Normális ember étkezéshez iszik, így érthető, hogy az étel-bor kombinatorika az évszázadok során alkalmazott tudománnyá érett. A terjedelmi korlátok ellenére Hugh Johnson zsebkönyve 262 különböző ételhez ajánl bort: töltött káposztához pl. magyar cabernet franc-t vagy kadarkát (gondolom, ezt dr. Botos Ernő Péter súgta), marhapörkölthöz izmos vöröset (bordóit, rhone-it, barberát), hamburgerhez fiatal vörösbort vagy kólát (nem diet, hanem max!). A szakirodalmat, vagy a képzett pohárnokot nem teszi ugyan fölöslegessé, de praktikus megjegyezni azt a négy alapanyagot, amely a közvélekedés szerint garantáltan lebulldózerolja a bort: articsóka, spárga, chili és ecet.
A Chicago Tribune-nél most fejükbe vették, hogy hatástalanítják a dogmát, és felkértek három ismert szakértőt, hogy ajánljanak olyan borokat, amelyek túlélik a chili vagy a spárga általi halált. A három borokos: Alder Yarrow (vinography.com), Jesse Becker (winetomatch.com), William R. Tisherman (wineskewer.wordpress.com).
Szerintük a spárgát savval lehet legyőzni, és az ajánlott fegyver az osztrák zöldveltelini és a sancerre (sauvignon blanc). Az articsóka ellen nincs konszenzusos jelölt, Yarrow német rizlinget vagy elzászi szürkebarátot ajánl, Becker gavit vagy trebbianót, Tisherman reduktív chardonnay-t vagy új-zélandi sauvignon blanc-t. A chili ellen a szénsav adhat védettséget, de itt is nagy a szórás, prosecco, cava, rajnai rizling, lambrusco, száraz habzóbor és félszáraz rizling szerepel az ajánlatok között. Állítólag létezik ecetre immunis bor is, Yarrow pinot noir vagy grenache rozét, Becker a jolly joker sauvignon blanc-t ajánlja, Tisherman pedig jófajta beaujolais-t. Szerintem a fokhagymáról megfeledkeztek, és bár nagy divatja van, én a csokoládénak sem tenném ki kedvenc boraimat.
Utolsó kommentek