Az utolsó fejezetben három tokaji és egy somlói borász válaszolt a kérdéseinkre. Tokajban nagyon bizakodóak 2008 megítélését illetően, és az évjárat nagy nyertesének a hárslevelű tűnik. Somlón viszont éppen a hárslevelű szenvedett. Abban ismét egyetértés mutatkozik, hogy 2006, a maga acélosabb savaival hosszab életű, lassabb érésű évjáratnak tűnik, mint a szinte azonnal megnyerő 2007.
Baráth Sándor (Kreinbacher Birtok)
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
8.
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
A szőlőben, majd a mustban megjelenő szép cukor-sav arányok.
3. Mi lehet a buktatója?
Ha az ízek komplexszé válása nem a vártnak megfelelően alakul.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Olaszrizling.
5. Melyik fajta szenvedett?
Hárslevelű.
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
2007-ben a nyár közepén zajló 40C körüli napok, (hetek) sokkolták a szőlőt, majd a késői fajták szüreti időpontja előtti két hetes esős időszak gyengítette az évjáratot. Ennek ellenére jól iható, kissé már populárisnak nevezhető tételek születtek. A 2006-os a Somlón legalább egy ponttal jobb évjárat volt, délceg, feszes savakkal, ami nagy potenciált biztosít a boroknak.
Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis):
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
Az édes borok tekintetében legalább 8 pont, száraz boroknál talán kicsit szerényebb. Mivel még minden erjed, elég nehéz pontosan megítélni. Ami most látható, hogy a Hárslevelű nagyon illatos, zamatos. Arányaiban idén több édes bort tudtunk készíteni, mint szárazat. A szüret 2. felében (november 8 után) szinte csak édes szamorodni alapokat szedtünk 30-32 magyar mustfokkal.
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Szép hosszú és meleg október és november.
3. Mi lehet a buktatója?
A rossz növényvédelem, és rosszul megválasztott szüreti időpont, mert aki korán szedett magas savú és zöld ízű szőlőt szüretelhetett.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Most a Hárslevelű ígérkezik a legszebbnek, rendkívül illatos, zamatos.
5. Melyik fajta szenvedett?
Nálunk egyik fajtával sem volt gond.
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
A 2007-esek sokkal kedvesebbek, jobban ihatóak- valószínűleg az alacsonyabb sav miatt. A palackozottaknál mind a kettő szépen fejlődik, szerintem egyik évjárat sem okoz csalódást. A 2007-es aszúk hordóban gyönyörűek, teltek, áradó illattal. Biztosan felveszik a versenyt a 2000-es aszúkkal.
Demeter Zoltán:
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
8 (köszönhetően az ősznek és a válogatott szüreteknek)
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
Savszerkezet (az éppen elért érettség)
3. Mi lehet a buktatója?
Savszerkezet (az éppen el nem ért érettség)
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Hárslevelű.
5. Melyik fajta szenvedett?
Nem szenvedett egyik sem (a lisztharmat azonban veszélyes volt).
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
A 2007-esek palackban történő fejlődése szélsőségeket mutat (most újra fiatal korukat élik). A 2006-osak kiegyensúlyozottabban fejlődnek.
Molnár Péter (Tokaj Patricius Borászat):
1. Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet?
8.
2. Mi volt az év legnagyobb erénye?
A szőlő fejlődéséhez az időjárási körülmények megfelelőek voltak, az érés is kedvezően alakult. A szeptemberi esők a fürtöket már jó érettségi állapotban találták, így a gazdagon megtelepedő Botrytis megindította az aszúsodást mind a hét dűlőnkben. Ebből adódóan a szüret rendkívül alapos válogatást igényelt a száraz boraink alapjául szolgáló, egészséges fürtök begyűjtéséhez. A borok ásványosak és szép testűek, savszerkezetük finom, a fajtára jellemző gyümölcsösség szinte tombol bennük. Az elsősorban november folyamán szedett aszúszemek, illetve a késői szüretlésű boraink ízvilága gazdag, harmonikus, a Botrytis-jelleg karakteres. A termőhelyből adódó és a szeptemberi lehűlés miatt jól megőrzött savak szépen tartják az egyensúlyt, jó érlelési potenciált mutatnak a borok.
3. Mi lehetett a buktatója?
Az év folyamán a növényvédelem, a szüret folyamán a gondos válogatás és a termőhely egyensúlyának megfelelő optimális szüreti időpontok megválasztása igényelt odafigyelést.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Az elég csapadékot biztosító tavasz és nyár, valamint az enyhe és száraz november a Hárslevelű és a Furmint fajtáknak kedvezett.
5. Melyik fajta szenvedett?
Sárga muskotály.
6. Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól?
A forró és száraz 2007-es évjárat borai kerekek, már selymesek. Egyensúlyi pontjuk a 2006 évjárat boraihoz viszonyítva máshol van: előbbit a kedvesség és kerekség, míg utóbbit a lendület és a vastagság jellemzi legjobban. A maga nemében mindkét év emlékezetes, az érlelés egyre inkább mutatja egyediségüket.
Utolsó kommentek