Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Somlói Apátsági Pince naplója

március

2010.03.14. 08:00 - Az Alkoholisták

A tavalyi évtől nagyon sokat vártunk. Végre kialakítottuk a nekünk jelenleg szimpatikus technológiát, befejeztük a főpince felújítását és kialakítottuk a szőlőfeldolgozót, amiben kényelmesebben, tisztábban és gyorsabban tudunk dolgozni. A pincében rendre sorakoztak a hordók, mindenből pont elegendő. A 2009-es év volt az első olyan év amikor magabiztosak voltunk. A korábbi 6-8 év ugyanis minden volt, csak diadalmenet nem, de tavaly már jól ment minden. Aztán a jégverés az egyik napról, mit napról, percről a másikra elvette a magabiztosságunkat. Nemcsak az egész évi termés látszott veszni, hanem attól tartottunk, hogy évekre betegszabadságra küldi a jég az ültetvényt. Az álmok bátor szövéséből hirtelen kapcsoltunk át a válságkezelésre és a kármentésbe.  Akkor még nem tudtam, hogy milyen sok korábbi döntésemet kell újra átgondolnom a jég miatt.

Az égiek megkönyörültek rajtunk, és azért úgy ahogy kigurultuk a dolgot. Sikerült lényegében minőségi bukás nélkül, ám jelentős - 50 százalék körüli - mennyiségi veszteséggel zárni a szőlészeti évet. Örültünk amikor az, amit meghagyott a vész végre hordóba került, de sejtettük már akkor, hogy gazdaságilag és üzletpolitikailag újra kell gombolnunk a kabátot. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy háromezer avagy hatezer palackkal készülünk meggyőzni a magyar borivókat, hogy helyünk van a minőségi somlói termelők között.

Ez a tél hosszú volt, de eseménydús. Más típusú munka vár telente mindannyiunkra. Karácsony után azzal kezdtem a felkészülést a 2010-es évre, hogy átnéztem a 2009-es papírokat, számokat, statisztikákat és a könyvelést. Osztottam, szoroztam és nekiálltam a 2010-es év költségtervét elkészíteni. Tudom, ez nem olyan romantikus téma, de a borkészítés szerves része az is, hogy gazdaságilag is kézben tartjuk a rendszert. Még ha korlátlan anyagi lehetőségeim lennének is, cikinek tartanám, ha egy gazdaságilag életképtelen és hosszútávú koncepció nélküli birtokot vezetnék.

Mivel a várt mennyiség felét elvitte a jég, ezért a már kész, 2008-as borok forgalomba hozatalával jobb nem sietnünk, hogy majd 2011-ben minél tovább kitartson a 2009-es évjárat. A jégkár okozta anyagi áldozatot már elfogadtam, de azt mindenképpen el akarom kerülni, hogy két év múlva hónapokon át ne lehessen a borainkat kapni. Értelemszerűen ennek költségvetési vonatkozásai is vannak. Az új évre már készen voltam a tervekkel, és januárban már neki is tudtunk állni bizonyos munkáknak. Rendbe hoztuk a főpince melletti helyiségeket, amikből kóstoló és vendégfogadó pince lesz, kipofoztuk a palacktároló öreg pincét, és kicsit rendberaktuk a pincék környékét. Megrendeltünk két öthektós hordót. Elkezdjük idén az új edények beavatását, hogy mire a most két éves telepítésű furmint teremni kezd, addigra a hordók be legyenek járatva. Amikor az idő engedte akkor a Tiborék befejezték a felső furmintosban a támrendszert, és felkészültek a metszésre, amin mostanra már szerencsésen túl is vagyunk (juhfarkot, olaszt és a hársot 10 szemes szálvesszőre a traminit 12 szemre, a gyalog furmintot pedig 4 db 2 szemes csapra).

Az éves gazdasági tervek készítése során és a 2009-es jégkárokat felmérve rájöttem, hogy át kell gondolnom a boraink forgalomba hozatalával kapcsolatos elképzeléseimet. 2007-ben Kovács Antal és néhány felbujtója keresett meg, akkor még a Zwack Borválogatás színeiben, hogy jöjjünk már elő a remeteségből, és lépjünk ki a piacra. Ezt lelkesen meg is tettük, és a keserű likőréről híres cég jó partnernek bizonyult. Ugyanakkor a tavalyi év során közösen rájöttünk, hogy a még mi mércénkkel is kis tételekkel (300-400 palackkal, mint a traminink vagy a furmintunk) egy ilyen nagyvállalat nem tud mit kezdeni. Ezért nyitottunk újabb kereskedők felé. Aztán a karácsony környéki elmélkedéseim során a statisztikák böngészése és egyéb kutakodás során rájöttem, hogy jóval kiszámíthatóbb mennyiségben (még ha lassabban is) jóval célzottabb közönségnek szeretném eljuttatni a Juhfark borunkat is. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha nem kizárólag a Zwacknak adok bort, hanem más olyan kereskedőknek is, akik nemcsak egyszerűen eladják, hanem eljuttatják a megfelelő fogyasztó poharába a borunkat.  Rájöttem, hogy 1000 palack juhfarkot nem eladni nehéz, hanem jó áron eljuttatni az azt értékelő, szerető fogyasztóhoz. Egyelőre (remélem ezzel senkit nem sértek meg) erre az azóta saját útjára lépett Kovács Antalt és a kézműves borok rajongói által közismert Szentesi Józsefet tartom hosszú távon alkalmasnak. Aki ismeri a két urat az pontosan tudja, hogy miért. A lényeg az az, hogy meglehetősen merész terveim és ambícióim vannak azt illetőleg, hogy borainkat hol szeretném látni, és ehhez nyitnom kellett. A gazdasági függetlenség és biztonság nagy előny amit bátran használni kell. A bátorság persze nem mehet a lojalitás és a tisztesség rovására.

Azért írok erről, mert egyrészt nem volt könnyű meghozni ezt a döntést  másrészt szerintem nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bor bár készen van, amikor a palackba dugó kerül, azért az út, ahogy eljut a fogyasztó poharába sem utolsó kaland. Az, hogy hol és mennyiért, milyen állapotában veszünk le a polcról vagy rendelünk az itallapról egy palack bort az az ilyen döntéseken is múlik. A termelő nemcsak gondoskodik a metszésről, fejtésről és a kénszint beállításáról, hanem felelős azért is, hogy kinek, mennyiért és mennyi bort ad el.

Az ilyen vívódások is részei annak, ahogy egy bor elkészül. Nekem a tél mindig az ilyen számadások, a tavasz pedig a döntések ideje. Ha változtatni akarunk akár a művelésmódon, akár a pincemunkán vagy éppen a boraink forgalomba hozatalán annak ilyenkor van ideje. A tavaszi nagy hajtásban erre már nincs idő.

Most, az új szőlészeti év kezdetén megint tele vagyunk álmokkal és nagyra törő tervekkel. Idén is fogunk új borokat mutatni, és fogunk meglepetést is okozni. Viszont kevesebb fesztiválra, rendezvényre fogunk elmenni, mert rájöttünk, hogy inkább stúdió, mint koncertzenekar akarunk lenni. Inkább a családiasabb, szemlélődőbb és bensőségesebb eseményekre fogunk koncentrálni és ugye a munkára.

Mára ennyi volt a tasztatúrámban, legkésőbb április vége felé jelentkezem.

[Balogh Zoltán - Somlói Apátsági Pince]

Címkék: somló borásznapló somlói apatsági pince

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr801838106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.14. 09:18:22

Érdekes és olvasmányos írás! Várjuk az újdonságokat, meglepetéseket sok szeretettel!

Mr Chablis 2010.03.14. 12:02:12

Bocs, de muszáj ideírnom: A mi kis éttermünkben a 2008-as Hárslevelű már az Enomatic kóstoltatórendszerben van, és a vájtszemű vendégeknek oharaztatjuk. És szeretném ezt tenni a Juhfarkkal is..
Btw: Nem csak a John Bullban, hanem a Hegyalja úti borboltunkban is van...
Mindkét helyen szeretik.

Mr Chablis 2010.03.14. 12:03:13

oharaztatni=poharaztatni.
csak ragad a tasztatúrám.:)

Sárfehér 2010.03.14. 12:11:56

@Mr Chablis: Az a kis kerek, ami régen virágbolt volt? És ezt eddig én mér nem tudtam? :)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.03.14. 13:02:46

Most én szeretnék kérdezni egyet. Egy hülyeséget, valószínűleg, de ahogy a kínai közmondás tartja, "ha kérdezel, egy percig hülyének nézhetnek, ha nem kérdezel, hülye maradsz egész életedre".
Szóval: miért olyan fontos egy pincészetnek, hogy folyamatosan legyen "raktáron" eladható bora?

Rókakígyó 2010.03.14. 13:38:20

ez ugye nem volt komoly poszt?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.14. 14:47:00

@mistinguett: Ez nem hülye kérdése. Azért fontos, hogy folyamatosan biztosítva legyen a piaci jelenlét. Ameddig nálam van a pincében a bor addig azt annak adom el akinek akarom. Vagyis jobban kézben lehet tartani a dolgokat.

@Mr Chablis: Gyuri, elnézésedet kérem :) hogy téged nem említettelek.

Mr Chablis 2010.03.14. 15:49:24

@Sárfehér: az bizony, közel fél éve finom borok boltja, borterasz, ahol egyébként kóstolni is lehet, mert mindig van nyitva 10-12 féle bor. Tavasztól pedig a teraszon ki is lehet ülni, sajttálak, sonkák, friss bagettek lesznek.
@BZoltan: dehogy haragszom, -amíg szállítasz.. :)

Mr Chablis 2010.03.14. 15:51:53

@BZoltan: És még mindig dolgozom rajta, hogy a Budai Gourmet-n ott legyenek a boraid... legfeljebb kitelepül a Borterasz, és ha valamelyik nap ráérsz odajössz hozzánk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.14. 16:27:48

@Mr Chablis: Az a hétvégém továbbra is szabad :) Nem rajtam múlik a dolog

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.14. 17:20:01

@Mr Chablis: Én továbbra is szabad vagyok azon a hétvégén. Nem rajtam múlik, baráti környezetben, emberi léptékben szívesen kóstoltatok, beszélgetek.

kádkongató 2010.03.14. 17:39:28

@BZoltan: Jó a beszámolód, tetszik!
Gyere a Gourmet-ra. Beszélgetünk, kóstolunk, mi is ott leszünk! :)
@Mr Chablis: Nem lenne rossz, ha jó borokkal kijönnétek, mert tavaly nem volt túl gazdag a választék..

Ételekről tud valaki valamit is? Mert a tavalyi minden volt csak nem gourmet fesztivál. Valami mangalicás fogadó volt jelen még jobban megtépázni a magyar gasztronómia kétes hírnevét, az ilyeneknek véget kéne vetni.
A két évvel ezelőtti felhozatal miért nincs már? A fővárosi top10 éttermek 'áramvonalasított fogásai' amik pl a Hagyomány és evolúciü döntőjén voltak kóstolhatók, szerintem gazdasági illetve marketing szempontból sem lenne roszz lépés. Elég sok emberhez tudna ilyenkor eljutni a jó étel is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.14. 18:06:48

@kádkongató: Én mennék szívesen, de egyedül csak mi, csak a saját borainkkal kicsik és kevesek vagyunk.

kádkongató 2010.03.14. 18:48:06

@BZoltan: Néztem a Rambo honlapján belinkelt technológiás cikket. Tényleg nagyon hasznos, frankó.

Nemtudom gourmet-n mi lesz. Szentesi Józsit kéne megkérdezni lesz-e. mert izgulok hogy lesz-e elég jó. Kovács Anti nem megy ki a boltjával?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.14. 19:05:35

@kádkongató: Rambó kezdeményezését, hogy beszéljük ki a technológiákat nagyon jónak tartom. Nyíltnak kell lenni a technológiát illetőleg.
Ahogy a művalkesznek ezen pincenaplóját is korszakalkotóan jó ötletnek tartom. Komolyan. Nagyon jó, hogy a termelők lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák a nagyközönséggel a gondolataikat és napi történéseket. Ha ezen az úton halad tovább az alkesz akkor akár egy egész hiteles boros közösségi portál is ki tud itt alakulni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.14. 21:31:31

@BZoltan: Most, tavasszal mindenki pörög, nincs idő rám (és nekem se másra). Amikor egyenesbe jöttek az ültetvények, valószínűleg akkor folytatódik a sorozat.

Mr Chablis 2010.03.15. 00:06:18

@kádkongató: A tavalyi valóban gáz volt, noha a Mangal Ica nevű csapatot pont a Bűnös Szakács maga ajánlotta. Két éve ugyanis kevés volt a 10 étterem által kóstoltatott mennyiség, a látogatókat meg valamivel etetni kell, hogy bírják a bort is.
Idén sokkal több kis stand lesz, jelenleg is azt vizsgáljuk Harmath Csabával, hogy miként tud megjelenni a 10 legjobb étterem 1-1 étele az ínyenceknek, úgy, hogy a tömegeket is el tudja látni.Ráadásul arra is kell vigyázni, hogy a kajaszag ne zavarja a kóstolókat. De igérem, jó lesz idén minden a Várban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.15. 11:12:47

@Mr Chablis: ha van ráhatásod a szervezésre (?), fontos lenne, hogy ami étel ott megjelenik, a maga nemében színvonalas legyen. Pl. a kenyérlángos ilyen dolog, jól is megy a borhoz, de nem tudom, miért olyanok süthetnek - évek óta - a Millenárison, akik szart csinálnak (nem kell aggódni, nincs érdekeltségem a tökipompos-piacon). Ezért megy a fikázás magasgurmé körökben (bűvös blog), hogy a pompos egy rakás szar.
Hát nem, a pompos nem egy rakás szar, hanem csak az egy rakás szar, amit a Millenárison sütögetnek évek óta a kifinomult vállalkozók, 7-800 magyar pénzért.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.15. 11:18:09

@Mr Chablis: a másik kérdés az, hogy vajon melyik is a 10 legjobb étterem? És miért nem tud valamelyik nagyon jó étterem (vagy bárki más) valami egyszerű, de kifogástalan minőségű és komoly mennyiségben is előállítható magyar ételt (pörkölt, halászlé) vagy tésztát (spagetti carbonara) kínálni?
Mert ez lenne az igazi szenzáció, nem a posírozott homárreszelékkel töltött endíviahabos grízgombóc. :)

Mr Chablis 2010.03.15. 14:26:41

@Hepci: egyetértünk, kérek még egy esélyt ..:)

Mr Chablis 2010.03.15. 14:32:36

Néhány nap múlva pontos listám lesz a kajakínálatról, a cél az amit leírtál, szerintem is lehet gourmet minőségű, de tömegesen is megfőzhető ételekkel előállni, a töki pomposnak is van már valódi alternatívája, helyben dagasztott és kelesztett kenyérlángossal várok egy káli medencei családot. A tavalyihoz képest mindenképpen jelentős változások lesznek.Az információk ahogy lehet fent lesznek a honlapon.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.15. 16:48:23

@Mr Chablis: mivel imádom a jó kenyérlángost, adok tippet is. Van az a töki cég, aki pompos néven elkezdte az ipart (tokipompos.hu), ők voltak tavaly a Várban ősszel. A másik rendes alakulat a Szittya Pita Bt. c. lánytársaság, kertészeti vásárokról és Kapolcsról ismerem őket. Aki viszont félkész (bolti) cuccot hoz, megkeni teszkótejföllel és alibi módon megmelegíti valami kemence-imitációban, majd elkér érte 800-at (ilyenek voltak a tavalyi kenyérlángos árusok a Millenárison), azt rapid módon el kell zavarni a halál **szába.
Normális iparosból érdemes lehet többet is meghívni, mert ha rendesen, helyben csinálják, elég korlátozott a kapacitás a várható igényhez képest.

Mr Chablis 2010.03.15. 21:23:35

@Hepci: Annyit máris elértél, hogy idén Sopron lesz a kiemelt borvidék a Gourmet-n, - tavaly a blogodban hiányoltad őket. :) sajnos a tokipompos.hu is kint volt tavaly, ők úgy tűnik nagyon lejjebb adták. node, lesz helyettük más..az is Kapolcsról illetve a Káptalantóti vasárnapi vásárról...de ha kell, magam kenek zsírosdeszkát mangalicazsírból :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.15. 21:57:20

@Mr Chablis: Atyaég, azokat a szarokat a tökiek árulták a Millenárison tavaly? Őket személyesen nem ismerem, de most megnéztem a honlapjukat... Azt hittem, valami hamisító kompánia volt ott. Azért a szittyalányokat érdemes lenne meghívni, azoktól még nem ettem rosszat.
Hehe, remélem, nem miattam lesz most kiemelt borvidék Sopron. Mert ha igen, minimum egy ingyen belépő és egy palack Luka Zweigelt vagy Lővér Balfi Kékfrankos jár nekem. :)

Szegediszomelijé 2010.03.16. 20:56:05

Bár a tökipompos ügyhöz nem tudok hozzászólni, máris komoly érdeklődője lettem a Gourmet fesztnek:-)
SAP ügyben: tavaly kóstoltam először a pincétől, 2008-as Juhfarkot. Idén mindenképp szeretném még kóstolni. Nagyon komoly bor, mely sztem akkor még nem volt teljesen érett. Kíváncsi vagyok, hogyan alakult. Utána Hilla, és Hárslevelű élményem volt. Számomra a pincészet felfedezése a tavalyi év egyik nagy történése. Nagyon értékes borok, elérhető áron. Aki nem próbálta még, annak írom: minőségéhez képest nagyon kedvező áron!
Sajnálom a jeges történést... természetes, ha ez az árakon is érezhető lesz valamennyire. A sorokat olvasva hirtelen az jutott eszembe, valyon elérhetőek maradnak-e a borok, v. időszakosan eltűnnek? De látom, Zolin nem fog múlni!
Gratulálok az eddigiekhez, és sok sikert!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.16. 21:38:56

@ironman: Köszönöm az elismerő szavakat!

Biztosíthatlak, hogy az árakon semmiképpen nem lesz érezhető a jégverés hatása.

Az árpolitika egyébként egy másik téma amiről egyszer majd elmélkedek egy naplóbejegyzésben :)

Röviden, előzetesül annyit had mondjak, hogy szerintem a bor ára az nem presztízskérdés (a birtok gazdaságossága és ésszerű pénzügyi koncepciója viszont nagyon is) valamint a kínálatnál nagyobb keresletet sem tartom ésszerűnek árnöveléssel lereagálni.

Úgy vagyok ezzel, mint az úrinő a kérőkkel. Ha sokan vannak akkor nem pénzt kell kérni a gavalléroktól, hanem meg kell keresni a legdélcegebbet, legokosabbat és legszórakoztatóbbat...A legtöbb hölgyismerősöm szerint ezek a tulajdonságok semmilyen összefüggésben nincsenek az anyagi lehetőségekkel, sőt :)

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.03.17. 10:44:10

Köszönjük a kedves sorokat és a bizalmat, igyekszünk rászolgálni!

www.pincearon.hu/catalog/pincek/somloi-apatsagi-pince

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.03.17. 10:45:45

@BZoltan: (OFF) bocs, megtennéd, hogy a juhfark.hu-n kicseréled a ránk mutató linket a fentire, a SAP-katalógusra? Köszönöm!

Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.17. 11:56:28

@BZoltan: ott leszel a Szentesi-féle kóstolón 29-én? Szeretnék már egyszer olyan juhfarkot inni, ami ízlik...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.17. 11:58:40

@ironman: kis pontosítás: a tavalyi juhfark-körünkben a 07-es volt terítéken...ettől persze a 08-asra is kijárnak a dícsérő szavak:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.17. 14:00:18

@Vucsics.Krisztián: Köszönöm a linket, javítottam.

@Hapcedli: Már beszéltem a Szentesi Józseffel és úgy néz ki, hogy leszünk. De ha addig nem bírod ki juhfark nélkül akkor a weboldalunkon megtalálod a listát, hogy hol jutsz hozzá.

Amúgy jó somlói juhfarkot szerintem találsz még a Spiegelberg Istvántól, a Tornai Top Selection-jából vagy Takács Lajostól. Szerintem az elmúlt években egyre többen kezdik komolyan venni ezt a fajtát és jó esélyed van arra, hogy megtaláld azt a stílust, iskolát ami az ízlésednek megfelel.

kifli 2010.03.18. 12:51:21

@Mr Chablis: hol van a bolt hegyalján?
süti beállítások módosítása