Kánikula van, lesz is még egy ideig. Ilyenkor a jól behűtött rozéknak, könnyű fehéreknek van idejük. Meg a fröccsnek. Már akinél. Sokszor hallom, hogy művelt alkoholista nem iszik fröccsöt, mert a jó bort nem rontjuk el, a rosszat meg úgysem tudjuk feljavítani még szódával sem. Én bevallom: szeretek fröccsözni.
A fröccshöz hangulat kell, fröccsözni az ember leginkább a haverjaival tud. Ilyen alkalmakkor valaki biztos megjegyzi, hogy a fröccs magyar találmány, más a feltalálót, Jedlik Ányost is tudja. Nos, gyorsan jegyezzük meg: Jedlik Ányos a mesterséges szénsavas víz (magyarul: szóda) olcsó, hatékony előállítását oldotta meg; szénsavas vizet előtte is készítettek már. Magyarán: feltalálta a szódáspalackot, ami nélkül elképzelhetetlen a jó fröccs – ásványvízzel lehetőleg ne is próbálkozzunk. Vörösmarty Mihálynak pedig köszönjük meg, hogy nem spriccert iszunk, a szó magyarítása az ő nevéhez fűződik.
Ha van hangulat, társaság, és szóda is, akkor már csak a fröccsbort kell jól kiválasztanunk. Én a könnyed fehérekre esküszöm, legyen az akár egy kellemesen savas olaszrizling, vagy akár egy magnum kiszerelésű 1 1/2 Házi Fehér. Nem vetem meg a kicsit illatos fajtákat sem, hétvégén egy másik magnum palackot ürítettünk ki, a Radovin-ban 1400 forintért kapható bicskei Juhász borászat 2008-as irsai olivér bora remek volt jól behűtve, felszódázva. De nem szólom meg azt sem, aki rozéból, vagy akár sillerből készíti a maga üdítő italát, állítólag Légli Géza Pirosbora is telitalálat erre a célra. Csak arra figyeljünk, hogy ami alapanyag a négypontos szintet nem üti meg, az fröccsként is csalódást fog okozni. Művelt alkoholista nem hisz a szódával elmegy kifejezésben. Azért ne essünk túlzásokba se, egy Bussay rajnait nehogy felhígítsunk!
Szerintem komoly ember kánikulában csakis kisfröccsöt iszik. A két decis kiszerelés pont elkortyolgatható addig, amíg hideg marad az ital, minden más vegyítés már a felmelegedés kockázatát hordozza magában. Sportoláshoz esetleg a hosszúlépés is megengedett, azt gyorsan ledönti az ember, és már fut is tova. Hűvösebb időben persze ihatunk klasszikus fröccsöt, azaz nagyfröccsöt is. Ha még hidegebbre fordulna az idő, már ne fröccsözzünk, hanem ismerkedjünk a nevezetesebb magyar fröccsfajták elnevezéseivel. És képzeljük el azt a pillanatot, amikor Újházy Ede kitalálta a róla elnevezett, kovászos uborkával készülő italt.
A fröccskultúrát a Magyar Bormarketing Kht. is igyekszik feltámasztani, ennek keretében június 20-án a Városháza parkban Guinness-rekordkísérletre is sor kerül: egy erre a célra gyártott 500 literes pohárban 15.30-kor elkészítik a „világ legnagyobb kisfröccsét”. Előtte-utána ihatnak az arra járók, a gyerekeket almafröccsel várják. Miskolcon pedig Fröccsfesztivál lesz, immár a negyedik.
És kedves olvasó, oda milyen fröccs lesz?
Utolsó kommentek