Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Olcsón jót II

Így ajánlunk mi

2009.08.04. 06:05 - Az Alkoholisták

Sokan szeretnének belemenni a jóba, de a pofonok völgyének érintése nélkül. Mi most - és újra meg újra - ehhez próbálunk segítséget nyújtani, azaz olyan borokat ajánlani, amelyek áruk fölött teljesítenek, és viszonylag könnyen beszerezhetőek. Gyakran hallom, hogy egy bor nem lesz attól jobb, ha olcsó. Ezzel nem akarok vitatkozni, de szerintem a tétel megfordítása sem kevésbé frappáns: egy bor nem lesz attól jobb, ha drága. Szerencsére akadnak bőven remek és majdnem remek borok meglepően szerény áron, és mostantól kezdve, ha ilyenre bukkanunk, azonnal delegáljuk ebbe a rovatba. Íme, az első kiadás óta bővített falka:

fehérek:

1 1/2 Balaton-felvidéki Házi Fehér 2008
Egy ilyen bor többet tehet a minőségi borfogyasztás ügyéért, mint száz bajszpödrő gasztrófilozófus, vagy tízropis talajszelvény-tanulmány. Igaz, a 2007-es jobb volt, és háromszázzal olcsóbb, de egy magnum 1460 forintért még mindig alkalmi vétel. A Fodor-fivérek, azaz Béla és Bandi idén a 70 százalék olaszrizlinghez muscat ottonelt, szürkebarátot és sauvignon blanc-t házasítottak. Az illat üdít, frissít, csupa gyümölcs és pörgés. Találtunk benne maracuját, egrest, szőlőt, éretlen őszibarackot és mandulát. Egy kiokosított sauvignon blanc-ra hasonlít. Kóstolva erősen visszaesik a komplexitás, de a frissesség, a jóízűség megmarad. A kört a kissé éles savak négyszögesítik, és a jótékonynál több a kesernye a korty végén. A lecsengésben visszatér az illat szép gyümölcsössége, és a hiperaktív savak messzire viszik. Simogatni nem fogja a torkot, de lendület és élvezet van benne bőven. Gyorsan döntve, vagy fröccsben kifogástalan. 5 pont (1460 Ft - 1,5 liter) (AM)

Gál Lajos Olaszrizling Egerszólát 2007
Az előző évjáratot is szerettük. Illata közepesen intenzív virágos, barackos, linzeres, édes karakterű, némi krétával a háttérben. Szájban határozott savak, nem kevés gyümölcs és markáns, nagyon hosszan tartó kesernye jellemzik. Remek, férfias olaszrizling: van benne gyümölcs és finomság is, de van egy húzósabb, kicsit karcos arca is. Lehet hogy öregebb korára kinövi, de az sem katasztrófa, ha nem. Így is szívesen isszuk. Az 5 pont teteje, és most 1000 Ft-ért is hozzá lehet jutni. (palack)

Istvándy Badacsonyi Olaszrizling 2007
Tőrőlmetszett, fajtajelleges és meglehetősen intenzív olaszrizling-illattal nyit, virágok, pici mandula és némi méz aromái kavarognak az orromban. Ha nem is túlontúl bonyolult, de egyenes, tiszta és szép minden szempontból. Szájba véve pedig pompás, élénk savakat érzek, egészen pompás harmóniát, feszes struktúrát, és minderre még felteszi a koronát a nagy test és az ízek intenzitása. Némi extraktédesség is beköszön (nem tartom valószínűnek, hogy maradékcukor volna benne), tovább gazdagítva az ízérzetet. Akárhonnan is nézem, nem találok hibát benne, az egyensúly egyszerűen perfekt, a lecsengés is szép hosszú. Nem az a chablis-stílusú, kiművelt és kerekre csiszolt bor ez, hanem inkább a magyarosan karcos, élénk savú típus, vagyis pont az én ízlésemnek megfelelő. Nem sajnálom tőle a vaskos hat pontot (azaz 6 pontot), talán hetet is érdemelne. (1560 Ft) (Bob)

Szeremley Rizling 2007
A Szeremley Rizling (korábban: Szemelt) megjelenése óta a rizling-alapellátás oszlopa, a művelt alkoholisták fehér origója. Olaszrizling és rajnai házasítás. A 2007-es az egyik legjobb évjárat ever. Az illat lehengerlően finom és friss: szőlő, nektarin, citromhéj és mandula. Kóstolva selymes, karcsú és üde. Behízelgően gyümölcsös, majd a korty második felétől aktíválódó mandula finom kontrasztot visz a képbe. A hosszú lecsengés újabb kortyokra csábít. Erős 5 pont. (1650 Ft) (AM)

Kerkaborum Furmint 2007
A Kerkaborum Bussay László, Heimann Zoltán és Sz. Kis László közös vállalkozása Zalában, Csörnyeföld közelében. Az illat friss, üde, pörgős. A 2006-os első eresztés mazsolás-puncsos overdózisa helyett itt a furmintos-bussays jegyek a meghatározóak. Illatában zsírkréta, őszibarack, menta és egres (de azért a mazsolás-puncsos vonulat is játszik). Kóstolva telt, sima felszínű. Az érett gyümölcs finom édességéhez acélos, de nem metsző savak társulnak. A korty az egész szájat betölti és gazdag gyümölcsösséggel kényeztet. A lecsengés kissé szűk és rövid, a nyálelválasztást beindító, citrusos savakkal. Új etalon a másfél rugós kategóriában. 6 pont (1650 Ft) (AM)

Töltl Soproni Pinot Blanc 2007
Eddig minden évjárata tetszett, amit kóstoltam. Illata intenzív, friss, mégsem tolakodó. Banán, sárgadinnye, golden alma, mellette élesztősség, rétestészta, mogyoróhéj. Szájban élénk és nagyon finom savak vezetik. Mögöttük ropogós gyümölcsösség. A korty második felében megkomolyodik: jön egy kis kesernye és csonthéjasok. Erős, kikezdhetetlen struktúra, hosszú, üdítő lecsengés. Kevés hasonló jó fehérbort találhatunk Sopron környékén. 6 pont. (2300 Ft) (palack)

Kerkaborum Furmint Reserve 2007
Tokaji borászok társaságában kóstoltam először, nekem azonnal, nekik fokozatosan esett le az álluk. A 2003-as Lőcse Furmint áradó gyümölcsösségét, sziporkázó gazdagságát idézi. Lehet, hogy nem annyira kifinomult, nem annyira elegáns, de a gyönyörközpontot ez is beizzítja. Az illat majd kiugrik a pohárból: méz, zsírkréta, széna, virág, borsosmenta, fehérbors, fém. Kóstolva is hiperaktív egészen ritkán tapasztalható gyümölcsös intenzitással (fehérhúsú őszibarack). Koncentrált, öblös, olajos, viaszos némi maradékcukorral, és nem kevés fanyarsággal. Az a fajta bor, ami az első korty után a hátára vesz, és a palack végéig le sem tesz. Furmintabb, mint a sima Kerkaborum. És jóval cseresebb, hogy valami olyat is említsek, ami nincs ínyemre. A lecsengés hosszú, őszibarackos, fémes, borsosmentás aromákkal. Ne hagyjuk felmelegedni, mert akkor a 14,5-es alkohol megbillenti. 7 pont (2490 Ft) (AM)

Légli Banyászó Olaszrizling 2007
Azokat a finom harmóniákat, nagyszerű aromákat érzem ki belőle, amiket a wachaui smaragdokból (azok talán jobbak, de vagy ötször drágábbak), az a puskaporosság sejlik föl illatban, az a virágosság, olajosság, az a szép, nagy, arányos test, arisztokratikusság. Kalandtúra a fehérvirágos szénaszagú júniusi réttől körtés, barackos, fügés gyümölcskosárral egy olajfinomító parfüm-melléküzemágáig. Nagyon lágy, de nagyon is érezhető tanninok az utóízben, és mindent elsöprő frissesség általában. Hetes, így séróból. (2700 Ft) (MT)

édes fehérek:

Chateau Megyer Tokaji Furmint Late Harvest 2006
Világos iskola. Friss, üde és egészen összetett illat: szőlő, csipkebogyó, csiperke, méz, enyhe mineralitás. Fiatalos és tiszta, feszes, lendületes anyag, közepes utóízzel. Kategóriájában koncentrált, egészen nagy testű édes bor, egyedül talán kesernyéből lehetne kevesebb benne. Nem kifejezetten ünnepi bor, csak egyszerűen finom – 1000 forint környékén vágják az emberhez néhány hiperben a 0.375-ös palackot. Óriási best buy. Erős 5 pont. (dagadtos)

Béres Magita Cuvée 2007
Furmint, hárslevelű és kövérszőlő keveréke, 107 gramm cukorral és halvány citromsárga színnel. Elsőre visszafogott, szinte szikár, virágos, pisztáciás, ásványos illata később gyönyörű sárgabaracklekváros díszítéssel gazdagodik. Szájban már intenzívebb is, remek arányok, elegáns kesernyék, csodás, selymes textúra, széles savak, mégsem lomha. Névadójához illően nem erőből dolgozik, nem különösebben mély, nagy vagy komplex, egyszerűen harmonikus, kellemes és finom. Pátosz helyett fiatalos, könnyed derű. 6 pont (2100 Ft) (dagadtos)

Degenfeld Fortissimo Late Harvest 2007
Nomen est omen: erőteljes a kezdés. A muskotályból, furmintból és hárslevelűből házasított bor illata orrbavágó. Benne szőlő, sárgabarack, tavaszi virágok. A korty hozza, amit az illat ígér, sőt, rá is tesz egy lapáttal. Ugyanis a könnyed, csupa gyümölcs bor nagyon lendületes, bitangul itatja magát, simán el lehet iszogatni egy palackot (fél liter) akár együltő helyben is belőle. A 11,5-ös alkohol sem veszélyezteti, hogy a végén ne tudjunk felállni. Masszív hat pont - és 2500 forint környéki árával igen jó vétel egy ünnepi ebéd vagy vacsora lezárásához. Vigyázat, vétek mellé desszertet enni - a bor legyen a desszert! (2640 Ft) (v&f)

Degenfeld Muscat Lunel 2008
Meleg, de élénk gyöngyvirágos illat, a karakteres fajtajelleg mellett jelen van az őszibarack is. Egy napos állás után pedig sajátos petróleumos illatjegyek bukkannak fel. Teljesen reduktív, a színe majdnem fehér. Báli hangulata van. Hallatlan kerek ízvilág, „nyalós” bor. Az enyhe és kellemes szénsav még élénkebbé teszi. Itatja magát, a maradékcukor épp csak annyi, hogy gyümölcslé illúziót is adjon a borhoz. Ízében a bodza a vezető jegy. Kiemelkedő ásványosságot, vibráló savakat ne keressünk, mert ez a bor nem erről, hanem az önfeledt és minőségi habzsolásról szól. Ennek ellenére ízérzete is komplex: a gyümölcs, a sav és egy szolíd fűszeres terroirjegy tökéletes egységet alkot. Szofisztikáltabb fogyasztók elmerenghetnek a szerintem tökéletes sav-cukor arányon, és azon, hogy miért csak ebben a borban nem pacsuli jellegű a sárga muskotály. Nyári grillpartikhoz, zöldséges-sajtos köretekhez ideális kísérő. A félszáraz könnyed fogyasztású borok kategóriájában listavezető. 6 pont, és csak azért nem több, mert könnyed ivású borra nagyobb pontszámot adni nem merek. (1800 Ft) (Hadik András)

Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Évek óta az egyik legmegbízhatóbb brand az édes borok között, nemcsak képtelenség mellélőni vele, de árban és térben is a legelérhetőbbek egyike. A friss évjárat kedves és egységes illattal fogad: virágok, mézes körte, citrusok, főleg talán grépfrút, már amennyire szálazni lehet. Az üde illat után a korty meglepően súlyos, kifejezetten koncentrált, komoly bor benyomását kelti, botritisz érzete nélkül. A 134 grammos maradékcukor ellenére is lendületes, a savak fiatalos elánnal vezetik végig a kortyot, de kifejezetten csiszoltak, nem bántanak egyáltalán. Igazi közönségkedvenc, kétezer forint környékén valóban királyi élmény. Erős 6 pont. (dagadtos) 

vörösök, pirosok:

Gál Lajos Siller 2008
Régóta hallom, egy ideje mondom is: a siller a legjobb gasztrobor. Lehet aperitívként kínálni, elbírja azt is, ha fehér jön utána. Halászlé után sem tudnék hirtelen más borfajtát elképzelni, és a könnyű, kicsit fűszeresebb elő- és főételeket is remekül ki tudja egészíteni. Pláne ez a siller, ami amolyan mindent bele bor: van benne menoir, kékfrankos, kadarka. Nagyon szép, karakteres illat jön a pohárból: fűszerek, cseresznye, virágok. A korty pedig elegáns, sok gyümölccsel, jó tartalommal, és ami ennél is lényegesebb: nagyon jól csúszik. Masszív öt pont. (1100 forint; Borfalu) (V&F)

Janus Villányi Portugieser 2008
Fiatal pince több, mint ígéretes bora. Orrban nem túl intenzív, viszont kellemesen gyümölcsös és üde. Kóstolva sima, bársonyos felszíne tűnik fel először. Alatta könnyed gyümölcsösség mosolyog, a sav és a tannin alig észrevehető. Lecsengése intenzív, szép és közepesen hosszú. Jóízű, játékos és jól csúszik. Nem kell törni rajta a fejünk, ki kell ülni vele az erkélyre (teraszra, kertbe) élvezni koraesti napsütést és győzni utántölteni a poharat. Megérdemli a 6 pontot is, tekintetbe véve pedig, hogy 1400 Ft-ért vettem, nem is kérdéses a best buy cimke. (palack)

Eszterbauer Pinceátlag 2007
Eszterbauer-ék pinceátlagába szinte minden fajtájukból került - van benne cabernet sauvignon, franc, merlot, kékfrankos, pinot noir és kadarka is. A sok bordeaux-i fajta ellenére világos színű, viszont nagyon meleg illatú a bor. Kifejezetten érett gyümölcsökkel lesz tele az orrom: a málnától a szederig van ebben minden. A fűszeresség is megjelenik benne, édes, szegfűszeges illatok is jönnek a pohárból. A korty sima, bársonyos, édes. Olyan igazi szekszárdi. 1400 forintért nem kérdés, hogy jár-e a best-buy plecsni? Legalább öt pont, majdnem hat is megvan ez a bor. (1400 forint; Borfalu) (V&F)

Bolyki Indiánnyár 2006
A bor tulajdonképpen egy kékfrankos, ami nyomokban (10-10 százalékban) cabernet franc-t és merlot-t is tartalmaz. Illatában a fűszerek uralkodnak - fahéj, kardamom, csipetnyi bors. A gyümölcsök leginkább bogyósok: ribizli, málna; továbbá meggy. A korty tele van zamattal, élettel. Gyümölcsök és fűszerek váltakoznak az ízben is, tartalmas és finom bor ez. Ha hibát keresnék benne, akkor a rövidségét emelném ki - de inkább újabb pohárra töltök belőle. Hat pontra is jó nálam. (1500 forint körül; Zwack) (V&F)

Szeremley Pinot Noir 2006
Évek óta a legolcsóbb tanszer pinot-leckékhez. Világos szín, barnába hajló karima, egyrétegű korona. Az illat példásan pinot-s, és inkább érdekes, mint szép, de én szeretem. Eperdzsem, gomba, avar, algopyrin. Kóstolva húsos, jó savakkal, alig közepes testtel, lyuk vagy lendületvesztés nélkül. Ízében eper és cseresznye némi matt fanyarsággal keretezve. A tannin finom szemcséjű, érett, nem húz, csak finoman masszíroz. A lecsengés hosszú, és tisztán hagyja a szájat. Természetes, jól elkészített bor, aminek riasztó gyorsasággal lehet a nyakára hágni. Aki már kifelé tart a karamellás-nugátos tanninos-tömény vörösökből, az a lábadozás részeként ezzel öblögessen. 6 pont (1700 Ft) (AM)

St. Andrea A Kutyafáját 2007 2.0
A cifra név valójában egy remek alapbikavért takar. Rendhagyó módon ez már a második inkarnációja a 2007-es vörös Kutyafájátnak. Az első pinot-domináns volt, ez kékfrankos. (Meg nem erősített hírek szerint az egyik legjobb magyar kékfrankos, a Tóbérc adja a gerincet.) A legjobb Eger-propaganda. Tetszetős, okosan megkomponált, abszolút üzembiztos bor. Viszonylag sötét színű, intenzív illatú, meleg karakterű. Illatában szilva, cigánymeggy, málna, dohány és vanília. Kóstolva arányos kerek savakkal, közepes testtel. A korty második fele gazdagon gyümölcsös. Sehol nem horpad be. A savak szépen kifuttatják a lecsengést. Némi alkoholos hévvel, gyümölcsökkel és dohánnyal búcsúzik. Úgy finom, hogy egy pillanatra sem közönséges. Kötelező tananyag. 6 pont (1770 Ft) (AM)

Ráspi Kopár Cuvée 2006
Horváth "Ráspi" József egyik tréfája: Kopárt adni kevesebb mint 2000 forintért. A szőlő a fertőrákosi Kopár dűlőben, 40 éves tőkéken termett, ebből egy silleresen halvány bort szűrt a vincellér. Illatában gyümölcsök, puncs, kakaó -behízelgő, és kedves képzetek. A korty harmonizál a színnel és az illattal: fűszeresen könnyed, gyümölcsösen édeskés, közepesen telt. Nagyon jól csúszik, másnap és harmadnap is öröm inni. Ez a mindennapok vörösbora. Erős 5 pont. (1800 Ft) (v&f)

Ráspi Kékfrankos 2006
Ráspi hisz a kékfrankosban,  készül nála sima, válogatás, sőt, külön öreg tőkék szelekció is. Az alapkékfrankos ugyanazt a törődést kapta a szőlőben, mint társai, egyedül a termőhely miatt tartja a borász ezt alapabbnak a többinél. Illatában egyszerre kékfrankos, soproni és ráspis: köménymag, ásványok, barack, gyümölcs és puncs is található benne; egyszóval komplex. A korty hasonlóan összetett, virgonc, lenyelés után sokáig érezzük még az ízeket. 2000 forint alatti bor, hat pont - ez bizony jó vétel. (1980 ft) (v&f)

Weninger "Sopron" 2007
Egy kézműves bor analóg jegyeit és egyéni aromáit kapjuk hibátlan technológiai kivitelezéssel. 70 százalék merlot, 30 százalék syrah - gyaníthatóan a prémium borokba szánt szüretből lecsípve. Finom, izgalmas és komplex bor. Az illat teljesen érett gyümölcsre vall, alapvetően meggyes-cseresznyés, amit rózsaborsos és sós tengeri szellőre emlékeztető jegyek dobnak föl. Sem a puncsos-konyakmeggyes közhely, sem az egyre gyakoribb nyálkahártya-gyilkos alkohol nem fertőzte meg. Kóstolva harmonikus, tiszta, kerek és mindenekelőtt jó ivású. A hosszú lecsengés tisztán hagyja a szájat. A szomszéd Marika néni megtérítését a művelt alkoholizmus ügyének ne ezzel a borral kezdjük, de ha van egy kis affinitásunk a „terroirborokhoz”, akkor kihagyhatatlan. 7 pont. (1970 Ft) (AM)

Vylyan Ördög 2007
Régi rögeszmém, hogy lehetne „magyart” házasítani, amiben a kékfrankos volna az alap, a zweigelt és a kadarka a fűszer. A Vylyan meglepetésemre kis híján megcsinálta, a kis híj a 20 százalék merlot. Az eredmény őket igazolja: az Ördög egy kicsattanóan egészséges bor eleven savakkal, eleven tanninnal és dicséretesen alacsony pörkölési együtthatóval. A nyitás után kissé állatos, amihez vegetális jegyek társulnak, egy órával később azonban már magas oktánszámú cseresznye, meggy és szilva, amit borsos fűszeresség keretez. Kóstolva viszonylag testes, az egész szájat betölti, kirobbanóan gyümölcsös. Villányi boroknál ritkán tapasztalható szép savak mozgatják. A tannin eleinte kissé dörzsölős és szárít, de a másnapi visszakóstoláskor már pöpecül besimult. A lecsengés hosszú és az illat gyümölcsös motívumait idézi. A 2003-as Vylyan Red méltó utóda, sőt, szerintem fölé nőtt. Ezzel a borral akár a szomszéd Marika nénit is meg lehet téríteni (ha biztosra akarunk menni, egy-két órával fogyasztás előtt dekantáljuk). Erős 6 pont. (2300 Ft).

Heimann Kékfrankos 2007 (Baranya-völgyi)
Harmincéves tőkék termése, és csak nagyhordót látott. Az első pillanattól az utolsóig zavarmenetes élvezet. Az illat áradóan intenzív, megnyerő és tiszta: cseresznye, meggy, cseresznyefavirág egy kis puncsos-hordós rásegítéssel. Kóstolva selymes, szinte krémes textúra, közepes test. A meggyes-cseresznyés gyümölcsösségnek fekete csokoládés, cseresznyemagos szelíd fanyarság tart ellen. Érett, kerek savak és tanninok. Nem egy bonyolult lélek, viszont nagyon jó ívű, az illesztési hézagoktól mentes bor. Az általam a kékfrankosokban kötelezően elvárt fűszeresség ezúttal csak a lecsengésben jelentkezik. Csiszolt, kifinomult és magabiztos. Eszményi ajándékbor. 6 pont (2490 Ft) (AM)

Heimann Cervaes 2006
Szakállas best buy-veterán, amelynek nimbuszát a 2005-ös évjárat alaposan megtépázta. Ez viszont méltó a dicső elődökhöz. A szarvasos címke mögött egy fajsúlyos szekszárdi bikavér rejlik. Az izgalmas, még nem teljesen letisztult illatban cseresznye, szamócalekvár, grillázs, dohány és humusz. A korty közepesen telt, dinamikus, a textúra sima. Gazdag ízében konyakmeggy keveredik dohányos, avaros, köménymagos motívumokkal. Egészen remek, jól strukturált tannin. A lecsengésben csokoládé, cseresznye és némi alkoholos hév. Életerős, árnyalatokban gazdag bor, amely a 2003-ashoz hasonlóan szép pályát futhat be. Csillagos hatos. (2940 Ft) (AM)

Címkék: best buy olcsón jót

88 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr191192470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2009.06.23. 08:06:55

Naezkellnekünk! Ez egy rendkívül hasznos, tárgyilagos cikk, amit a 'halandó' borkedvelő ténylegesen tud használni. Ilyet szeretnénk többet. Dánkezér.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.23. 08:27:23

Jó kis válogatás. Majd végigkóstolom, a Ráspik már tervben vannak egy ideje, az őszt velük nyitom majd. Már csak az érdekelne, hogy kitől érdemes Áts Cuvéet rendelni? Olyat szeretnék, aki hűtve szállítja és megbízható. Debrecenben egyik borbolt sem árulja, sajnos. A Magita pedig egy csoda! Személyes kedvencem.

valuka · http://www.borkem.hu 2009.06.23. 09:14:26

Pont a napokban gondolkodtam el én is, melyek lehetnek azok a fehérek, amelyeket 1500 alatt bármikor oda tudok rakni az asztalra, hogy az jó, igyuk. Nekem is eszembe jutott a Gál Olasz, emelett még Szászi Olaszrizlingje és a pannonhalmiak St. Martinus-a talán.

vargatom 2009.06.23. 09:17:09

Kicsit bővebb tippek a beszerzéshez? Szaküzlet vagy hipermarket vagy hol?

[Sqll]Gab 2009.06.23. 09:26:28

Én hozzávenném az édes fehérekhez Orosz Gábor Bodvin-Tokaji Cuvée-jét, ami 1290 Ft körüli áron vetekszik a nagy kedvencem, Áts Cuvée-vel.

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.06.23. 09:37:59

Így van, nem mindig a drága a jó!

vörös és fehér 2009.06.23. 09:38:12

@vargatom: szia, igen, jellemzően szaküzlet (általában: Bortársaság, Terroir Club, Borfalu, néha hipermarket). De jó a felvetés, igyekszünk a jövőben ebbe az ajánlóba kerülő borokhotz elérhetőséget is tenni, frissíteni a listát.

loading 2009.06.23. 09:45:21

Szerintem az itt szereplő borok ára nem tükrözi az "Olcsón jót" címet. A 3000 Ft, mint olcsósági határt magasnak érzem. Max. 2000 Ft. De hát kinek a pap, kinek a papné...

vörös és fehér 2009.06.23. 09:56:18

@loading: vannak olyan kategóriák, ahol szerintem egy 3000 forintos nagyon jó bornak is lehet örülni - lásd péládul egy igazán remek villányi bordói küvét, vagy egy német rizlingekkel is összevethető magyar - ez a megfontolás is vezérli ajánlónkat. igazából ezek azok a borok, amiket mi nagyon jó ár/értékűnek gondolunk. a listát folyamatosan bővítjük, frissítjük a jövőben, ez az első nekifutás.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.23. 09:58:35

@loading: Azért a tételek jelentős része az általad megszabott határba is belefér. Viszont 1500 Ft-ért vagy alatta összesen kettő tétel van, ha a 0,375-ös Chateau Megyer-furmintot nem számoljuk. Én ebben az árkategóriában lennék még kíváncsi arra, hogy vannak-e szép borok.

Liv Alive · http://blog.hertelendy.hu 2009.06.23. 10:15:47

Lelőhelyeket tudnál írni? Szimpatikus nyári válogatás!

Bollista · http://bogacsinyaralo.fw.hu/ 2009.06.23. 10:30:18

Ebből a posztból nagyon sokat lehet tanulni! Gratulálok az írójának.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.06.23. 10:41:53

+1
Tolnay Olaszrizling Tavasz 2007

klasszik tölgyfahordós kézműves bor a Csobáncról, 1500 huf

www.kezmuvesborok.hu/index.php?id=7&termelo=18

omega14 2009.06.23. 10:42:50

A ráspi vörösek nagy kedvencek, különösen a '06-os kékfrankos. A vörösekhez még ajánlanám a Bolyki Indián nyárt (kékfrankos)~1200,-Ft körül. Fehérben az egri Aegidius '05-ös Szóláti Olaszrizlingjét mely közepesen testes, szép savakkal,illeszkedő hordós érleléssel ~1300,-Ft. Számomra utóbbi idők egyik fehér kedvencét a Kál-Vin Kéknyelűjét mely fajtájában és kategóriában is az egyik Best buy lehet, szintén közepes test harmonikus savak, gyümölcsök és szintén besimuló hordós érlelés nyomai ~1400,-Ft

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.06.23. 10:44:32

@vörös és fehér, @loading: Szerintem is inkább best-buy a 2000 fölötti bor. Nem mintha drágának tartanék egy 8-10 eurós bort, csak szerintem az olcsóság fogalma nem az ár-értékkel mozog, hanem az átlag pénztárcával. Vagyis a kaviár akkor is drága, ha a maga nemében olcsó. Ugyanígy egy 2000 Ft-os bor (sajnos) a többség számára nem számít olcsónak.
De ez nem baj, amúgy tök jó a poszt, csak attól tartok, hogy ha az Indexről átkattint ide egy bort nem oly gyakran fogyasztó ember, hogy most jól megnézi a tutit, sokkot kap, hogy itten a burzsoá elit már 2000 hufban méri az "olcsó" bort. Ez nem tesz jót a párbeszédnek, sajna. Ezért okosabb a best-buy mint kifejezés, abban benne van a viszonylagosság.

loading 2009.06.23. 11:13:39

@mistinguett, @kezdő alkoholista: Egy darabig gondolkodtam, hogy mekkora összeget írjak oda. Végül maradtam az ez évi fogadalmamnál: 2000 Ft/palack felett nem vennék bort idén (volt már botlásom). Az átlagos (kevésbé ínyenc, sznob - mindenki válassza ki a megfelelőt) fogyasztó számára az 1000 Ft feletti borok drágának számítanak, az Én tapasztalataim alapján.
Egyetértek azzal, hogy a "best buy borok idén nyáron" cím pontosabb lett volna.

minemteccik 2009.06.23. 11:20:09

öhm annyit fűznék ide, hogy azért itt 1500 huf felett nem merném olcsónak nevezni a borokat, végén már volt 2,5é is... hát ezek nem olcsó borok, távolrol sem, meg közelről sem.

az olcsó szerintem ha borról van szó, 1000 alatt körül van. palackja, a liter árba nem mennék bele most.

vannak kiválló mátrai borok, birkaparti pince, remek boraik vannak 7-800e, badacsonyi állami gazdaságos kéknyelű! 1200 körül. ez egyébként fantasztikus ár, ha belegondolunk mennyi kéknyelű is van kishazanban, és vilagban meg kb sehol. stb stb. ha már cikket irsz, nézz szét a polcokon.

szóval ez a cikk sokmindenre jó, de az olcsó boroktól nagyon nagyon messze van.

ne röhögtess már 1500 alatt nincs jó bor? ezt ki ne talalja senki.

aki meg borkereskedesben veszi a bort annak is gratulalok, ha már borozol le lehet battyogni akárhova az orszagba, szemelyesen a termelőhöz, feleannyiból kijössz. persze szombat este ez nehéz.

Vik-Tor 2009.06.23. 11:30:06

2002-ben ismerkedtem meg Budapest és New York közötti MALÉV járaton az akkor még szemelt rizling néven futó nedűvel. Évről évre egyenletes minőségű kiváló bor azóta is. Csak javasolni tudom mindenkinek. Az 1650 Ft viszont egy teljesen hétköznapi nagy áruházláncas ár és nem egy sonderangebot. Szívesen látnám a rosék hasonló ajánlatát is.

lackó 2009.06.23. 11:50:19

@minemteccik: senki nem mondta, hogy nincs 1500 alatt jó bor...és azért nehogy már ha egy palack bort akarok venni, akkor elmenjek Sopronba. Mindegy, tényleg igaza volt loadingnak...

Vik-Tor: azt hiszem elég szép számú rozét sikerült már idén kóstolni, reklám nélkül, de a fordított ABC mini-vinotékáját érdemes átvizslatni. Szóval Font, Lelovits, Pócz, Varsányi, Apátsági, Istvándy, Balla, Tringa, Béla borászat...tuti, hogy megkerülhetetlenek idén.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.23. 12:08:11

@minemteccik: Nem arról szól a cikk amiről te írsz.

Az olcsóság az nagyon relatív... ez egy unalmas közhely, de így van. Ugyanakkor gondoljunk bele, hogy pontosan mit is kapunk amikor bort veszünk. Mert messze nem cak bort.

Ugye van mondjuk egy szekszárdi bor amit a debreceni borivó meg akar venni. Csak az, hogy egy raklap (~500 palack) bor eljusson egy debreceni boltba az palackonként 50-60 forintba kerül. Közepesen igényes palack, dugó, doboz, címke úgy palackonként 200-250 forintba kerül. Ma magyarországon egy palacknyi hegyi bor előállítási költsége ha 1000-10000 tételszámról van szó akkor úgy 300-600 forint körül van. Vagyis egy elfogadható minőséget célzó termelő egy palack bort az ország egy tetszőleges pontjára 600-900 forintból tudja kihozni. Nyilván a mennyiség növelésével és a minőség csökkentésével ez a szám tolható lefele, de ugyanígy ha szigorúbb hozamkorlátozást vállal a gazda és kisebb tételben termel akkor felfele is mehet ez az összeg.

Ebbe ráadásul a telepítés költségeit és az ültetvény/pince ingatlanberuházását és megtérülését nem is számoltam.

Szóval ha minőségi borról beszélünk akkor azért maradjunk realisták és tudjuk, hogy ha a termelőnek 600-900 forintjába kerül egy palack bor akkor még a legbarátibb kereskedőnél is 1000-2000 forint között árazódik be egy palack. Ugyebár raktárbérlés, üzlethelység, eladók bérköltsége na és hát forgalmi adó is van a világon.

Persze kihagyhatod a kereskedőt és elmehetsz Debrecenből Szekszárdra a termelőtől bort venni... de ugye a neked is pénzért adják a benzint és a te autód is amortizálódik és neked is munkaidő a munkaidő.

Vagyis szerintem érdemes óvatosan nyilatkozni amikor olcsóságról beszélünk. Én nagyon komoly fegyverténynek tartom ma Magyarországon azt ha egy termelő igényes és jó minőségű bora 1000-1500 forint kaliberben van a kereskedelmi forgaloman.

336 2009.06.23. 12:10:41

@BZoltan: Biztos az olvasáskészségetekkel van baj. A cikkíró nem állította, hogy ezek a borok nem kerülnek sok pénzbe, csak azt, hogy a minőségükhöz képest alacsony az áruk.

336 2009.06.23. 12:12:49

@BZoltan: Én kérek elnézést, mi ugyanarról írunk! Bejegyzés az előbbieknek szól.

075 2009.06.23. 13:07:57

@minemteccik: érdekes látószöged van
ugy gondolom ez egy jó cikk, bár van benne egy két érdekesség. Itt a kedves szerzők egy MINŐSÉGI vonalhoz tartozó árakat elemeztek, és ez alapján ajánlottak.
Gondolom nagyon kiváló a 350 Ft os dankó pista is, és hülyeség 1500 at kiadni amiért 4,28 dankó pistát lehet venni, de ha te így gondolod akkor nem ez lesz a te online borajánló bibliád

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.06.23. 13:09:30

@BZoltan: Na igen. Én is ezt szoktam magyarázni, mikor haverok/család olyanokat talál mondani, hogy 5-600 Ft-ért is lehet bort kapni. De nagyon fontos, hogy ez el legyen magyarázva, mert az átlag magyar fogyasztó sajnos ezekkel nincs tisztában, és ha azt hallja, hogy olcsó bor, 300 Ft körüli árra számít. Nem vicc, sajnos. Ez a poszt szerintem nagyon korrekt, egyetlen baj van vele: hogy rövid időre ugyan, de kikerült az Index címlapjára. Amíg "belső" párbeszédről van szó, felesleges magyarázni, hogy olcsó a másfélezer huf. De amint mindenkinek szól az infó, teljesen más szabályok játszanak.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.06.23. 13:11:59

@075: Na ez pont nem a megfelelő hangnem. Félreértés van. Mások az alapfogalmak. Nem lebarmolni kell, hanem bevezetni az alapfogalmakba. Lásd BZoltán módszerét. Felesleges indulatoskodni, kártékony is.

vörös és fehér 2009.06.23. 13:16:30

@mistinguett: szerintem nem baj az ha kikerült, ugyanis ha már egyszer borokról írunk, azt nem egy "szűk", "belső" körnek írjuk, hanem a párbeszédképes borszeretőknek, és szerencsére most sem jött ide igazán hőzöngve senki. Tök normális párbeszéd zajlott, zajlik borokról, árakról. Egy borról blogoló ilyenkor örül.

Jenyei 2009.06.23. 13:30:07

A Bortársaságnál Sebestyén Cserszegi Fűszeres 2007, egyet fizet kettőt kap, 1260-ért, tehát palackja 630. Giga-best buy.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.06.23. 13:36:01

@vörös és fehér: Akkor jó. Lehet, hogy csak én vagyok paranoiás. Vagy lebecsülöm az emberek tolerancia-hányadosát és belegondoló képességét.
De tényleg jó a poszt.

kádkongató 2009.06.23. 17:37:37

Rozékat nem írtatok, pedig a már majd 2000ft-os rozé áraknál azt hiszem itt is muszáj odafigyelni a bestbuy-okra:
Lisicza rozé 1100körül(interspar, radovin), a drágábbak is könnyen elszégyellhetik magukat mellette.
Ha már Lisicza, 1600-ért a ravasz vörös azt hiszem 'majd ingyér van(pl:Szentesinél)Hozzá fogható gyümölcsösségű és egyensúlyú vöröset kéretik még mutatni 2000 alatt, de mondhattam volna többet is..
ÉS ha még mindig Lisicza, akkor 2600 körül az Ében.pl:Corában. Ha nem tannin meg alkoholcsúcsokat keres valaki egy klasszikus bordói blendben akkor észreveheti, hogy ilyen komolyságú bort 2-szer ennyi pénzért sem kap Villányból, de Szekszárdról sem.
Tóth Sándor Zenit főbor 2300körül szintén megéri a pénzét desszertbor kategóriában.
Klasszikus besztbáj Bussay Esküvéje.1600ért nem lehet csalódni benne.

dagadtos 2009.06.23. 18:52:41

@kádkongató: én nem vettem észre, kifejezetten nem szeretem az Ébent, sajnálom, már sokszor megkaptam érte a magamét, de teljesen uralta a paprika mindkétszer, amikor kóstoltam.

dagadtos 2009.06.23. 18:54:48

@kádkongató: én nem vettem észre, kifejezetten nem szeretem az Ébent, sajnálom, már sokszor megkaptam érte a magamét, de teljesen uralta a paprika mindkétszer, amikor kóstoltam.
A ravasz viszont tényleg jó.

hegyaljai 2009.06.23. 19:28:51

A cikk iránya jó, a részletekről lehetne vitát nyitni, de izlések és pofonok... Viszont lemaradt at Áts Küvé ára!! Ha valaki pótolná :)

édespiros 2009.06.23. 20:11:14

Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

Olvasom e rovatot eleg gyakran.
Zömében egyetértek a rovat tartalmával, amiben nem az nyilván az én saját szubjektív véleményem.
Azonban feltenném a kérdést a rovat gyakori hozzászólóihoz (nyilván értenek hozzá) vegyenek elő egy papírt megy egy tollat és kapásból írják le mind a 22 borvidéket, ha leírják minden tiszteletem az övék, ha azonban elgondolkoznak azon 8-10 hiányzó borvidéken ami hibádzik, akkor megkérdőjelezem, hogy azt a 8-10 borászt kell-e csak favorizálni akik nevével itt, eme rovat keretein belül találkozunk. Persze megérdemlik ezek a borászok, de nem csak ők léteznek eme kis országban, ahol néhány éve még 100 ezer ha szőlő volt most viszont nagyon bátor embernek kell lenni ahoz, hogy megsaccoljuk mennyi is van.Talán ha mások is teret kapnának kevesebb lenne a szőllőkivágás.

Tistelettel: egy borszerető Magyar ember

minemteccik 2009.06.23. 20:23:08

@BZoltan:

jolvan, értem amit mondasz, jókat irsz. és a vége a lényeg irásodnak, 1500 termelőnél. OK.
a többi ami ez utan jön az árhoz, az ugye nem befolyásolja a bor minőséget. esetleg valami illuziót. végülis. miért ne.

viszont, ami mellett kitartok, ha már pénzt szánsz rá, borkereskedés legalább 100% os felárat tesz rá (2x annyiért adja) ennyiből mar 5-6 palacknal érdemes autókazni, egy élmény. plussz ha belegondolsz ottsem mondanam korrektnek a bortárolást. láttam cifra dolgokat borkereskedésekben is. ilyesmi egy termelőnél sosem fordulhat elő. ez pedig igencsak befolyásolja a minőséget. a tárolás amig felbontásra kerül a cucc.

@075:

fogalmam sincs miről írsz. a minőség rohattul nem az árnál kezdődik. de neked kezdődjön ott.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.23. 20:48:00

@minemteccik: BZoltan az egyik leglelkesebb híve az "ismerjük meg személyesen a termelőt, menjünk el hozzá" mozgalomnak. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.23. 20:50:48

@minemteccik: Azért nehogy azt gondold, hogy te a pincénél ugyanazon az áron kapod meg a bort mint az a kereskedő aki éves szinten akár ezerszámra adja el a termelő borait. Tény, hogy van erre is példa, de a legtöbb ésszerűen gondolkozó termelő nem teremt konkurenciát a saját kereskedőinek.

Szóval azért pusztán 5-6 palackért még ne autózz el szerintem sehova.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.23. 20:54:18

@kezdő alkoholista: Ez így van :) de ezzel együtt szerintem érdemes lenne a borkereskedelmet is a helyén kezelni.

Megvan a kereskedőknek is a szerepük ebben a rendszerben és ha egy kereskedő jól végzi a dolgát akkor azzal a termelő is és a fogyasztó is csak jól jár.

vargánya 2009.06.23. 20:57:54

Ha megengedtek kiegészítésként néhány tippet: Gelbmann 2007-s olaszrizligje pinceáron 400 !!! Ft. Ezt a minőséget másoknál 3-4 -szeres áron kapuk meg. Lackó is ismeri, remélem megerősíti az iméntieket!Most is azt kóstolgatom - telt, zamatgazdag, hosszú lecsengésű és harmonikus. Be kéne tenni egy reduktív olasz kóstolósorba, megnézni, hogy "vakon" mit mutat. A másik felfedezésem egy kékfrankos alapú (+mindkét cabernet)Takler házasítás, ami a SPAR-ban kapható "carpe diem" sorozatban 1190 Ft-ért. Bárkivel kóstoltattam nem akarta elhinni, hogy csak ennyi. Ennyi.

vargánya 2009.06.23. 21:03:51

Azazhogy: a Gelbmann borokat a Süttőn lévő pincészetben lehet beszerezni. Lédig is van, a Nyakashoz hasomlóan. Borkereskedőt ne kérdezzetek!

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.23. 21:04:56

@édespiros: Csak a címkefelhőben szerepel 37 pincészet neve, az oldalon megemlített pincészetek száma pedig a százat is bőségesen meghaladja, szerintem. Ezek a gyakran említett borászatok nagyon jó, általában biztos vételt jelentenek, nehéz velük melléfogni. A szerzők szerintem elég nyitottak az új borászatok irányába, de nem kell megvetni őket azért, mert nem azzal töltik az egész évet, hogy kocsiba ülnek, körbeutazzák a 22 borvidéket, és meglátogatnak minden pincét. Ők is boltból szerzik be többnyire a tételeiket, néha a termelőtől, sokszor pedig kóstolókon, rendezvényeken ismerkednek az újakkal. Persze, nekik is vannak kedvenceik, akiket a rendezvényeken és a boltban sokszor favorizálnak, többet hallani itt is róluk emiatt, de ez nem véletlen. Ők azokat a termelőket szeretik, ez pedig egy blog, ahol leírják a véleményüket. Ez nem egy állami minősítő intézet, ahol azért elvárnám a korrektséget. Ez egy blog, és nekem ez tetszik. Sok ember ízlését ismerhetem meg a cikkekből és a hozzászólásokból. Ezért vagyok én itt...

pianyista 2009.06.23. 22:03:30

@kezdő alkoholista: Egyetértek! De tegyük hozzá, havalakinek értékes gondolatai vannak magyar borokról, ossza meg, hadd tanuljunk, az még sosem ártott. A szerzőkhöz: Múltkor láttam cikket a fröccsözésről, lehet azt folytatni? Hiszen nyár van, még,ha az időjárásból nemis derül ki. Jómagam rozé-fröccs kedvelő vgyok, no meg persze az alfüldi cserszegi fűszeres a másik kedvencem fröccsnek.

vörös és fehér 2009.06.23. 22:09:48

@édespiros: Szia, igyekszünk nyitot szemmel és torokkal járni, ezért remélem folymatosan bővül azon borászok köre, akiket kóstolunk, plusz vannak külföldi elhajlásaink is. De hidd el, sokat merítünk azokból a hozzászólásokból is, amik a cikkekhez érkeznek, sokszor itt kapunk mi is tuti tippeket.

dalton1 2009.06.23. 22:21:54

Tüske KFR, '07...a 15-ös alkohol ellenére egy nagyon szép esti bor...1500Ft sincs...a Bortársaságnál.
(a '06-osnál szebb!)

mossberg operator 2009.06.23. 23:31:03

Jo cikk, gratula, mindenkeppen folytatast, ha lehet!
Talan "best-buy" cim talalobb volna.
+ Beszerzesi helyek emlitese.
(Persze ezeket a dolgokat mar masok is emlitettek, de nekem is eszembe jutottak).

hegyaljai 2009.06.24. 09:30:31

@londonercsecse: Szeretnélek tájékoztatni, hogy ez egy magyar nyelvű blog. Tehát semmi "best-buy"!! Az a magyar olvasó, akinek nem tetszik az "Olcsón jót" cím, az valószínüleg inkább a "Legkedvezőbb ár/érték arány" címet fogja javasolnai, kivéve a külföldmajmoló hozzád hasonlókat.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.06.24. 09:54:42

@hegyaljai: Ezt meg most mért kellett ilyen bunkó módon előadni? Ha nem vetted volna észre, a best buy itt egy gyakran előforduló kifejezés, mindenki érti, a címkék egyike is ez. Arról nem is szólva, hogy az általad javasolt "Legkedvezőbb ár/érték arány" egy kissé nyakatekert, meg címnek hosszú. Mondhattál volna akkor már "Jó vásár"-t, ha annyira szíveden viseled a nyelvművelést.

Jenyei 2009.06.24. 11:43:48

@hegyaljai: még a blog helyett kellene egy magyar szó :)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.24. 18:09:23

@hegyaljai: Blog helyett napló? Korrektebb lenne internetes napló, de manapság mindenki utálja a "hosszú" kifejezéseket. Ha már a nyelvművelésnél vagyunk, az e-mailre olvastam egy jó javaslatot. Evél. Egyszerű köznév kötőjel nélkül. Kaptam ma egy evelet. Nekem tetszik. A hangvételedet én is indokolatlannak érzem, noha a "Best buy" címmel én sem értek egyet. A "Jó vásár" viszont tetszik. :) Ez is szubjektív, de ez kikerülhetetlen.

@pianyista: Mindenképpen szükség van a hozzászólásokra, sokszor kapok értékes vagy éppen érdekes információkat belőlük. Hozzászólásomban csak annak adtam hangot, hogy indokolatlannak éreztem édespirosnak a kevés megjelenő borászatot teljesen kultúráltan szóvá tevő kritikáját.

Blog:
Lehetne e-napló mint elektronikus napló. Vagy esetleg digitális napló.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.24. 18:16:06

@kezdő alkoholista: Javítások az előző hozzászólásomhoz:
"Korrektebb lenne" helyett "Helyesebb lenne az" írandó. A kulturált pedig két rövid u-val helyes. Ha már a nyelvművelésről beszélek... :)

vörös és fehér 2009.06.24. 18:37:49

@kezdő alkoholista: én spec. úgy vagyok vele, hogy lehetne a blog bármi, mint ahogy az email is, csak minek. Ettől nem érzem silányabbnak a nyelvünket, beépítettük, ragozzuk is már őket.

mossberg operator 2009.06.24. 19:03:32

@hegyaljai:
Tobb mint 7 eve angol nyelvteruleten elek, s sajna neha belekeverek angol szavakat a mondatba. Ez hiba, de a hangnembol azert legyszives vegyel vissza, mert azt hiszem, hogy kulturalt modon fejeztem ki a velemenyem. S ezt elvarnam masoktol is. Tovabba a kifejezest masok is hasznaljak a blog-on. Reszemrol ezt a kerdest lezartnak tekintem.
A "jo vasar" kikfejezes nagyon talalo!

Rebekli 2009.06.24. 22:17:21

Horváth Pince Pinot Noir, Söpkei sárgamuskotály Balatonfüred- Csopak igazán jó vásár volt igaz Füreden de szigorúan 2000Ft alatt.

lackó 2009.06.24. 22:43:36

@Rebekli: apróság, de az a Söpkei bizony Söptei :)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.25. 08:03:54

@vörös és fehér: Ez így van, nem is feltétlenül ez a két szó lesz a probléma, hanem a többi száz, amit nap mint nap belelopnak a nyelvünkkel nem törődők a mindennapjainkba. A "lol" például. Mi a baj az "ez vicces/nevetséges" kifejezésekkel és a nyelvünk számtalan ilyen helyzetekre alkalmas kifejézésével? Ráadásul, a használók jelentős része azt sem tudja, hogy honnan eredeztethetők ezek a szavak (lol, blog). A hétköznapok helyesírásáról már nem is beszélve... Nagyon a szívemen viselem a nyelv sorsát, és elszomorít, ami történik. Az angol nyelvre is értendő, amit írok. Nem szeretném, ha a magyar nyelv is úgy járna.

Briós 2009.06.25. 10:34:09

@kádkongató: Rozéból tudom ajánlani a Varsányi Kékfrankos Rozét, Sparban lehet kapni és szenzációsan jó.

Azt hiszem 600-ért igazán jó vétel.

etna 2009.06.27. 21:51:06

Adok én is pár tippet:

Tóth Sándor: Áldozói Kereklevelű, hordós változat, 2003, 1800 körül (Lenoteca)
Konyári Lellei Chardonnay, 2008, 1050 (Bortársaság)
Ikon (Konyári) Cabernet Sauvignon, 2007, 1800 (BT)
Benedek: Gyöngyöstarjáni Sauvignon Blanc, 2007 (Bor és Más (?)) 1800 körül

Továbbá igen jó ár/érték arányban vannak a Merfelsz borok. A tavalyi 7x7en figyeltem fel rájuk, idén a Bortúrán megnéztem a helyszínen is a boraikat.

A lista nyilván folytatható, egyelőre ennyi.

Bati Tamásné 2009.06.28. 21:11:30

Fehérben: Pannon Tokaj Háslevelű 2007 és Furmint 2007 a szárazak mellett érdemes megkóstolni a félszáraz darabokat is!
Vörösben: Olcsó és jó? Talán Ráspi Kopár tényleg jó választás. Nem tudom, hogy Fugula vörösei mennyiért mennek a boltokban, erősen ajánlott mindegyik.
Kicsit feljebb az árlistán Gróf Buttlereket érdemes keresgélni...

captain fashion 2009.06.30. 09:28:30

meglepő, h nem került a balatonlellei 2006-os Garamvári Irsai Olivér a listára. cc. 1300 forint. Olyan egy üde bor, mintha egy friss szöllőbe harapnál...

BorÁsz · http://borangolas.blog.hu/ 2009.07.02. 22:41:28

Ha már ár-érték arányt vesszük figyelembe, akkor a Nyári Pince legtöbb borát tudnám ajánlani. De főként a kivételes képességekkel bíró 2008-as Szürkebarátot, vagy más néven Piarista bort, engem teljesen lenyűgözött.

Vincellér · http://vorosborok.hu 2009.07.10. 18:00:50

Egy pécsi meglepetés: Bótor János Őrhegy Cuvée 2006, de próbáltam a héten a 2003-as Zweigeltjét is. Helyi tékában akciózva 1200,- HUF, de ennyiért az Őrhegyhez járt egy promó Irsai Olivér is (hidegen szódával). Amúgy nekem mostanában nagyon bejönnek ezek a kézműves jellegű-szerű anyagok...

B-GEO 2009.07.11. 15:26:35

Nagyon jó blog oldal ez !

Igazából ajánlani jöttem, ha már olcsón jót kategóriában vagyunk.
Tehát: Badacsonyi Olaszrizling Nemesgulács-Rizapuszta 2005 700Huf körül
palackozva (CBA)

valópapa 2009.08.04. 07:27:18

Ezt nem nagyon értem. Ismétlés a tudás anyja, vagy a nyáriszünetben ismételitek a korábbi népszerű posztokat?

alföldi merlot 2009.08.04. 07:37:37

@valópapa: Ezt a posztot/listát még sokszor fogjuk ismételni, de frissítve. Ez történt most is, azaz beleaprítottuk az új "jó vételeket".

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.04. 07:57:20

A fehérek végén 2300, 2500, 2700 forintos árak... Bár jó, sőt piszok jó borok ezek és kétség kívül messze megérik az árukat, de fehérborkban ez nem az olcsó kategória, hanem az erős középmezőny.

alföldi merlot 2009.08.04. 08:16:46

@BZoltan: Ezt korábban is többen fölvetették, és mindenkinek igaza van. Egy 3000 forintos bor nem olcsó. De szerettük volna a gusztustalan best buy kifejezést valahogy a rovatcímből száműzni, és nem találtunk jobbat. A "jó vétel" is suta, pedig inkább erről van szó. Tehát, ami itt szerepel az jó vétel + olcsó vagy nem nagyon drága.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.04. 08:48:19

@alföldi merlot: Én értem, de a címben az van, hogy "olcsón jót" és az első fejezetben azt írjátok, hogy "remek borok meglepően szerény áron". Egy fehérbor 2300-2700 áron semmiképpen nem meglepően szerény ár.
Nekem tetszik az egész poszt és örülök a jó borknak amiket felsoroltok, de szerintem itt keveredik két dolog... az olcsó de jó bor és a jó vételnek számító de tisztes áron mért borok.

Amire szerintem a legtöbben kiváncsiak lennénk az pont az amiről az első bekezdés szól. Kivételesen olcsó, de mégis igen jó borokra.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.08.04. 10:18:26

Aki szereti a Savignon Blanc-t annak szeretném a figyelmébe a jánlani a Pántlika pincészet borát. Nagyon passzol hozzá az ott alkalmazott reduktív technológia.

lackó 2009.08.04. 11:07:29

Font Cserszegi 2008. Olcsón jó fehér.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.04. 11:42:40

@alföldi merlot: A best buy kifejezést magyarul talán az alkalmi vétel adja vissza.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.08.04. 12:36:13

Nekem a fentebb említett "jó vásár" tetszett a legjobban.

Rui Blaaz 2009.08.04. 12:50:29

www.businessdictionary.com/definition/best-buy.html

szvsz pont jó lett volna ide, az "olcsó" csak fejenként húsz deka jamón serrano mellett igaz

Rui Blaaz 2009.08.04. 12:53:59

(azaz: TS Value selyemsonka mellett már inkább nem)

Egon Bondy 2009.08.04. 13:02:27

szvsz az alkoholisták darázsfészekbe nyúltak az olcsón jó bor kategóriájával több okból is.
egyrészt ez már web 2.0-ás feladat, szétfeszíti a ti bloggerek, megírjátok, mi meg csillogó szemmel befogadjuk. még akkor is, ha így ellenőrizetlenül repülnek be a kommentekbe a tételek (különösen erős lesz a fehér édes kategória :)
mert ugye borkedvelőként illik ismerni a nagyokat területenként, tehát minimum 30-40 borászt. innen best buy ritkán adódik már, esetleg közvetlenül a borásztól - nem kereskedelmi tétel, illetve pl. Bortársaság tiltja a szerződött borászokat attól, hogy a pincében olcsóbban árulják.
vannak a feltörekvők, jó kispincészetek, akiket minden épeszű borissza kutat, nem csak gazdasági megfontolásból, hanem az élményér magáért. ez a kategória már olyan széles, hogy simán külön univerzum lehet az itten ajánlott tételektől.
és vannak a tömegborok, ami ugye lutri és a megítélés erősen nyálkahártya állapot függő.
összefoglalóan még műveletlen szám 2500 forintig kalibrált, onnantól elbizonytalanodik, illetve az agy további részei segítenek (=sznob). saját beszerzésben palackos fehér átlagár 1000 forint, vörösben 1800. többet nem mondhatok mert irigy - bár elégedett - vagyok! :D
egyébként csodálnám, ha az alkoholisták nem tartanának vissza egy-két gyöngyöt tőlünk.

lackó 2009.08.04. 13:30:07

Miért? Az alkeszek a boristenek, hogy megmondják, hogy mit kell inni? Ugyan már...megosztják velünk élményeiket, támpontokat adhatnak, de semmi nem szentírás...legalábbis én így gondolom, de lehet, hogy tévedek.

Bor B. 2009.08.04. 14:02:54

Szabadjon megjegyeznem hogy a gazdaságos t.... áruházakbvan is találkozni jó árakkal egyszeri akciókkal.

pl gere rosé cuvée 2008 460 ft volt
takler kékfrankos 2007 460 szintén
és a takler noir gold 2005 1300 ft nyiregyházán bodri optimus cuvée 1850 ft
a többi miskolcon.
miért ennyi nem tudom de ezért megéri és nem leharcolt palackok. de hamar elfogy és nagyon kell figyelni az ilyen akciót, mert nem hirdetik

mossberg operator 2009.08.04. 18:23:05

@Bor B.:
Mi lenne, ha valaki ilyet lat, beirna a forumba, s a tobbieknek is lenne eslye a dologra?

Kabócás 2009.08.04. 19:09:36

szerintem itt sok értelme nincs arról vitatkozni, hogy mennyire helyénvaló kifejezés a "best buy" vagy a "blog" stb. ezek egyáltalán nem ideillő dolgok, itt a borokról szól elvileg a cikk/cikkek. Az mindenkinek a szíve-joga eldönteni, hogy használ-e angolból átvett kifejezéseket, rövidítéseket. Akinek nem tetszik ne használja a hozzászólásaiban.

Ami a lényeg, hogy 7végén valószínűleg megnézem a sokak által jó vásárnak mondott Royal Tokaji Áts Cuvée 2007-t. :)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.08.05. 11:16:41

@Kabócás: Én pedig, ha minden jól alakul, a 2006-ossal barátkozom össze. :)

evernever 2009.08.05. 17:37:44

Tudnátok pincéket ajánlani, ahol lehet jó minőségű nem palackozott bort kapni!

nick: 2009.08.05. 20:52:13

sztem a pincénél pillepalackban vásárolt borokat elég bonyolult dolog összehasonlítani a boltban kapható palackos-cimkés alteregójukkal

pár hete pl. Villányban jártam (életemben először), és a piros-fekete arcú sötét jedi névrokonánál 600Ft (!!!) volt uannak a bornak a LITERE 2L-es műanyagpalackban, mint amit 0,75-ös üvegben felcimkézve 1.400Ft-ért árultak...
:-O

NA EZ AZ OK

de ettől még nem megyek Villányba, ha bort akarok inni
viszont ha épp amúgy is arra járok, akkor veszek, amit jónak látok

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.05. 21:30:43

@nick:: Garantáltan nem ugyanaz a bor volt. A palackozott borok kevés kivétellel, szűrt, derített, kénszintbeállított, szóval palackozásra előkészített kezelt bor, az amit pedig a pincénél pillepalackban, vagy helyben kézi palackozás után veszel az jó esetben is egy hordóminta vagyis folyóbor. Nem ugyanaz a szabály vonatkozik a két borra, nem ugyanazon hatósági engedélyezés kell a két borhoz.

Többek között ezért is nem ugyanazon az áron szokás mérni.

Arról nem is beszélve, hogy semmilyen törvény nem írja elő, hogy a gazda tényleg azt a bort adja el folyóborként amit korábban lepalackoztatott, obiztatott és forgalomba hozott.

Szóval azért legyünk józanok a termelői folyóborokkal kapcsolatban.

nick: 2009.08.05. 21:40:00

@BZoltan:

igen-igen, azért gondolom, hogy ha másért nem is, de palackos érés vs. lédig tárolás más és más, de talán még ez sem indokol ekkora árkülönbözetet, nem?

és azért a 600Ft-os literárú bor is egész jó
simán lehetne jó vásár, ha nem csak helyben lenne kapható


...azt gondolom, hogy hiába kicsi a maradék hazánk, azért a disztribúció még mindig nem fejlődött tökélyre nálunk

(hiába az a mottója a királyi posta csomagküldőjének, hogy náluk az ügyfél van a középpontban :-P)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.06. 07:11:32

@nick:: A Június 23-án 12:08:11-kor kelt kommentemben igyekeztem leírni, hogy mennyi minden van egy palack borban a nyers boron túl.

Amikor autót veszel akkor sem szörnyülködsz, hogy a nyersacél tonna árától milyen messze van egy kész autó ára amit te az autószalonban megveszel.

Nincs abban semmi furcsa, hogy a feldolgozatlan, nyers bor literára sokkal olcsóbb mint a szaküzletek polcairól levehető palackozott borok literára.

Amúgy gondolj bele, hogy csak az OBI vizsgálat tételenként 20ezer forint körül van...amit kapásból megspórol a gazda, ha termelői folyóborként a pincénél méri ki a borát.

A bor kereskedelmi forgalomba való törvényes hozatala nincs ingyen. Engedélyek kellenek, palackozni kell a bort, szállítani, tárolni kell a bort. A fuvarost meg kell fizetni, a palackozó munkásait meg kell fizetni, a borbolt eladóját meg kell fizetni és a borbolt bérleti helységét is ki kell fizetni.

Sok embernek ad munkát és kenyeret az, hogy egy bort palackozva a piacra hoz a termelő.

Az persze, hogy a hagyományos borkereskedelem mennyire költséghatékony és versenyképes az olyan korszerűbb kereskedelmi csatornákkal mint például az internetes kereskedelem az egy másik kérdés.

De a lényeg az az, hogy a termelői folyóbort és a borboltokban kapható palackozott borokat nem lehet összehasonlítani.

fazzoletti 2009.09.03. 16:27:05

Degenfeld Muscat Lunel 2008-ast valamiért a szerző az édes fehér borok közé sorolta, pedig ez speciel száraz. És nagyon nagyon finom, az egyik kedvencem. A 6 pontot én keveslem.

MoszatÜgynök 2009.09.03. 17:33:39

@fazzoletti: Az tényleg remek, félszáraz emlékeim szerint. Semmiképp sem édes.
süti beállítások módosítása