Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Az Orsolya-napló

Március

2010.03.11. 14:04 - Az Alkoholisták

Ilyenkor a legjobb a szőlőben lenni. Tavasszal. Az idei tél nagyon hosszú és nyomasztó volt. Alig volt napsütéses nap - a ködös, nyirkos napok, amikor csontig hatol a hideg a munkáskabát alá, nem a borászkodás leglélekemelőbb pillanatai. Viszont ilyenkor, amikor elkezd fújni a tavaszi szél, sütni kezd egyre erősebben a nap, nemcsak a természet, hanem szőlőművelő ember is felébred téli depressziójából. A nap felé fordítja az arcát, hagyja, hogy szembe fújjon a szél és azt érzi: újjászületett.

Ma fejeztük be a metszést, 44280 szőlőtőke, kilenc különböző dűlőben, három település határában. Kedvenc ültetvényem, az idén 47 esztendős Sík-hegy marad utoljára. Ott a 0.4 hektáros ültetvényben, a folyamatos pótlásokkal most sikerült teljesen tőkehiány-mentes állapotot elérni. Nagyon szeretek abban az ültetvényben dolgozni. A szőlőben ugyanis dolgozni kell. Nem csak kimenni néha és megnézni, hogy miért nem haladnak a munkával a napszámosok, nem csak fényképeket készíteni róla és megtölteni színes prospektus-oldalakat, hanem benne élni, ott lenni, együtt élni vele. Különben nem tudunk jó bort készíteni. Bort, amiben benne van a dűlő, az évjárat és mi is, akik együtt éljük meg velük mindazt, amelynek során egy élettelennek tűnő szőlővesszőből hajtások törnek elő, amelyek aztán finom, érett gyümölcsöt nevelnek nekünk.

Most kezdődik a támrendszerek helyreállítása, oszlopok cseréje, elszakadt huzalok javítása, illetve megfeszítése, a kidőlt karók újrabekalapálása, a tavalyi telepítés kicsirkézése, visszavágása két rügyes csapokra és persze: a 44280 darab vessző lekötése. (Minden dűlőben szálvesszőre metszünk, Guyot-művelést alkalmazunk. Nyolc rügyes szálvesszőket kötünk le.)

A dűlőutak a sok téli csapadék miatt katasztrofális állapotban vannak. Az infrastruktúra-fejlesztésre Magyarországra jutó brüsszeli pénzfolyam még csak el sem csörgedezik Ostorosig. Marad hát a Lada Niva (egy tengelytörésen már túl vagyunk). Elkészíthetjük mi a világ legjobb borait, ha az néhány szépen művelt ültetvény elhanyagolt környezetben van, alig járható dűlőutakkal, mindenfelé szeméthalmokkal – ezek legfeljebb csak a mi „világ legjobb” boraink maradnak. A magyar vidék egyre közelít a klinikai halál állapotához. Hogy nem ott tart még az csak annak a maroknyi lelkes földművelő embernek köszönhető, akik minden ellenük ható erő, hivatali gáncsoskodás, akadályozás ellenére is mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ne csak a dalban legyen szép és gyönyörű.

[Tarnóczi Zoltán]

Címkék: eger orsolya pince borásznapló

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr191830447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.11. 15:02:58

Értékes gondolatok. Nagyon szépek a friss, 2007-es boraik (Tehéntánc, Pinot, Százrejtekű)!!

Szegediszomelijé 2010.03.11. 15:24:06

Nagyon szép írás, élmény olvasni. Sokan meg fogják dicsérni, de azért ne válts szakmát:-) Ezúttal is sok sikert és szerencsét kívánok, és köszönöm az írást -meg mindent!
(Nagyon jó kezdeményezés! Nem várnék komment vihart, de a Naplókkal egyértelműen feljebb lép az Alkesz. Várom viszont a következőt:-))

Sealed tender 2010.03.11. 18:19:19

"a Naplókkal egyértelműen feljebb lép az Alkesz"

Egyetértek. Sok hasonló írást!

Sealed tender 2010.03.11. 18:20:46

@Sealed tender:

Akár főbb borvidékenkét visszatérően a lényegi szőlőmunkák idején, hogy mi is követni tudjuk az "évjáratot"

mossberg operator 2010.03.11. 18:26:09

Meg ilyet, ha lehet kerni!

napoletano 2010.03.11. 18:39:23

Koszonom, az otletet, meg Zoltannak is, hogy megirta az elsot. Az elottem irok mar jeleztek - egy ez nyero otlet volt...

dalton1 2010.03.11. 19:13:25

Egyetértek, mélyenszántó gondolatok! Köszönöm!

vinos 2010.03.11. 20:13:46

Nagyszerű írás, gratulálok! A tél elhúzhatna már...

Szegediszomelijé 2010.03.11. 20:53:44

Megszakítom ezt a monoton kommentelést!
A pincészettől az eddigi 3 legnagyobb borélményem:
Tag Leányka 2005(tavaly Zoliéknál)
Nagygalagonyás Kékfrankos 2002 (szintén tavaly, több már nem lesz...) és Görbesoros Kadarka 2006 (még van itthon:-))
Amit nagyon várok, ha jól tudom, hamarosan megjelenik a kiváló minőséget hozó 2005-ös évből: Cabernet Franc 2005

dalton1 2010.03.11. 22:53:53

Igazad van...

Abrakadabra, 2006
Tehéntánc, 2007
Százrejtekű, 2007
Görbesoros Kadarka, 2007

late harvest 2010.03.12. 08:11:44

basszameg csak Tokajban van még tél, hóesés!!!!
már Egerben is a napsütésről, a tavaszról regélnek.
Villányban már biztos a rügyek is kipattantak, ugyebár ott mindig jó az évjárat:)

szép gondolatok az írásban!

Benikuty 2010.03.12. 11:21:54

Gratulálok Zoli! Majdnem olyan szépen írsz, mint én:)

takács bálint - zsebtévé 2010.03.12. 14:38:37

"Most kezdődik a támrendszerek helyreállítása, oszlopok cseréje.."

Nálunk Tolnában - arrafelé, ahonnan Fiatalborivó múltkor ideáltipikus borturista történeteket mesélt, és el sem tudta képzelni, B.Zoltán miről tudósít Devecserből - szóval nálunk Tolnában is elkezdték az oszlopok cseréjét.
Vagyis az Apámtól ránk maradt kb. 20 db. 30 éves akácoszlopot úgy ahogy van elvitték valami jóemberek. Legalábbis, amit egészben ki tudtak mozgatni a földből. Törötteket nem, tehát nem tüzelőnek kellett. Ez azért megnyugtató.

takács bálint - zsebtévé - Dunaföldvár

Kóstolómester (törölt) 2010.03.13. 13:56:09

"A dűlőutak a sok téli csapadék miatt katasztrofális állapotban vannak.
Marad hát a Lada Niva (egy tengelytörésen már túl vagyunk). Elkészíthetjük mi a világ legjobb borait, ha az néhány szépen művelt ültetvény elhanyagolt környezetben van, alig járható dűlőutakkal, mindenfelé szeméthalmokkal – ezek legfeljebb csak a mi „világ legjobb” boraink maradnak."

Azt hittem ennél azért jobban álltok TZ.
A hónap elején jártam Svájcban egy tavaszi túrán...ott Ticinoban az ilyesmit mégcsak elképzelni sem tudják.
Sajnálatos. Talán hamarosan minden jobbra fordul itthon.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.13. 18:44:00

@takács bálint - zsebtévé: én eddig még csak olyat hallottam, hogy a támrendszer vezető szálát - ha alumíniumból volt - szorgos gyűjtögetők elvitték újrahasznosítani. Volt, hogy lekötözés után, és akkor minden hajtást, tőkét törtek ahol érték. Az okozott kár jóval nagyobb volt az anyag beváltási áránál - ahoyg az már lenni szokott.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.13. 20:12:01

@RAMBO: Hát igen. Nekem ez is egy fontos szempont volt amikor a műanyagszál mellett döntöttem. Amúgy a láncot akkor dobtam le amikor a favágó tönköt meglovasították. Ha azt is ellopják akkor mit nem?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.13. 21:29:00

@BZoltan: Ezt akartam is kérdezni: hol vetted ezt a műanyag vezetőszálat? Nem vágja el a metszőolló? Olyan fémszerelvényekkel lehet megfeszíteni, mint a fém vezető szálakat?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.13. 22:56:07

@RAMBO: egy jó olló bármilyen műanyag szálat elvág. Tőlem pl. vehetsz ilyet. :)

takács bálint - zsebtévé 2010.03.14. 15:47:57

@RAMBO: @BZoltan: Nálunk az az érdekes, hogy teljesen ad-hoc módon hordják el a cuccokat. Most például a parasztház padlásáról elvittek egy rakás "értéktelen" bútorlapmaradékot, úgy hogy egy csomó használható cuccot (gyalult léceket, asztalt stb.) ott hagytak hál' Isten.
Nem lehet az agyukkal gondolkozni, éppen ezért nehéz védekezni is ellenük.

@Kóstolómester: Persze, gondolod. Attól ami várható, még az évtizedeken át kinevelt proletárgenerációk gondolkodását csak nagyon sokára lehet majd megváltoztatni. És sajnos még mindíg az ő gyerekeiket neveljük, az ő módszereikkel.

tb - zstv -bárcskmárottartanánk

Palchy 2010.03.16. 11:55:59

@late harvest:

Kedd van és zord zimankó van Eger környékén is, no meg hó. Napsütést csak nyomokban tartalmaz a táj...

Severus 2010.03.16. 21:17:27

Klassz írás, kösz érte meg méginkább a sok szép borért!

Kedves Orsi, Zoli, ez az új zweigelt valami csoda, és ezt nem a büszke szüretelő napszámos (bandavezér) voltom mondatja velem! Még a címkéje is jól sikerült, de a külcsínnak esélye sincs a belbecshez képest! És eddig mindegyik palack hibátlan, igazi élmény! A síkhegyi leányka, és a pinot meg a továbbra is hozza a remek formáját.