Alapvetően azt vallom, amit az Amorf ördögök is megénekeltek: akkor lesz az álom színes, ha az élet se fekete-fehér. Ennek ellenére sokszor hajlamos vagyok leegyszerűsíteni a dolgokat. Például az újborról határozottan azt gondolom, hogy a pincészetek alapvetően cash-flow okokból igyekeznek már novemberre kijönni egy-egy tétellel a piacra. A fogyasztók pedig, nos, a fogyasztók nem tudom, miért veszik fel ezeket a tételeket; leginkább talán azért, hogy elmondhassák: ittak már 2009-es bort. Én legalábbis évről-évre kipróbálok 1-2 újbort, mert kíváncsi vagyok rájuk, de nagy minőséget sosem várok, sosem kapok ezektől a boroktól. Csalódni általában nem szoktam bennük – se pozitívan, se negatívan. Nem várok mást az idei próbáimtól sem; és áttörést az első bor nem is hozott.
Az Árkádban, a Bor és a társa szaküzletben a bejárat mellé elhelyeztek egy nagy kosarat, tizenvalahány pince újborát pakolták bele. Onnan emeltem ki a szekszárdi Ferenczi pince zweigeltjét. Egyrészt azért, mert kezd Szekszárd a kedvenc magyar vörösboros borvidékem lenni, másrészt mert a pincéről pozitív emlékeket őrzök. A jó benyomás ellenére mostanság nem került a poharamba se Debreczeni, se Ferenczi bor – túl nagy lett a választék, főleg az szekszárdiak között.
Ez a zweigelt az alsónánai ültetvény termése, a fürtök egy hétig széndioxid köpeny alatt erjedtek, majd préselés után kóracél tartályban további két hét alatt fejeződött be az erjesztés. Kitöltés után szembetűnően halvány piros színű, már-már sillerszerű a bor. A pohárba szagolva elsősorban meggy, málna, mályvacukor, csipetnyi fűszeresség tűnik fel – behízelgő, tetszetős ez az illat. A korty sajnos messze van ettől. Elsőre egy enyhe szénsavasság tűnik fel, aztán némi édes, gyümölcsös ízvilág. Félúton viszont beindul egy markáns kesernye, mintha a kocsányt is sikerült volna belepréselni a borba. Ez a kellemetlen íz a korty végéig ki is tart. Így ez csak három pont.
A bevezetőben vázolt viszonylag egyszerű képlet miatt nem gondolom azt, hogy eztán elfordulok a pincétől. Sőt, azt sem, hogy idén több újbort nem fogok kóstolni – de, egyet még mindenképp szeretnék. Van ötletük, mi legyen az?
Utolsó kommentek