Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Barbie Brüsszelben

Piros + fehér = rózsaszín

2009.03.12. 13:25 - alföldi merlot

Az Európai Unió tervezett új jogszabálya lehetővé tenné, hogy a rozé fehér- és vörösbor kevercse legyen. A szentségtörés racionalitását a gazdasági szükségszerűség adná: öntsük össze az eladhatatlan fehéret az eladhatatlan vörössel, és máris kész a kapós rózsaszín. Jancis Robinson szerint, ha már nincs más kiút, legalább annyit előírhatnának, hogy a hagyományos úton készített - kékszőlőből gyorsított eljárással - rozékon fel legyen tüntetve, hogy Tradition [vagy a kotyvasztottakon, hogy Bicolor vagy valami]. Robinson biztos benne, hogy a magukra adó rozéisták továbbra is kékszőlővel fognak dolgozni, és a boraik köröket vernek majd a színezett fehér lőrékre.  

Címkék: eu híradó rozé

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr30997218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.12. 14:55:29

Hibás a link, amit megadtatok, de szintaktailag! Ékezetet is sikerült belvarázsolni. :)

A tartalomról: ez már nagyon gáz, a poltikusoknál nagyobb seggfej nincsen. Örültek. Legalábbis remélem, hogy nem a szakmától jön az az igény!

loading 2009.03.12. 16:39:45

@akov: Szerintem meg igen. A hülyeség szakmafüggetlen. Legfeljebb a sűrűség változik.

Benikuty 2009.03.12. 16:42:36

Szerintem ennél nagyobb f@szság csak a tekecs volt:)
Amúgy, két eladhatatlan keverékéből miért lenne eladható végeredmény?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.12. 17:20:05

@Benikuty: esetleg a tablettától, amit hozzáteszünk? :) Innen már nincs annyira messze...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.12. 17:23:29

...btw a Chianti-ba még a mai napig lehet tenni 5-10%-ig fehéret, és a rosszabbakba tesznek is, nyugi. Ennek történelmi hagyományai vannak ugyan, de úgy látszik, most már majd se hagyomány, se borvidék nem kell hozzá.

alföldi merlot 2009.03.12. 18:53:22

@akov: utálok vitatkozni, de szerintem már nem lehet a chiantiba fehéret tenni. www.chianticlassico.com/english/faq.asp
"... the use of white-grape varieties, such as Trebbiano and Malvasia has not been allowed since the harvest of 2006."

Jenyei 2009.03.13. 09:07:08

Lesz itt még vörösbor szőkítés is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.03.13. 09:42:51

@alföldi merlot: nem kell vitatkozni, nem univerzálisak a kinyilatkoztatásaim. Tévedtem.

Sárfehér 2009.03.13. 09:58:59

Igaz az, hogy a szocalista feketecimkés egri bikavér savignon blanc-ból készült, spanyol vagy bolgár festőborral megfestve? Ehhez képest a fent említett dolog említésre sem méltó. :))

Benikuty 2009.03.13. 10:17:16

@Sárfehér:
Ha igaz is, iható volt. Főleg azért, mert nem tudtuk mi a jó.:)
Mostanság pedig, hiába tudjuk, kénytelenek vagyunk visszafogni magunkat, és olcsó, de tisztességes borokat felkutatni.
Én találtam.

t f 1 (törölt) 2009.03.13. 12:34:38

@Jenyei: Volt már a 70-es években, aktív szénnel kellett színteleníteni a vörös/fuxos bort mert nem vette át az akkori felvásárló csak a fehérbort.

Jenyei 2009.03.13. 13:06:02

tf1, köszönöm az infót! Nem tud az ember akkora baromságot kitalálni, amit az élet ne tudna űberelni.
Sajnos.

Nfreeman 2009.03.14. 00:18:09

AM, amit belinkeltél az a classicora vonatkozik, melynél nyilván szigorúbbak a szabályok.

borpancsoló 2009.03.15. 15:26:56

@t f 1: A fuxos vagy színhibás borok aktívszenes kezelése abszolút nem ördögtől való, egy igen bevett gyakorlat volt a nagyüzemi pincékben, olyannyira, hogy a mai napig is tanítják az alkalmazását. Ugyanúgy alkalmazható aktívszén az ízhibákra és az illathibákra (pl.:antiodor).

Nem látom be, miért lenne roszabb egy színhibás szürkebarát anticoloros kezelése, mint szarrá enzimezni a cefrét. Ugyan olyan mesterséges beavatkozás mindkettő. Nem támogatom egyiket sem, és a magam részéről kicsit ódzkodom is mindkettőtől de nem szabad ezt összekeverni a "tablettázással".

t f 1 (törölt) 2009.03.15. 17:48:07

@borpancsoló >>: Nem színhibáról beszéltem. Az akkori felvásárló csak fehérbort vett(biztos csak ez kellett az oroszoknak), mást nem. Így aki el akarta adni a borát, az kénytelen volt színteleníteni. Szerintem világosan fogalmaztam.

borpancsoló 2009.03.17. 20:47:11

Bocs, de valószínüleg megzavart a kommentedben a "foxos" kifejezés. A vörösbor színtelenítésében igazad van, tényleg úgy volt, de a pirkadtság az borhiba, így azt színteleníteni nem hamisítás. Bocs, ha én voltam félreérthető.

borpancsoló 2009.03.17. 21:09:52

@t f 1: Amúgy nem az oroszoknak kellett így, az orosz piacra teljesen külön, előre rögzített készleteket küldtünk, sőt, nagy tételekben budafokról indítottak tartályvonatokat, (ahol ugye a vasúti pincékből csak be kellett szivattyúzni az anyagot a vagonba) tele musttal, plusz kén, élesztő, derítőszer, aztán amíg kiért kész lett az erjedés kicsit az állomáson pihentették, hogy a dreiton leülepedjen és egyből szűrőn keresztül egy palakozósorra fejtették.

A vörösök fehérítése inkább a hazai piacon volt fontos, pl bevett gyakorlat volt, hogy a színtelenített borhoz a megrendelő palettáról választott színt és olyanra csinálták.

Valójában ez azonban korántsem öltött akkora méreteket, mint a többi szocialista stikli, így igazából eltörpült a többi között.

De ezt a nagyüzemek csinálták, az hogy a termelő anticolorozott, (a hsz-edből arra következtetek, hogy Te erre gondolsz) inkább magánakciós volt és nem is nagyon örültek neki az ÁG-k ha az ő beszálítóik (termelőik) csinálták, mert jobb szerették maguk csinálni, "ellenőrzött" keretek között.

Szóval az urban-legend, amit írtál igaz, csak pontosításra szorul.

Labancz 2009.03.19. 23:40:03

Végre egy épkézláb ötlet! Javaslom, hogy január 1-től a sarki éjjel-nappaliban is lehessen Parmezanot készíteni a megkeményedett, Tuskó akciós trapistából. A Mackósajtot egy kis penésszel keverve remek kéksajtok készülhetnének! Vannak még remek ötleteim a megromlott homogénezett tejek hasznosítására is.
Hamár moslékot ihatunk az EU remek politikusai szerint, akkor akar ehetnénk is ilyesmit. Válság van, vagy mi a fene!
Grrrrr!!!!