Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A vörösbortól túl halízű lesz a hal

2009.10.25. 15:20 - alföldi merlot

Japán tudósok megfejtették, hogy miért iszunk szívesebben fehérbort a halhoz - legalábbis ezzel a szenzációs bejelentéssel haknizzák körbe a sajtót. A válasz, kapaszkodjunk meg: azért, mert a vörös kellemetlenül fölerősíti a hal halízét. A kutatók úgy találták, hogy a vörösborban található vas reakcióba lép a tengeri kajákban található vegyületekkel, és ebből alakul ki az undok, fémes-halas ízelegy. Takayuki Tamura professzor és csapata tapasztalt borfogyasztókat etetett szárított fésűkagylóval és itatott vörös és fehérborral. A több mint ötven bor megkóstolása után a kontrollcsoport tetszésindexét elemezték - a kóstolók 4 fokozatú skálán értékelték az utóízt -, és kiderült, hogy korreláció áll fenn a bor/fésűkagyló összeférhetetlenség és a borokban mérhető vaskoncentráció között. A kísérlet második szakaszában mesterségesen csökkentették és növelték a borok vastartalmát, és a hipotézisnek megfelelően, ahogy nőtt a vas, úgy fokozódott az undor. Nem hangzik valami szuper tudományosan, ahogyan erre a wineloverspage.com szerzője fel is hívja a figyelmet. Egyrészt a szárított fésűkagyló nem éppen reprezentatív tengeri étel, és persze nem is hal. Másrészt minimum a lazac és a pinot noir régi bevált párosítás. Harmadrészt a kutatók nem azonosították, hogy mi is az a vegyület a szárított fésűkagylóban, ami a vassal reakcióba lép (tippjük azért van: egy telítetlen zsírsavra gyanakszanak). [A szaftos fésűkagyló képe innen származik.]

Címkék: vas híradó hal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr31473397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása