Jancis Robinson a napokban arról írt, hogy egy languedoc-i borverseny szünetében kóstolás-kompatibilis fogkrémmel kínálták meg, ami állítólag semlegesíti a savakat, felfrissíti a szájat, és mindezt úgy teszi, hogy utána különösebb gond nélkül folytathatja a zsűrizést. A Dentargile agyagalapú fogkrém, és ha működik, akkor a fogzománcukat féltő alkeszeknek maga volna a megváltás. Jancis Robinson tapasztalatai kedvezőek voltak, és a fogkrém nem is beszerezhetetlen. Ám az olvasói kommentekből az derül ki, hogy a kóstolás utáni fogmosás a lehető legrosszabb, amit tehetünk.
Gilbert Labour, egy ausztrál fogorvos és borbíra részletesen elmagyarázza, hogy a fogmosás miért okoz helyrehozhatatlan károkat. A gondolatmenet lényege a következő: ahogy a savak támadásba lendülnek, válaszreakcióként a fogzománc mátrix felpuhul, hogy a rácsok között illetve a rácsokból ásványi anyagok oldódhassanak ki. A savtámadás elhárítására kalcium, illetve kisebb mértékben káliumionok választódnak ki. Ez a védekezési mechanizmus azonban legalább 20 percig teljesen hatástalan, és a maximális hatékonyságot közel 24 órával később éri el. A savtámadást elszenvedett, felpuhult és ásványi anyagokat veszítő fogszerkezetnek más sem hiányzik, mint hogy a durva fogkefesörtékkel, illetve a szokványos fogkrémekben található dörzsölő hatású szemcsékkel essünk neki (az agyagról már nem is beszélve). A szennyeződést így el lehet ugyan távolítani, de ezért súlyos árat fizetünk. Hasonlóan káros a vízzel való öblítés, ami lemossa a védekezésként kibocsátott anyagokat. Mr. Labor szerint a GC tooth mousse fogkrém (foghab?, fogpakolás?) semlegesíti a savakat, és a megmaradt fogszerkezetet valamennyire újratölti ásványi anyagokkal, de ne feledjük, hogy ha a zománc sérül, az örökre sérült is marad. A savtámadás azonnali semlegesítése a házi patika módszereivel is megoldható (de utána már ne akarjunk bort kóstolni!): öblögessünk szódabikarbóna oldattal vagy tejjel. [A képen Shane McGowan.]
Utolsó kommentek