Jó napok járnak a művelt és az az idült alkoholistákra: a héten két olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, miszerint az alkoholfogyasztás az eddig tudottnál nagyobb mennyiségben is jótékonyabb hatású, mint hittük. Ha komolyan vesszük e kutatási eredményeket és megpróbáljuk őket szavukon is fogni, hamarosan makkegészséges szívvel és kicsattanó állapotú pajzsmiriggyel kaphatunk majd májzsugort. Hurrá.
A Decanter egy spanyol tanulmányt citál, mely jelentősen magasabban állapítja meg az egészségesnek tartott bormennyiség napi szintjét, mint amiről eddig a komplett orvostársadalom beszélt. A tanulmány ugyanis büszkén állítja, hogy akár napi egy üveg bor is csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A kutatást Spanyolországban végezték, ahol a szívinfarktus miatti halálozás egyike a legalacsonyabbaknak. A citált tanulmány egyébként még csak nem is az első a mennyiségi sorban: 2003-ban brit tudósok brit kardiológusok napi 2 palack elfogyasztását is egészségesnek tartották, mely jótékonyan hat a keringésre. Konkrétan az első szívinfarktuson már átesett betegek esetén csökkentették ezzel a módszerel a második roham kockázatát, a beszámolók szerint jelentős eredménnyel.
A Decanternek nyilatkozó Alan Maryon-Davis professzor ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kutatásokat lehetőleg senki ne tekintse felhívásnak keringőre, mert az alkoholnak az agyra és a májra gyakorolt hatásával e tanulmányok nem foglalkoztak. „Az üzenet továbbra is a mértékletesség” - tette hozzá.
A Wine Spectator magazin ugyanakkor egy amerikai kutatásról számol be, mely szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás - legyen az akár bor, akár sör vagy párlat - a pajzsmirigyrák kockázatát is csökkenti. A Marylandi Rockville-ben székelő Nemzeti Rák Intézet kutatói - miközben az alkohol és a pajzsmirigy közötti hatásokat kutatták - vizsgálataik során arra az eredményre jutottak, hogy az alkoholtartalmú italok a pajzsmirigy által használt jóddal való kedvező kölcsönhatásuk miatt rákmegelőző hatásúak. A 200 nő és 170 férfi részvételével zajló kutatás eredmény alapján napi 10 gramm alkohol elfogyasztása átlagosan 6 százalékkal csökkentette a pajzsmirigyrák előfordulásának rizikóját. Gyanúnk szerint ezek az értékek szintén nem interpolálhatók felfelé.
Utolsó kommentek