Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kóstoltatni tilos

Franciák a francia bor ellen

2009.03.06. 05:53 - BOB

Mintha nem lenne elég baja az európai gazdaságnak, s ezen belül a bortermelésnek is, a francia jogalkotók újabb adminisztratív akadályokkal próbálják nehezíteni a borászok életét. Az egészségügyi jogszabályok tervezetébe csomagolt regulák között szerepel ugyanis egy olyan is, amely megtiltaná az alkoholtartalmú italok reklámcélú osztogatását/itatását, így kellően rugalmasan értelmezve a borkóstoltatást is. A tervezet hivatalosan a fiatalok partyalkoholizmusának visszaszorítása érdekében szabályozná e területet.

A termelők szerint ha a jogszabályt elfogadják, az hatalmas csapás volna a borágazatra nézve. A kóstoltatás integráns része a borok értékesítésének, és a legjobb módja annak, hogy a fogyasztók valóban a nekik tetsző italokat fogyasszák. Ráadásul Franciaország sok más országnál kevésbé szenved a fiatalok party-ivászatától, mely jelenségben egyébként a bornak amúgy sincs szerepe.  Miközben minden kínai, japán és amerikai tudja, hogy Franciaország a nagy borok hazája, ott mintha épp lemondani készülnének e helyzeti előnyről.

A borágazat Franciaországban 340.000 embernek ad kenyeret, a bor a francia export top10 terméke között szerepel és kiemelt szerepe van abban is, hogy az ország a világ vezető turisztikai célpontjává vált.

Akit a történet részletei és háttere is érdekel, a Reuters oldalára klikkoljon.

Címkék: franciaország híradó borértékesítés borjog

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr83984035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2009.03.06. 09:09:45

Ezt egyszerűen nem hiszem el. Taigetosz kell ezeknek a faszom progresszíveknek, más nem segíthet rajtuk :(
Milyen életet akarnak ezek a barmok???

Octopus 2009.03.06. 09:22:10

Ekkora idiótákat... ezek lassan minket is túlszárnyalnak

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.06. 09:58:02

Ez már régi hír, szerintem nem lesz ebből semmi. Nyilván az egyeztetések közepén a hírhajhász sajtó felkapott valamit (megint), amivel el lehet kápráztatni az embereket. Komolyan elhinnétek, hogy pár hülye, szerencsétlen félnótás át tud vinni a monstre francia borágazaton egy ilyen marhaságot? Én nem...

Shyr Kahn 2009.03.06. 10:03:43

Ha jól tudom a franciák először tönkretették a legtöbb éttermüket ( www.origo.hu/uzletinegyed/ceg/20081021-csodben-a-francia-ettermek-a-mcdonalds-tarol.html ), majd következett a javaslat az alkoholos italokat reklámozó webhelyek korlátozására (nappal ne legyen elérhető egyetlen ilyen website sem), most pedig ez... az előzmény pedig, hogy francia kutatók kihozták, amit senki nem hozott ki eddig. 168%-al nagyobb az esélye a száj és torokráknak a rendszeres borfogyasztóknál (ez kb olyan, mint azok az eredmények, amik szerint az exstasy kevésbé veszélyes, mint a lovaglás, mert a lovaglásban több az életveszélyes sérülés)... Erre nem lehet mást mondani: ezek őrültek. Saját maguk alatt vágják a fát. Idióták.

Shyr Kahn 2009.03.06. 10:04:20

@akov: sajnos már csináltak hasonló hülyeséget. Én el tudom képzelni, hogy ekkora balfácánok lesznek.

BOB 2009.03.06. 10:26:46

@akov: nem egeszen, a dolog a napokban kerul a francia parlament ele.

Fragreg 2009.03.06. 10:37:38

Hmm. érdekes. Ha meglépik, az lényeges lehet mindenkinek (most nem a borászokra/szőlészekre, meg a borfogyasztókra gondolok főleg). Rettenetesen nagy lobbyk vannak a háttérben, és ezek között a francia borászok finoman fogalmazva is szerény helyen állnak.

Worst case scenario - 20 éven belül EU-ban: totális alkohol stop, helyette orrvérzésig fű.
Tagadhatatlan, hogy kevesebbe kerülne az egészségügynek. (nem azért, mert a cannabis jó. Az alkohol lassan gyilkol, sok áttéttel, tetemes TB-költségekkel. A fűnél vagy kisfogyasztó maradsz, és akkor elenyésző a költség, vagy bedurvulsz, és hamar megdöglessz, más drogoktól - akkor is kicsi a költség)

Kissé más példa, de mókás: amikor szóba került, hogy egészségi állapot, testsúly, dohányzás, stresszfaktor stb. alapján más és más összegeket kellene egy magán-egészségügyi pénztárba fizetni (ugye, emlékszünk még, hogy ilyet is akartak?), készültek tanulmányok.

Ezek a tanulmányok megállapították, hogy gazdaságossági szempontból egy magán-egészségügyi biztosítónak a legjobban a túlsúlyos, dohányzó, stresszes munkát végző tag az ideális, mert általában relatíve sok pénze van (azért gürizik a barom, amitől stresszes, ugye), és 50-60 éves kora körül sokkal nagyobb eséllyel fordul fel, mint egy bio-fitnesz-jóga kombináció mentén mozgó pacák...

Minden relatív, mondaná erre Einstein ;)

muskotály küvé 2009.03.06. 10:48:32

Én nem sajnálom őket. Elég hülye hivatal, hatóság, intézmény és szabályozás van nálunk is, nekem az elég...

shiraz 2009.03.06. 11:52:51

@Shyr Kahn:
nem tette senki tönkre az éttermeket Franciao-ban, én legalábbis nem ezt tapasztalom. a válság miatt visszafogott a kereslet, ez okozott bezárásokat. nem szabad mindent elhinni amit olvasol :)
bürokraták perzse mindenhol vannak, akik igyekeznek teljesen életszerűtlen intézkedéseket kitalálni.
de ha már étterem financiális problémákról van szó, szerintem Mo-n sokkal rosszabb a helyzet...
üdv

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.06. 12:28:26

@shiraz és @Shyr Kahn: a magyar éttermek sajnos magukat teszik tönkre azzal a 0 színvonal alatti gasztronómiával, amit produkálnak és sokszor azt is drágán és büszkén adják. Az igénytelen közönség sajnos lehetővé is teszi ezt, tessék megnézni, hogy mit fogyaszt a magyar a hipermarketek polcairól vagy a Metroban igénytelen ARO márkájú cuccokból köbmétereket vásárló vállakozókat. Franciaországban - sajnos - még mindig elementáris gasztro élménnyekkel gazdagodhat az ember és nem is kell keresni annyira, hogy ráleljünk. A franciák az anyatejjel szívják magukba, hogy milyen a minőségi élelmiszer: minden évben az általános iskolás gyerekeket csúcsgasztróniómiai éttermekbe és bemutatókra viszik és ott kezdkik tanítani nekik a frankót.

Mi meg lassan már a legalapvetőbb agrotermékeket sem tudjuk megtermelni, a feldolgozott élelmiszerek minőségéről meg ne is beszéljünk!!!

Nálunk egyre-másra zárnak be a csúcsgasztronómiai vonalat képviselő éttermek, mert a magyar az vagy rántotthúst vagy rántott sajtot eszik. Sajnos.

Borban azért jobb a helyzet, bár nem mondom, hogy tökéletes.

Vizvári Pál 2009.03.08. 00:43:18

"megtiltaná az alkoholtartalmú italok reklámcélú osztogatását/itatását". Most így hirtelen: kiírnám, hogy borkóstolás 1 cent és máris nem osztogatok...
süti beállítások módosítása