Ebben a pillanatban jutott eszembe, hogy pontosan egy évvel ezelőtt milyen szívesen társalogtak kommentezőink arról, ki mit tesz az asztalra. Hátha most is kialakul az ünnepi diskurzus. Felütésképpen: nálunk libacomb lesz aszalt szilvával és puliszkával, desszertnek bejgli, bornak pedig Bott–Bodó-nap. Miszerint 2007-es Határi furmint először, 2007-es Bottrytis másodszor. Békés karácsonyt mindenkinek.
Bort inni karácsonykor 2.
Jó-jó, de mit fogyaszt ilyenkor a nyájas olvasó?
2008.12.24. 13:26 - Albert gazda
Címkék: karácsony bott judit
107 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr68839906
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Csak a 100 legfrissebb kommentet szeretném látni!
Moments 2008.12.24. 14:00:29
Tegnap egy Taurasi volt az aldozat ma szerintem egy Cahors lesz.
Boldog Karacsonyt Mindenkinek!
Boldog Karacsonyt Mindenkinek!
BOB 2008.12.24. 14:01:27
Békés karácsonyt mindenkinek.
Nálunk mandulás-szezámmagos panírba forgatott sertésszelet és ugyanígy készült tengeri sügér lesz, hozzá 2006-os Dobogó Furmint, aztán könnyen előfordulhat, hogy kibontok még valamit a pincéből :)
Nálunk mandulás-szezámmagos panírba forgatott sertésszelet és ugyanígy készült tengeri sügér lesz, hozzá 2006-os Dobogó Furmint, aztán könnyen előfordulhat, hogy kibontok még valamit a pincéből :)
Cirfandlia 2008.12.24. 14:05:28
Tejfölös, baconba csavart süllőhöz Loire menti S.bl. (Sancerre) a libamájhoz (szigorúan hízott - tömött) és a desszertekhez (4 féle - házi) Zemplén hegyhát 5 p aszú. ELő/ főzőital Köpcös Furmint.
bepe2 2008.12.24. 14:10:34
Halászlé, beilgli, Dúzsi Tamás rozé, a nőneműnek kérésére Heimann kadarka (az újabb próbálkozásból).
ljubityel 2008.12.24. 14:22:08
Áldott, Boldog, Békés Karácsonyt!
Ma ebédre vörösboros aszaltszilva-mandarin-alma leves + mákosguba, hozzá a maradék vöröske (Egri Bikavér).
Vacsora - sajnos - disznóságok, mert rajtam kívül senki nem eszik halat! Hozzá Káli Olaszrizling, a desszertekhez, Tokaji Szamorodni.
A rám kiosztott főzőcske, sült kacsamell, baconba göngyölt májjal, aszaltszilvával, sütőtökkel, illetve ezekből mártással, röstlivel, burgonyapürével (ki melyikkel kéri) és dinszteltkáposztával. Mivel a családban megoszlanak a kacsához kívánatos borokról a vélemények, lesz hozzá Somlói Olaszrizling és Soproni Kékfrankos. Node a "bormúzeumom" csak egy karnyújtásnyira:-) ha bárki megkíván valamit, akkor dugóhúz!
Ma ebédre vörösboros aszaltszilva-mandarin-alma leves + mákosguba, hozzá a maradék vöröske (Egri Bikavér).
Vacsora - sajnos - disznóságok, mert rajtam kívül senki nem eszik halat! Hozzá Káli Olaszrizling, a desszertekhez, Tokaji Szamorodni.
A rám kiosztott főzőcske, sült kacsamell, baconba göngyölt májjal, aszaltszilvával, sütőtökkel, illetve ezekből mártással, röstlivel, burgonyapürével (ki melyikkel kéri) és dinszteltkáposztával. Mivel a családban megoszlanak a kacsához kívánatos borokról a vélemények, lesz hozzá Somlói Olaszrizling és Soproni Kékfrankos. Node a "bormúzeumom" csak egy karnyújtásnyira:-) ha bárki megkíván valamit, akkor dugóhúz!
kiscsikó · http://www.volvowiw.hu 2008.12.24. 14:22:57
Pellegrino Malvasia di Sicilia - ezt az édes fehér likőrbort iszogatom csak úgy magában.
Pincesor 2008.12.24. 14:41:03
Tegnap este a készülődés hevében nyitottam egy Rókusfalvy Sauvignon Blanc-t, melyet ma fejeztem be, isteni! Felbontottam Balla Géza 2005-s pinot noirját is...hú! Remek!
Ma délben a halhoz jutott még a Rókusfalvyból. Este libamájjal kezdünk ehhez két teljesen más stílusú tokajit fogok tölteni. Játék, melyik ízlik jobban? A többit még nem tudom.
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
Ma délben a halhoz jutott még a Rókusfalvyból. Este libamájjal kezdünk ehhez két teljesen más stílusú tokajit fogok tölteni. Játék, melyik ízlik jobban? A többit még nem tudom.
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
sbacsika 2008.12.24. 14:48:06
2008-as Pilsner Urquell
Brake 2008.12.24. 14:57:07
Csirkehúsleves, sült csirke, franciasaláta, mákos és diós bájgli - DemeterVin 2005 Hárslevelű, Tiffán's 2006 Immortal Cuvée.
modos 2008.12.24. 14:59:52
halászlé, hozzá kadarka. valószínűleg Remete 2006-osa lesz, holnapi ebédhez pedig Fekete Misis 2003-as barriq Sauvignonja lesz ha miden igaz
GodHeart 2008.12.24. 15:07:54
Még a szilárd étel az jelen pillanatban meglepetés lesz.. de utána már bevan hűtve a Chivas Regal Whisky.
fordítás 2008.12.24. 15:16:53
Nálunk halászlé hozzá Takler merlot azután egyben sült pulyka több féle körettel,bejgli,és Tokaji minden féle!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket mindenkinek!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket mindenkinek!
vitya404 2008.12.24. 15:17:32
Csak bejglit tolunk vacsorára, hozzá most - megtörve az eddigi évek tokajiba fulladt sorát - román bort, tavalyi Murfatlar Muskotályost fogunk kortyolni.
frankia 2008.12.24. 15:27:07
Sok-sok finom étel előtt/közben/után vörösök minden mennyiségben. Hogy melyik nap mihez mit - majd meglátjuk. De most erősen egri, és erősen bikavéres hangulatban vagyok, tehát a választék: Juhász Testvérek 2006-os Bikavér, Thummerer 2004-es Bikavér, Tóth István 2003-as Bikavér Válogatás. Ezek mellett egy 2003-as Tóth István Egedhegyi Kékfrankos már nyitva várja a sorsát... Valakinek javaslata arra, hogy melyik bikával kezdjek - vagy végezzek?
Jenyei 2008.12.24. 15:30:49
Nem ismertem eddig a szekszárdi borvidékről a Sebestyén pincét, a Cserszegi Fűszeresük nagyon kellemes meglepetés.
Boldog Karácsonyt kívánok!
Boldog Karácsonyt kívánok!
Danis 2008.12.24. 15:47:42
Rántott hal salátákkal. Györgykovács féle somlói Furmint és Hárslevelű.
szutsz 2008.12.24. 15:47:49
Este, vacsorához Vayi Tokaji Furmint 2007 (édes), valamint Légli János-hegyi Sauvignon Blanc 2007.
Boldog, békés karácsonyt mindenkinek!
Boldog, békés karácsonyt mindenkinek!
Hedvigová 2008.12.24. 15:50:35
Hát Albert, jó Gazda módjára szóltál. Boldog Karácsonyra koccintok - kollégaként - egy2004-es Marcués de Riscallal. Szebb jövőt!
retroflexus 2008.12.24. 15:57:38
Konyári 2008-as rosé, Miklóscsabi utazóbőrönd,a többit majd meglátjuk...
Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2008.12.24. 16:00:11
Bajai halászlé /ponty, csuka/ bográcsban, beigli, zserbó, és a Korhely bora /Tiffán I. villányi portugieser/!
Panka-manka 2008.12.24. 16:04:26
Ma este Újházy tyúkhúsleves, citrommal párolt pisztránggal.
Az előkészületek alatt házi vörös, a tálaláskor váltok somlai furmintra, Tornai pincészet.
Az előkészületek alatt házi vörös, a tálaláskor váltok somlai furmintra, Tornai pincészet.
Mr Narancs 2008.12.24. 16:12:39
Ha halászlé, akkor kadarka! Bajai vagyok, tudom mit beszélek:)
Mi egy 2006-os Vesztergombi Kadarkát kóstoltunk a halhoz, de Vida Péter és Dúzsi Tamás kadarkáját is melegen ajánlom mindenkinek. Kellemes Ünnepeket!
Mi egy 2006-os Vesztergombi Kadarkát kóstoltunk a halhoz, de Vida Péter és Dúzsi Tamás kadarkáját is melegen ajánlom mindenkinek. Kellemes Ünnepeket!
klacus 2008.12.24. 16:20:47
Lazac gombával fehérborban főzve, rízs + buri hozzá.
Franciasláta + szokásos sültek.
Tokaji furminttal valamint lesz egy barikolt fehér is a végére.
Franciasláta + szokásos sültek.
Tokaji furminttal valamint lesz egy barikolt fehér is a végére.
jorgecosta 2008.12.24. 16:36:21
sűtkacsa, kirántotthal, franciasaláta, bejgli, pálinka, figula savignon b, bock cf + ami még fater szekrényéből előkerül
kukko 2008.12.24. 16:36:28
Chateau Salánki Cabertet Savignon + Franc cuvée 2003
Kései szüretelésű Tokaji Furmint
Kései szüretelésű Tokaji Furmint
Viner Spicli 2008.12.24. 16:41:27
Borleves, majd konfitált báránygerinc zellerpürével és karamellizált répával.
A borleveshez egyszerű asztali fehérbor, a vacsihoz pedig 2005-ös Primitivo Manduria
Békét, boldogságot!!!!
A borleveshez egyszerű asztali fehérbor, a vacsihoz pedig 2005-ös Primitivo Manduria
Békét, boldogságot!!!!
borkedvelő 2008.12.24. 17:25:56
én most éppen lisicza 2007-es fehér ravasz-át kortyolgatom! Nagyon Ravasz!!
Boldog Karácsonyt mindenkinek!!!
Boldog Karácsonyt mindenkinek!!!
mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2008.12.24. 17:35:52
halászlé, harcsapörkölt, hozzá heimann siller.
gyabonyi 2008.12.24. 17:43:34
Szegedi halászlé, Dijoni csirke. Haraszti Palkonya Cuvee 2005, Gere Kopár 2003.
CaT3a 2008.12.24. 17:45:20
A tarkonyos halleveshez Blosssom Hill Pinot Grigio, a karamelles, datolyas deszerthez, Pedro Ximenez Nectar. A tobbit meg nem tudom.
baliquez 2008.12.24. 17:55:40
Halászlé, rácponty (+szekszárdi kadarka), mákos guba mézzel + Christmas-pudding vaníliasodóval, óvatosan angolosodó féligbajaihoz illő módon. Boldog Karácsonyt!
Tie · http://polisztirol.blog.hu 2008.12.24. 18:12:25
Nálunk a menü töltött kacsa és csirkecomb volt, tepsiskrumplival isteni fűszerekkel, túrós-barackos alagút a desszert, és én személy szerint egy 2005-ös Gyöngyöstarjáni, késői szüretű félédes Hárslevelűt ittam hozzá, Kovács László pincéjéből. Illetve pohárból. :)
kiscsikó · http://www.volvowiw.hu 2008.12.24. 18:12:36
Kat3a a Pedro Ximenez Nectart itthon szerzed be?
Eddig az Extra Rich volt amit be tudtam szerezni az "édesebb-mazsolásabb" fajtából
Eddig az Extra Rich volt amit be tudtam szerezni az "édesebb-mazsolásabb" fajtából
Benikuty 2008.12.24. 18:16:28
Áldott Karácsonyt!
Öt éves eperfa hordóban tartott gönci barack pálinka.
Halászlé, bajai módra, frissen gyúrt gyufatésztával.
Rántott ponty, hagymás krumpli salátával.
Tóth István 1999-s Bikavér standard, majd válogatás.
Most jön lányon bejglije, hűtöttem hozzá Font uram 2008-s ropogós rozéját.
Isten éltessen mindannyiotokat ezen a kivételes estén!
Öt éves eperfa hordóban tartott gönci barack pálinka.
Halászlé, bajai módra, frissen gyúrt gyufatésztával.
Rántott ponty, hagymás krumpli salátával.
Tóth István 1999-s Bikavér standard, majd válogatás.
Most jön lányon bejglije, hűtöttem hozzá Font uram 2008-s ropogós rozéját.
Isten éltessen mindannyiotokat ezen a kivételes estén!
CaT3a 2008.12.24. 18:36:34
@kiscsikó:
Sajnos nem. Alicante-ban vasaroltam, nem Magyarorszagon. De ha lehetoseged van ra valahol beszerezni, csak ajanlani tudom. Karamellas, aszalt gyumolcsos izek - es megsem emelyito. Remek.
Sajnos nem. Alicante-ban vasaroltam, nem Magyarorszagon. De ha lehetoseged van ra valahol beszerezni, csak ajanlani tudom. Karamellas, aszalt gyumolcsos izek - es megsem emelyito. Remek.
zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.12.24. 18:54:25
Bazsalikomos-koktélparadicsomos-mozzarellás lazac, fűszeres ricottával töltött sültpaprikával, Wassmann Olaszrizling 2006. Tiramisu, Degenfeld Szamorodni 2004. Boldog, szeretetteljes karácsonyt!
Hedvigová 2008.12.24. 19:19:26
Őszintén mondom, rendkívüli öröm tölt el a karácsonyi menük láttán.Van itt ízlés és étkezési kultúra, már csak a hétköznapokra, a politikára kellene átterjednie egy kis ízlésnek. Fel a fejjel, Magyarország, fog ez menni.Lesz ez még sokkal szebb ünnep is,adja Isten!Nagy reményekkel tölthet el bennünket, ha az "átlagos" magyar polgár ilyen választékos ételsorral ünnepel.
Nagy jövője van ennek az országnak, erre iszom!
Nagy jövője van ennek az országnak, erre iszom!
kiscsikó · http://www.volvowiw.hu 2008.12.24. 19:22:33
@KaT3a: Sejtettem. Idehaza nincs elterjedt kultúrája a sherry boroknak (úhy kell vadászni hol árulják). Köszi a választ!
Mindenkinek további kellemes ünneplést. Mi most fejeztük be a vacsorát lassan jön a gyerekekhez az Jézuska :)
Mindenkinek további kellemes ünneplést. Mi most fejeztük be a vacsorát lassan jön a gyerekekhez az Jézuska :)
vörös és fehér 2008.12.24. 19:51:12
Kellemes Karácsonyt mindenkinek!
Nálunk a halételt Szentesi Rajnai Rizling 2007 kísérte, a desszert pedig Kikelet Aszú lesz 2003-ból.
Nálunk a halételt Szentesi Rajnai Rizling 2007 kísérte, a desszert pedig Kikelet Aszú lesz 2003-ból.
Bömbike 2008.12.24. 19:56:56
Boldog Karácsonyt!
Dúzsi Tamás a nőknek, a fiuk maradnak Vylyan cabernet sauvignon selection 1999-es évjáratánál!
Dúzsi Tamás a nőknek, a fiuk maradnak Vylyan cabernet sauvignon selection 1999-es évjáratánál!
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.24. 20:05:57
A saját Enikő küvémet iszom és és abból készült a süllő alá is a tejszínes-boros mártás.
Fűrészpor 2008.12.24. 20:08:04
Boldog KArácsonyt!
Tyúkhúsleves sok zöldséggel, vörös tonhal burgonyapürével párolt zellerszárral, Balassa Hárslevelű Mézes Mály 2006, Chilling wine: Rokka Kékfrankos 2007, Meglepetés Aszú és esszencia...húúúúúúúúúúúúúúúú
Tyúkhúsleves sok zöldséggel, vörös tonhal burgonyapürével párolt zellerszárral, Balassa Hárslevelű Mézes Mály 2006, Chilling wine: Rokka Kékfrankos 2007, Meglepetés Aszú és esszencia...húúúúúúúúúúúúúúúú
Fűrészpor 2008.12.24. 20:09:09
ja és csokis muffin, áhhhhhhhhhhhhhh
stoppard · http://forint.blog.hu 2008.12.24. 20:16:49
tilapia halfilé citromfű mártásban + gere olaszrizling
zsoci 2008.12.24. 20:36:07
halászlé, dióba panírozott pulyka.
A bor Siklósi féle jégbor, majd Puklus minden mennyiségben ( késői sz. furmint, 2002 aszúesszencia )
A bor Siklósi féle jégbor, majd Puklus minden mennyiségben ( késői sz. furmint, 2002 aszúesszencia )
ekkerjoz 2008.12.24. 20:47:24
Halpaprikás (nem halászlé, ponty-harcsa filetto, sok hagyma, só, paprika, tejföl), túróscsusza, tiramisu, vagymi.
Óbarack (házi), Somlai Tramini (2006. Györgykovács Imre), és Barbár, desszerthez aszú (1999. Hollókői József).
Boldog Karácsonyt.
Óbarack (házi), Somlai Tramini (2006. Györgykovács Imre), és Barbár, desszerthez aszú (1999. Hollókői József).
Boldog Karácsonyt.
A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.12.24. 20:50:31
aperitif izsáki Arany Sárfehér (bizony)
Vesztergombi Józsi Kadarka 06 a halászléhez
Töltött pulykamellhez Tüske Cabernet Franc
(igen, nemrég Szekszárdon jártam:)
desszertbor is volt, de azt nem is láttam:) (valami nem túl komoly tokaji aszú)
végül tarpai ágyas szilva
Vesztergombi Józsi Kadarka 06 a halászléhez
Töltött pulykamellhez Tüske Cabernet Franc
(igen, nemrég Szekszárdon jártam:)
desszertbor is volt, de azt nem is láttam:) (valami nem túl komoly tokaji aszú)
végül tarpai ágyas szilva
bleee 2008.12.24. 20:53:04
Schillinges féle kékfrankos a Fidesz kocsmából. 2007-es, mert a többi elfogyott, az újbort még nem kezdték meg. Fenomenális. A kaja már mindegy is. Azt hiszem, csirke farhát, másnapos Módos féle kenyérrel, ecetes ugorkával.
ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2008.12.24. 21:04:39
ufó enni tengeri moszat balatonból, utána azt gondolni nem kíván bejgly,
ezért az arra szánt cukros dióban megforgatott pulykamell,
inni cutty sark -első kóstolás-, tudtátok, hogy ez 43 %-os whisky???
hozzá ser aranyásók, jól írni?,
de van itt bor azt éjfélre, mégpedig csúcs veresbor: balatoni óvörös barrique cuvée, ajánló írja: "...illata vaníliás, meggyes, ízében ezenkívűl megjelenik a csokoládé íz...", úgyhogy ez a desszert...,
de nem vagyok marketinges, baszki..., csak azért idéztem, mert ritka dolog e galaxy-ba' nálatoknál, hogy valami fedi valóság...
ezért az arra szánt cukros dióban megforgatott pulykamell,
inni cutty sark -első kóstolás-, tudtátok, hogy ez 43 %-os whisky???
hozzá ser aranyásók, jól írni?,
de van itt bor azt éjfélre, mégpedig csúcs veresbor: balatoni óvörös barrique cuvée, ajánló írja: "...illata vaníliás, meggyes, ízében ezenkívűl megjelenik a csokoládé íz...", úgyhogy ez a desszert...,
de nem vagyok marketinges, baszki..., csak azért idéztem, mert ritka dolog e galaxy-ba' nálatoknál, hogy valami fedi valóság...
VPR 2008.12.24. 21:53:17
én egyedül voltam boros ma, Neszményi Irsai Olivérrel kísértem a bablevest, a halat, meg a mákosgubát is, elment, passzolt mindhez.
Lehet, hogy most még a feleségemmel bontunk egy valami vöröset ha lesz kedve, miután eleludt a gyerek.
Viszont szilveszterre 6 fogásos vacsorát szeretnék összekalapácsolni, és minden fogáshoz kéne egy bor... szakértő ötletekkel segíthetnétek.
1. fogadó falatok: bruschetta, paradicsomos, gombás, padlizsánkrémes (parmezánnal)
2. előétel: rákkoktél fokhagymás szószban
3. leves: fácánleves
4. hal, még nem tudom milyen, csak azt hogy wokban készítí valamiféle távol keleti fűsdzerezéssel egy barátunk
5. prosciuttoba tekert borjú érmék, gombával
6 citromos lepény
az ötelteket előre is kösz!
VPR
Lehet, hogy most még a feleségemmel bontunk egy valami vöröset ha lesz kedve, miután eleludt a gyerek.
Viszont szilveszterre 6 fogásos vacsorát szeretnék összekalapácsolni, és minden fogáshoz kéne egy bor... szakértő ötletekkel segíthetnétek.
1. fogadó falatok: bruschetta, paradicsomos, gombás, padlizsánkrémes (parmezánnal)
2. előétel: rákkoktél fokhagymás szószban
3. leves: fácánleves
4. hal, még nem tudom milyen, csak azt hogy wokban készítí valamiféle távol keleti fűsdzerezéssel egy barátunk
5. prosciuttoba tekert borjú érmék, gombával
6 citromos lepény
az ötelteket előre is kösz!
VPR
VPR 2008.12.24. 21:55:08
hja, a válság jegyében: bestbuy kéne max. 3000 Ft/palack körül:-D
angelinabalerina 2008.12.24. 22:01:58
No, kéremszépen: konfitált szarvascomb, vajas pogácsa ágyon, szederlekvárral, madárbegy-saláta levélkékkel. Ez volt az előétel:) Fogyott hozzá: Villányi Kékfrankos Selection, Müller pince, Csillagvölgy. Főételnek pedig: Vaddisznópörkölt vargányával, juhtúrós sztrapacskával. És ami ehhez dukál: uez a pincészet Cabernet Sauvignon Barrique bora:)
Jó étvágyat és nyugodt, szép karácsonyt minden fórumozónak (is). Külön üdv zorankaéknak: Dóra&Gábor&Szonja&Andris
Jó étvágyat és nyugodt, szép karácsonyt minden fórumozónak (is). Külön üdv zorankaéknak: Dóra&Gábor&Szonja&Andris
Eppendorf 2008.12.24. 22:05:47
Szepsy Furmint 2006, Malatinszky C.s. 2000, Takler Regnum 2003, Bukolyi Bika 2006 .. persze a megfelelő gasztronómiai kiegészítésekkel.. ;)
Mindenkinek áldott karácsonyt!
Mindenkinek áldott karácsonyt!
Eppendorf 2008.12.24. 22:12:48
Jah elfelejtettem a végére: Degenfeld 6 puttony 1999 és Oremus 6 putonnyos kivitele.. ;)
Kucik 2008.12.24. 22:44:09
házi óbarack nincs. házi barack van.
csocsli 2008.12.24. 22:44:17
Nálunk Zsófi féle sült kacsa, hagymás krumpli és vöröskáposzta kombó volt, hozzá Figula 2006-os Szirénusz Cuvée majd a vicc kedvééért Duzsi Rozé...
AzHofi 2008.12.24. 22:45:11
Halászlé, sült lúdcomb párolt káposztával töltött almával, bejgli, zserbó, és saját bicskei új bor.
AzHofi 2008.12.24. 22:45:47
ja otelló szőlőből. csak nem tudom minek nevezzem :-)
Kucik 2008.12.24. 22:46:37
egyébként vaddisznót ettünk, én még makrélát is, a nejem természetesen csirkemellet, és ő nem ivott (eredeti, szatmári, tarpai, hatezer puttonyos, díjnyertes, nagydíjas, csillió dolláros, nagyon gazdagoknak is alig megfizethető) szilvapálinkát.
ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2008.12.24. 23:13:56
@Kucik: "eredeti, szatmári, tarpai, hatezer puttonyos, díjnyertes, nagydíjas, csillió dolláros, nagyon gazdagoknak is alig megfizethető) szilvapálinkát"
szerintem az mindenkinek megvan-a...
de ahogy itt mondani wanna...
szerintem az mindenkinek megvan-a...
de ahogy itt mondani wanna...
SuzyLondon 2008.12.24. 23:24:25
Londoni első karácsonyom alkalmával az ünnepi vacsora a következőképpen alakult: francia gesztenyés pulyka aszalt szilvás vörösboros mártással és gesztenyés muffinnal, na és persze az én kedvemért majonézes krumpli-, borsó- és kukorica salátával. Hozzá spanyol száraz pezsgő majd utána Roc De Lussac francia vörösbor Bordeaux-ból, kis hazai ízként mézes barack pálinka :) Boldog Karácsonyt!
Grass 2008.12.24. 23:44:30
Nálunk gesztenyés-mandarinos kacsa volt Mészáros Pál CS 2006-al és után Patrícius 4 p 2000 aszú. Boldog karácsonyt!
kispolgár. · http://kispolgar.freeblog.hu/ 2008.12.24. 23:46:32
@Benikuty:
Vacsora:
Családi tradíció a jénaiban sült sajtos makaróni, amúgy harcsa, pisztráng. Kéksajtok.
Bor:
Jandl soproni zöld veltelini 2007
Luka soproni Zweigelt 2006
Árvay Hétfürtös Casino Cuvée 2000
A zweigelt kedves volt.
Vacsora:
Családi tradíció a jénaiban sült sajtos makaróni, amúgy harcsa, pisztráng. Kéksajtok.
Bor:
Jandl soproni zöld veltelini 2007
Luka soproni Zweigelt 2006
Árvay Hétfürtös Casino Cuvée 2000
A zweigelt kedves volt.
bazsu 2008.12.25. 00:00:27
Mi elsőnek Hilltop Pino Noir Rose, másodiknak egy frissítő Nyakas budai Irsai Olivér.
Remek választások voltak.
további minden jót, hello!
album.blog.hu
Remek választások voltak.
további minden jót, hello!
album.blog.hu
avirex801 2008.12.25. 00:23:47
@fuck_gasko: halaszle oke,a tobbi fujj... :P (csakugykommenteltelek mert nincsmasdolgom :D )
ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2008.12.25. 00:49:09
embery jogok nyilatkozata---
ti olvasni, jeeeee
különösen 5-6
popont...
ti lenni szépszámmal...
áldott a békés, meghitt karácsony,
óvörös rulézzzz...
ti olvasni, jeeeee
különösen 5-6
popont...
ti lenni szépszámmal...
áldott a békés, meghitt karácsony,
óvörös rulézzzz...
Mikrobi 2008.12.25. 01:48:42
Halászlé (harcsából, busából és pontyból), pontyszelet sörtésztában, hozzá Szeremley Kéknyelű (bár gondolkoztam a napokban kóstolt Bazaltbor Rizling2 visszakóstolásán...).
Fekafika 2008.12.25. 02:08:56
Tóth István kézműves cabernet franc 2006
Gróf Butler Syrah Nagy Eged 2006
Gróf Butler Syrah Nagy Eged 2006
P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2008.12.25. 05:52:35
én éppen 2007es cabernet sauvignont :)
kisdarab állat 2008.12.25. 06:39:34
2007-es Árvák Könnye
Dombospetya 2008.12.25. 08:20:13
A halászlé előtt, közben és után 2008-as Font Kékfrankos Rozé. A desszertekhez 2004-es Disznókő Kései Szüretelésű Furmint.
t f 1 (törölt) 2008.12.25. 08:38:31
Saját rozé, mint tavaly.
dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.12.25. 09:00:52
Pisztránghoz Mithras, sólethez Malatinszky Cabernet Sauvignon 2000. Tegnap a desszert kimaradt, ma remélem egy Kövérszőlő a Hétszőlőtől sorra kerül. Vagy a Zempléni édes Pinot Noir.
naponta 3x 2008.12.25. 09:30:14
Halászlé előtt Kaló Olaszrizling 2006, utána Kaló Pinot-Kékfrankos cuvé, töltöttkáposzta. Kaló Cabernet-Turán cuvé.
Labancz 2008.12.25. 09:59:19
Pannon Tokaj Dom. Furmint, Mészáros Pál Kadarka 2003, Royal Oporto Tawny volt a sor tegnap este. Bár lehet, hogy inkább az utlsó lehetőséget kellett volna megragadni és egy jó bócsai Dankó P.-t kellett vona felpattintani.
2008.12.25. 10:22:46
Szent Gaál Kadarissimo pusztult el tegnap, illetve Takler kadarka, 2006 és 2007
Dr.Hook 2008.12.25. 11:03:10
Halászlé,ponty,csülök pékné,Jack D.barack pali bácsi,szemelt rizling,soproni cab.sav.tegnap. Ma bárány,slivovica,olasz könnyű pinot grigio. Boldog Karit!
krakéler 2008.12.25. 11:04:18
Szászi Pince Szentgyörgyhegyi Cuvée. Nyammm...
Benikuty 2008.12.25. 11:05:23
@t f 1: miért mondtad, hogy nincs borod?
Két napja jártam Akasztón, be sem mertem köszönni.
reggel cseresznye pálinka, 4 éves, jánoshalmai sózott szalonna, csabai vastagkolbász, maradék rántott ponty.
itt, és most Varga Árpi ó-rajnai, aztán irány Lajos-forrás.
Tóth cab.fr. nagyon király, hordómintaként kóstoltam.
Két napja jártam Akasztón, be sem mertem köszönni.
reggel cseresznye pálinka, 4 éves, jánoshalmai sózott szalonna, csabai vastagkolbász, maradék rántott ponty.
itt, és most Varga Árpi ó-rajnai, aztán irány Lajos-forrás.
Tóth cab.fr. nagyon király, hordómintaként kóstoltam.
sodoma 2008.12.25. 11:07:29
1. haltepertő - Bezerics - Németh Sauvignon Blanc
2. sült libacomb zsírjában Buksi módra - Infusio
3. bejgli - oremus 6.p aszú
Ma pedig csak a legjava: épp most dugóztam ki: Berthet-Rayne Chateanneuf du Pape
A legjobbakat mindenkinek, most és mindíg
2. sült libacomb zsírjában Buksi módra - Infusio
3. bejgli - oremus 6.p aszú
Ma pedig csak a legjava: épp most dugóztam ki: Berthet-Rayne Chateanneuf du Pape
A legjobbakat mindenkinek, most és mindíg
t f 1 (törölt) 2008.12.25. 11:21:13
Benikuty
Mikor is mondtam, hogy nincs borom?
Mikor is mondtam, hogy nincs borom?
Labancz 2008.12.25. 14:18:37
@VPR: Keleti, wokos ételekhez félszáraz tokajit kell inni. Oxidatív tételek nagyívben kerülendők!
t f 1 (törölt) 2008.12.25. 17:03:48
Igen, egy kereskedő hívott nemrég...
De amilyen bort kért, olyan valóban nincs.
De amilyen bort kért, olyan valóban nincs.
BOB 2008.12.25. 17:16:44
Labancz: azért egy elzászi gewürztraminer is jó tud lenni keleti ételekhez nagyon.
etna 2008.12.25. 18:48:47
Nálunk a Karácsonyt hagyományosan Temesváron ünnepeljük az ősi házban, ilyenkor anyám remekel, a Húsvétot pedig Aradon, amikor rajtam illetve nejemen a sor.
Idén a következőknek örvendhettünk:
Szent este - vacsora
Borleves Pápaffy módra karácsonyi kaláccsal
Endívia-narancs-körte saláta
Lazacos tormás töltötttojás remoulade mártással, wasabi habbal
Rózsaborsos kacsapástétom ropogós sülthagymakarikákkal
Terrine-variációk
Szerencsendiós-rozmaringos-fahéjas bébisárgarépa-terrine
Spárgás kecskesajt-terrine, Tamás-féle zöld dió zselével
Libamáj terrine tokaji aszúval, borban főtt mazsolával
Karácsonyi sütemények (Diós puszedli, diós beigli, mákos beigli, marcipános-kakaós-rumosmeggyes golyó, karamellpite)
Borok:
Dúzsi Tamás: Fürtike, 2007
Bujdosó pince: Balatonboglári Sauvignon Blanc, 2008
Tóth Sándor: Áldozói Opeon Cuveé, 2003
Font pince: Soltvadkerti Kékfrankos Rosé, 2007
Diszkókő: Tokaji Aszú, 5 p, 2002
Karácsony első napja - estbéd
Hideg fogasfilé martini-mentahabbal, zöldségchutneyval
Hungária Extra Dry pezsgő
Sáfrányos gyöngytyúkleves royal betéttel
Dula Bence: No 3 cuveé, 2007
Waldorf saláta főtt gyöngytyúkhússal
Jekl Flóra: Primo rosé, 2007
Tóth Sándor: Áldozói Kereklevelű, barr, 2003
Roséra sütött szarvasbélszín aszaltcseresznyés diós vörösboros mártással, hercegnőburgonyával
Vincze Béla: Egri Bikavér, bortokbor, 2005
Pneiszl pince: Soproni Shiraz, barr, 2004
Roquefortos körte terrine
Karácsonyi jégkuglóf
Karadi-Berger pincészet: Tokaji Szelekció, 2007
Idén a következőknek örvendhettünk:
Szent este - vacsora
Borleves Pápaffy módra karácsonyi kaláccsal
Endívia-narancs-körte saláta
Lazacos tormás töltötttojás remoulade mártással, wasabi habbal
Rózsaborsos kacsapástétom ropogós sülthagymakarikákkal
Terrine-variációk
Szerencsendiós-rozmaringos-fahéjas bébisárgarépa-terrine
Spárgás kecskesajt-terrine, Tamás-féle zöld dió zselével
Libamáj terrine tokaji aszúval, borban főtt mazsolával
Karácsonyi sütemények (Diós puszedli, diós beigli, mákos beigli, marcipános-kakaós-rumosmeggyes golyó, karamellpite)
Borok:
Dúzsi Tamás: Fürtike, 2007
Bujdosó pince: Balatonboglári Sauvignon Blanc, 2008
Tóth Sándor: Áldozói Opeon Cuveé, 2003
Font pince: Soltvadkerti Kékfrankos Rosé, 2007
Diszkókő: Tokaji Aszú, 5 p, 2002
Karácsony első napja - estbéd
Hideg fogasfilé martini-mentahabbal, zöldségchutneyval
Hungária Extra Dry pezsgő
Sáfrányos gyöngytyúkleves royal betéttel
Dula Bence: No 3 cuveé, 2007
Waldorf saláta főtt gyöngytyúkhússal
Jekl Flóra: Primo rosé, 2007
Tóth Sándor: Áldozói Kereklevelű, barr, 2003
Roséra sütött szarvasbélszín aszaltcseresznyés diós vörösboros mártással, hercegnőburgonyával
Vincze Béla: Egri Bikavér, bortokbor, 2005
Pneiszl pince: Soproni Shiraz, barr, 2004
Roquefortos körte terrine
Karácsonyi jégkuglóf
Karadi-Berger pincészet: Tokaji Szelekció, 2007
pelotepincsi 2008.12.25. 20:14:36
Légli Chardonnay, Tüske Merlot, Gere Kopár (Kopar), Svéda 6 Puttonyos Aszú
Cirfandlia 2008.12.25. 21:06:17
Mai estebédhez (Serrano sonkával Roquefort sajttal töltött hidegen tálalt bélszín; füstölt marhanyelv; kolbásszal töltött szűzérme; libamáj zsírjában; pirított borban fürdetett mandula; desszertek -oroszkrém, lúdláb, gesztenyemousse stb) Tornai Furmint; saját Cirfandli, Chardonnay; Csopaki házi rizling; Szabó Z. KAdarka(nálam No.1 kadarka), Jekl Il Primo - naggyon jó; Vylyan CF - nemes; Varga Aranymetszés -O.rizling ez nem nem át nálam a lécen.
czudarka 2008.12.26. 10:09:27
Már a múlté!
24.-én tokaji aszúban/royal 2003 5p./ sült mandulás pisztráng.
hozzá: Bősz Adrián Rajnai (bemelegítő)
Kreinbacher: Öreg tőkék 2006
Domaine Loew: Riesling Bruderbach 2007 /na ez brutál/(volt)
desszert: boros körte(átadom a receptet bárkinek, mert a világ legkomolyabb desszertje!!!!!!)
Hozzá: Gizella pince : Látomás cuvée
25. Töltött káposzta/az após mániája, amit én sem vetek meg!/
kb 5 palack Rokka kékfrankos
délután sógornővel: etyeki kúria pinot 2007/ tiszta fa/
Iványi Zsófi ingác küvé 2006 /zöld/
Kerkaborum 2007 furmint /kedves/
és még 2 rokka kékfrankos
és most nagyon másnapos vagyok, de nem baj, mert "kutyaharapást szőrivel"
megyek ebédelni eé egy komoly borsort raktam össze Édesapám örömére:
Agárdi kajszi/nyitás/
Rokka rozé/leves/
Rosso di montalcino paolus 2004 molino di sant'antimo
selentein mendoza syrah 2004
Grand callia san juan 2005 /desszertnek/ nekem ő az argentin BARBÁR
Érzem a vég eljövetelét!
Áldott, békés , boldog ünnepet!
24.-én tokaji aszúban/royal 2003 5p./ sült mandulás pisztráng.
hozzá: Bősz Adrián Rajnai (bemelegítő)
Kreinbacher: Öreg tőkék 2006
Domaine Loew: Riesling Bruderbach 2007 /na ez brutál/(volt)
desszert: boros körte(átadom a receptet bárkinek, mert a világ legkomolyabb desszertje!!!!!!)
Hozzá: Gizella pince : Látomás cuvée
25. Töltött káposzta/az após mániája, amit én sem vetek meg!/
kb 5 palack Rokka kékfrankos
délután sógornővel: etyeki kúria pinot 2007/ tiszta fa/
Iványi Zsófi ingác küvé 2006 /zöld/
Kerkaborum 2007 furmint /kedves/
és még 2 rokka kékfrankos
és most nagyon másnapos vagyok, de nem baj, mert "kutyaharapást szőrivel"
megyek ebédelni eé egy komoly borsort raktam össze Édesapám örömére:
Agárdi kajszi/nyitás/
Rokka rozé/leves/
Rosso di montalcino paolus 2004 molino di sant'antimo
selentein mendoza syrah 2004
Grand callia san juan 2005 /desszertnek/ nekem ő az argentin BARBÁR
Érzem a vég eljövetelét!
Áldott, békés , boldog ünnepet!
etna 2008.12.26. 13:23:27
Hogy el ne felejtsem: a sütemények között még volt pár, amit nem említettem (zserbó, vaníliás kifli stb.) ezeket nem részletezem, de a legjobb bort kihagyni...
Hiába na, öregszem.
Szóval Szenteste kinyitottunk stílszerűen egy Somlói Juhfarkot az Apátsági pincétől. Aki ott volt a legutóbbi Zwack Open rendezvényen, azt hiszem, ugyanazzal a meggyőződéssel távozott, tételesen, hogy ez volt ott a legnagyobb bort.
Mi egy kis kartonnal távoztunk. Az utolsóval - már ami a helyszínen találtatott. Ez el is döntötte a vitánkat, hogy 6-ot vagynük vagy 12-t.
S mondanom sem kell, a társaságban mindenkit lenyűgözött. Aki még nem kóstolta, pótolja a mulasztást!
Hiába na, öregszem.
Szóval Szenteste kinyitottunk stílszerűen egy Somlói Juhfarkot az Apátsági pincétől. Aki ott volt a legutóbbi Zwack Open rendezvényen, azt hiszem, ugyanazzal a meggyőződéssel távozott, tételesen, hogy ez volt ott a legnagyobb bort.
Mi egy kis kartonnal távoztunk. Az utolsóval - már ami a helyszínen találtatott. Ez el is döntötte a vitánkat, hogy 6-ot vagynük vagy 12-t.
S mondanom sem kell, a társaságban mindenkit lenyűgözött. Aki még nem kóstolta, pótolja a mulasztást!
Benikuty 2008.12.26. 15:18:26
Miért ihatatlanok a zwcack pálinkák? Miért ihatatlan az Unicum?
Miért?
Zwack Úr! Miért?
Miért?
Zwack Úr! Miért?
töppedt 2008.12.26. 18:22:36
czudarka
lehetne kérnem a boros körte receptet, mielőtt bealszol
Boldog Karácsonyt
lehetne kérnem a boros körte receptet, mielőtt bealszol
Boldog Karácsonyt
Kaberné 2008.12.26. 18:49:03
Töltött káposzta, egyedi fűszerezéssel... szegény család:-) de kaptak egy kis St. Andrea Áldás 2006-t, így boldogan távoztak:-)
czudarka 2008.12.26. 20:27:13
@töppedt: Hát akkor közhírré tétetik!
6 körte/ne túl puha/meghámozni egészben úgy, hogy a szára maradjon rajta és az alját vágjuk le, hogy megálljon!
Mehet a krém: 6 dl frissen csavart narancslé+ 6dl muskotályos édes fehér/ én a Gizella pince töppedt sárga muskotályából csináltam/+ 5dkg cukor+1 kis narancs héja vékonyra reszelve a fehér része nélkül+2 evőkanál citromlé!
Ezt felforraljuk és beletesszük az elkészített körtéket és megpároljuk benne(ne forrjon, csak párolódjon) körtétől függ nekem tegnap előtt kb 35 perc kellet, de volt már 20 perc is!
Ha a körték megpuhultak/nem megfőttek/akkor a léből leszűrünk 3 dl-t és a maradékot besűrítjük, míg egy sűrű szószt nem kapunk!
elkészítjük a habot: 6 tojássárgája+5 dkg cukor+4 evőkanál narancslikőr/én most citrom likőrt használtam, de a recept szerint cointreau kellene/ (vagy házi: fozocske.hu/?m=16&id=288)+ 3 dkg puha vaj(ne hűtőből)!
gőz fölött elkezdjük habverővel a tojást+cukor+likőr, majd a vajat apránként hozzáadagoljuk,laza habosra készítjük kb 15 perc.
Tálalás: egy kistányér közepére beállítunk egy körtét köré habot szedünk és a besűrített szósszal leöntjük a szárától lefelé a körtét.
Majd ki a hidegbe vagy be a hidegbe!
Kés villa kiskanál!
Brutál!!!!!!!!!!!!!
várom a visszajelzéseket, ha valaki rászedte magát!
6 körte/ne túl puha/meghámozni egészben úgy, hogy a szára maradjon rajta és az alját vágjuk le, hogy megálljon!
Mehet a krém: 6 dl frissen csavart narancslé+ 6dl muskotályos édes fehér/ én a Gizella pince töppedt sárga muskotályából csináltam/+ 5dkg cukor+1 kis narancs héja vékonyra reszelve a fehér része nélkül+2 evőkanál citromlé!
Ezt felforraljuk és beletesszük az elkészített körtéket és megpároljuk benne(ne forrjon, csak párolódjon) körtétől függ nekem tegnap előtt kb 35 perc kellet, de volt már 20 perc is!
Ha a körték megpuhultak/nem megfőttek/akkor a léből leszűrünk 3 dl-t és a maradékot besűrítjük, míg egy sűrű szószt nem kapunk!
elkészítjük a habot: 6 tojássárgája+5 dkg cukor+4 evőkanál narancslikőr/én most citrom likőrt használtam, de a recept szerint cointreau kellene/ (vagy házi: fozocske.hu/?m=16&id=288)+ 3 dkg puha vaj(ne hűtőből)!
gőz fölött elkezdjük habverővel a tojást+cukor+likőr, majd a vajat apránként hozzáadagoljuk,laza habosra készítjük kb 15 perc.
Tálalás: egy kistányér közepére beállítunk egy körtét köré habot szedünk és a besűrített szósszal leöntjük a szárától lefelé a körtét.
Majd ki a hidegbe vagy be a hidegbe!
Kés villa kiskanál!
Brutál!!!!!!!!!!!!!
várom a visszajelzéseket, ha valaki rászedte magát!
MalbecNC 2008.12.27. 20:49:15
Én nyájas olvasó az alábbiakat fogysztottam:
24-én: halászlé és hozzá Eszterbauer "sima" Nagyapám Kadarka, 2007.
Késő esti desszert felnőtteknek: Heimann Barbár 2006.
25-én: sült kacsa bugaci salátával én módra és hozzá, ami az aperitif is volt Heimann Viognier 2007. Nyafogósabbaknak Tüske rosé 2008, és a "vörösborivóknak" Aranyfürt Merlot 2007 folyóbor.
Késő délutáni desszert: St. Andrea Újbor 2008.
26-án: sárgabarackos egybesült sertéspecsenye barackos-mazsolás rizzsel, rummal és barackbefőttel feljavított pecsenyeszafttal és hozzá nekem megint Heimann Viognier 2007 (micsoda ízkavalkád volt!), többieknek (azért én is besegítettem) Weingut Spätrot Gebeshuber Rotgipfler 2005, meg a maradék fenti folyóbor (úgy kell nekik!)
Késő délutáni desszert: Dúzsi Újbor rosé, mert most már frissíteni kellett az embereket. :-)
24-én: halászlé és hozzá Eszterbauer "sima" Nagyapám Kadarka, 2007.
Késő esti desszert felnőtteknek: Heimann Barbár 2006.
25-én: sült kacsa bugaci salátával én módra és hozzá, ami az aperitif is volt Heimann Viognier 2007. Nyafogósabbaknak Tüske rosé 2008, és a "vörösborivóknak" Aranyfürt Merlot 2007 folyóbor.
Késő délutáni desszert: St. Andrea Újbor 2008.
26-án: sárgabarackos egybesült sertéspecsenye barackos-mazsolás rizzsel, rummal és barackbefőttel feljavított pecsenyeszafttal és hozzá nekem megint Heimann Viognier 2007 (micsoda ízkavalkád volt!), többieknek (azért én is besegítettem) Weingut Spätrot Gebeshuber Rotgipfler 2005, meg a maradék fenti folyóbor (úgy kell nekik!)
Késő délutáni desszert: Dúzsi Újbor rosé, mert most már frissíteni kellett az embereket. :-)
MalbecNC 2008.12.27. 21:03:32
@czudarka:
Te tényleg elhasználtál majd két egész 2700 Ft-os palack bort "főzésre"? És hozzá miért más bort ittatok?
Vagy valamit rosszul látok/tudok?
Te tényleg elhasználtál majd két egész 2700 Ft-os palack bort "főzésre"? És hozzá miért más bort ittatok?
Vagy valamit rosszul látok/tudok?
kádkongató 2008.12.28. 02:27:13
Ételek voltak: cimborától határban tartott manga szűze, rizlinges, birsalmás sav.káppal,csicsókával tuningolt Robuchon pürével, szárnyas pecsenyelével.
Másnap édesköményes csicsókaleves. érlelt burgenlandi rostélyos, zsenge zöldségek,puliszka, beurre rouge mártás.
borok:
Györgykovács tramini 2005
Bussayé mellet eltörpül, egyébként
5 pont körül. szép bor
Bussay tramini 2007
szenzációs illat.borzasztóan zamatos. szép test. játékos, fűszeres szép savakkal.gyöngyörű harmónia.7 pont de lehet hogy 8
Laposa juhfark 2006
illatban pici oxidálstág. túl a csúcson.szép savak. enyhe ásványosság. korty közepén kis űr. erős 5 pont
Oszvald lajos juhfark 2005
enyhe benzin szag.két ütemű.
vékonyabb test mint az előző, de mégis sokkal többrétűbb. savak szépek. éppen nem bántóak.
kevésbé iskolázott de majd' messzebb jutott mint a Laposa.
igen szép 5 pont.
Bussay eyküvé 2007
friss.citrusok.közepes test. frissesség. szép bor lesz.
erős 5 pont lehet hogy 6. de tuti szebb lesz még.
Györgykovács olaszrizling 2004
olajos test. szép aranysárga szin.
palacbuké, zamatgazdag. vibráló savak. kesernye decensen túl.picit vékonykább test.
nyoma sincs a 4 évnek. szerintem a csúcsán van a bor. 6 pont
Bussay olaszrizling 2007
szenzációs illattal nyit.fiatal, üde.
egészen más mint a györgykovácsé. nagyobb tehetség de kevésbé elegáns egyenlőre. szép test. gyönyörű szerkezet. zamat, sav, üdeség, alkohol. picit zabolátlan.
a kortyot végígkiséri a maradékcukor, de talán inkább szinesit minthogy bántana.tény, hangyányit elfed.
7 pont
Tokaj vayi furmint 2007 édes
Nagyon rosszul nyitott(kékpenészes sajt szag) pár óra után már illatban sokkkal kedvesebb.letagadhatatlanul kézműves bor.
hol a sav? a maradék cukoral nem tart egyensúlyt, zamatos, egyedinem bor 5 pont körül. később kezdett 6 pont lenni.
DEgenfeld 2004 szamorodni
nagy bor. 7 pont biztosan
Szentesi '07-es félédes zengő
kicsit cukor hangsúlyosnak tűnt eleinte, szép savak, gyönyörű zamatok mellett.Nagyszerű bor 6pont körül, de lehet hogy 7
3.nap után is borzasztóan egyben van.
Voltmég egy Buttler Selection "B" 2005
Érdekes bor volt.
Másnap édesköményes csicsókaleves. érlelt burgenlandi rostélyos, zsenge zöldségek,puliszka, beurre rouge mártás.
borok:
Györgykovács tramini 2005
Bussayé mellet eltörpül, egyébként
5 pont körül. szép bor
Bussay tramini 2007
szenzációs illat.borzasztóan zamatos. szép test. játékos, fűszeres szép savakkal.gyöngyörű harmónia.7 pont de lehet hogy 8
Laposa juhfark 2006
illatban pici oxidálstág. túl a csúcson.szép savak. enyhe ásványosság. korty közepén kis űr. erős 5 pont
Oszvald lajos juhfark 2005
enyhe benzin szag.két ütemű.
vékonyabb test mint az előző, de mégis sokkal többrétűbb. savak szépek. éppen nem bántóak.
kevésbé iskolázott de majd' messzebb jutott mint a Laposa.
igen szép 5 pont.
Bussay eyküvé 2007
friss.citrusok.közepes test. frissesség. szép bor lesz.
erős 5 pont lehet hogy 6. de tuti szebb lesz még.
Györgykovács olaszrizling 2004
olajos test. szép aranysárga szin.
palacbuké, zamatgazdag. vibráló savak. kesernye decensen túl.picit vékonykább test.
nyoma sincs a 4 évnek. szerintem a csúcsán van a bor. 6 pont
Bussay olaszrizling 2007
szenzációs illattal nyit.fiatal, üde.
egészen más mint a györgykovácsé. nagyobb tehetség de kevésbé elegáns egyenlőre. szép test. gyönyörű szerkezet. zamat, sav, üdeség, alkohol. picit zabolátlan.
a kortyot végígkiséri a maradékcukor, de talán inkább szinesit minthogy bántana.tény, hangyányit elfed.
7 pont
Tokaj vayi furmint 2007 édes
Nagyon rosszul nyitott(kékpenészes sajt szag) pár óra után már illatban sokkkal kedvesebb.letagadhatatlanul kézműves bor.
hol a sav? a maradék cukoral nem tart egyensúlyt, zamatos, egyedinem bor 5 pont körül. később kezdett 6 pont lenni.
DEgenfeld 2004 szamorodni
nagy bor. 7 pont biztosan
Szentesi '07-es félédes zengő
kicsit cukor hangsúlyosnak tűnt eleinte, szép savak, gyönyörű zamatok mellett.Nagyszerű bor 6pont körül, de lehet hogy 7
3.nap után is borzasztóan egyben van.
Voltmég egy Buttler Selection "B" 2005
Érdekes bor volt.
Cserszegi Óvszeres 2008.12.28. 10:20:42
Ételek: Lecsó halfejjel, almapaprika, uborka saláta, piriburi, fasírozott tökfőzelékkel, desszertnek lidlis fagylalt.
Italok: BB édes muskotály
Varga félédes Szürkebarát
Varga édes Pinot
BB édes Merlot
Varga Óvörös
Na? Na?
Italok: BB édes muskotály
Varga félédes Szürkebarát
Varga édes Pinot
BB édes Merlot
Varga Óvörös
Na? Na?
Benikuty 2008.12.28. 12:08:58
@Cserszegi Óvszeres: zsírosdeszka, hajósi édes kékfrancossal király:)Na, na?
espé 2008.12.28. 13:03:20
Fagyott abáltszalonna, vékonyan szeletelt fagyott lilahagymával, forraltborral....
espé 2008.12.28. 15:14:34
Kizárólag.
VPR 2008.12.28. 15:23:54
@Labancz: köszi, figylembe veszem a választásnál
dagadtos 2008.12.28. 17:16:17
Már rég elmúlt, de azért: fűszeres, olivás sült kecskesajt (Juhász Paptag rozé), afrikai harcsasteak (enyhe gyömbéres marinád előtte) fehérboros-mustármagos mártással (Lenkey furmint 2004), zölfűszeres szűzérme (Bott Csontos 2007), aztán fahéjas-csokoládés mandulatorta (amadeikből, mert így mulat a magyar), bejgli, stb.
Csak úgy volt még Királyudvar Sec 2006, Dr. Loosen spatlese 2004(remek), Zemplén hegyhát 5 puttonyos 2002 (kiváló). Érdekes, nekem a furmintok mind nagyon tetszettek, de talán a Csontos a legkevésbé, nagyon fásnak éreztem, lehet, velem volt a baj. A Sec nagyon jónak, a Lenkey pedig egészen kiválónak tűnt.
Csak úgy volt még Királyudvar Sec 2006, Dr. Loosen spatlese 2004(remek), Zemplén hegyhát 5 puttonyos 2002 (kiváló). Érdekes, nekem a furmintok mind nagyon tetszettek, de talán a Csontos a legkevésbé, nagyon fásnak éreztem, lehet, velem volt a baj. A Sec nagyon jónak, a Lenkey pedig egészen kiválónak tűnt.
Türkménbasi 2009.01.07. 12:47:45
Ja, erről én is jól lemradtam de íme:
Harcsahalászlé belsőséggel - Mészáros kadarka 2006
Rántott harcsa hagymás krumplisalátával - Kreinbacher Öreg tőkék bora 2005
Flódni - LBV Port Wein 2003 (az évjárat nem tuti)
Végül pedig egy addigra dekantálódott 1997-es Gere Kopár, bibibí;-)))
(bár már az öregedés jeleit mutatta, úgyhogy a másik palackot megtartom emléknek, nem iszop meg)
Harcsahalászlé belsőséggel - Mészáros kadarka 2006
Rántott harcsa hagymás krumplisalátával - Kreinbacher Öreg tőkék bora 2005
Flódni - LBV Port Wein 2003 (az évjárat nem tuti)
Végül pedig egy addigra dekantálódott 1997-es Gere Kopár, bibibí;-)))
(bár már az öregedés jeleit mutatta, úgyhogy a másik palackot megtartom emléknek, nem iszop meg)
Utolsó kommentek