Az Európai Unió tervezett új jogszabálya lehetővé tenné, hogy a rozé fehér- és vörösbor kevercse legyen. A szentségtörés racionalitását a gazdasági szükségszerűség adná: öntsük össze az eladhatatlan fehéret az eladhatatlan vörössel, és máris kész a kapós rózsaszín. Jancis Robinson szerint, ha már nincs más kiút, legalább annyit előírhatnának, hogy a hagyományos úton készített - kékszőlőből gyorsított eljárással - rozékon fel legyen tüntetve, hogy Tradition [vagy a kotyvasztottakon, hogy Bicolor vagy valami]. Robinson biztos benne, hogy a magukra adó rozéisták továbbra is kékszőlővel fognak dolgozni, és a boraik köröket vernek majd a színezett fehér lőrékre.
Címkék: eu híradó rozé
19 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr18997218
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.12. 14:55:29
Hibás a link, amit megadtatok, de szintaktailag! Ékezetet is sikerült belvarázsolni. :)
A tartalomról: ez már nagyon gáz, a poltikusoknál nagyobb seggfej nincsen. Örültek. Legalábbis remélem, hogy nem a szakmától jön az az igény!
A tartalomról: ez már nagyon gáz, a poltikusoknál nagyobb seggfej nincsen. Örültek. Legalábbis remélem, hogy nem a szakmától jön az az igény!
loading 2009.03.12. 16:39:45
@akov: Szerintem meg igen. A hülyeség szakmafüggetlen. Legfeljebb a sűrűség változik.
Benikuty 2009.03.12. 16:42:36
Szerintem ennél nagyobb f@szság csak a tekecs volt:)
Amúgy, két eladhatatlan keverékéből miért lenne eladható végeredmény?
Amúgy, két eladhatatlan keverékéből miért lenne eladható végeredmény?
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.12. 17:20:05
@Benikuty: esetleg a tablettától, amit hozzáteszünk? :) Innen már nincs annyira messze...
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.12. 17:23:29
...btw a Chianti-ba még a mai napig lehet tenni 5-10%-ig fehéret, és a rosszabbakba tesznek is, nyugi. Ennek történelmi hagyományai vannak ugyan, de úgy látszik, most már majd se hagyomány, se borvidék nem kell hozzá.
alföldi merlot 2009.03.12. 18:53:22
@akov: utálok vitatkozni, de szerintem már nem lehet a chiantiba fehéret tenni. www.chianticlassico.com/english/faq.asp
"... the use of white-grape varieties, such as Trebbiano and Malvasia has not been allowed since the harvest of 2006."
"... the use of white-grape varieties, such as Trebbiano and Malvasia has not been allowed since the harvest of 2006."
Jenyei 2009.03.13. 09:07:08
Lesz itt még vörösbor szőkítés is.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.13. 09:42:51
@alföldi merlot: nem kell vitatkozni, nem univerzálisak a kinyilatkoztatásaim. Tévedtem.
Sárfehér 2009.03.13. 09:58:59
Igaz az, hogy a szocalista feketecimkés egri bikavér savignon blanc-ból készült, spanyol vagy bolgár festőborral megfestve? Ehhez képest a fent említett dolog említésre sem méltó. :))
Benikuty 2009.03.13. 10:17:16
@Sárfehér:
Ha igaz is, iható volt. Főleg azért, mert nem tudtuk mi a jó.:)
Mostanság pedig, hiába tudjuk, kénytelenek vagyunk visszafogni magunkat, és olcsó, de tisztességes borokat felkutatni.
Én találtam.
Ha igaz is, iható volt. Főleg azért, mert nem tudtuk mi a jó.:)
Mostanság pedig, hiába tudjuk, kénytelenek vagyunk visszafogni magunkat, és olcsó, de tisztességes borokat felkutatni.
Én találtam.
t f 1 (törölt) 2009.03.13. 12:34:38
@Jenyei: Volt már a 70-es években, aktív szénnel kellett színteleníteni a vörös/fuxos bort mert nem vette át az akkori felvásárló csak a fehérbort.
Jenyei 2009.03.13. 13:06:02
tf1, köszönöm az infót! Nem tud az ember akkora baromságot kitalálni, amit az élet ne tudna űberelni.
Sajnos.
Sajnos.
Nfreeman 2009.03.14. 00:18:09
AM, amit belinkeltél az a classicora vonatkozik, melynél nyilván szigorúbbak a szabályok.
borpancsoló 2009.03.15. 15:26:56
@t f 1: A fuxos vagy színhibás borok aktívszenes kezelése abszolút nem ördögtől való, egy igen bevett gyakorlat volt a nagyüzemi pincékben, olyannyira, hogy a mai napig is tanítják az alkalmazását. Ugyanúgy alkalmazható aktívszén az ízhibákra és az illathibákra (pl.:antiodor).
Nem látom be, miért lenne roszabb egy színhibás szürkebarát anticoloros kezelése, mint szarrá enzimezni a cefrét. Ugyan olyan mesterséges beavatkozás mindkettő. Nem támogatom egyiket sem, és a magam részéről kicsit ódzkodom is mindkettőtől de nem szabad ezt összekeverni a "tablettázással".
Nem látom be, miért lenne roszabb egy színhibás szürkebarát anticoloros kezelése, mint szarrá enzimezni a cefrét. Ugyan olyan mesterséges beavatkozás mindkettő. Nem támogatom egyiket sem, és a magam részéről kicsit ódzkodom is mindkettőtől de nem szabad ezt összekeverni a "tablettázással".
t f 1 (törölt) 2009.03.15. 17:48:07
@borpancsoló >>: Nem színhibáról beszéltem. Az akkori felvásárló csak fehérbort vett(biztos csak ez kellett az oroszoknak), mást nem. Így aki el akarta adni a borát, az kénytelen volt színteleníteni. Szerintem világosan fogalmaztam.
borpancsoló 2009.03.17. 20:47:11
Bocs, de valószínüleg megzavart a kommentedben a "foxos" kifejezés. A vörösbor színtelenítésében igazad van, tényleg úgy volt, de a pirkadtság az borhiba, így azt színteleníteni nem hamisítás. Bocs, ha én voltam félreérthető.
borpancsoló 2009.03.17. 21:09:52
@t f 1: Amúgy nem az oroszoknak kellett így, az orosz piacra teljesen külön, előre rögzített készleteket küldtünk, sőt, nagy tételekben budafokról indítottak tartályvonatokat, (ahol ugye a vasúti pincékből csak be kellett szivattyúzni az anyagot a vagonba) tele musttal, plusz kén, élesztő, derítőszer, aztán amíg kiért kész lett az erjedés kicsit az állomáson pihentették, hogy a dreiton leülepedjen és egyből szűrőn keresztül egy palakozósorra fejtették.
A vörösök fehérítése inkább a hazai piacon volt fontos, pl bevett gyakorlat volt, hogy a színtelenített borhoz a megrendelő palettáról választott színt és olyanra csinálták.
Valójában ez azonban korántsem öltött akkora méreteket, mint a többi szocialista stikli, így igazából eltörpült a többi között.
De ezt a nagyüzemek csinálták, az hogy a termelő anticolorozott, (a hsz-edből arra következtetek, hogy Te erre gondolsz) inkább magánakciós volt és nem is nagyon örültek neki az ÁG-k ha az ő beszálítóik (termelőik) csinálták, mert jobb szerették maguk csinálni, "ellenőrzött" keretek között.
Szóval az urban-legend, amit írtál igaz, csak pontosításra szorul.
A vörösök fehérítése inkább a hazai piacon volt fontos, pl bevett gyakorlat volt, hogy a színtelenített borhoz a megrendelő palettáról választott színt és olyanra csinálták.
Valójában ez azonban korántsem öltött akkora méreteket, mint a többi szocialista stikli, így igazából eltörpült a többi között.
De ezt a nagyüzemek csinálták, az hogy a termelő anticolorozott, (a hsz-edből arra következtetek, hogy Te erre gondolsz) inkább magánakciós volt és nem is nagyon örültek neki az ÁG-k ha az ő beszálítóik (termelőik) csinálták, mert jobb szerették maguk csinálni, "ellenőrzött" keretek között.
Szóval az urban-legend, amit írtál igaz, csak pontosításra szorul.
Labancz 2009.03.19. 23:40:03
Végre egy épkézláb ötlet! Javaslom, hogy január 1-től a sarki éjjel-nappaliban is lehessen Parmezanot készíteni a megkeményedett, Tuskó akciós trapistából. A Mackósajtot egy kis penésszel keverve remek kéksajtok készülhetnének! Vannak még remek ötleteim a megromlott homogénezett tejek hasznosítására is.
Hamár moslékot ihatunk az EU remek politikusai szerint, akkor akar ehetnénk is ilyesmit. Válság van, vagy mi a fene!
Grrrrr!!!!
Hamár moslékot ihatunk az EU remek politikusai szerint, akkor akar ehetnénk is ilyesmit. Válság van, vagy mi a fene!
Grrrrr!!!!
Utolsó kommentek