Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Alkohollal az egészségért

Saóse halunk meg!

2009.11.28. 06:00 - BOB

Jó napok járnak a művelt és az az idült alkoholistákra: a héten két olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, miszerint az alkoholfogyasztás az eddig tudottnál nagyobb mennyiségben is jótékonyabb hatású, mint hittük. Ha komolyan vesszük e kutatási eredményeket és megpróbáljuk őket szavukon is fogni, hamarosan makkegészséges szívvel és kicsattanó állapotú pajzsmiriggyel kaphatunk majd májzsugort. Hurrá.

A Decanter egy spanyol tanulmányt citál, mely jelentősen magasabban állapítja meg az egészségesnek tartott bormennyiség napi szintjét, mint amiről eddig a komplett orvostársadalom beszélt. A tanulmány ugyanis büszkén állítja, hogy akár napi egy üveg bor is csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A kutatást Spanyolországban végezték, ahol a szívinfarktus miatti halálozás egyike a legalacsonyabbaknak. A citált tanulmány egyébként még csak nem is az első a mennyiségi sorban: 2003-ban brit tudósok brit kardiológusok napi 2 palack elfogyasztását is egészségesnek tartották, mely jótékonyan hat a keringésre. Konkrétan az első szívinfarktuson már átesett betegek esetén csökkentették ezzel a módszerel a második roham kockázatát, a beszámolók szerint jelentős eredménnyel.

A Decanternek nyilatkozó Alan Maryon-Davis professzor ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kutatásokat lehetőleg senki ne tekintse felhívásnak keringőre, mert az alkoholnak az agyra és a májra gyakorolt hatásával e tanulmányok nem foglalkoztak. „Az üzenet továbbra is a mértékletesség” - tette hozzá.

A Wine Spectator magazin ugyanakkor egy amerikai kutatásról számol be, mely szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás - legyen az akár bor, akár sör vagy párlat - a pajzsmirigyrák kockázatát is csökkenti. A Marylandi Rockville-ben székelő Nemzeti Rák Intézet kutatói - miközben az alkohol és a pajzsmirigy közötti hatásokat kutatták - vizsgálataik során arra az eredményre jutottak, hogy az alkoholtartalmú italok a pajzsmirigy által használt jóddal való kedvező kölcsönhatásuk miatt rákmegelőző hatásúak. A 200 nő és 170 férfi részvételével zajló kutatás eredmény alapján napi 10 gramm alkohol elfogyasztása átlagosan 6 százalékkal csökkentette a pajzsmirigyrák előfordulásának rizikóját. Gyanúnk szerint ezek az értékek szintén nem interpolálhatók felfelé.

Címkék: kutatás híradó egészség

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr851555178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.28. 07:08:57

Tanulmány és ellentanulmány...így megy ez már évek óta.
Saját élményem mikor beteg öregem magára lett hagyva a pincetúrán a külső asztalnál míg mi odabent végigkóstoltuk a hordókat. Mondtam ne jöjjön mert úgysem ihat kora és betegségei miatt. Mire kijöttünk bedörgölt egy kancsó bort és megevett egy csomó szalonnát kenyérrel. Vártam legyen térerő hogy hívhassam a mentőt mikor leértünk a szőlőhegyről de semmi baja sem lett!

borkősav 2009.11.28. 08:29:26

Kíváncsi vagyok hogy a vadnyugaton mikor lesz az első komoly nagy birosági csörte, hogy márpedig ez a hülye borászat nem írta rá hogy ha iszom akkor szenvedélyem beteg lesz, no meg a mályam is, most meg burjánzik össze-vissza. Adjatok 20 milcsit mert engem komoly lelki és testi trauma ért amiért Alkesz lettem..ha a ciginél sikerült itt is fog simán be lehetne dönteni az amcsi borászatot

hegyaljai 2009.11.28. 08:54:20

@borkősav: Kérlek ne fessd az ördögöt a falra! A borból élelmiszert akarnak csinálni. A figyelmeztető jelzések közül az EU energiatartalmat akar iratni a borokra. Az allergén anyagok jelölésére már készül a koncepció. A tojásfehérje veszélyes allergén!! Tehát sikerült amerikanizálni a fogyasztót. Mivel egyszer egy amerikai ügyvédnek sikerült milliós kártérítést kicsikarnia az üzemeltetőtől azóta minden mozgólépcsőre ráiratják: "Csak saját felelősségére használhatja!" A svédek egyenesen a cigarettához hasonló figyelmeztetést akarnak iratni az összes szeszes italra, beleértve a bort is.
No ez az az EU amihez csatlakoztunk!

Chewbaca · http://pallas70.hu/tanfolyam/merlegkepes-konyvelo-tanfolyam.php 2009.11.28. 10:52:16

kitudja... lehet, hogy ez is csak egy fizetett kutatás volt, merthát a bor valóban egy élelmiszer cikk amit el kell adin. érdekes, hogy mindig bebizonyitják a jótékony hatásait, utána pedig valaki meg is dönti ezeket a kutatásokat.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.28. 10:53:47

Ráadásul napi 2 üveg bor elfogyasztása után az embernek már semmilyen problémája nem lesz, mindent vidáman fog szemlélni, jókedvű, nyitott lesz az új dolgokra. Ez szintén hozzájárulhat - a kevesebb stresszhatás által - a várható élettartam növekedéséhez. Mindössze új májról kell gondoskodnunk néha-néha.

jorda 2009.11.28. 10:59:29

Amennyiben elég pénzed van olyan tanulmányt rendelsz meg,amit akarsz!

A vörösbor paradoxon jelenséget-ami a vörösbor fogyasztás példátlan felfutását idézte elő-vajon ki finanszírozta?
Elárulom,a bajban lévő francia borászat!
Ez a sikeres kampány lassan 20 éve fut euró 100 milliók befektetésével.

Valamiből finanszírozni kellett a "tudós"urak kutatását és megvásárlását.
Ezáltal a vörösbor itthon is egyre inkább a "gyógyszer"kategóriába tartozik.

Az már teljesen mellékesnek tűnik és persze szomorú,hogy kincsünket a Tokaji aszút,amit 300 éven keresztül tényleg patikákban gyógyszerként árultak,a kutya sem ismeri!!!
Se pénz,se posztó!
Ismerős? Ez a drágalatos Magyarország!

kakamatyko 2009.11.28. 11:19:21

Hat igen, egyreszt a megrendelo barmit irathat a tanulmanyba, aztan az ujsagiro megint barmit belemagyarazhat, senki nem fogja ellenorizni.

Kardiologus munkatars szerint napi egy pohar vorosbor azoknak tesz jot, akik napi fel uveg paleszrol allnak ra at az elso infarktus utan.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.28. 11:38:01

Nyilván; a részeg ember tök nyugis, hát persze, hogy nem kap infarktust. :) Mindig is tudtam, hogy jó dolog meginni napi 4-5 sört, s most már egy csomó bizonyítékom is van rá, - az meg kit érdekel, hogy a szakértőket kik finanszírozták...

ÁkiBáki (törölt) 2009.11.28. 11:49:50

@kakamatyko:
Mindenkinek a saját szervezete az, ami a legjobban jelzi, mi a jó, és mi nem az.
A nagypapa napi 3-4 liter bor elfogyasztása után, 32 foggal, 80 évesen szenderült át a örök vadászmezőkre, persze a bort saját maga termelte, mást nem is nagyon ivott, mert azt mondta: ebben legalább tudom mi van.
A pálinkát, amit szintén ő főzött már nem ebben a mennyiségben, de azért szintén iszogatta.
Tudta hol lakik az orvos, de csak azért, mert jóban voltak, s a szőlőhegyen együtt iszogattak néha.
Ahogy elnézem magam, sanszom sincs a 80 éves kort megérni. Különösen úgy, amilyen fizikai állapotban volt az öreg, még az utolsó nap megkapálta a szőlőt.
Szóval nem tudom megmondani, igazából mi az egészséges, de egyet tudok: amennyi kemikáliát ma elfogyasztunk, sok sanszunk nincs. És ez alól, úgy érzem a bor sem kivétel.Hogy mi van ráírva a palackra? Mennyit tennél be rá, hogy valóban úgy is van?

Kóstolómester (törölt) 2009.11.28. 12:38:59

@jorda: "Az már teljesen mellékesnek tűnik és persze szomorú,hogy kincsünket a Tokaji aszút,amit 300 éven keresztül tényleg patikákban gyógyszerként árultak,a kutya sem ismeri!!!
Se pénz,se posztó!
Ismerős? Ez a drágalatos Magyarország!"

Válasz erre:
Ezzel vigyázz Jorda...Kizárólag a tiszta eszenciának van (volt) gyógyító hatása a maga max 3,5%-os alkoholtartalmával. Gyógyító ereje a mai bió mézhez volt hasonló. Magának a Tokaji aszúnak semmiféle gyógyító hatása nincs, nem is bizonyított és nyugaton amúgy sem érdekel senkit. Tiszta Eszencia (és nem Aszú Eszencia) különben 1948 után csak igen kis tételben készült az országban, 50 év szocializmus frankón elintézte az eszenciát meg a Tokajit is.

loláb 2009.11.28. 12:39:18

Itthon a pécsi orvosi egyetemen végeztek hasonló kutatásokat, és ők arra jutottak, hogy nem a borfogyasztás csökkenti a szívinfarktus kockázatát, hanem a bor nemfogyasztása növeli az infarktusos rizikót. Remélem érthető a különbség.

dalton1 2009.11.28. 12:54:32

Hát szerintem az aszúknak is van gyógy/jótékony hatásuk, pont az antibiotikus hatású botritiszes szőlőből fakadóan.
Bár szerintem bizonyos szinten, mértéktartóan minden szőlőből készült bor gyógyhatású.
Mint ahogy majdnem minden természetes étel/ital, amit mértékkel vesz magához az ember.

Persze szerintem ez emberfüggő is. Én is ismerek olyan majd 90 éves öreget aki napi 3-4 liter bort (és pálinkát) és ugyanennyi tejet vesz magához, mást semmit és nincs egészségügyi problémája.
Nagyapám végigpipázta az életét, mindig hamarabb fogy el a bora mint a következő szüret stb., stb...és így a 80-hoz közelítve van egy tömött foga...bár ezt valószínű Vorkuta-n szedte össze a hét év alatt...

Szóval ebből nem lehet kiindulni. Van aki ennek a felébe belehal...tehát a mérték mint olyan emberenként változik. Ami valakinek átlagos bevitel, másnak akkut mérgezés...nem csak az alkoholra gondolok.

ilCapitano 2009.11.28. 13:01:21

Ákibákival és jordával teljesen egyetértek.
Azt mondom, védjük az egészségünket, és igyunk bort - mértékkel.

töppedt 2009.11.28. 13:52:15

@Kóstolómester:
"Kizárólag a tiszta eszenciának van (volt) gyógyító hatása. Magának a Tokaji aszúnak semmiféle gyógyító hatása nincs"
Te ezt honnan tudod ?
Miben hasonlit és főleg különbözik a méz az eszenciától?
Ja és mi a különbség a méz és a bioméz között?
Érdekelne

borkősav 2009.11.28. 15:43:07

A béres cég kifejlesztett egy speciális botritist, amely olyan összetételt ad aannak a szőlőbogyónak amit megtámad, mint a Béres csepp, így hamarosan iszonyú reform Béres Tokaji Aszú, és essencia lesz a piacon tudomásom szerint...

Kóstolómester (törölt) 2009.11.28. 21:12:25

@töppedt: Bárcsak annyi időm lenne írni mint B Zoltánnak hogy rendesen tudjak válaszolni neked! De biztosan tudod te is hogy van egy-két felesleges legenda meg tévhit a Tokajival kapcsolatban.
A kezdet kezdetén óriási energiát fordítottam a Tokajira mikor úgy nézett ki hogy külföldön fogom képviselni az egyik pincészetet. A külföldi marketingeseket nagyon érdekelte a "gyógyító" rész ami oly népszerű tévhit itthon de odakint alá kellett támasztani tényekkel. Erre semmiféle dokumentumot sem tudtam felmutatni kivéve a tiszta eszenciát illetően de abból oly kevéssel rendelkezett a pince hogy nemzetközi kereskedelmi forgalomról szó sem lehetett. Ha az itthoni botritiszes édes desszertbor gyógyit akkor a Sauternes meg a Mosel stb is gyógyit de ezen a reklám vonalon ha jól tudom külföldi pincészetek nem indultak el. Lenne itt miről beszélni órákig!
A mézről annyit hogy az valóságos művészet, bevallom én méz kóstoló és gyűjtő is vagyok. Legértékesebb üvegem egy Kangaroo szigetről küldött bio méz amit az utolsó tiszta ligúriai méhcsalád tagjai gyűjtöttek. A bio eljárást ismered, méhcsalád fajta, cukrozatlan, hőkezeletlen, lakott területtől távoli virágmezők, kihelyezett méhcsalád, vadvirágok stb, stb. Van jópár üveg magyar mézem is de a svájci alpesi bio mézet szeretem a legjobban. Itt ülhetnék egész éjjel és írhatnék erről a témáról...

dalton1 2009.11.28. 21:36:18

A botritisz egészségre jótékony (antibiotikus) hatása közismert. Persze más kérdés hogy napi (kb.) egy litert kellene fogyasztani aszúból hogy ténylegesen érzékelhető legyen.
Ezt sem a Sauternes-től sem a többi botritizálódott szőlőből készült bortól nem kívánom elvitatni...nem csak az aszúra gondoltam. Ez nem feltétlenül reklámelem...
Sőt én a mézről is el tudom hinni ugyanezt.

esoember 2009.11.29. 00:31:24

Igyunk sok vörösbort, szedjük magunkba a rengeteg polifenolt általa, és így legalább rákban nem patkolunk el.

borkősav 2009.11.29. 08:12:08

@dalton1: én ebben nem vagyok olyan biztos, kutatgattam penész téren

ÁkiBáki (törölt) 2009.11.29. 11:35:38

@dalton1:
Ebben tökéletesen igazat adok neked.
Ha nekem kellene akár mindennap meginni akár csak egy liter bort, hát nem tudom meddig bírnám. Volt idő, amikor ez nem volt probléma, de ezek az idők sajnos elmúltak.
Most viszont azt mondom, igen a mérsékletesség mindenben a kulcs. És persze a minőség.
Nagyapáink egy más berendezkedésű világban éltek, bennünket is egy másik világ vesz körül. És ehhez alkalmazkodni kell, ha tetszik, ha nem.
Szerintem, persze.

vinos 2009.11.29. 14:21:43

Néhány fontos információ a témával kapcsolatban:
Magyarországon megbízható klinikai vizsgálat a mérsékelt borfogyasztás esetleges jótékony hatásairól nem készült és a közeljövőben nem is fog. Ennek több oka is van: (1) egy jól tervezett, nagy betegszámmal zajló vizsgálat rendkívül drága (2) a minőségi borokat fogyasztók száma/aránya alacsony (3) a torz egészségfinanszírozási rendszer miatt a betegség statisztikai adatok nem megbízhatók. Nálunk szerencsésebb helyzetű országokban azonban több ilyen vizsgálat is zajlott.
Ezek közül jó néhánynak az eredménye olyan szaklapokban jelent meg (Circulation, New England Journal of Medicine) amelyek szigorú összeférhetetlenségi szabályokkal és tudományos igényességgel működnek. Az a vád tehát, hogy ezeket a vizsgálatokat a bor-üzletben érdekeltek finanszírozták, nem vehető komolyan.
A vizsgálatok eredményeit röviden összefoglalni nehéz, de azt általános következtetésként elmondhatjuk, hogy több vizsgálat szerint napi 2-3 dl vörösbor rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti férfiakban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának valószínűségét. A védő hatás pontos magyarázata ismeretlen és valószínűleg több tényezőre vezethető vissza. Az alkoholnak önmagában van egészségvédő hatása, ami részben a stressz csökkentésével (kivéve ha dugós nagy bordói cuveet bont valaki) részben pedig az etanol állatkísérletekben igazolt szív-védő hatásával magyarázható. A vörösbor jelentős polifenol tartalma és annak antioxidáns hatása szintén lényeges lehet, azonban önmagában biztosan nem elegendő. Az a helyzet ugyanis, hogy önmagában az antioxidánsok fokozott bevitelének jótékony hatását még egyetlen komoly klinikai vizsgálat sem igazolta, sőt újabb kutatási eredmények alapján az is felmerült hogy ezek az anyagok nagy mennyiségben, tartósan szedve károsak is lehetnek. Egyenlőre, ennyi.

Sárfehér 2009.11.29. 17:14:40

@Kóstolómester:

Bocs a mellékért, de találkoztál már berkenyemézzel?

Pivoblog · http://pivo.blog.hu/ 2009.11.29. 17:29:59

Biztos ígyvan ahogy a cikkben leirták, mindenki fogyasszon is kedvére valóan alkoholt, de alig párszáz emberből levonni hogy jótékony hatása van és csökkenti az esetleges rákkialakulás kockázatát.. ezt 10 évig kellene figyelni több ezer emberrel és akkor talán.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.29. 22:11:22

@Sárfehér: Még nem, a berkenyét nem ismerem. Nézzek körül, jófajta?

borkősav 2009.11.30. 07:48:08

@vinos: ez király meg minden de azzal mi van hogy az alkohol az egyik legagresszívebb és sunyibb méreg amit C-ből, H-ból, meg O-ból össze lehet rakni.
Szép gondolatok de mi ndig ott van a végén az ALKOHOL:

Kóstolómester (törölt) 2009.11.30. 08:42:43

@borkősav: Hát igen borkősav, ez az alkohol vágta haza Jancis Robinson-t is, még könyvet is írt erről a gyilkos démoni bájról ami rabul ejtette és kishíján a szakadékba lökte.
Abszolút önkontroll a legfonosabb. Én csak nagyon ritkán iszom 3 pohárnál többet egyszerre.

töppedt 2009.11.30. 09:13:48

@Kóstolómester: Szóval akkor a tiszta eszenciában mi gyógyít és mit? Csak azt ne mond, hogy az antibiotikum. Bármilyen antibiotikum tartós szedése ugyanis a kifejlődő rezisztencia miatt kifejezetten káros.

Sárfehér 2009.11.30. 09:47:36

@Kóstolómester: Én is csak szeretnék vele találkozni.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.30. 10:28:34

@töppedt:...most mit mondjak mi gyógyít? Ittam tiszta eszenciát néhányszor, a friss változatban a napfény erejét éreztem, egy negyven évesben meg mint a legkiválóbb hársmézben, egyfajta energiával telt felemelő érzés kerített hatalmába. Lehet hogy inkább pszichés a hatása mint fizikai. A kommunista főmajom, Lenin sebesült katonáknak osztotta ki akik a korabeli feljegyzések szerint jobban érezték magukat tőle.
Koncentrált, jó ital az biztos, kortyolgatni érdemes. Mellesleg egy jó német jégbor is hasonló érzetet idéz elő nálam. Tudományosan nem tudom a hatást indokolni, nem vagyok sem orvos sem kémikus.

espé 2009.11.30. 20:46:24

Japán tudományos kísérletek igazolták, hogy a hideg bor rákkeltő.
Ugyanis, ha a hűtőből kivett bort azonnal alvó rákra öntjük, az nyomban felkel.

Sanya76 2009.12.03. 18:51:45

Akááácoooos úúúúúút....:)
süti beállítások módosítása