Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borgyilkosok

2009.09.22. 07:05 - alföldi merlot

Normális ember étkezéshez iszik, így érthető, hogy az étel-bor kombinatorika az évszázadok során alkalmazott tudománnyá érett. A terjedelmi korlátok ellenére Hugh Johnson zsebkönyve 262 különböző ételhez ajánl bort: töltött káposztához pl. magyar cabernet franc-t vagy kadarkát (gondolom, ezt dr. Botos Ernő Péter súgta), marhapörkölthöz izmos vöröset (bordóit, rhone-it, barberát), hamburgerhez fiatal vörösbort vagy kólát (nem diet, hanem max!). A szakirodalmat, vagy a képzett pohárnokot nem teszi ugyan fölöslegessé, de praktikus megjegyezni azt a négy alapanyagot, amely a közvélekedés szerint garantáltan lebulldózerolja a bort: articsóka, spárga, chili és ecet.

A Chicago Tribune-nél most fejükbe vették, hogy hatástalanítják a dogmát, és felkértek három ismert szakértőt, hogy ajánljanak olyan borokat, amelyek túlélik a chili vagy a spárga általi halált. A három borokos: Alder Yarrow (vinography.com), Jesse Becker (winetomatch.com), William R. Tisherman (wineskewer.wordpress.com).

Szerintük a spárgát savval lehet legyőzni, és az ajánlott fegyver az osztrák zöldveltelini és a sancerre (sauvignon blanc). Az articsóka ellen nincs konszenzusos jelölt, Yarrow német rizlinget vagy elzászi szürkebarátot ajánl, Becker gavit vagy trebbianót, Tisherman reduktív chardonnay-t vagy új-zélandi sauvignon blanc-t. A chili ellen a szénsav adhat védettséget, de itt is nagy a szórás, prosecco, cava, rajnai rizling, lambrusco, száraz habzóbor és félszáraz rizling szerepel az ajánlatok között. Állítólag létezik ecetre immunis bor is, Yarrow pinot noir vagy grenache rozét, Becker a jolly joker sauvignon blanc-t ajánlja, Tisherman pedig jófajta beaujolais-t. Szerintem a fokhagymáról megfeledkeztek, és bár nagy divatja van, én a csokoládénak sem tenném ki kedvenc boraimat. 

Címkék: szemle hugh johnson

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr771398616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moralisa 2009.09.22. 09:11:53

A kávéra már van megoldás? (persze boros)

Gazz 2009.09.22. 09:27:15

Valaki világosítson már fel, a szürkebarát az nem őshonos magyar bor?
Vagy inkább elzászi?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.09.22. 09:50:57

@Gazz: Nem, francia.
Druszái (a wiki szerint):
Pinot Grigio (Olaszország)
Pinot Beurot (Loire-völgy, Franciaország)
Ruländer (Ausztria, Németország, Románia – édes)
Grauburgunder vagy Grauer burgunder (Ausztria és Némeország – száraz)
Grauklevner (Németország)
Malvoisie (Loire-völgy, Franciaország és Svájc)
Tokay d'Alsace (Elzász) (az EU szabályai miatt átnevezik)
Auxerrois Gris (Elzász)
Fromentau (Languedoc, Franciaország)
Fromentot (Franciaország)
Fauvet (Franciaország)
Gris Cordelier (Franciaország)
Grauer Mönch (Németország)
Monemrasia
Crvena Klevanjka (Horvátország)
Sivi Pinot (Szlovénia)

Gazz 2009.09.22. 10:04:10

Köszi.
Azért nyugtass meg légyszíves, van originál magyar szőlőfajta is ugye?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.22. 10:18:01

@Gazz: hogyne lenne! pl. Leányka ismerős?

A szürkebarát nem, de az ízében eléggé hasonló Pintes (AKA Barátcsuha) az igen.

scsaba1 2009.09.22. 10:40:44

@Gazz:

Egy rahedli magyar szőlőfajta van, mind bor- , mind csemegeszőlő vonalon.

Pl. a régi fajták közül a Hárslevelű. De neves szőlő nemesítőink is rengeteg jó fajtát állítottak elő: pl. Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Zenit. A fajhibridek közül Zalagyöngye, Bianca, Nero

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.09.22. 10:49:08

a spárga és az articsóka borgyilkos??? erről még soha nem hallottam!
a szénsav meg tapasztalatom szerint iszonyatosan felerősíti a csípős érzetet...ellenben egy kiegyensúlyozott édesbor...

Dercsár 2009.09.22. 11:02:05

Nekem ez a hirdetés jutott a cikk alá: www.magyarbormindenkor.hu/ -- ez mi ez? Valami sok pénzt pályázaton lehúzós fassság? Vagy komolyan gondolás?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.09.22. 11:04:40

Épp tegnap ittam egy francia syrah-t (Cornast), a hátulján a címkén azt javasolták, hogy igyam vadhoz, vagy étcsokoládéhoz. Megpróbáltam elképzelni, de nem állt össze a kép, csoki meg pont nem volt nálam, hogy kipróbáljam. Viszont hallottam már olyanról, hogy bordeaux-i vörösboros halba csokoládét kell tenni, úgyhogy elvben összejöhetnek ezek.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.09.22. 11:07:37

@Dercsár: Akármi is ez, biztató, hogy annyi híres emberből csak Rudolf Péternek nem sikerült megtanítani, hogy hogy kell fogni egy borospoharat.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.22. 11:37:24

Az articsóka és a spárga szerintem nem borgyilkos, legalábbis nem jobban mint a répa vagy a karalábé :)
Csilis ételhez én sem adnék szénsavas italt, inkább koncentrált, illatos bort. Például egy kései elzászi fűszeres traminit vagy egy combosabb rajnai rizlinget.

fiatalborivo 2009.09.22. 11:38:05

@Dercsár: Hát ez lenne a 8 forintoknak a végső állomása, az első nagy magyar bort híresítő borkampány első tagja, sokak szerint egy rakás szar, mások(köztük marketingesekkel) azt mondják image reklámnak jó

napoletano 2009.09.22. 12:22:45

A nyers fokhagymara gondoltal? Mert az valoban gond... Csokoladeval is egyetertek - de ott pl. egy portoi biztosan -bar az magasabb alkoholu, azaz tan nem is bor-, es talan egy recioto, v. erett amarone meg helytallhat.
A spargat magaban valoban igen nehez borral parositani, de pl. vajas v. besameles martassal mar nem vilagvege, az sauvignon blanc-kal, nemely rozekkal, esetleg furminttal is elmegy.

KF 2009.09.22. 13:13:59

Töltött káposztához csak somlai kéne...

Ferraiolo 2009.09.22. 13:17:28

@BZoltan:
Szerintem alapvetően két "borgyilkos" étel alapíz létezik. Az egyik a keserű, a másik a csípős vagy kimondottan erős. Ezek teljesen tönkreteszik a bor élvezeti értékét.
A sommelier oldaláról ezekhez nem elsősorban borajánlattal próbálkoznék.
A kifejezetten sós íz is nehéz, de az még valahogy áthidalható (akár egy szép nagy testű minerális furminttal).
Az articsóka amúgy szerintem teljesen élvezetes egy jó savú gavi-val vagy egy Pouilly Fumé-vel. Kipróbált.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.22. 13:36:16

@Ferraiolo: A csípősséggel nekem az a bajom, hogy nem objektív egységes mércével csípős a csípős. Ami nekem friss tavaszias frissességű csípős :) az az anyósomnak már a pokol tüze.

A keserűséget nem is értem. Nem jut eszembe konkrétan keserű étel. Talán a fülöp-szigeteki tamarind vagy sinigang levesek tudnak keserűek lenni és néhány délkelet-ázsiai káposztaféle. De ezek nem a gasztro főcsapásbeli étkek.

Amúgy nekem az "erős" ízű ételekkel a sárkány ellen sárkányfű megoldás jött be... szóval erős ízhez erős ízű bor jött be nekem. Aromás, koncentrált, tömény és intenzív ízű borok sokmindent elvisznek a hátukon szerintem.

hegyaljai 2009.09.22. 14:56:15

Az ízlelés, ami alatt nem csupán a négy alapízt, hanem a magyarul zamatnak nevezett érzetek összességét is értjük. A négy alapíz érzékelésének a helye a nyelv felülete, míg a zamatokat a szájpadláson a fogíny külső és belső oldalán, sőt a garatban is egyaránt érezzük.
A kiegészítő vagy járulékos ízekről kell beszélnünk, hogy a postot értelmezzük. Annak ellenére, hogy ezek jelentősége a borkóstolás kapcsán kisebb, tudnunk kell, hogy közülük a szappaníz és a fémíz közelebb áll az alapízekhez, kémiailag egységesebbnek tűnő hátterük miatt, de nem csupán a nyelven érzékeljük azokat. Még nagyobbak az osztályozással kapcsolatos viták, ha a keleti konyhaművészet példáján a csípőst is alapíznek fogadjuk el. Ezt már rendkívül sokféle anyag okozhatja, ráadásul nem csak a szájban, hanem ajkainkon is érezzük, így igazából nem tekinthető egységes alapíz típusnak. Ugyancsak furcsa az egyes szakírók által umami néven illetett ízérzet, mely bizonyos gombákban és a „tenger gyümölcseiben” lévő aminosavak jelenlétére kíván egységes nevet adni. Ugyanilyen okok miatt nem segítenek a fogalmi kategóriák számának növelésére tett azon próbálkozások sem, hogy a bor húzós a csersavtól, égetően tüzes az alkoholtól, olajos a glicerintől. Ezek inkább egy-egy bor jellemzőit jelentik, mintsem újabb kategóriával egyszerűbbé tennék az eligazodást az ízek és zamatok világában.
A kóstoló tapasztalata szükséges ahhoz is, hogy a közönségesen csak csersavnak nevezett húzós-keserű anyagokról többet tudjon megállapítani. Ez a keserűség már nem csak a nyelv felületén, hanem elöl a nyelvgyöknél, sőt a fogíny külső oldalán is érzékelhető. Az nyilvánvaló, hogy a vörösborokban csersavnak, tanninnak nevezet anyag nem csupán a csertölgy gubacsaiból kinyerhető digalluszsav, hanem valami több, amiről a vörösborok ismerői hosszasan el tudnak vitatkozni, hogy mennyi származik a bogyó héjából, és mennyi a hordó fájából. Hasonló alcsoportokról beszélhetünk az édes érzet esetében is, amikor azt okozhatják a cukrokon kívül az alkohol és a glicerin is.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.09.22. 15:14:19

@AG 2.0: Tényleg, ezt sose tudtam eldönteni: az unicumot milyen borral kell inni?

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.22. 15:24:04

@mistinguett: azt nem tudom, de voltam borversenyen, ahol a zsűri egy része unicumból és kávéból gyűjtött erőt a hosszú és fáradságos munkához

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.22. 15:38:17

@AG 2.0: így születnek a nagy aranyak :) Egyébként többek között ezért nem tartom semmire még a legnívósabbnak kikiáltott versenyeket sem. Ameddig alapvető paradigmatévedésben él még a felkent szakértők tetemes része is és borhibákat tartanak erénynek, éretlenséget fajtajellegnek és technológiát terroir-jegynek addig ezek a versenyek egy hajítófát sem érnek.

Félédes Zweigelt 2009.09.22. 18:48:20

Csatlakozom @BZoltan:-hoz, az articsókával meg a spárgával kapcsolatban. Lehet, hogy kilószámra fogyasztva meghiúsítják az elemzöjellegü bórkóstolást, de azért nem gyilkolják le a bort.

Bezzeg az erös. Nekem sikerült egyszer egy fél macskapöcsepaprikát (pont olyat, mint a képen) elfogyasztanom elöírás szerüen rajnai rizlinggel. Hát a rizlingböl gyakorlatilag édes üdítöital lett nulla savval, kb. traubisoda, és kb. úgy is ittam, mert azzal borogattam beteg ízlelöbimbóimat. Szóval igazán erös chilihez kár a bor, legalábbis annak, aki az ízéért issza.

Kicsit csípöshöz viszont szerintem megoldható. Én inkább vörössel próbálkoztam eddig, magyaroshoz valami füszerpaprikás ízüvel (kadarka, de sokminden más is lehet), vindaloo curryhez (az angolok szerint iszonyú csípös, haha) meg bordóival vagy lila Rhone mentivel.

De leginkább ízlés és megszokás dolga. Én sokszor borozok (éti)csokival, esetleg (ízesítetlen fekete)teával, és érzem is mellette a bor ízét, de simán lehet, hogy aki nem szokta, annak pont elég édes vagy keserü ahhoz, hogy agyonvágja a bort.

napoletano 2009.09.22. 19:23:10

@hegyaljai: öt. Marmint öt alapiz. A keseru, edes sos es savanyu mellett ott a japan nevu "umami". Na jo, csak okoskodom. De ez azert igy van.

2009.09.22. 19:29:18

pár hete ittam egy férfiasan sós margaritát délután. este próbáltam volna borozni, de bármilyen folyadék csak újabb "sótömböket oldott ki a számból", totálisan hazavágott minden más ízt.

töppedt 2009.09.22. 20:59:07

Láttam egy filmet az umami-ról ami nem más mint a természetes natrium glutamat (izfokozó). Ez utóbbi nem hasonlítható a kémiai úton előállított Na glutamathoz ami allergiát, és a kinai étterem szindrómát okozza (sok hasmenéssel).
A természetes natrium glutamat nem csak bizonyos gombákban és a „tenger gyümölcseiben” lévő aminosavak jelenlétére kíván egységes nevet adni, hanem a japán tenger bizonyos algáiban, a zöld teában, csokoládéban, a paradicsomban és láss csodát néhány vörös borban is megtalálható. Mellesleg a natrium-glutamat nem aminosav. A japán gyerekeket kiskoruktól tanítják az umami (Természetes Na-glutamat-közismert nevén IZFOKOZÓ) felismerésére. A profi zöldtea,sajt, csokoládé, borkóstoló képes különbséget tenni természetes és a "mű" Na glutamat elkülönítésére. Nekem fixa ideám, hogy a szép vörösbor azért finom mert umami van benne. Itt (MA) is gyakran hallani a jól csúszik, itatja magát stb kifejezést, ami szerintem a természetes Na- glutamatra (az umami)-ra utal.

czudarka 2009.09.22. 20:59:22

A kedvencem, amikor borfeszteken szőlővel kínálják az embert!
Na arra igyál egy jót, de van mégjobb nyers káposztatorzsa után egy jó hide sz.savas szóda, na az tuti!

Kávé után bor? A borversenyek előtt /tisztelet a kivételeknek/ mindig kapnap a megfáradt vendégbírák egy feketét és 10 perc múlva megy a bírálás ,ja és persze kávéhoz a cigi sem árt ugye?

szóval orbit + rizling
odol + merlot
stb.

czudarka 2009.09.22. 21:02:03

@töppedt: és milyen módon kerül bele a na glutamát a borba?
A borász teszi bele?
sok mindenről tudok, de erről még nem hallottam!

lackó 2009.09.22. 21:17:56

@czudarka: bocs, de te voltál, aki valamikor tavasszal emlegetted az argentinborsort? Megvolt...

töppedt 2009.09.22. 21:19:36

@czudarka: A csokoládéba, a zöld teába, a sajtba a paradicsomba, a japán tenger algáiba és a borba nem tesz senki Na glutamatot, benne van születésétől. A természetes natrium glutamat ezek esszenciális alkotója lehet-gondolom . Csak a vegyipar által előállított Na-glutamatot lehet beletenni valamibe, ami nem sui generis alkotója a fentieknek
Ha érdekel a film elküldöm DVD-n, bár holnap reggel Prágába indulok.

SLACÓ 2009.09.23. 00:12:05

A téma továbbra is /túl/ szofisztikált. Igyunk olyan borokat, melyek egyéni ízlésünknek jól esik. Szerencsére sok van, - gondolom mindenkinek. Mi, ma '05 - ös syrah-t ittunk Szekszárdról, - Domaine gróf Zichy sorozat baron von Twickel Szőlőbirtok - mely kellemesen barrikolt, enyhe meggyes, ribizlis ízjegyekkel bír.

lackó 2009.09.23. 07:49:55

@SLACÓ: milyen /túl/szofisztikáltan fogalmaztál :)

@töppedt: hát milyen dolog az, hogy az ember csak úgy ukk-muk-fukk fogja magát és bejelenti, hogy ő most Prágába indul? :D

Kóstolómester (törölt) 2009.09.30. 01:19:23

Az egész kaja-bor téma túl van feszítve. Az elején még foglalkoztam ezzel de ma már nem izgatom annyira magam. Csak azt jegyzem meg ha valami nem stimmel össze. Burgundit például soha többé nem viszek Thai étterembe és olyan kóstolókra sem járok ahol friss gyümölcsöt tesznek az asztalra a borok mellé. A halászlét kissé máshogy főzöm a szokásosnál hogy a Pinot jól passzoljon. Érdekesség hogy ahányszor borkúltúrált vendégségbe megyek milyen sokszor a bor és étel párosítás EGYÁLTALÁN NEM passzol pedig házigazdám borjártas és jól főz. Az is biztos hogy a Camambert gombapenészét sem szabad megenni a szupercabernet fogyasztásakor. Még lehetne sorolni...
süti beállítások módosítása