számíthatunk, igaz, más okokból. (Szerencsére a 2007-es Kutyafáját erről nem tud.)
Gál Lajos:
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
8
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
A november 10-12-ig tartó hosszú ősz nagyban hozzájárult a kékszőlők fenolos érettségéhez.
3. Mi lehet a buktatója?
Embert próbáló évjárat volt: nagyon gyors és egyenletes volt a hajtásnövekedés, aki nem kezdett bele időben a zöldmunkákba, nem figyelt oda az időjárás változásaira, és nem gondoskodott a megfelelő növényvédelemről, az komoly károkat szenvedett a gombabetegségek (elsősorban a lisztharmat) miatt.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Kékfrankos - kiemelkedő évjárat!
5. Melyik fajta szenvedett?
Merlot - akkor érett volna, amikor esett az eső szeptemberben...
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
2006 tartalmas, izgalmas borokat adott. A 2007-es fehérborok nagyon tartalmasak, de alacsonyabb a savtartalmuk. A vörösek gyorsabban fejlődnek, már most szép harmóniát mutatnak. A két évjárat borai közötti lényeges különbség tehát a savtartalomban mutatkozik meg.
Lőrincz György (St. Andrea)
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
8
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Nem volt súlyos aszály és hő-stressz. Összességében szép ősz és szüreti lehetőségek adódtak.
3. Mi lehet a buktatója?
Mi magunk lehetünk a buktató tényező. Figyelnünk kell, szeretni, ami születik és időben reagálni. Megérezni a fehéreknél az egyensúlyi pontot (almasav tartalom) és az érlelhetőséget. Vörös boroknál megfelelő érlelési körülmények biztosítása szükséges. … ezek egyébként minden évjáratra igazak.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Kékfrankos, merlot, pinot noir, pinot gris, hárslevelű, olaszrizling, sauvignon blanc.
5. Melyik fajta szenvedett?
Kadarka, syrah.
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
A 2007-es évjárat minőségi szintje kb. a 2005-ös mellé tehető. (Sok kihívással.) A szőlő erősen hő-sokkolt állapotokat élt meg. Alapvetően - talán csak a kékfrankos kivételével - igen lágy sav-tónusok érzékelhetőek. A kékszőlők nem tudtak határozott polifenol-struktúrákat felépíteni, elmaradtak a nagyobb tannin szövetek is, bármely alacsony terméshozam esetén. Egyszóval könnyebb ivású borokat fogunk kapni, melyeknél a terméshozamok és az érettség meghatározzák a kifinomult zamatokat, aromákat. Mindenesetre kevesebb erő-tartalékkal rendelkeznek.
A 2006 tiszta, dübörgő erő és izom. Van sav, alkohol és tannin is.
Természetesen ez a mi területeinkre és borainkra vonatkozó megfigyelés.
Pók Tamás (Monarchia Winery)
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
Még korai, de az eddigiek alapján 7-8 közé tenném.
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Sok gyümölcs, viszonylag gyors fejlődés, szép savak és elegáns harmónia, szép színek a vöröseknél.
3. Mi lehet a buktatója?
A fehérboroknál nem látok ilyet, a vöröseknél élénkek maradhatnak a savak, nem lesznek robusztus tanninok, valószínüleg kevés lesz a puddingszerű, vastag testű bor, szóval szeretni fogom, egyik kedvenc évem lehet.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Nálunk a Furmintnak, a Leánykának, Szürkebarátnak, továbbá a Kékfrankosnak (mint mindig), a Syrah-nak és a Merlot-nak.
5. Melyik fajta szenvedett?
Megfelelő termőhelyen egyik sem, a lisztharmatra, Botritis-re érzékeny fajták általában alulmaradtak a várakozásnak az idén (Chardonnay, Zengő bizonyos helyeken) illetve a Pinot noir színben és zsírosságban kevesebbet hozott, mint általában.
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
2008-tól függetlenül szépek a 2007-es borok, bizonyos vonásokban hasonlítanak is (gyümölcs, elegancia, harmónia). A 2006-osok, épp ellenkezőleg, vastag, telt, koncentrált borok, szép színanyaggal, lágyabb karakterrel, izmos tanninokkal és néha maradékcukorral (viszonylag hamar fejlődtek ezek is).
Utolsó kommentek