Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A bor-Yoda színkódol

2009.07.05. 17:10 - Műtannin

Meglehetős rutinnal ismerem már föl a bullshitipar legveszélyesebb szövegeit: kiszúrom azokat a stíluselemek, nyelvi formulákat, logikai bukfenceket, amelyek biztosan jelzik, hogy itt egy professzionális (vagy amatőr) kamugyár próbál a nyakunkba sózni valamit. Amikor kezembe került a Balaton Winfer közleménye, azonnal megszólalt bennem a riasztó.

Nem citálom ide az egész szöveget, nagyjából elolvasható a Borravalón (sőt, kiegészítették néhány extramarhasággal), a lényeg a lényeg: a Balatoni Borkultúráért Alapítvány összecsődített néhány híres borszakembert, hogy minősítsék a balatoni borokat. A szakemberek szakemberségét számtalan nemzetközi címmel is igyekeztek bizonyítani, az ember meg is szédülhet ebben a rangkavalkádban, ha beleolvas a névsorba a rendezvény weblapján. (Főleg  a Wine and Spirit Education Trust Master of Wine-jai, igazgatói, és különböző, kisebb hatótávolságú altisztjei sorakoztak föl. Márpedig a WSET-et a mi boros köreinkben szinte vallásos kultusz övezi, elég ha emlékeztetünk arra, hogy Romsics borász, a MW diploma örökös várományosa is náluk oktat.) A legmulatságosabb titulust a grémium legtekintélyesebb tagja, Mr. David Bird MW kapta, akit a borászati technológia atyjaként emleget a közlemény, a Winfer webszájtja pedig már megajánlja neki a borászat atyja címet is "jelen állás szerint"; a kettő egyébként kábé ugyanaz lehet, de Bird úrnak mindkét esetben kábé tízezer évesnek kellene lennie.

De micsoda ez a Winfer, mi az igazi kunszt a dologban? Erre és csakis erre az alkalomra Czerneczkiné Sinkó Krisztina - áldassék a neve! -, a WSET Borakadémia igazgatója egyedülálló és nyugodt szívvel zseniálisnak nevezhető minősítési rendszert dolgozott ki. Ez az a bizonyos Winfer. A rendszer célja a fogyasztó tájékoztatása, tehát nem a szakmának szól. Ezt nagyon hangsúlyozzák. Nem csoda. A rendszer lényege: négy kategóriába sorolja a borokat, mindegyik kategóriát egy-egy szín jelöli. A narancs színűek az alapborok, a kékek a fajtaborok, a zöldek a terroirborok (az eredeti szövegben: "terroir borok"), a sötétvörös vagy bordó (itt nem egyértelműek a források) pedig a prémium borokat jelöli. Óriási ötlet.

Itt fordul pusztítóba a hülyeség, úgyhogy muszáj szó szerint idéznünk:

A színkódok alapján a fogyasztó könnyedén eldöntheti, hogy megéri-e neki egy bizonyos színkóddal ellátott bort megvásárolni. „Sajnos a fogyasztó, akinek a bor iránt sikerült felkelteni az érdeklődését, gyakorlatilag elveszik a szinte hetente megrendezésre kerülő borversenyek egymásnak ellentmondó eredményei között”, mondta Czerneczkiné Sinkó Krisztina.

Aha. Nem tudom, hogy Czerneczkiné Sinkó Krisztina milyen tájékozatlan borfogyasztókat ismer, én szinte kizárólag olyanokat, akik nem hogy nem vesznek el a borversenyek eredményei között, de még csak egyetlen büdös borverseny eredményéről sem hallottak. Vagy a palackokra ragasztott randa arany plecsnik aggasztják? Azok megtévesztenék a fogyasztót? Ugyan.

És ugyan micsoda ez a winferes borminősítés, ha nem egy újabb borverseny? Ja, mert nem úgy hívják!? Mert WSET-es wine-Jedik osztják a színt és nem helyi borászok a plecsnit? Mert ugyan micsodák azok a színkódok? Újabb plecsnik, nem? Csak nagyarany helyett bordó, arany helyett zöld és így tovább.

Ha ettől nem kerül képbe az a segghülye fogyasztó, akit megkavarnak a borversenyek és nem érti a szakirodalom szövegeit, akkor semmitől. Meg kényelmesebb is Pantone-skálával a kézben bort vásárolni, mint mondjuk Borkalauzzal.

Vajon mennyi időbe telt kidolgozni ezt a rendszer? Mennyi szellemi energiát emésztett föl? (Azt csak remélni tudom, hogy állami pénzt nem.)

Persze próbálják itt magyarázni, hogy ez nem érték alapján rangsorolja a borokat, hanem stílus szerint meg mittudomén, aztán mégis lelkendeznek, hogy ezerforintos borok is kerültek a prémium kategóriába, ami legalábbis logikai bukfenc.

A káosz persze akkor lesz teljes, ha elolvassuk az eredményeket, miszerint terroirbornak minősíttetett egy 2HA nevű termelő sangioveséje (!), Fischerék (szlogenjük: "Hagyományos modernség, modern hagyomány") cabernet francja együtt Szászi Endre egyébként zseniális Kabócás rizlingjével (amit itt egyszerűen Kabócának írnak) és így tovább. Akinek kedve van, böngészheti napestig, de aki utána úgy érzi, hogy tisztább lett a balatoni borokról alkotott képe, és egy kicsikét sem nőtt a káosz, az szinte biztos lehet benne, hogy ő Czerneczkiné Sinkó Krisztina.

Címkék: balaton wset winfer

282 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr451227279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2009.07.09. 11:59:03

@kidi: Ööö...nem :) De nem részletezem, fölösleges személyeskedni. Az viszont érdekelne engem nagy vonalakban, hogy történt ez a hirtelen bekerülés.

A terroir boroknak nem közös tulajdonsága a mineralitás...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 12:07:27

@kidi: Még csak az sem igaz, hogy a terroir borok mind ásványosak lennének. Az alföldi borok ritkán ásványosak... mégis lehetnek terroirhűek.

lackó 2009.07.09. 12:13:44

"Sajnos ez a blog már átfordult bizonyos borászati körök politikai harcába, és már régen nem objektív írások kerülnek ki." Ez hülyeség és durva gyanúsítgatás és tök fölösleges. Pl. az én esetemben volt néhány posztom az amuván, annyi történt, hogy jeleztem, hogy volt egy jó kóstoló, lehetne-e és másnapra már itt volt. Ebből gondolom, könnyű arra következtetni, hogy politika...meg biztos Hancsik József szlovéniai borászatának nagy érdekében áll beleszólni a magyar boréletbe.

Javaslatom: ha reprodukáltad a kóstolót, akkor csinálj róla blogot, egy kis promóció és biztos meg tudod változtatni a tutit.

Egyébként kik a WSET elismert tagjai, akiket itt kritika illetett? Soha, senki nem őket, hanem a ver...bocs, minősítést célját és annak eredményeit kritizálta, csak ezt valahogy nem akarja megérteni az arra illetékes.

Tehát, még egyszer: "A rendszer bázisa az egyszerű alap ketegória (SIC!), amely a tiszta, hibátlan, de különösebben nem koncentrált vagy komplex borokat tartalmazza. Ezek egyszerű, könnyen fogyasztható borok, melyekben lehet, de nem feltétel, hogy komolyabb fajtajegyeket mutassanak. Színkódja a narancs." Ide került több, nagy bor is. De amint megtudtuk, nem azért, mert a kategóriának megfelelő borok lennének, hanem azért, mert magas volt az alkohol, vagy még nem feltétlen piacra érett a bor. Magyarul: semmi köze nincs a két dolognak egymáshoz. Ezekre a dolgokra kellene figyelni. Szerintem többen is jeleztük ezt, ez abszolút korrekt kritika, és szakmai dölyffel nem lehet elintézni semmit.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.07.09. 12:32:06

@lackó: kicsit nehezemre esik már követni a vitát, de nem a Hollóvár borok és a Konyári Páva fals értékelése a fő botránykő? Nem láttam, hogy maga a kitaláló (CzSK) ezekkel az érvekkel (magas alkohol meg éretlenség) mentegette volna a (le)minősítést, bár lehet, hogy elkerülte lanyhuló figyelmem.
Te egyébként kóstoltad a kérdéses tételeket? Mit gondolsz róluk?
A gyermekbetegségek miatt nem kellene en bloc elvetni egy - talán értékes/hasznos - kezdeményezést. Nem a pöttyöket akarom védeni, hanem azt, hogy ilyen módon reklámot és publicitást adjanak egy borrégiónak. Nyilván elsőre nem lehet mindent remekül kitalálni, ezt a színkódolás kiötlője is beismerte. A rettentő dölyföt se olvastam ki a mondataiból, bár ettől még lehetett.
Szekig hozzászólásában meg van igazság, nehéz lenne tagadni. A bokszolás azért (is) folyik, ki mondja meg a tutit valamiről borügyben. Ez erősen érezhető volt a legutóbbi Vinagora poszton is...

lackó 2009.07.09. 12:39:08

@Hepci: persze, hogy kóstoltam, a Páva jelenleg a magyar piac egyik legnagyobb potenciállal bíró bora, természetesen, még van mit csiszolódnia, de nem egy könnyen fogyasztható, komplexitást nélkülöző bor, ami igaz Takács Lajos boraira is. Arra nem emlékszem, hogy Krisztina privát, vagy nyilvánosan mondta ezeket, de emiatt lettek elmarasztalva.

Még egyszer hangsúlyozom: nem en bloc elvetés van, nem tudom, honnan vettétek páran, nem győztem hangsúlyozni ezt számtalanszor, hanem azzal, hogy a kitűzött célt próbáljuk már meg összhangba hozni azzal, amit csinálunk, vagy fordítva.

A tekintélyelvűség pedig többször is megjelent, amit én egyszerűen nem tudok elfogadni, ilyen a habitusom...

Akkor hát mondja meg Szekig a tutit...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 12:44:57

@Hepci: Nálam három dolog dobta le a láncot.

Egyrészt tényleg masszívan koncentrált, komplex és igen tartalmas borok kerültek az egyszerű, könnyen iható nem koncentrált nem komplex kategóriába. A Hollóvár borok csak példák... van ott több is.

A másik pedig az, hogy a borrégió terroirjait és a fajtáit nem ismerő kóstolók ne akarjanak terroirhűség és fajtajelleg alapján kategorizálni.

A harmadik pedig az, hogy bár Krisztina többször elmondta, hogy nem verseny jellegű a rendezvény és az egyes kategóriák nem minőségi különbséget hanem stílusbeli különbséget jelentenek, ezt nincsen ember aki elfogadja és megértse. A bor világában a vékony, egyszerű fajta- és terroirjelleggel nem bíró borok bizony minőségileg mindig is alatta voltak és lesznek a koncentrált, komplex, fajta- és terroirhű boroknak. Ez a minőségbeli különbség mind presztízsben mind pedig árban meglátszik... akkor is ha adott esetben jól esik vékony és egyszerű borokat is inni és sok termelő direkt termel ilyen bort.

lackó 2009.07.09. 12:47:34

Egyébként a borászokat megkérdezte már valaki a pöttyök használatáról? Merthogy ugye elvileg ez nem kötelező, mivel nem kötődik semmiféle eredetvédelmi rendszerhez. Ergo, aki akarja rárakja, aki nem, az nem. Tehát gyakorlatilag így pont jobban megkavarodhat a fogyasztó. Valahogy máshogy kellene ezt csinálni, akár azt mondani, hogy csinálok egy premium kategóriát, ahová igenis versenyeztetve a borokat és valóban mindegyik bort, ami a piacon kapható, azt tüntetem fel, hogy ez egy balatoni borrégiós prémium kategória, mert sajnos ez az eredmény sajnos NEM felel meg a kitűzött kategóriáknak.

lackó 2009.07.09. 12:49:25

Bocs, kicsit kusza voltam, de remélem, érthető.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.07.09. 13:04:16

@lackó: soha nem lesz olyan minősítés, ami érinti egy régió MINDEN piacon lévő borát. Ráadásul még kikezdhetetlen (?) is...
Ez a színes rendszer tényleg nem tökéletes, de a jó szándékot nem vitathatjuk el a kitalálóktól. Tényleg csináltak valamit, nem csak állami pénzt igényeltek aztán ellopták, jó mai szokás szerint.
Én nem érzem drámának, hogy néhány bort valószínűleg nem reálisan értékeltek a bírálók. Ilyen bármelyik versenyen előfordul. Ráadásul pl. Takács Lajos aligha szorul rá, hogy a átlagmagyar borismerettel rendelkező teszkóvásárló kiválassza a borát a pöttyök alapján.
A rendszer használatának akkor lehet értelme, ha a szereplő borászok egységesen vállalják, hogy felteszik a pöttyöket a palackjaikra. Fogalmam sincs, hogy lehet őket erre kötelezni, ha "gyengébb" színt kaptak a vártnál. A borversenyekről se szoktak a palackon tudósítani a vert mezőnyben végzettek...
CzSK érvelésében meg van fogási lehetőség, persze. Csak-csak minőséget jelöl a szín, bármit is szeretne vele érzékeltetni. De minőséget jelent nagyjából az ár is. Ehhez képest meg nem látom a pöttyös rendszerben a rettentő relevanciát. Nyilván az fog tiltakozni elsősorban a bevezetése ellen, akinek a pöttyei feltűnően nem konvergálnak az árakkal. Meg azok, akik jobban szeretnék más módon befolyásolni a boros színteret...

lackó 2009.07.09. 13:13:50

@Hepci: a kiírás szerint megvásároltak az összes kapható bort, a valóság meg nem ez, ez tény, ezt be is ismerte Krisztina, csak fura okra hivatkozott. Úgyhogy hiba ezt mondani.

A színekre meg persze, hogy nem kötelezhető senki, hacsak nem sikerül átvinni egy eredetvédelmi, vagy klasszifikácós rendszert, amiben konszenzus van (ami ugye tudjuk, piszok nehéz). Az említett boros példa csak néhány volt, ezért én ezt átgondolnám, lehet, hogy nem ezt kéne erőltetni.

Mondjuk, engem senki nem kérdezett :D

vörös és fehér 2009.07.09. 13:44:10

@Szekig: "Több itt lefolytatott borkóstolót reprodukáltam. Nos sok esetben én, s baráti köröm is erősen más konklúziókra jutott mint amik itt meg jelentek." ha esetleg te, vagy a barátaid nem lusták, ugyan ilyen reprodukciókkor dobjanak már egy hozzászólást a cikkhez, vagy akár egy külön kis írást a szerző és vagy a blog emil-jére, hidd el, örömmel megjelentetjük. és ha bármelyik borleírásnál azt látod, hogy a szerző odaírja, hogy "objektíven nézve ez a legfaszább bor", vagy hogy "és akkor most megmondom nektek a tutit, figyeljetek", akkor is szólj, azonnal.
addig ez számomra egy üres puffogás.

vargabalint_VBA 2009.07.09. 13:44:20

FVM - 98/2004. (VI.03.) FVM rendelet
"17. § Tájbor, m.t. minőségi bor, valamint a védett eredetű bor palackján feltüntethetők a díjak és érmek, feltéve,
hogy azokat Magyarországon a 2. számú mellékletben meghatározott szervezetek által rendezett versenyen, vagy más
országban rendezett engedélyezett versenyen nyerték"

A 2. sz. melléklet nem tartalmazza a Balaton Winfert, úgyhogy egyelőre a pontok palackon való feltüntetése nem engedélyezett.

Rendelet letölthető: www.fvm.hu/download.php?ctag=download&docID=830

Jelenleg az alábbi (magyarországi) érmeket lehet a palackon feltüntetni:
- VinAgora
- Országos Borverseny
- Pannon Bormustra
- BORésPIAC Bora
- Év borásza
- Év pincészete

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 13:44:51

@Hepci: "soha nem lesz olyan minősítés, ami érinti egy régió MINDEN piacon lévő borát. Ráadásul még kikezdhetetlen (?) is..."

Erre szolgálna ugye a bortörvény és a hegyközségi szabályozás. Az előbbi túlságosan laza az utóbbi pedig az érdekellentétek miatt gyakorlatilag egy vicc.

Ott kellene kezdeni, hogy az ami a címkén van az legyen igaz. Legyen minőségi az az mire az van írva és ezt szabályozza szigorúan a hegyközség és származzon a bor onnan mi fel van tüntetve a címkén.

Nem új rendszert kell kitalálni, hanem a létezőt betartatni és szigorítani.

kidi 2009.07.09. 14:41:35

Ahogy így olvasom a kommenteket, a legtöbbeteknek az a fő problémája, hogy a pöttyök megnevezése nem fedi a kóstolási eredményeket. A listát végignézve ebben tényleg van valami. Találjunk ki vmi más nevet neki! Bár Krisztina szerint nem minőségbeli besorolásról van szó, szerintetek mégis valami módon minőségbeli különbségek vannak. A WSET szisztéma szerint azt lehetne mondani, hogy átlagos, jó meg kiváló. Ha ezek alapján rámondom a Pávára, hogy átlagos, akkor megint mindenki támadná azt a megítélést. Vagy tévedek? Arról már nem is beszélve, hogy ha tényleg minőségi sorrendről beszélnénk, akkor a borászok többsége most finoman szólva sem szeretné a szervezőket.
Azt ugyan nem tudom, hogy a borászok részéről milyen visszhangja volt a dolognak, de szerintem összességében örülnünk kellene, hogy külföldön is beszélnek azóta a balatoni borokról, sőt a legjobb borokra (vörös, vagy bordó), több külföldi megrendelés is érkezett (ezt borászoktól tudom). Márpedig ha egy borásznak egy bora bejön a brit szájíznek, akkor hamarosan a többi borából is fognak rendelni...

És lackó kérdésére, miszerint "hogy történt ez a hirtelen bekerülés" csak annyit, hogy rendszeresen olvasom a blogot, és fontosnak tartom a magyar borok külföldi megmérettetését. És azt, hogy egy jó ötletről (ráadásul olyanról, ami az államnak nem került pénzébe) ilyen negatív dolgokat írjatok, nem tudtam szó nélkül hagyni.
Valóban, a honlap, meg az olvasottak alapján voltak szervezési problémák, de melyik induló "vállalkozásnál" nincsenek!
Várjuk meg a jövő évet!

KF 2009.07.09. 15:01:10

Bocs, de a fajta nem része a terroirnak? pl. Tokaj, Burgundia, stb...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 15:12:30

@kidi: Kérdeztem, de nem válaszoltál. Te is WSET tanfolyamot végeztél?

Amúgy szerintem sok mindenben tévedsz. Egyrészt emiatt az esemény miatt nem fognak többet beszélni külföldön a balatoni borokról annál mintha ugyanezek az emberek minden kategorizálás nélkül csak megkóstolták volna ugyanezeket a borokat.

A versenyeredményeket a termelők el szokták fogadni a kritikát meg nyilván mindenki úgy fogadja ahogy bírja... ez igaz nemcsak a bortermelőkre, hanem a borítészekre, rendezvényszervezőkre, sőt bloggerekre :)

Amúgy szerintem a külföldi és főleg az angol piac nem akkor nagy poén... sokba kerül a fuvarozás, nagy az árharc és a magyar borok eleve hendikeppel indulnak minden minőségi és komolyabb áron futó német-francia-spanyol-olasz borral szemben.

Minőségi, koncentrált, komplex és főleg terroir-borokat inkább presztízsből érdemes külföldi piacra vinni és nem üzletből... szerintem legalábbis.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.07.09. 15:15:58

@BZoltan: "Erre szolgálna ugye a bortörvény és a hegyközségi szabályozás."
Hát, igen. Szolgálna, ha szolgálna.
:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 15:30:05

@Hepci: Igen... ezért mondom, hogy ha valaki tényleg a minőségi borokért akar tenni, akkor a termelői, hegyközségi és törvényi oldalon kellene kezdeni. Legyen hiteles az ami a címkére van írva, plecsniket rárünk utánna is gyártani.

kidi 2009.07.09. 15:40:14

@BZoltan: Igen, végeztem WSET tanfolyamot, bár nem hinném, hogy ez a témához hozzátartozik.

egri Fehér 2009.07.09. 16:25:06

1. MT. stílusa igencsak bunkó, lehet, hogy ő maga is az, de az is lehet, hogy nem, én nem ismerem őt személyesen. Ettől nehéz elvonatkoztatni, szerintem ha ugyanezzel a tartalommal+mondanivalóval pl. AM posztol, akkor sokkal értelmesebb vita kerekedett volna itt. Meg szegény CzSK-éknak sem ilyen hülye helyzetben kellene magyarázkodniuk.
De a lényeg nem ez, hanem a poszt mondanivalója.
1. A winfer rendszere szerintem sem 100%-os még (pc-n fogalmazva). Nehezen hiszem, hogy a pl. Konyári Pávában nem érezték a kóstolók a koncentrációt, az érettséget.. Melyik magyar vörösben, ha abban nem?
2. Az angolok általában nincsenek tisztában a terroir fogalmával. Ha tisztában lennének, akkor nem mondanák azt egy Mo-n termelt sangoivese-ből készült borra, hogy terroirbor. Az angolok nem termelnek bort, szerintem többnyire ezért nem értik meg ezt a komplex fogalmat.
3. WSET tanfolyamot én is végeztem :) Meg mást is. :)

Szekig 2009.07.09. 16:44:48

@vörös és fehér: A Pár személyesen sosem tűntél ennyire erélyesnek. No mindegy. Majd ha nem leszünk lusták írunk. Köszönjük a lehetőséget.

kifli 2009.07.09. 16:58:41

@Szekig: vigyázz, mert kizárnak!

kidi 2009.07.09. 17:10:12

@BZoltan: Kedves Zoltán! Megmagyaráznád röviden, hogy a Winfer szempontjából miért is fontos, hogy valaki végzett-e WSET tanfolyamot?
Mert ha kommentek szempotjából fontosnak tartod, akkor szeretném mindenkiről tudni.

vörös és fehér 2009.07.09. 17:12:38

@Szekig: de itten most azt inszinuáltad, hogy egyes sorok kóstolása után üzleti érdekek vezetik a billentyűinket. ezt szeretném visszautasítani, és ezért kérem azt, amit. nem tutit mondd itt meg senki, hanem borélményt, gondolatot, ami vitaalapnak jó lehet talán. de lustaságra hivatkozva egy "kurválkodtok"ot odavetni, hát nem tudom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 17:22:25

@kidi: Nem hiszem, hogy el tudnám magyarázni és ha megpróbálnám sem hiszem, hogy úgy vennéd ahogy én szánom.

Röviden annyit, hogy szerintem ezen rendezvény körül kizárólag WSET törzsügyfelek, oktatók, alkalmazottak, partnerek bábáskodtak.

Szekig 2009.07.09. 17:29:36

Nos hát úgytűnik érzékeny pontra tapintottam. Mint előbb mondottam, lehet küldök majd írást.
Azt pedig, hogy mi vezérel titeket, csak ti tudhatjátok. Én pedig gondolok amit... Csak gondoltam itt az ideje már egy hozzászólásnak. Igérem egy darabig ismét nem fogok.

kidi 2009.07.09. 17:36:36

@BZoltan: továbbra sem értem, hogy ehhez az én kommentjeimnek mi köze. (és miért volt fontos információ, hogy végeztem WSET-et)
Vagyunk jópáran, akik valamilyen szinten, valamelyik iskolában ott ültek. Közülük többen írtak is.
Őszintén leírtam a gondolataimat, véleményemet a Winferről, teljesen függetlenül a WSET-től.

Jenyei 2009.07.09. 17:46:24

Ha valaki összefoglalná, megköszönném.
Ezek az itt sorakozó ellentétek gyanítom, nem néhány színes csík/pötty kapcsán keletkeztek - inkább csak ennek ürügyén buktak ki.
Szóval, miért, mivégre, minek okán ez az egész, amitől igen rossz szájíze lesz a borral ugyan kapcsolatban álló, azt szerető, de a belső körök semelyikéhez nem tartozó emberből?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 17:53:26

Nem volt fontos és nem is fontos. De fogadni mertem volna, hogy te s wset ügyfél vagy.

kidi 2009.07.09. 18:11:42

Igen. Sőt. Nézz magad mögé. Ott is van egy wset ügyfél. Tele van a világ velük. (Na nem ügynökökkel...:))
Egyébként meg: ez tényleg gond? Igen, én iskolában IS tanultam a borról. Nem hiszem el, hogy úgy lehet valamiről véleményt alkotni, hogy ne tanulnám meg azt, amit már előttem mások kitaláltak. Úgy költök a borra pénzt, hogy szeretem tudni, mit iszok. Na nem csak a kóstolásból...
Sőt: jártam iskolába. Remélem nem gond. Ott tanultam meg írni. Kevesen tudnak maguktól megtanulni, "csak úgy, rajzolás közben".
Ha jól értem, van olyan vélemény, hogy az, hogy valaki "sokat kóstol" elegendő a szakértelem megszerzéséhez. Tehát: vezess sokat, profi pilóta leszel; rajzolj sokat, és egyszercsak megtanulsz írni; énekelj sokat és operaénekes leszel; dolgozz sokat számítógépen és programozó leszel. Tényleg? Biztosan azt gondolod: "A bor, az egészen más. Azt csak issza az ember, és egyre tapasztaltabb kóstoló lesz." Rossz hírem van: még soha egyetlen "sokat kóstoló"-t sem tettek meg egyetlen komolyabb helyre sem szakértőnek sem főborásznak, sem semminek. Mert ezt is tanulni kell.
Egyébként szívesen meghívnám ide a blogra a többi wset-et végzettet. Csak ők hallgatnak, éppen az előzőek miatt. Elmondhatnák Neked, hogy 1 nap alatt lehet annyit / olyat tanulni a borról, amit előtte egy élet alatt nem tudsz meg. Mert senki nem veszi észre Neked / helyetted és nem fogják megsúgni. Mert ciki azt mondani egy barátnak (vagy megadnak:)) hogy a bor, amit 10 rugóért vettél...hát...a fán kívül mást nagyon nem tartalmaz. De: tanulni jó. Mindenkinek: aki tanítja (nekik ez üzlet, ez biztos), aki eladja (ha valóban szép borokat "csinál", lesz, aki értékeli), aki fogyasztja (olyanra költi a pénzét, ami valóban érték). Segíts már: mi ebben a rossz?

lackó 2009.07.09. 18:24:45

Úgy érzed, hogy ettől értékesebb ember lettél? Lehet, hogy mégiscsak sokat lehet tanulni iskola nélkül is az élettől és valaki úgy tanul bele a borászatba, hogy tanul az öregektől, tapasztal, figyel és készít gyönyörű borokat?

Az a helyzet, hogy valószínűleg -legalábbis magam ide értve- nem feltétlen az a lényeg sokunk számára, hogy szakértők legyünk egy komoly helyen, illetve, hogy erről papírunk legyen. Két nevet mondanék: Robert Parker és Hugh Johnson.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 18:31:46

@kidi: Szépen felmondtad a leckét meg kell hagyni.

Nekem is van pár rossz hírem neked... egyrészt nem mindenki akar szakértő lenni. Tudom furcsán hangzik, de ez az igazság. Másrészt akármilyen hihetetlen is, de lehet tanulni intézményes kereteken kívül. Nemcsak az a tanulás amikor kicsengeted a tanfolyamdíjat és beülsz az előadásra.

Biztosíthatlak, hogy egy délután a Scheller birtokon Tóth Sándorral, vagy Budaörsön Szentesi Józseffel, Csernyeföldön Bussay doktorral, Tokajban Szepsy mesterrel többet ér mint akármilyen profin összerakott tanfolyam. Érjen is bármilyen sokat az a tanfolyam.

De nyugodj meg, semmi rossz nincs az ilyen tanfolyamokban, képzésekben.

lackó 2009.07.09. 18:33:34

@kidi: látod, pont egyébként az ilyen hozzáállás tesz rosszat a WSET kereskedelmi iskolának. Te magad mondod, hogy nemrég kerültél a borok világába, anélkül, hogy előtte érdekelt volna. Majd elvégzel egy iskolát és kiosztasz egy olyan embert, aki kiváló borokat készít, papírok nélkül.

Nincs benne semmi rossz, mindenkinek szíve joga, hogy mit kezd a pénzével és mit csinál, csak nem hiszem, hogy korrekt bárkit is le- és hülyének nézni, amiért neki nincs olyan papírja, mint neked. Hidd el, megy ez papír nélkül is, mint ahogy az is tök jó érzés, hogy az ember több, mint száz embert segíthet heteken át szép élményekhez ebben a világban.

kidi 2009.07.09. 18:52:51

@lackó: Bocsi! Tudnád idézni kérlek, hogy hol írtam én olyat, hogy nem érdekelt előtte?
Másik dolog, lehet hogy te tudod, hogy ki kicsoda, én nem. Szóval fogalmam sincs, hogy ki a borász és ki nem.
És tegyünk már különbséget a borászat és a borszakértés között...
A WSET nem borászokat képez. Ergó ha vki elvégez egy kertészeti egyetemet borász szakon, vagy kitanulja feljebbmenőktől a borkészítés mikéntjét, akkor jó eséllyel jó bort fog készíteni.
És nem vonom kétségbe a fent említett borászok szakértelmét.

lackó 2009.07.09. 19:04:01

@kidi: bocs, igaz, nem érdekelt, csak nem értettél hozzá és csak ittál. Jogos.

Mindegy, erre nem tudok mit mondani, egyik szavaddal a másikat cáfolod meg. Az imént arról beszélsz, hogy akinek nincs papírja, az soha nem lesz főborász. Ezek szerint félreértettelek. Aki elvégez egy borász szakot, vagy kitanulja a felmenőktől, hogy kell bor csinálni, messze nem biztos, hogy jó bort fog készíteni. A tapasztalat, a szakmai alázat, a másoktól való tanulás és a gyakorlat az, ami miatt talán, mondom talán tud jó borokat készíteni.

Bati Tamásné 2009.07.09. 19:17:04

@kidi: Sajnos tévedésben vagy. Sem a Villányi úton, sem a "felmenőktől" történő tanulásnak van egy olyan hiányossága, amit csak egy jó iskola, pl. a WSET tud megadni. Ez pedig a kóstolás és annak megtanulása. Kevesen vannak olyanok, akik összeállítanak maguknak egy 18-20 tételből álló sort magyar és külföldi borokból egy bizonyos tematika szerint és azokat szisztematikusan végigkóstolják. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a helyére tudd tenni a felmenőd által készített bort és még a szomszéd borát is pontosan tudd értékelni...

A színkódolás pedig egy baromság.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 19:29:58

@Bati Tamásné: Én soha nem jártam semmilyen szervezett borkóstoló tanfolyamra, de rendszeresen kóstolunk több tételből álló külföldi és belföldi borokat kimondottan a tanulság és a szemlélettágítás kedvéért. Szóval nem hiszem, hogy csak egy iskola képes megtanítani jól kóstolni.
Arról nem is beszélve, hogy járhat a borissza akárhány tanfolyamra, ha samottból van a nyelve és vacak az ízlése akkor messzire nem jut :)

lackó 2009.07.09. 19:35:13

@Bati Tamásné: ehhez nem kell iskola...hiába tanulod meg, hogy milyen pohárból kell kóstolni, milyen primer, szekunder, tercier aromákra kell figyelni, hogy mitől tudod megkülönböztetni az élénk és éretlen savakat, ha valaki biológiailag alkalmatlan rá, annak lehet 126.000 papírja.

kidi 2009.07.09. 19:43:54

@lackó: ...még valami: senkit nem néztem hülyének. Remélem nem ez jött át a szavaimból és remélem, hogy ez fordítva sincsen így. :)

Egyszerűen nagyon sokan vannak, akik tanultak olyat a wset-nél (és biztosan a Kertészeti Egyetemen is) amit amúgy soha nem tudtak volna meg. Itt fordított hangsúlyt éreztem, végigfutva a blogot: nem értem, hogy miért jelenthető ki bárkiről is, hogy azért ért a borhoz, mert sokat kóstol. Egyszerűen nem értem, ez önmagában miért, hogyan lehet elég?
Avagy...Milyen borokat kóstolt? Hol? Kivel? Milyen társaságban? Tapasztaltabbakkal kóstolt? Akik valahol tanulták?

És: azt sem írtam, hogy a kóstolás nem számít. De: kérem, hogy végre ismerjük el a másikat. Én elismerem, hogy a kóstolás fontos. Te elismered, hogy az iskola fontos. Mert van olyan, amit máshol, koncentráltan, csak a tapasztalás útján nem tudsz megtanulni (az iskola lehet egy "tanító" is, aki nem iskola-szerűen, de tanít Téged!). Egyszerű.

Ugyanígy: én elismerem, hogy Te többet tudhatsz a balatoni borokról, mint a winfer, wéfer vagy mifer "nem-teszt" résztvevői közül bárki. Te ismerd el, hogy lehet olyan a teszt résztvevői közül (akár több is), aki többet tud a borokról, mint Te. És: mondhat úgy véleményt valamiről, hogy nem látogatott a pincébe, akár még a régióba sem.
Tudod: a legtöbb borfogyasztó is így tesz majd.

A wset arra is megtanított, hogy hogyan gondolkodjam kicsit a másik fejével. Tudjam, hogyan érzem, érzékelem a bort. Erre magamtól soha nem jöttem volna rá.
Persze attól mert a wset-re jártam még nem érzem magamat szakértőnek. Ugyanezért senkit nem nézek le. Gondolom, ha leülnénk, Te is tudnál nekem újat mondani, szinte bármelyik borról. És: ugyanez igaz bármelyik borásszal. És: attól, mert valaki nem tanulta, még lehet jó borértő, vagy akár borász is. De: nagyobb az esélye, hogy más kárán (a sajátján is) tanul, sőt, annak is, hogy téved.
A wset elvégzése után volt olyan palack borom, amit előtte dicsőítettem / tünk (baráti körben) és utána a csapban végezte (nem a haverok, hanem a bor). Nem írom le melyik tétel, mert lehet, hogy szentségtörésnek hatna, és nem köszönném nem amit kapnék érte. Vannak olyan rejtett hibák, olyan, időtől (lásd: palackban érlelés) függő tényezők, amikről előtte fogalmam nem volt. Nem tudtam róla. A tannin, a hordó gyakran sok mindent felülírt, elrejtett. Most már nincs így - illetve: biztosan így van még sokszor, de már egyre többször észreveszem.

Zárszóként: nem arról szól (amit írok), hogy wset meg wészet vagy akármi más külföldi /hazai tanfolyam. Arról szól, hogy én figyelek arra, hogy kitől, milyen minőségben tanulok és hogy (szerintem) tanulni kell módszeresen mindenképpen - ha valamit napi sok órán át gyakorol az ember (igen, igen, a jó értelembe vett borozásra gondoltam), megér egy kis elméletet, nem!? :)) Nekem úgy gondolom, bejött.
Tényleg: Ti hol tanultok a borról? Tényleg érdekel, nem "zikálás" jelleggel.

lackó 2009.07.09. 19:53:11

@kidi: nem, az jött át a szavaidból és szerintem azt is írtad, amin aztán finomítottál, hogy akinek nincs papírja, abból soha nem lesz senki.

A borról? Nem szeretnék reklámozni semmit, inkább azt mondom, hogy rengeteg kóstolás, borászoktól való tanulás, beszélgetés, barátokkal, társasággal.

Hogyne tudhatna többet más a borokról? Sőt, nagy valószínűséggel sokkal több bort is ismernek és kóstolnak az illető hölgyek-urak, csak változatlanul úgy érzem, hogy nem fogtad az, amit írtam: a minősítés kategóriái és annak eredménye sokszor köszönőviszonyban sincs egymással. Így sokadszor leírva remélem, hogy megérted a lényeget, amit kezdetektől fogva írtam.

Bati Tamásné 2009.07.09. 20:15:08

@lackó: Persze, Leonardonak csak azért nem sikerült helikoptert terveznie, mert előtte nem repült eleget...
Kevered a szezont a fazonnal. Mi köze a szorgalmas autodidaktának ahhoz, aki "biológiailag alkalmatlan"?
Ha elvégzett egy iskolát, akkor valamilyen rendszerbe foglalt tudást kapott, ha vizsgázott is, akkor lehet, hogy a megtanultakat ismeri és tudja alkalmazni.
Hogy a saját példámat említsem, a WSET tanfolyam(ok) előtt nem sok közöm volt az édes borokhoz, az erősítettekhez pedig semmi. Ott tanultam meg édes bort kóstolni és meg is szerettem őket. Lehet, hogy előtte biológiailag alkalmatlan voltam? :-)

lackó 2009.07.09. 20:25:00

@Bati Tamásné: félreértettél, mint ahogy hallgatótársadat is félreértetted, kettőből két hozzászólásra való reakciónál nem rossz :) Tehát akkor még egyszer: hiába szerez meg valaki ötszázezer papírt, ha nincs érzéke hozzá, hogy BZoltant idézzem "ha samottból van a nyelve", akkor nincs mihez kezdeni. Mindenki más, neked ilyen igényed volt, így tudtál meg sokat a borokról, erre volt szükséged, jó, de nem ettől meg lehet, hogy van olyan, aki többet tud nálad, még sincs papírja -és vica versa.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.09. 20:43:28

@Bati Tamásné: és szerinted ha elballagtál volna Tokajba és ott eltöltöttél volna pár hétvégét egy tucatnyi jó gazdávaé akkor nem lehet, hogy pont ugyanígy megtanultad volna értékelni és élvezni az édesborokat?

Amúgy nekem ez a kifejezés is furcsa, hogy "megtanulni kóstolni" ... megnézem, megszagolom, megkóstolom, lenyelem vagy kiköpöm.

Sőt filmet nézni és zenét hallgatni sem hiszem, hogy tanulni kell ahhoz, hogy egy jó mozit vagy egy operát élvezni tudjunk. Tény, érdemes sokat moziba, koncerte, operába járni, zenészekkel, színészekkel beszélgetni, de nehogymár az élet élvezetét azt iskolapadban lehessen csak megtanulni :)

Bati Tamásné 2009.07.09. 21:44:18

@BZoltan: Persze, én is elballagtam Tokajba. Persze én is beszélgettem velük és sokat tanultam tőlük.
De én úgy gondolom, fontos az, hogy megismerd pl. Soternes-i, Mosel-i stb. édes borokat, hogy a tokajit az igazi helyére tudd tenni. Persze, elmehetsz és vásárolhatsz magadnak egy kiskosárnyi különböző tételt, de tudjuk, nem teszed meg, vagy ha igen, nem biztos, hogy olyanokat viszel haza kóstolni, amik jól reprezentálnak egy-egy vidéket. Sokkal jobb, ha ezt egy iskola teszi meg neked,ahol nem csak töltögetnek a pohárba de még el is mondják, hogy mi miért és hogyan van...

lackó 2009.07.09. 21:52:00

@Bati Tamásné: ki ilyen, ki olyan. Én nem szeretem, ha a fenekem alá pakolják a dolgokat és azt hitetik el velem, hogy a papírtól okosabb leszek, vagy akinek nincs, az kevesebbet tud nálam. Az általad leírtaknak megvan az a komoly veszélye, hogy na bumm, itt egy moseli, vagy egy souternes-i bor, ami tényleg szép és akkor hol marad a felfedezés varázsa? Ott elmondják, hogy ez jó, és akkor elhiszed rögtön? Én jobban szeretek kóstolni, mint velem kóstoltassanak.

kidi 2009.07.09. 22:39:50

Sauternes
csak hogy a helyesírásra is figyeljünk!

lackó 2009.07.09. 22:52:01

Bocs, jogos :D Mint ahogy a tokaji sem tokai :D

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.07.09. 23:58:05

semmi sem reménytelen, eljöhet a pillanat, amikor az ember minden egyes ponton egyetérthet azzal az emberrel, akivel korábban nem értett egyet semmiben: "Én soha nem jártam semmilyen szervezett borkóstoló tanfolyamra, de rendszeresen kóstolunk több tételből álló külföldi és belföldi borokat kimondottan a tanulság és a szemlélettágítás kedvéért. Szóval nem hiszem, hogy csak egy iskola képes megtanítani jól kóstolni. Arról nem is beszélve, hogy járhat a borissza akárhány tanfolyamra, ha samottból van a nyelve és vacak az ízlése akkor messzire nem jut :)"

persze kicsit visszalapoz, és akkor talál olyat, ami nem egészen stimmel: "De nyugodj meg, semmi rossz nincs az ilyen tanfolyamokban, képzésekben."

dehogy nincs, jaj, dehogy nincs. legalábbis, ha a tanulókra, és nem a szervezőkre gondolunk :))

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.10. 05:56:29

@Bati Tamásné: De megteszem és meg is tettem régebben is. A külhoni borokat pedig nagy figyelemmel és komoly utánjárással szoktam vásárolni. Nem kell azt hinni, hogy mindenki fogyatékos hülye aki nem a wset keretein belül igyekszik boros témában fejlődni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.10. 06:20:44

@AG 2.0: Ha egyszer összefutnánk néhány pohár erejéig akkor csodálkoznál, hogy alapvetően milyen sok mindenben egyetértünk. Tény sok mindenben nem, de én diverzitáshívő vagyok :)

Ezekkel a tanfolyamokkal nekem az a legnagyobb problémám, hogy túl jól felépített marketinggépezet. Szakmai és egyéb okokból járok elég sok tanfolyamra és a belem kifordul az olyan képzésektől ahol az első órákban (vagy végig) a tananyag legfontosabb része, hogy miért is jó az a tanfolyam és miért is csak ott lehet megtanulni azt amit. Tehát nem elsősorban a tudást adják el,hanem magát a tanfolyamot... és mivel ezek a tanfolyamok piszok drágák így az ember el is akarja hinni, hogy egy pótolhatatlan és máshol beszerezhetetlen valamit szerzett a pénzéért.

Az ilyen képzések nem is csak képzések, hanem egyfajta szellemi/ideológiai központok (hasonlóan a direkt marketing hálózatokhoz) ahol szintek vannak a képzésben és az egy vagy több szinttel felettibb embereknek autokratikus tekintélye van az alsóbb osztályokkal szemben. Az oktatóbb vagy a misztikus guruk tudása szava pedig megkérdőjelezhetetlen (olvass csak vissza, hogy milyen indulatot szült a Master of Wine mágusok ítéletének kritizálása) Az ilyen rendszerek alapvető paradigmája az, hogy az üdvözülés csak rajtuk keresztül lehetséges és az igazi tudást csak ők birtokolják... de ha van is rajtuk kívül élet az drágább, rosszabb, lassabb és alantasabb.

Persze nem azt mondom, hogy a WSET az ilyen, de egy sor hozzászólást olvasva és véleményt hallgatva nekem akaratlanul is ez ugrik be.

Én a WSET-et továbbra is annak tartom aminek a hivatalos angol oldalukon ők vallják magukat... az angol bor és szeszpiac kereskedőinek, beszerzőinek kidolgozott képzési rendszer arra, hogy hogyan kell kikóstolni azokat a tételeket egy nagy sorból amik piacképesek lehetnek az angol piacon.

Az angol Tesco nem az angol borfogyasztásért való elkötelezettsége miatt küldi el a beszerzőjét a WSET tanfolyamra, hanem azért, hogy maximalizálja a boreladásokból származó bevételét... nem a borkultúra a lényeg nekik, hanem az, hogy olyan borválaszték legyen amit a nép vesz.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.10. 06:53:24

Wset-ről
Soha nem voltam semmi ilyesmi tanfolyamon, minden bizonnyal nem is leszek. Okai
1/bármikor ha választani kéne ,hogy befizessem az összeget tanfolyamra, vagy vegyek 2 karton bort, valószínűleg mindig ez utóbbi mellett döntenék:)
2/én izgalmasnak találom azt, hogy magam fejlődök, , tapasztalom magamon, hogyan változik hónapról hónapra az ízlésem, hogyan ismerek meg olyan borokat, amelyek újabb és újabb mérföldkövek számomra.
Úgy érzem, ha valaki megmondaná, hogy ezt kell szeretni és nem amazt, akkor nem lenne elég hiteles a fejlődésem. Én is elég nagy utánajárással vásárolok mind hazai, mind külföldi borokat, megkóstolom őket(egyre inkább vakon) és eldöntöm melyiket találom izgalmasnak, és azon a vonalon igyekszek továbbindulni.Óriási élmény mindig új mérföldkőre rábukkanni.

Viszont a WSET által szervezett rendszeres tematikus kóstolók valóban tetszetőseknek néznek ki, és ha budapesti lennék biztos eljárnék néhányra.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.10. 07:05:41

@drbarta: Mondjuk az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a wset képzésen sem mondják meg, hogy mit szeress. De én is abban hiszek, hogy a jó bor, kaja, film, zene, könyv élvezetéhez nem kell intézményesített, fizetős képzés.

Agyalap 2009.07.10. 07:53:34

@BZoltan: Sziasztok, "hozzá nem értő" ember lévén csak olvastam idáig a kulináris blogokat.
Ez a "nem a borkultúra a lényeg nekik, hanem az, hogy olyan borválaszték legyen amit a nép vesz." nem teljesen érthető számomra. Ez azt jelenti, hogy a kultúrát a "szakemberek" határozzák meg, és amit a "nép" vesz az nem része a kultúrának?
Ha így állunk, a borászok termeljenek egymásnak... Nem kell, csak 100 litert egy évben.
Ha meg arra hivatkoznánk, hogy az emberek az olcsó sz@rt veszik, akkor meg minek kellene bárkinek is tanfolyamot végezve válogati mondjuk a Tecsó részére?
Világosítsatok fel! :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.10. 08:24:10

@Agyalap: Szerinted az ami piacképes az szükségszerűen jó is és ami jó az mindig piacképes is?

Amúgy ha a nép popzenét hallgat agybafőbe és minden rádióban, diszkóban popzene nyomul akkor a zenei kultúra az megállhat a popzenénél?

Van két dolog... vásárlóerő ösztönös igénye és a termelők által néha a piaci igényekkel nem egyező, de tartalmilag azért minőségi kínálata. Sem egyik, sem a másik irányba nem szabad nagyon kilengeni. Ha a termelők csak azt termelnék amit a fogyasztók leginkább vesznek akkor elég szegényes lenne a kínálat.

Agyalap 2009.07.10. 08:54:28

@BZoltan: Te is írtad: "zenei kultúra az megállhat a popzenénél?" Tehát benne van a popzene is a zenei kultúrában, mint ahogy a széles néprétegek igényei is a borkultúrában. Vagy az más?
Attól, hogy én inkább instrumentális zenét hallhatok, nem mondom ki, hogy ez a kulturált zenehellgetás...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.07.10. 08:55:03

@BZoltan: szerintem még csak nem is csodálkoznék :)

ami a tanfolyamokat illeti, sarkítva: a fizetősek közül szerintem legfeljebb az autóvezetői tanfolyamnak van értelme, mármint a _nebuló_ számára is. ami a bort illeti: tanulj mindenkitől, akivel borozol, és tanulj minden kortyból, amit megiszol

Agyalap 2009.07.10. 09:08:33

@BZoltan: Te is írtad: "zenei kultúra az megállhat a popzenénél?" Tehát benne van a popzene is a zenei kultúrában, mint ahogy a széles néprétegek igényei is a borkultúrában. Vagy az más?
Attól, hogy én inkább instrumentális zenét hallhatok, nem mondom ki, hogy ez a kulturált zenehellgetás...

Agyalap 2009.07.10. 09:09:17

@Agyalap: pláne zenehallgatás...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.10. 09:13:06

@Agyalap: Én vagy bárki más kimondott szerinted it vagy bárhol máshol ilyent?

Agyalap 2009.07.10. 10:13:10

@BZoltan: pontosabban: Én vagy bárki más kimondott szerinted itt vagy bárhol máshol ilyet?
A Te mondandódból ezt vettem le bocs, csak ezért írtam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.10. 10:34:06

Huh, megint megy a parttalan hülyeség, mindenki mindenről hadovál anélkül, hogy részletesen ismerné, amiről vitatkozik. Nem állítom, hogy én ismerem, de néhány tény/meglátás:

1. A hazai WSET tanfolyamokat - tudomásom szerint - 80%-ban hozzánk hasonló borőrültek végzik el. Sommelier alig-alig van, a borkereskedő is ritka. Kevés cég vállal be egy ilyen tanfolyamot, de az is igaz, hogy Mo-on nincs kultúrája a szakértő borajánlásnak és borválogatásnak (ld. pincérek).
2. Nem egy borvidéken voltam, nem egy borászt ismerek és nem kevéssel beszélgettem órákat. Sok borász igenis az intuícióit követi, nagyon minimális nemzetközi, de sokszor akár hazai kitekintés nélkül. Azt is meg kell jegyezni, hogy bizony gyakran orbitális hülyeségeket beszélnek... (nem Szepsyről van szó). Egy borásztól a saját borairól fogsz tudni tanulni, a borról általában sokkal szerényebben. Az is igaz, hogy pincében kóstolni nagyon kevesen képesek objektíven, hiszen az egész dolog hatása alatt vannak. Igazán ez csak vakon megy, fehér falak között.
3. Nem végeztem WSET tanfolyást, de volt alkalmam "belelátni" a felsőfokú anyagba és NAGYON tetszett, amit ott láttam. Igen is hasznos, a magukat legnagyobbra értékelő borértők is fognak újat tanulni, még kóstolás terén is, nem csak a nemzetközi ügyeket tekintve.
4. Egyedül tanulni ilyesmit bizony nagyon nehéz, saját zsebből limitáltan lehet kóstolni. Ha nem is jár az ember tanfolyamra, nagyon hasznos ha segít valaki, aki sokkal tapasztaltabb, tud mondani olyasmiket, amihez autodidakta módon 10 évre van szükséged, esetleg tud jó bortippet adni, stb. Más kérdés, hogy sokkal olcsóbb egy "drága" tanfolyam, mint autodidakta módon a tanfolyam anyagának kvázi felét elsajátítani 10 év alatt.
5. Higgyétek el, a nagytöbbség, aki itt hadovál meg lenne lepve már egy középfokú WSET tanfolyamtól, ha venné a fáradtságot/pénzt (tudom, ez utóbbi a nehezebb...) és elvégezne egy ilyesmit. Sok WSET végzettel beszéltem és senki, értsd senki nem mondta, hogy haszontalan lett volna.
6. Más ugyan jobban tudja a mennyiségeket, de egy alapfokú/középfokú tanfolyamon is vagy 50 bort kóstoltatnak le veled, minden megvitatható, ki és mit hogyan lát, senki nem próbálja a véleményét ráderőltetni (az oktató sem), stb.
7. Elég vicces végigkövetni, hogy hogyan jutottunk el a pöttyöktől a WSET tanfolyam parttalan szidásáig, láthatóan ennek logikailag semmi, de semmi értelme nincsen.
8. Nem tudom, hogy itt a Művelt Alkoholistán kinek van vagy nincsen WSET végzettsége. Úgy tudom, hogy rezeda123-nak van és pedig nem is akármilyen szintű. Miért nem kéritek meg őt arra, hogy írjon egy poszt-ot a borképzesekről, azok hierarchijáról, hasznosságáról/haszontalanságáról, stb. Ha a Konyári Páváját lehet reklámozni, akkor talán a képzéseket is lehet...
9. Tudom, hogy a borétők vagy a magukat annak tartók nagyon büszkék a tudományukra, meg amit hosszú évek alatt sok pénzből a baráti társasággal kitaláltak és elsajátítottak. Sokan talán úgy érzik, hogy borétőnek/borhobbistának lenni egy kvázi külön kaszt és nem tűrik, hogy belegyalogolnak ebbe azzal, hogy ezt még tanulni is lehet, hát pedig tisztelt kollégák, lehet. Talán itt megint arról van szó, hogy ebben a "remek" országban mindenki-mindenhez ért, és persze rögtön papír nélkül. Így van ez a fotózással (ld. magyar sajtófotó), a zenével, a gasztronómiával, a filmezéssel, az informatikával, az újságírással és tulajdonképpen mindennel.
10. Sem szakértő, sem egyéb nem vagyok, csak szeretek bizonyos kérdésekben tisztán látni, ezért inkább tájékozódom és meghallgatok másokat. Nektek is ajánlom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.10. 10:38:01

@Agyalap: Valóban rosszul vetted le. Sajnálom, hogy nem fogalmaztam számodra is egyértelmű módon.

Én AG-vel egyetértve azt mondom, hogy sokat kell jó társaságban kóstolni minél többféle bort és sokat kell beszélgetni minél több termelővel, kereskedővel, borkínálóval, boríróval és elsősorban cimborákkal. Járni kell a borvidékeket és pincéket, meg kell nézni az ültetvényeket és beszélgetni a szőlőmunkásokkal. Mindeközben pedig inni-inni-inni és inni :)

Ki kell alakítani a saját ízlésedet és merni kell bátran kimondani egy borra, hogy ízlik és azt is hogy nem ízlik. De tudni kell, hogy néha egy nem harmonikus és nem egyensúlyban levő bor is tud ízleni és néha a legbalanszosabb bor sem jön be.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.10. 10:43:13

@akov: kedves akov, ezen véleményedet vállalnád a civil neveddel is? Szerintem nagyon sok mindenben tévedsz és nagyon sok mindent te is félreértettél az itt írtakból. Például senki nem szidta parttalanul a WSET-et. De nincs kedvem vitázni úgy, hogy én vállalom a nevemet és a elfogultságomat bizonyos téren, te pedig nem.

Balogh Zoltán

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.10. 10:49:18

Nem értem, hogy mi köze van ennek a saját név vállalásához. Olvass vissza figyelmesen, nem egy ember szida/vádolta a WSET képzést olyasmivel, ami egyszerűen nonszensz.

btw, juteszembe, aki tegnap eljött a WSET Best of Balaton kóstolóra választ kaphatott minden kérdésre, amelyeket egy kellemes társaságban értelmesen átbeszéltünk. Összesen 22 bort kóstolhattunk vakon számos beugratós kakukktojással.

Mielőtt valaki megvádolna, semmilyen kötődésem nincs a WSET-hez.

Üdvözlettel:
Kovács András

lackó 2009.07.10. 10:52:57

@akov: 50 bor alapján azért még nem lehet képet kapni mindenről...az a gond, amikor ezzel az elméleti tudással gondolja valaki úgy, hogy ő már borértő...nem így kéne. 6 nap alatt lehetetlenség mindent elsajátítani. Ez egyszerűen képtelenség, bármilyen frankó is az a tananyag. Szerintem erről kár vitát nyitni, ill. folytatni. Nem lesz senki ettől sem több, sem kevesebb. Hugh Johnson, Robert Parker sem tanulta, mégis őket tartja a szakma a legbefolyásosabbaknak.

A 2. pontodat pedig nem lehet általánosítani, az utóbbi pár hónapban rengeteget tanulhattam egy magyar borásztól, aki túl tud lépni saját borain, ezért hálás vagyok, pedig még papírt sem adott róla...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.10. 10:55:05

@akov: Én biztos, hogy nem szidtam senkit és semmit. Ha nem mondod meg konkrétan, hogy kinek milyen hozzászólását tartod hülyeségnek akkor érthetően magamra veszem, ugyanis én is leírtam a véleményem azt illetőleg, hogy az egész témát illetőleg mi volt a WSET szerepe.

A WSET-hez kötődés az nem vád :) mindenkinek szíve joga olyan céghez, iskolához kötődni amihez joga van...

Amúgy valamiért csak ott voltál a bizonyítvány magyarázásán :)

Akkor te már tudod, hogy mi alapján állapítottak meg terroir és fajtahűséget olyan ítészek akik nem is ismerik az adott terroirt és fajtákat? Vagy pont erről nem volt szó?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.10. 12:24:14

lackó: 50 bor kóstolásából sokat lehet tanulni, de nyilván az egész mögött ott van az oktatás, a tananyag, amit kapsz. Erről, ezen a fórumon nem az én dolgom meggyőzni benneteket.

Azért járok a WSET kóstolókra (immár egy ideje), mert általában egy jó borértő társaság jön össze, sok mindent meg lehet beszélni, amiből sokat lehet tanulni. A borok meg jók, érdekesek, szintén a tanulást segítik elő. A dolognak baromira nincs kereskedelmi oldala, ha a legkisebb részben is lenne, akkor már rég elfutottam volna másik irányba. Ennyi.

BZoltán: a terroir-ral kapcsolatban nekem különbejáratú véleményem van, ezt most nem írom ide le. A mai napig nem értem és nem is sikerült megértenem, hogy pl. a terroir és prémium kategóriák között mi a különbség. Ezzel akkor szembesültem, amikor a vakon kóstolt tételeket megpróbáltuk besorolni az egyes kategóriákba. Nekem nehéz volt. CzSK szerint a kóstolóbizottságokban nem volt nagy vita.

A kóstolón egyébként a zömmel a "bordós" borok szerepeltek, ezért is volt egy kicsit nehéz ilyen nézőpontból megítélni az egészet.

Írtam korábban, hogy a kategorizális nekem sem tetszik, sőt. De egyvalamiben biztos vagyok: szükség lenne a borvidéki minőségi kategórizálásra, ami egyrészt kiszűri a kóklereket, másrészt jó ítészekkel a borászok is hasznos visszajelzést kapnak. Most is kapnak/kaptak és ahogy tudjuk, sokan örülnek is ennek és megfontolják, amit az MW-k írtak a boraikról. Ennek a lényege, hogy a fejlődés sokkal gyorsabb lehet.

Állítólag számos dolog kiment a sajtóközleményben, amit az MW-k mondtak a balatoni borokkal kapcsolatban (pozitív dolgokat, értelmes kommenteket, javaslatokat), de ezzel senki nem foglalkozott, csak a pöttyökkel, beleértve jelen poszt szerzőjét is.

lackó 2009.07.10. 12:42:22

@akov: hol van az említett sajtóközlemény?

5000 bor kóstolása után lehet mondani, hogy sokat tanult az ember. Amíg csak elméleti tudás van, addig nem ér az egész semmit.

A WSET pedig kereskedelmi célzattal jött létre.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.07.10. 12:54:15

@lackó:

annyi nekem biztosan van, lehet, hogy tíz is, nem számoltam :)

tegnap egy dolgot elfelejtettem, amikor azt írtam, hogy tanulj mindenkitől, akivel borozol, és minden korty borból, amit megiszol. hiszen tanulhatsz minden betűből is, amit elolvasol. vagy így, vagy úgy.

loading 2009.07.10. 13:17:15

@kidi: Meglepődtem, amikor azt írtad, hogy a tanfolyam elvégzése után kiöntöttél egy korábban neked ízlő bort. És ezt a tanfolyam hatásának tudod be. Számomra furcsa, mert valóban változik az ember ízlése (bor, női hajszín, ételek, stb.), de hogy ez egy tanfolyam miatt! Ha hibás volt a bor, de neked ízlett, mert a hibát akár erényének is betudtad, annak valsz. 1 hét múlva is ízlenie kellene, persze ha nem volt szétesve a palckban, stb. Kicsit nekem olyan, mintha a foltos almát nem ennéd meg, miután valaki felhívta rá figyelmedet, hogy hiba az a folt.
Akovnak abban van igaza, hogy többen (erővel lackó, érvekkel BZoltán) támadtátok a képzéseket, köztük a WSET-et. Nekem olyannak tűnt a tegnap esti kommentelés, más területről véve a példát, mintha a kritikust ütné a kritika alanya: miért nem tudja a kritikus érteni a művet és egyébként is, stb...
Szerintem mindkét út járható: oktatás és az "önképzés". Szerencsés esetben a vége ugyanaz, csak az út hossza és a megállók mások. Mindenki válassza azt, amelyet jónak, hasznosnak tart.

lackó 2009.07.10. 13:54:58

@loading: én úgy érzem, hogy valamit iszonyatosan félreolvastál, egy árva szóval sem ütöttem én a WSET-et. Az érdekelne, hogy mit éreztél annak.

Nem a WSET-et kritizáltam, hanem azt, hogy aki elvégez egy ilyen 3 napos tanfolyamot és megkóstol 50 bort, ne gondolja azt, hogy mindent tud a papír miatt. Ugyanígy igaz az is, hogy aki otthon elkóstolgat 4-5ezer bort, nem gondolhatja ugyanezt arról, akinek fontos volt a papír. Ha nem így volt, mutasd, merre találom, mivel soha nem volt stílusom az ilyenfajta erővel ütés.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.10. 14:17:25

@lackó: senki nem állítja, hogy "mindent" tudni fogsz, "mindent" nem lehet tudni. A tudást nem árt rendszerezni, és talán kapsz egy fókuszáltabb ismeretanyagot, nagyobb nemzetközi kitekintéssel, stb. Közben olyan borokat kóstolsz, amiket sohasem vennél meg, mert nem férsz hozzá és drága. Ennyi.

A sajtóközleményt meg nem tőlem kell elkérni, mondtam, hogy semmi közöm az egészhez. :)

Írj a Nemzetközi Borakadémiának, biztosan szivesen elküldik Neked.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.07.10. 14:28:33

Egyre több helyen látok ilyen metavitákat (vita 2.0). Vagyis már nem arról van szó, hogy a két vagy több vélemény/nézőpont közül melyik a helyes, hanem arról, melyiknek a képviselője az autentikusabb egy vélemény kifejtésére.
"Feljebb" is ez megy, bár ott könnyebb megérteni a dolgot: a véleményhatalom megszerzése idővel némi egyéb előnyöket is magával hozhat (Művelt stáb vs. WSET/Borravaló stáb).
Legalább itt "lent", egymás közt ki kellene gyógyulni ebből, mert ez már olyan, mint a politika. Broáf. A véleményt próbáljuk elemezni, ne azt, aki mondja.

lackó 2009.07.10. 14:30:32

@akov: miért nekem kellene elküldeniük? Nem kellene inkább nyilvánosságra hozni?

Biztos az, hogy nem férek hozzá? Nem lehet, hogy mégis van olyan társaság, aki közösen meg tudja venni és tud közösen kóstolni?

Egyébként megette a fene az egészet, ha a hétköznapi ember számára nem elérhető egy bor. Ez úgy hangzik, mintha tényleg csak egy elit gárda privilégiuma lenne egy ilyen kóstolás.

Talán kapsz, talán van aki szeretné ilyen körülmények között, én nem. Csókolom.

lackó 2009.07.10. 14:33:57

Amúgy meg szerintem azzal le is lehet zárni a dolgot, hogy mindenki úgy elégíti ki igényeit, ahogy jónak látja. Én a magam útját jónak gondolom, ki-ki a sajátjáét is annak, egy idő után
parttalanná válik az egész meggyőzősdi.

Jó kóstolást.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.10. 14:56:06

@lackó: akkor egészségedre, bár nem látom a blog-odban a "nagy" külföldi tételeket. Itt befejeztem.

lackó 2009.07.10. 16:18:08

@akov: nem értem mi oka a személyeskedésnek. Most akkor korrekt válasz lenne erre, hogy nem látom a blogodat? Ugyan már...egy beszélgetést nem úgy szoktak felénk lezárni, hogy még belédrugok egyet, aztán viszlát. Amúgy viszlát :)

loading 2009.07.10. 17:10:29

@lackó: Velem is előfordul, hogy mást értenek/éreznek a beszélgetőtársak, mint én érzek vagy szerettem volna. Én sem mindig értem ennek okát.
Az iskolákra vonatkozó kommentjeid stílusa nekem azt a vitát adta vissza, amikor (hang)erővel próbálod meggyőzni a másikat, akinek szerinted egyébként nem lehet igaza.
Nem az a baj amit, hanem ahogy mondod - jut eszembe erre volt fizikatanárom mondata.
Pl.Kidi kapcsán magad is rájöttél erre. :)

lackó 2009.07.10. 17:41:59

Beírtam 50 sort és eltünt, bassz...na mindegy, röviden reagálva: talán a fórum, helyszín alkalmatlan minderre. Tény, nem értettem, hogy ötvenszer elmondom, mi a problémám, s ötvenszer nem értik azt meg.

PEDIG NEM IS KIABÁLTAM...VILI? :DDD

Ragaszkodok a véleményemhez, az tény s nem tudom elfogadni azt, hogy valaki azt mondja, hogy nem lehet másképp ismereteket szerezni, csak egy iskola által. Talán nyers voltam, talán túl őszinte, vagy legalábbis a véleményét őszintén kifejező. Dehogynem lehet igaza...már hogyne...azt többször is elmondtam, hogy mindenki azt az utat választja, amit akar, csak hagyja meg az én választásom szabadságának útját is. Nem beszéltem iskoláról én, ugyan...magamról beszéltem :)

mossberg operator 2009.07.10. 18:44:00

En WSET-en tanulok, ugy gondolom nalunk (Anglia, Waitrose ) talan mas a tanfolyam, a szinvonal. ? Sok munka fekszik benne. Orommel tanulok barkitol, kaptam is segitseget itt a neten, pl BZoltan-tol (utolag is koszi), pedig O nem is WSET-es :) Borkostolasnal a heti 10-nel vagyok atlagban, tegnap pl: 10 bor/ 8 sajt parositas 40 ember reszere programom volt. Sokkal nehezebb mentor nelkul tanulni. Nem allast foglalok a WSET mellett, csak leirom a helyzetet. Viszont a vilag borairol jobb kepem van - ugy gondolom - mint egy atlag magyarnak otthon. Jo kostolast!

IHB 2009.07.11. 13:16:09

A terroir fogalommal kapcsolatban szeretnék hozzászólni. Össze vissza ír itt mindenki erről, és úgy érzem széthasználtuk már ezt a szót. Túl sokszor kiáltottunk farkast és ha megérkezik már el se hisszük. A terroire nem csupán ásványosság, hanem egy termőterület, inkább szűkebb értelemben egy dűlő, az adott mikroklíma, mezoklíma összhatása, az adott év időjárása és az egyik legfontosabb tényező a szőlész és a borász együttes harmóniája. Attól hogy egy bor ásványos még nem biztos hogy az terroire bor. Ott nem szorul háttérbe a fajta, csupán az önkifejezés eszközévé válik és nem nő túl a terroire összhatásán. Szerintem...

CzSK 2009.07.11. 14:39:22

@lackó: Szeretnék egy dolgot mindenképpen a helyére tenni: a Balatoni Borkultúráért Alapítvány megvásárolta valamennyi a beszerző csapat által elérhető bort a Balaton környékén található kiskereskedelmi hálózatokban (jellemzően ott, ahol a fogyasztó megfordul). Pincénél nem vásároltak, és ami fontosabb egyetlen termelőtől és kereskedőtől sem fogadtak el egyetlen palack bort sem! A beszerzéseket minden egyes palackra vonatkozóan számlákkal tudják igazolni.
A feltételezést tehát határozottan visszautasítom!!!

Az hogy voltak/vannak olyan termelők, akiknek a bora nem került beszerzésre, annak az oka, hogy az említett kiskereskedelmi üzletekben ezek a borok nem voltak elérhetőek (lsd. Somlói Apátsági Pincészet és Fekete Béla bácsi). Ez a tény a projekt egy apró hiányossága, amely a jövő évben nagyobb körültekintéssel történik.

A fura indokokat pedig nem értem. Nem tudom ki vagy, és veled soha nem beszéltem. Az egyetlen email, amit váltottunk, pedig erre a kérdésre nem terjedt ki. Valótlanságot állítani és azt a számba adni több mint felháborító!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.07.11. 15:38:08

@CzSK: Krisztina, azt azért tudjuk, hogy ma Magyarországon a minőségi palackozott borok kiskereskedelmi forgalmának masszívan túlnyomó része a fővárosban realizálódik. Szóval ha kimondottan olyan helyeken szereztétek be a borokat ahol a fogyasztó megfordul akkor Budapestet kihagyni legalábbis furcsa.

Amúgy jól sejtem, hogy a beszerzési forrás elsősorban a Balatoni Borok Háza cégtől való?

lackó 2009.07.11. 15:55:14

@CzSK: Elnézést, milyen feltételezés? Nem tudom, mire gondolsz, ezért kérdem. Valami félreértés lehet. Melyik kérdésre is?

Talán személyesen jobb lett volna, mert nem tudom, miről van szó.

egri Fehér 2009.07.12. 11:04:20

@IHB: a terroir végén nics e betű.
amit leírsz, az a termőhely

IHB 2009.07.12. 12:06:54

Ez pontosan így van kedves egri Fehér, a terroir egy francia szó és azt jelent hogy termővidék, termőhely. Ezen belül amiket leírtam tesznek egy bort igazán terroir borrá. Nem?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.12. 12:19:16

@lackó: elnézést ha úgy tűnt sértegetlek, nem állt szándékomban. Egyszerűen meguntam ezt az egészet, a fél hetemet elcsesztem fórumozással. Te pedig eléggé "elbetonoztad" magad ahhoz, hogy itt és így meg lehessen győzni.

egri Fehér 2009.07.12. 22:39:19

@IHB: sokat írtam, csak nem volt stabil a kapcsolat, elszállt a mondanivaló. :(
a lényeg: a terroirban, legalábbis francia felfogásban nem csupán a szigorúan értelmezett termőhely, mint földrajzi egység hanem az ottani szőlészeti és borászati hagyományok is benne foglaltatnak - így a fajta és a különböző technológiák is
így tehát sangiovese-ből nem lehet terroirbort készíteni Mo-n

IHB 2009.07.13. 10:47:14

@egri Fehér: Részben értem hogy mire gondolsz, de nem értek teljesen veled egyet. Franciaországban a fajtaállomány és a borászat már kikísérletezte melyik fajta, hol a legalkalmasabb, igazán nagy borok, akár terroir borok készítésére. Viszont nálunk más a helyzet. Sok borász barátom azt vallja, ahogyan én is, hogy az éghajlat változásával, új fajták nyernek teret és új lehetőségeket lehet így kiaknázni. A különböző "technológiák" segítségével, mint a biodinamikus borászat meg stb... Ezzel nem azt mondom, hogy a sangiovese erre alkalmas, de nem is kóstoltam ezt a bort, hogy ebben állást tudjak foglalni. Viszont számos olyan bort már igen, ami nem honos adott területeken és nagyon szépen hozta a kellő jegyeket és tulajdonságokat, ami ebbe a kategóriába predesztinálja a bort. Lásd: Syrah (Grof Buttler) és még számos példát lehetne idesorolni. Ez egy nagyon érdekes vita. Ezek a Jedik, én úgy gondolom tudatában vannak a fogalmaknak és pontosan azért, mert nem elfogultak, őszintén meg tudják állapítani ki-kicsoda. Persze ők is tévedhetnek és mondhatnak ökörséget, de tök jó dolog, hogy nemzetközi szakértők véleményét ütköztethetjük a saját kicsit valljuk be, elfogult kis Magyar szívünk ügyével.

egri Fehér 2009.07.13. 14:15:32

@IHB: nem rossz érvek... mindazonáltal szerintem a hangsőlyt inkább a saját fajtáinkban lévő potenciál minél jobb kihasználására kéne helyezni

IHB 2009.07.13. 14:54:21

@egri Fehér: Igazad van teljesen. Csak ez lehet a kitörési pontunk, ha valami olyat tudunk mutatni ami másnak nincsen, főleg ha kimagasló minőségben tudjuk azt elkészíteni. De ki dönti el melyik fajta alkalmas ezen borok alkotására, mi őshonos, minek van több száz éves tradíciója. Juhfark, ami szinte 4 évente hoz csak olyan termést, ami kimagasló? A furmint, amit most kezd újra felfedezni a Balaton, Olaszrizling, ami állítólag nem is őshonos fajta? Nehéz kérdések ezek. Kíváncsi lennék BZoltán véleményére, aki annyira benne van az írásai alapján a témakörbe:-), ezt hogy látja!!

lackó 2009.07.14. 13:28:29

A témáról nagyon korrekt dolgot hozott össze Weér szaktárs. www.borboy.blog.hu

angol trón aspiráns 2009.07.14. 17:05:10

Nem tudom miért kell bántani egy ilyen remek kezdeményezést. Egyesekben túlteng a rosszindulat.

angol trón aspiráns 2009.07.14. 17:09:27

Bocs nem mutatkoztam be. Király László vagyok,jelen állás szerint a lóbabtermesztők atyja, nem mellesleg az egyetlen (!) magyar nemzetiségű angol trón aspiráns.
De a borokhoz is értek.

angol trón aspiráns 2009.07.14. 17:23:29

Még azt elfelejtettem megosztani az internautákkal, hogy tévedés, nem a fent említett angol úr a bor atyja, hanem Sz. István, közismert nevén Pityó Pisti, kiskundorozsmai lakos. Erre akkor jött rá, amikor egyszer a kiskundorozsmai "Jobb mint otthon" kocsmában elfogyott a csapolt sör és Ő akkor inkább borozott egyet. A közvélekedés szerint egy keceli félédes kövidinka volt a határkő, amitől a modern bor éráját elérkezettnek tekinthatjük, mármint amikor azt Sz. István, közismert nevén Pityó Pisti megkóstolta.
Elmondása szerint ekkor megvilágosodott, és ezután új doktrinákat fektetett le a világ borászatát illetően. Az addig építőiparban dolgozó, utóbb munkanélküli István ezután nemzetközi iskolát alapított, ennek elvégzésével bárki megtudhatja, mi is az a modern bor, a tudás és érzékelés, valamint értékelés kapuit megnyitva.

a boltos 2009.07.14. 18:01:29

@angol trón aspiráns: Te mit vettél be? Hol? És miért nem adsz belőle??
süti beállítások módosítása