Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ne moss fogat!

Borra tejet

2009.08.28. 12:14 - alföldi merlot

Jancis Robinson a napokban arról írt, hogy egy languedoc-i borverseny szünetében kóstolás-kompatibilis fogkrémmel kínálták meg, ami állítólag semlegesíti a savakat, felfrissíti a szájat, és mindezt úgy teszi, hogy utána különösebb gond nélkül folytathatja a zsűrizést. A Dentargile agyagalapú fogkrém, és ha működik, akkor a fogzománcukat féltő alkeszeknek maga volna a megváltás. Jancis Robinson tapasztalatai kedvezőek voltak, és a fogkrém nem is beszerezhetetlen. Ám az olvasói kommentekből az derül ki, hogy a kóstolás utáni fogmosás a lehető legrosszabb, amit tehetünk.

Gilbert Labour, egy ausztrál fogorvos és borbíra részletesen elmagyarázza, hogy a fogmosás miért okoz helyrehozhatatlan károkat. A gondolatmenet lényege a következő: ahogy a savak támadásba lendülnek, válaszreakcióként a fogzománc mátrix felpuhul, hogy a rácsok között illetve a rácsokból ásványi anyagok oldódhassanak ki. A savtámadás elhárítására kalcium, illetve kisebb mértékben káliumionok választódnak ki. Ez a védekezési mechanizmus azonban legalább 20 percig teljesen hatástalan, és a maximális hatékonyságot közel 24 órával később éri el. A savtámadást elszenvedett, felpuhult és ásványi anyagokat veszítő fogszerkezetnek más sem hiányzik, mint hogy a durva fogkefesörtékkel, illetve a szokványos fogkrémekben található dörzsölő hatású szemcsékkel essünk neki (az agyagról már nem is beszélve). A szennyeződést így el lehet ugyan távolítani, de ezért súlyos árat fizetünk. Hasonlóan káros a vízzel való öblítés, ami lemossa a védekezésként kibocsátott anyagokat. Mr. Labor szerint a GC tooth mousse fogkrém (foghab?, fogpakolás?) semlegesíti a savakat, és a megmaradt fogszerkezetet valamennyire újratölti ásványi anyagokkal, de ne feledjük, hogy ha a zománc sérül, az örökre sérült is marad. A savtámadás azonnali semlegesítése a házi patika módszereivel is megoldható (de utána már ne akarjunk bort kóstolni!): öblögessünk szódabikarbóna oldattal vagy tejjel. [A képen Shane McGowan.]

Címkék: jancis robinson fogápolás savak

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr511343615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czudarka 2009.08.28. 12:29:09

A legjobb egy nagy kóstolás/inkább ivás/ után egy pohár sör! Csak a ph miatt és persze csak egy, mert a többivel már lehetnek bajok!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.28. 13:14:58

mousse = hab

Ennek az üzenete tehát, hogy nem mossunk fogat borozás után 24 óráig? Az sem vili, hogy mi számít "savtámadásnak"? Ha megeszek egy almát, akkor az savtámadás?

A tapasztalataim szerint egy borkóstolást megelőzően jobb ha kb. 10-12 órán át nem mosok fogat, mert egy csomó mindent elfed a bor komplexitásából, lecsengéséből, stb. Ugyanez igaz a rágógumira. Nagy teszteket nem folytattam, de gondolom a mentol/borsmenta tartalom annyira "felizgatja" a nyelvet, hogy annak hosszú kihatása van az ízlelésre.

A csípős dolgokkal hasonló, bár némileg különböző a helyzet, talán hamarabb helyreállnak a dolgok.

Egy érdekes dolog a Wasabi. A saját borvacsorán vettem észre, hogy nagyobb mennyiségű (értsd közvetlenül a nyelvre juttatott borsónyi) wasabi fogyasztása vagy fél-egy órára teljesen kiüti a savérzetet. Ez nagyon meglepett.

Kopi3.14 2009.08.28. 13:57:27

@akov: nemrég olvastam egyes kutatók szerint a savas gyümölcsök utáni fogmosás csak tönkreteszi a fogzománcot, s bizony az alma savas gyümölcs.

Werwolf 2009.08.28. 14:31:47

En is latok összefüggest a sok ev borozas es a lefekves elötti alapos fogmosas okozta fognyaki zomanckopas között.
Beirhatna ide egy igazi profi (nem alkoholista, hanem fogorvos), hogy mit javasol a fogtönkrekoptatas nelküli rendszeres borozas utani szajhigiene optimalizalasara!?

egy hang a hátsó sorból 2009.08.28. 14:35:08

Imadom az ilyen cikkeket. Ha ezt csinalom, az a baj. Ha azt csinalom, az a baj. Lassan mar fingani sem merek.

Werwolf 2009.08.28. 14:42:38

lehet, hogy a fingasnak is van hozza köze???

vizipipa 2009.08.28. 14:44:01

...káros a vízzel való öblítés, ami lemossa a védekezésként kibocsátott anyagokat...

A támadó anyagokat meg kikerüli. Mert intelligens.

Egyéb bölcsességek?

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.08.28. 15:33:52

Az alma, a narancs és hasonlók evése után is érdemes várni legalább fél órát, ha nem akarod a fozománcot ledörzsölni a fogaidról.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2009.08.28. 15:50:02

Sose mossatok fogat!
Az a biztos.

czudarka 2009.08.28. 15:53:48

ha túl sok bort ittál a fogmosás mit sem segít a gyomorból áradó szesz szag ellen!
Ne moss fogat, akkor nem lesz baj, vagy mégis, de ha mosol akkor is baj lesz!
Én már nem értem!
Szerintem a szájhigiénét fogmosás nélkül is elérheted / persze alkalmanként, ha állítólag gáz, ha megmosod/ pl.: ezüstkolloiddal való öblítéssel!
www.bezdan-online.com/a/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=388

Ki tudja lehet, hogy erre is jó!
Énnekem működik influenza esetén nagyon jól!

sourcerror 2009.08.28. 16:00:52

Fogkrém marketing, masszívan. Azért van fluorid a fogkrémedben, hogy az pótolja a felpuhult fogzománcból a kioldott anyagokat.

sourcerror 2009.08.28. 16:02:37

korrkeció:
hogy az pótolja a felpuhult fogzománcból kioldott anyagokat.

CsigaBige 2009.08.28. 17:01:43

Fogat mosni? Csak időpocsékolás...:D Persze, vicc, de még soha nem hallottam, hogy valaki kiszámolta volna, mennyi időt töltünk életünkben fogmosással...de legalább ez megéri :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.08.28. 17:06:25

Sosem gondoltam volna, hogy a "Ne fürggyé' le!" egyszer még tudományos elemzés tárgyát fogja képezni. (És nem szociológiából.) :-)

narigón 2009.08.28. 18:55:26

Én ugyan nem vagyok fogorvos, csak egy borivó fogtechnikus, de engem is foglalkoztat a kérdés, több fogorvossal is beszéltem róla. Ennek alapján azt tudom ajánlani, hogy borfogyasztás ELŐTT 1-2 órával mossunk fogat jó minőségű, finomsörtéjű fogkefével és érzékeny fogakra ajánlott (ezekben általában sokkal finomabb szemcséjű összetevők vannak) fluoridos fogkrémmel. Szintén borozás előtt (esetleg közben is) hasznos lehet néhány falat magas zsírtartalmú ételt alaposan megrágva elfogyasztani, miáltal az abban található zsír vagy olaj bevonja a fogakat és ez időlegesen némi védelmet nyújt a fogzománcnak.

Nagyobb mennyiségű bor (vagy savas gyümölcs) fogyasztása után legalább 2-3 óráig ne mossunk fogat! Viszont szénsavmentes, magas calcium tartalmú ásványvízzel nyugodtan öblögethetünk, sokkal több a haszna, mint a kára. A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) vizes oldata szintén segíthet valamit, mivel enyhén lúgos kémhatású, ezáltal (részben) semlegesítheti a fogzománcot támadó savakat. A tej viszont ebben az esetben nem igazán ajánlott, mivel általában enyhén savas kémhatású és bár tartalmaz a fogzománcban is megtalálható ásványi anyagokat, viszont cukrot (laktózt) és fehérjét is, ezen összetevők pedig remek táptalajul szolgálhatnak az amúgy is „felpuhult” fogzománcot támadó baktériumok számára.

A poszt elején említett „csodafogkrémmel” kapcsolatban szkeptikus vagyok, a saverodált fogzománcban a fogkefe nagyobb kárt tesz, mint a fogkrém.

Doryyka 2009.08.28. 19:18:01

@czudarka: a sör is savas, tehát a pH ellen nem jön be...
@sourcerror: a fogzománc az emberi test leg -és a természet majdnem legkeményebb anyaga, hiába a fluoridos fogkrém, az nem a bedörzsöléssel hat, hanem azzal, amit lenyelsz, bérmilyen hihetetlen is.

Bandúr Kandi 2009.08.28. 19:25:37

@Doryyka: ez bizony hihetetlen is :)
honnan akasztasz le ilyen marhaságot?

egy hang a hátsó sorból 2009.08.28. 20:00:10

@ns: Es az emlitett kajak/italok utani ragozas nem javit valamit a helyzeten? Elvileg az helyreallitja a szaj pH erteket, vagy mittudomen. (Bar mondjuk en speciel azert ragozom, mert jol esik.)

forumuser 2009.08.28. 20:11:24

@sourcerror: Nem hinném. A fognyaki kopás és egyéb zománckopás, -töredezés népbetegség lett, pedig, feltételezem, a többség rendszeresen mos fogat.

a_tom 2009.08.28. 20:13:52

Mivel a bort nem kell megrágni, próbálta e már valaki a boxolók fogvédőjét használni ivás közben? Ha nem érintkezik a sav a foggal akkor nincs is probléma :)

Doryyka 2009.08.28. 20:32:09

@Jackni Konzol: nézz utána. A fogzománcodba be nem dörzsölsz semmit, az tuti, max azt dörzsölöd le, lásd kopott fognyakak.

Doryyka 2009.08.28. 20:34:11

@trollkotze: pont a túl erős dörzsölés miatt kopik el, azt is meg tujda mondani a fogdoki, jobb- vagy balkezes vagy, sbból, melyik oldalon kopottabb a fognyak

forumuser 2009.08.28. 20:47:14

@Doryyka: Tudom, de ha a savas ételek/italok nem puhítanák fel előtte a zománcot, nem tenne, vagy nem tenne akkora kárt benne az erős dörzsölés sem.

georg 48 2009.08.28. 21:02:47

Figyuzzatok! Nekem már tök mindegy!

sourcerror 2009.08.28. 21:12:14

"hiába a fluoridos fogkrém, az nem a bedörzsöléssel hat, hanem azzal, amit lenyelsz, bérmilyen hihetetlen is. Á

Akkor már csak azt nem értem miért a fogkefére nyomjuk a fogkrémet, egyszerűen le is nyelhetnénk. Aztán majd a kefét csak simán bevizezve dörzsölhetnénk a fogainkat.

sourcerror 2009.08.28. 21:13:13

Na még egy kérdés: mi a helyzet a szájvízzel? Azt lehet borivás után?

sourcerror 2009.08.28. 21:14:52

Ha ekkora nagy para a dörzsölés, lehet hogy majd az ujjaimal kenem fel a fogkrémet a fogaimra.

Vincze Béla 2009.08.28. 21:26:45

A nyelvet is meg kell sikálni nem csak a fogat! Nem? De!

czudarka 2009.08.28. 21:56:18

@Doryyka: Nem akarlak elkeseríteni, de a borok savasabbak, mint a sörök főleg egy jó Somlói a lágy vörösök ph-ja 3,6 körül van maximum! A sörök ph-ja 4,5-5-ig akkor nem emeli a ph-t?
a víz ph-ja 7 /semleges/

karit 2009.08.28. 22:46:18

@egy hang a hátsó sorból: fél órát törtem a fejem, hogy a ragozásnak mi köze lehet az iváshoz, mire rájöttem, hogy nem a szenvedő szerkezetre gondoltál, hanem az orbitra.

Dortje 2009.08.28. 22:55:43

@ns: szerintem a tej nem savas, hanem inkább lugos kémhatású...

egy hang a hátsó sorból 2009.08.28. 23:04:11

@karit: Valamilyen szinten a ragozás is kapcsolódik, mert minél több alkoholt fogyaszt el az ember, annál kevesebbet ragoz, és inkább az egyszerűbb nyelvtani szerkezeteket választja. :)

zahor103 2009.08.28. 23:15:58

marha jó... végigolvastam a postot és a kommenteket, és most már se bort inni, se fogat mosni nem merek.
Légyszi a levegővételről ne legyen post!!
köszi ;)

Peredhil 2009.08.28. 23:54:53

Sajtot kell enni borivás után. V.mi viszonylag közömbös (pl. a trappista jó) sajtot. Nem vicc. Semlegesíti a savakat, és érdekes módon a szájszagot is. Helyreállítja a száj ph-ját, és az jó a fogaknak is.
Persze nem egy guriga trappista kell, elég egy-két szelet, és persze a pálpusztai sem maga a tökély e célból :-))) És persze a sajtszelettel sem szabad dörzsölni a fogakat :-)))

nick: 2009.08.29. 00:03:46

a tuti, ha a borba kevered bele közvetlenül a fogkrémet

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.29. 09:36:00

Mari Zsuzsi tudja a megoldást, neki már protkója van... (ld. TV). :)

czudarka 2009.08.29. 12:59:21

@Dortje: A tej savas kémhatású ph szerint, hiszen 6,5-6.6 a ph-ja. de sokkal"lúgosabb", mint a bor ez igaz!

dalton1 2009.08.29. 16:46:05

Borivás után bort kell inni. 24 óra folyamatos ivás után a leghatékonyabb a védelem. Aztán meg már minek abbahagyni...

takács bálint - zsebtévé 2009.08.30. 20:29:27

Eddig is vízbe raktam éjszakára a fogsoromat, eztán sem fogom borban áztatni.
Mellesleg kérdezetem a háziorvosomat, a gyógyszerészemet (és anyósomat is), mind szerint a borászoknak lenne érdekük fluorozni is a bort, ha el akarják adni.
Amelyiken szerepel hogy "contains fluorides", az a jó.

takács bálint - zsebtévé

bpe 2009.10.29. 01:22:41

alapvetően nem a reklám helye, de mert senki nem írt konkrét szolúsönt, én halkan elrebegnék egyet: www.pronamel.us/ (minden d*-ben kapni.:)
süti beállítások módosítása