Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Siklósi terroir

2010.04.02. 08:00 - alföldi merlot

Malatinszky Csaba mindig is élen járt az arculatépítésben. A 2007-es borok azt sugallják, hogy a tartalom kezd szinkronba kerülni a brandépítéssel. A legjobbkor, mert a jelek szerint külföldön is kezdik komolyan venni: Steven Spurrier, Jancis Robinson és Caroline Gilby elismerő szavai jelzik, hogy bár a bordeaux-i árszínvonalú, házasítatlan cabernet franc a Tokaji országából igencsak nagy gombóc lehet a külföldieknek, a minőség le tudja bontani az előítéleteket. Egy Malatinszky-bemutatón borítékolni lehet, hogy van a Kúria Cabernet Franc, és van a többi bor. A Szalonspiccben tartott kóstoló azt mutatta, hogy az új évjárattal zárul az olló, és van már olyan Kúria-bor, amely a franc poros nyomába ér.

A borok egységes stílust és következetesen magas minőséget képviseltek. Van tartásuk, egyenesek, elegánsak, precízek és gyümölcsösek. Nem túlbarrikoltak, nem túlextraháltak, nem szállt el az alkohol, és soha nem édesek. A borok nagyon fiatalok voltak, ezért a pontszámokat ezúttal zárójelben adom meg.

Tenkes 2007

Ez lehet a mi gazdaságos bordóink (tizenkét eurón innen). Hat rész cabernet sauvignon és négy rész merlot. Elegáns, viszonylag mély illat kávéval, cseresznyével és szederrel. Nem túl koncentrált, ám arányos, jó ivású bor. Teljesen száraz lecsengés némi fanyarsággal és markáns tanninokkal. Semmilyen kizáró okot nem látok, hogy egy-két év palackéréssel kategóriavezető legyen. (6 pont és best buy-gyanú )

Pinot Bleu 2007

Kékfrankos és pinot noir házasítása. A 2006-os nem lett közönségsiker, a 2007-esben növelték a kékfrankos arányát (8:2). Malatinszky Csaba köztudottan nem rajong az őshonos fajtákért, különösen a kadarka van a begyében. Ez a bor valóban kilóg a pincészet kínálatából - egészen más a savszerkezete, tanninja, mint amit a bordeaux-i fajtákon alapúló borai mutatnak -, ugyanakkor egy szépen elkészített és szerethető házasítás. Az illat friss és elegáns: dohány, szilva, humusz és cseresznye. Kóstolva sima felszínű, gyümölcsös, élénk savú bor. A lecsengés fanyar, szilvamagos. Egy-két alkatrész még keresi a helyét, és szájban mutathatna több komplexitást, összességében mégis egy karakteres, magabiztos bor. (6 pont)

Cabernoir 2007

Minden tekintetben nagyboros és bordóis. A burgundi és bordeaux-i fajták keverése szakállas villányi perverzió, gondoljunk csak a Bock Royalra vagy a Vylyan Montenuovóra. A Cabernoirban eredetileg egyenrangú félként induló pinot, ma már csak dísz (az összetétel 50 százalék sauvignon, 45 százalék franc és egy kávéskanál pinot). Elsőre egy koncentráltabb és harapósabb Tenkesnek tűnt. A maradékot másnap visszakóstolva kiderült, hogy bőrös, dohányos, konyakmeggyes aromatikájával izgalmas, felnőtt bor, komoly tartalékokkal. Ami visszahúzhatja: elbírna több gyümölcsöt, lehetne teltebb a korty, jobban örülnék, ha kevesebb volna a fanyarság végén, és megítélésem szerint a tanninmellényt kissé bőre szabták. (6 pont)

Noblesse Merlot 2007

Az egyetlen egyértelmű csalódás. Megértem a gazda ódzkodását a túlérettségtől, de szerintünk a lekváros és a túl korán szüretelt között lennének még fokozatok. Ebben a sorban csak a negatívumok tűntek föl: vegetális, savanykás és húz a tannin. (5 pont max.)

Kúria Merlot 2007

Sokkal jobb, mint a Noblesse, ám a többi Kúria így is elhomályosítja. Az illat izgalmas, némi fiatalos szertelenséggel: narancsvirág, füge és konyakmeggy kavarog benne. Kóstolva az élénk savak és a húzós tannin húzza vissza. Félreértés ne essék, szép bor, de házon belül van nála sokkal szebb. (6-7 pont)

Noblesse Cabernet Franc 2007

A legnagyobb meglepetés. Áradó, mély, elbűvölő illat. Erdei gyümölcsök, szeder, füge, dohány. Nagyon drága bor-fíling kapuccsínó és alkohol-túladagolás nélkül. Húsos, rétegzett korty, hibátlan arányokkal. Bársonyos textúra. A tannin enyhén húz, de tiszta. Süt róla, hogy kiváló minőségű szőlőből készült. Erre érdemes lesz rárepülni, az ára 4000 forint körül várható. (7 pont)

Kúria Cabernet Franc 2007

Malatinszky Csaba szerint terroirborról csak ott beszélhetünk, ahol legalább öt egymást követő évjárat bizonyítja a termőterület és a fajta/fajták találkozásának sikerét. Én a terroirborról való vitákat meghagyom a nálam tapasztaltabb és tisztábban látó embereknek, de abban biztos vagyok, hogy a Kúria Cabernet Franc az egyik legerősebb magyar vörös brand. (A borász rezignáltan állapította meg, hogy a villányi cabernet franc-projekt vitorlájából a szelet mintha a többi villányi nagynév visszafogottabb lelkesedése fogná ki, hiszen szinte mindegyikük merlot-t tesz a piramis csúcsára.)
Ez a második eresztés az új ültetvényről. Teltebb, testesebb, mint a 2006-os, de az elegancia nem csorbult. Az illat mélységesen mély, egyszerre arisztokratikus és csábító. Szeder, narancshéj, ibolya, cigánymeggy és dohány a fő áramlatok. Nincs benne semmi tolakodó, magakellető. Kóstolva testes, de nem lomha vagy ormótlan. A tannin és a savak szépen tartják a tisztán és intenzíven gyümölcsös magot. A nagyon hosszú lecsengés teljesen száraz és a tannin enyhén szárít. Nemes bor nagy jövővel. (8 pont) [A képen Malatinszky Csaba és az épülő lombfal-paradigma:)]

Kúria Cabernet Franc 2008 (hordóminta)

2008-tól vörösben nem sok jót vártam, várok. Ez a bor azonban egy playmate. Kitöltés után közvetlenül még tettenérhető valami vegetális mocorgás, ám ahogy nyílik, melegszik, a zöldfűszeres, majorannás irányba billen. De ez csak fűszer, illatban a fősodor a szuperintenzív erdei gyümölcs, a nagyon érett meggy és a finom dohány. Kóstolva ez a legkoncentráltabb, és az egyetlen, amelyben valamennyi édesség érződik. Testes, lágy, meleg karakterű. A korty komplett és komplex, a végén mandulás kesernyével. Nagyon hosszú, gyümölcsös, medvecukros lecsengés. Könnyű belehabarodni. (7-8 pont) 

Kúria Cabernet Sauvignon 2007

Kellemes meglepetés. Voltak pillanatai, amikor felnőtt a Cabernet Franc-hoz. Nálunk erősen leáldozóban e fajta csillaga, de szögezzük le: a cabernet sauvignon csodálatos, amikor csodálatos. Nekem az utolsó csodálatos a 2003-as Vesztergombi Reserve és a Bock „Jammertal” volt.
Tökéletesen érett szőlőből készült, a zöldességnek a gyanúja sem férhet hozzá. Izgalmas, intenzív és mély illat. Nagyon érett fekete ribizli, szilva és erdei gyümölcs. Nagy test, rengeteg gyümölcs, selymes textúra, kerek korty, életerős, de csiszolt savak, a végén némi alkoholos hév. Textbook-tannin. Nagy bor lesz. (8 pont)

Kövesföld 2007

A 2006-ost nem szerettem/szeretem. Ebben már látom a nagyság esélyét. 70 százalék cabernet sauvignon és 30 franc. Nagy, sötét anyag tele energiával. Az illatában eleinte némi lakkosság volt érezhető, aztán kitisztult: Maraschino-likőr, chilis csoki, dióolaj, bőr és egy szakajtó erdei gyümölcs, plusz egy hűvősebb mentás árnyalat, ami elegánssá teszi. Kóstolva általános érettség, bársonyos korty, csokoládé- és gyümölcshegyek. A tannin masszív, és enyhén szárít. A végén befigyel az alkohol, de egy napon nem lehet említeni a mai alkohol-szörnyekkel (a címkén 14% szerepel). (7-8 pont)  

Engem a filozófia mindig csak a bor után kezd el érdekelni. Annak, aki még nem ismeri a Malatinszky-borokat, a 2007-es Tenkes-Noblesse Cabernet Franc-Kúria Cabernet Franc ugróiskola kijárását ajánlom, és ha tetszett a játék, akkor valóban érdekes lehet a borászati koncepciót is elolvasni itt és itt

Címkék: villány malatinszky siklós szalonspicc

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr141888568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.02. 09:09:16

Köszi a cikket, a 2007 CF tényleg ott van a szeren. Mindazonáltal a közelmúltban 2 rossz tapasztalatom volt Malatinszky borokkal. Egy 2003-as CF Reserve teljesen feladta, majdnem barna szín, fémes illat és berothadt gyümölcsök, talán brettes volt. Nemrég egy kótolón a Kúria 2002 CF kb. 20 éves korú borként mutatkozott. Mástól is hallani, hogy a régebbi évjáratoknál 50-50, hogy megszívja az ember...

Ehhez képest viszont a borok drágák. 20Ft-ot nem fogok megadni egy olyan borért, ami potenciálisan romlott. Elképzelem a saját pofám, amikor 5 év múlva előrántom, és... Reméljük, hogy a higéniai-palackozási problémákat sejtető hibákat az újabb évjáratoknál már kiküszöbölték.

Viszont a 2000-es Cabernoir Reserve, ami ma is kapható elég jó áron, remekül szerepelt nálam. :)

alföldimerlot 2010.04.02. 09:28:56

@akov: Én négy-öt alkalommal ittam 2003-as Kúria CF-t, és eddig még nem volt vele probléma, sőt az, amit karácsonykor bontottam remek formában volt: alkoholista.blog.hu/2010/01/06/bikadiadal_es_koronazarlat_i_fejezet. Volt ellenben problémám 2006-os Tenkessel: alkoholista.blog.hu/2009/12/11/balcsillagzat. Saját gyakorlatomban nem találkoztam brettes Malatinszky-borral, sőt a mostani eresztésben feltűnő volt a tisztaság, a hibamentesség.

alföldimerlot 2010.04.02. 09:36:45

@akov: A borok valóban drágák. De 20 ezer forintot én sem adnék, és nem is tudok adni értük. Szerencsére amikor barátokkal közösen előrendelni szoktunk a Kúria Cabernet Franc-ból, akkor még 6000 forint körül van egy palack, és ennyit a legszigorúbb nemzetközi összehasonlításban is megér.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.04.02. 10:46:39

Nem vagyok nagy rajongója a gigászi villányi vörösöknek, de jó látni, hogy vannak elkötelezett borászok, akik az alapanyag érettségét, válogatást, minőségét minden évjáratban (jóban is, kedvezőtlenebben is) ennyire komolyan veszik. Sokszor fölteszem magamban a kérdést egy-egy villányi-óriás, plecsnivel teleragasztott, 5 számjegyű árral ellátott cabernet-küvéjét kóstolva (itt-ott zöldes jegyekkel),hogy vajon mennyire vette a fáradságot, hajlott a kockázatra is a szüret időzítésével (?)...

t f 1 (törölt) 2010.04.02. 11:01:14

Malatinszky Csaba köztudottan nem rajong az őshonos fajtákért, különösen a kadarka van a begyében.

Mi a problémája velük?

benchmade 2010.04.02. 11:22:14

A sok túlérett szőlőből készült, újvilági stílusú, magas alkohollal rendelkező magyar borok közt felüdülést jelentenek Malatinszky borai.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.02. 13:59:38

@benchmade: így van! Pont ez a lényeg! Végre valaki, aki optimális érettségben szedi a szőlőt, ahelyett, hogy töppedőt szüretelne.

Kedves nagymama, unjuk már a lekvárt!

alföldimerlot 2010.04.02. 15:14:13

@t f 1: Ő, nyilván a saját tapasztalatai alapján, úgy gondolja, hogy a ráfordított energiához képest sovány az eredmény.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.04.02. 16:58:35

@t f 1,@alföldimerlot: : ez már egy jóval nehezebb kérdéskör. Amikor én is úgy érzem, hogy egy pazar Cabernet Franc nagyságához egy Kadarka, Csókaszőlő vagy Kékfrankos soha nem érhet föl, akkor mindig jön egy derült égből villámcsapás De Facto vagy Buttler Kadarka, ami alapján belátható, hogy mégis érdemes, sőt kell kísérletezni a "nagy testű, vörös hungarikumokkal". Másféle kihívás, mint Cabernet-ből nagyot alakítani, de biztos, hogy érdemes, és lesz számos szép eredménye.

2010.04.02. 18:34:11

jajhaj... egy éve erősen hezitáltam, hogy a kúria cf mellé mit rendeljek elő: sauvignont vagy merlot-t (merlót? merlótot?). végül az utóbbi mellett döntöttem (pedig kedvelem a tényleg jó sauvignont)... ezek szerint nem biztos, hogy jól tettem.

nem akar valaki cserélni egy-két üveg kúria cs-t kúria merlot-ra? kíváncsi lennék arra is. :)

Mr Chablis 2010.04.02. 23:06:18

Tudom, hogy ez itt nem a reklám helye, bocsánatot is kérek, de jó ha tudjátok, hogy Csaba kiállít a Budai Gourmet-n idén, lehet összekóstolni ezzel azzal.
Btw közös standon a Buttlerrel és a Matheus pálinkaházzal.
www.facebook.com/group.php?gid=336211450767&ref=ts

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.04.03. 08:49:34

@t f 1: viszont tudja "használni" a kadarkát is! Meg kell tőle kóstolni az Illatost, amiben van belőle bőven. 2000Ft alatt jó vétel és nagyon jól érezni rajta MCS kézjegyeit (fenntartva, hogy AM minden szavával egyetértek és én is a Kúriákból szoktam betárazni - hamarosan bontok egy 98-as franc-t, na arra kíváncsi leszek, hogy él-e még).

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.04.03. 08:50:48

sauvignon-t, bocsánat, csak elfogott az a FRANCOS lelkesedés :)

kegyetlenkirály 2010.04.03. 19:36:32

Az az ember aki elöször kóstól Malatinszky bort,fizet 5-6 ezer forintot a "noblesse" merlot -ért és 1 palack f.s-t kap akkor elgondolkozik.... sajna én így jártam.
Sztem az 5 pont rengeteg. Merre tovább Villány... ? ( általánosítás nélkűl)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.04. 15:15:37

A cikk haátásra vettem egy Le Sommelier - Malatinszky kúria 2005-ös Kékfrankost. Hát nem ugrottam hátraszaltót.

Gondolom, hogy ez a tömegbor, de amit ittam, tuti nem keltette fel annyira az érdeklődésemet, hogy másik borát is megkóstoljam. :(

alföldimerlot 2010.04.04. 15:57:19

@RAMBO: Természetesen egy borásznak jót kell állnia minden borért, amit a saját neve alatt piacra dob. De az biztos, hogy ennél nagyobb szerencséd is lehetett volna - a 2005-ös kékfrankosnál vannak sokkal jobb Malatinszky-borok.

loading 2010.04.04. 21:52:39

@alföldimerlot: Nekem a VinCe-n volt "szerencsém" kóstolni a borait. Pontosan egyetlen egy sem ízlett, sőt. A Pinot Bleu-t tévedésnek tartom: szét lehetett szálazni a kékfrankost és a pinot noirt, egyik pillanatban az egyik, másikban a másik fajta tört utat magának.
A többi bora számomra ugyanolyan volt: istálló. Hogy franc vagy sauvignon az a címkéből derült ki csak, ízben szinte ugyanaz volt. Persze lehet én fogtam ki rossz palackot, napot, stb. Pedig dekantálták előtte.
@RAMBO: Én lelkem és mások védelme érdekében nem veszek magyar vörösbort a 2005-ös évjáratból. Nagyon nagy lutri és sok pénzem fekszik "nyeretlen" tételekben. És mások ajánlását sem fogadom el ebből az évjáratból, előtte és utána is voltak/vannak jobbak. Nem kell stressz nekem emiatt, elegendő a napi egyéb is.

2010.04.05. 11:29:59

@RAMBO: az igazat megvallva nekem a kúria alatti szériákból (le sommelier, noblesse) még sosem sikerült olyat kóstolnom, amiből később is inni akartam volna.

a legutóbbi borfesztiválon még mindig ez volt a véleményem, kivéve az új tenkes / illatos borokat, azokkal minden oké volt.
süti beállítások módosítása