Malatinszky Csaba mindig is élen járt az arculatépítésben. A 2007-es borok azt sugallják, hogy a tartalom kezd szinkronba kerülni a brandépítéssel. A legjobbkor, mert a jelek szerint külföldön is kezdik komolyan venni: Steven Spurrier, Jancis Robinson és Caroline Gilby elismerő szavai jelzik, hogy bár a bordeaux-i árszínvonalú, házasítatlan cabernet franc a Tokaji országából igencsak nagy gombóc lehet a külföldieknek, a minőség le tudja bontani az előítéleteket. Egy Malatinszky-bemutatón borítékolni lehet, hogy van a Kúria Cabernet Franc, és van a többi bor. A Szalonspiccben tartott kóstoló azt mutatta, hogy az új évjárattal zárul az olló, és van már olyan Kúria-bor, amely a franc poros nyomába ér.
A borok egységes stílust és következetesen magas minőséget képviseltek. Van tartásuk, egyenesek, elegánsak, precízek és gyümölcsösek. Nem túlbarrikoltak, nem túlextraháltak, nem szállt el az alkohol, és soha nem édesek. A borok nagyon fiatalok voltak, ezért a pontszámokat ezúttal zárójelben adom meg.
Tenkes 2007
Ez lehet a mi gazdaságos bordóink (tizenkét eurón innen). Hat rész cabernet sauvignon és négy rész merlot. Elegáns, viszonylag mély illat kávéval, cseresznyével és szederrel. Nem túl koncentrált, ám arányos, jó ivású bor. Teljesen száraz lecsengés némi fanyarsággal és markáns tanninokkal. Semmilyen kizáró okot nem látok, hogy egy-két év palackéréssel kategóriavezető legyen. (6 pont és best buy-gyanú )
Pinot Bleu 2007
Kékfrankos és pinot noir házasítása. A 2006-os nem lett közönségsiker, a 2007-esben növelték a kékfrankos arányát (8:2). Malatinszky Csaba köztudottan nem rajong az őshonos fajtákért, különösen a kadarka van a begyében. Ez a bor valóban kilóg a pincészet kínálatából - egészen más a savszerkezete, tanninja, mint amit a bordeaux-i fajtákon alapúló borai mutatnak -, ugyanakkor egy szépen elkészített és szerethető házasítás. Az illat friss és elegáns: dohány, szilva, humusz és cseresznye. Kóstolva sima felszínű, gyümölcsös, élénk savú bor. A lecsengés fanyar, szilvamagos. Egy-két alkatrész még keresi a helyét, és szájban mutathatna több komplexitást, összességében mégis egy karakteres, magabiztos bor. (6 pont)
Cabernoir 2007
Minden tekintetben nagyboros és bordóis. A burgundi és bordeaux-i fajták keverése szakállas villányi perverzió, gondoljunk csak a Bock Royalra vagy a Vylyan Montenuovóra. A Cabernoirban eredetileg egyenrangú félként induló pinot, ma már csak dísz (az összetétel 50 százalék sauvignon, 45 százalék franc és egy kávéskanál pinot). Elsőre egy koncentráltabb és harapósabb Tenkesnek tűnt. A maradékot másnap visszakóstolva kiderült, hogy bőrös, dohányos, konyakmeggyes aromatikájával izgalmas, felnőtt bor, komoly tartalékokkal. Ami visszahúzhatja: elbírna több gyümölcsöt, lehetne teltebb a korty, jobban örülnék, ha kevesebb volna a fanyarság végén, és megítélésem szerint a tanninmellényt kissé bőre szabták. (6 pont)
Noblesse Merlot 2007
Az egyetlen egyértelmű csalódás. Megértem a gazda ódzkodását a túlérettségtől, de szerintünk a lekváros és a túl korán szüretelt között lennének még fokozatok. Ebben a sorban csak a negatívumok tűntek föl: vegetális, savanykás és húz a tannin. (5 pont max.)
Kúria Merlot 2007
Sokkal jobb, mint a Noblesse, ám a többi Kúria így is elhomályosítja. Az illat izgalmas, némi fiatalos szertelenséggel: narancsvirág, füge és konyakmeggy kavarog benne. Kóstolva az élénk savak és a húzós tannin húzza vissza. Félreértés ne essék, szép bor, de házon belül van nála sokkal szebb. (6-7 pont)
Noblesse Cabernet Franc 2007
A legnagyobb meglepetés. Áradó, mély, elbűvölő illat. Erdei gyümölcsök, szeder, füge, dohány. Nagyon drága bor-fíling kapuccsínó és alkohol-túladagolás nélkül. Húsos, rétegzett korty, hibátlan arányokkal. Bársonyos textúra. A tannin enyhén húz, de tiszta. Süt róla, hogy kiváló minőségű szőlőből készült. Erre érdemes lesz rárepülni, az ára 4000 forint körül várható. (7 pont)
Kúria Cabernet Franc 2007
Malatinszky Csaba szerint terroirborról csak ott beszélhetünk, ahol legalább öt egymást követő évjárat bizonyítja a termőterület és a fajta/fajták találkozásának sikerét. Én a terroirborról való vitákat meghagyom a nálam tapasztaltabb és tisztábban látó embereknek, de abban biztos vagyok, hogy a Kúria Cabernet Franc az egyik legerősebb magyar vörös brand. (A borász rezignáltan állapította meg, hogy a villányi cabernet franc-projekt vitorlájából a szelet mintha a többi villányi nagynév visszafogottabb lelkesedése fogná ki, hiszen szinte mindegyikük merlot-t tesz a piramis csúcsára.)
Ez a második eresztés az új ültetvényről. Teltebb, testesebb, mint a 2006-os, de az elegancia nem csorbult. Az illat mélységesen mély, egyszerre arisztokratikus és csábító. Szeder, narancshéj, ibolya, cigánymeggy és dohány a fő áramlatok. Nincs benne semmi tolakodó, magakellető. Kóstolva testes, de nem lomha vagy ormótlan. A tannin és a savak szépen tartják a tisztán és intenzíven gyümölcsös magot. A nagyon hosszú lecsengés teljesen száraz és a tannin enyhén szárít. Nemes bor nagy jövővel. (8 pont) [A képen Malatinszky Csaba és az épülő lombfal-paradigma:)]
Kúria Cabernet Franc 2008 (hordóminta)
2008-tól vörösben nem sok jót vártam, várok. Ez a bor azonban egy playmate. Kitöltés után közvetlenül még tettenérhető valami vegetális mocorgás, ám ahogy nyílik, melegszik, a zöldfűszeres, majorannás irányba billen. De ez csak fűszer, illatban a fősodor a szuperintenzív erdei gyümölcs, a nagyon érett meggy és a finom dohány. Kóstolva ez a legkoncentráltabb, és az egyetlen, amelyben valamennyi édesség érződik. Testes, lágy, meleg karakterű. A korty komplett és komplex, a végén mandulás kesernyével. Nagyon hosszú, gyümölcsös, medvecukros lecsengés. Könnyű belehabarodni. (7-8 pont)
Kúria Cabernet Sauvignon 2007
Kellemes meglepetés. Voltak pillanatai, amikor felnőtt a Cabernet Franc-hoz. Nálunk erősen leáldozóban e fajta csillaga, de szögezzük le: a cabernet sauvignon csodálatos, amikor csodálatos. Nekem az utolsó csodálatos a 2003-as Vesztergombi Reserve és a Bock „Jammertal” volt.
Tökéletesen érett szőlőből készült, a zöldességnek a gyanúja sem férhet hozzá. Izgalmas, intenzív és mély illat. Nagyon érett fekete ribizli, szilva és erdei gyümölcs. Nagy test, rengeteg gyümölcs, selymes textúra, kerek korty, életerős, de csiszolt savak, a végén némi alkoholos hév. Textbook-tannin. Nagy bor lesz. (8 pont)
Kövesföld 2007
A 2006-ost nem szerettem/szeretem. Ebben már látom a nagyság esélyét. 70 százalék cabernet sauvignon és 30 franc. Nagy, sötét anyag tele energiával. Az illatában eleinte némi lakkosság volt érezhető, aztán kitisztult: Maraschino-likőr, chilis csoki, dióolaj, bőr és egy szakajtó erdei gyümölcs, plusz egy hűvősebb mentás árnyalat, ami elegánssá teszi. Kóstolva általános érettség, bársonyos korty, csokoládé- és gyümölcshegyek. A tannin masszív, és enyhén szárít. A végén befigyel az alkohol, de egy napon nem lehet említeni a mai alkohol-szörnyekkel (a címkén 14% szerepel). (7-8 pont)
Engem a filozófia mindig csak a bor után kezd el érdekelni. Annak, aki még nem ismeri a Malatinszky-borokat, a 2007-es Tenkes-Noblesse Cabernet Franc-Kúria Cabernet Franc ugróiskola kijárását ajánlom, és ha tetszett a játék, akkor valóban érdekes lehet a borászati koncepciót is elolvasni itt és itt.
Utolsó kommentek