Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Történelmi pillanat 2

2010.04.26. 14:19 - alföldi merlot

Már megint szóviccel ütnek bennünket agyon. A britek szóviccmániájával a HVG és az index.hu egyesített agytrösztje sem tudna versenyre kelni, de akkor is bosszantó, hogy egy erőltetett és tartalmatlan hangzásalapú poénért akár Jancis Robinson is vállalja a „nevetek a neveden” típusú otrombaságot. No mindegy, a lényeg nem ez, hanem hogy a beígért szombati cikk a magyar borokról megjelent a Financial Times és JR honlapján. Sok újdonságot nem hozott, de ettől még nagy a jelentősége. Mostantól bármely magyar borászat vagy borkereskedő ezzel a referenciával kopogtathat be külföldön, és bármely külföldi forgalmazó hivatkozhat rá, amikor a fogyasztókat próbálja megnyerni. Jól fog jönni.

Slágvortokban összefoglalva a cikk ezt mondja: a legtöbb brit borrajongó és kereskedő szerint Magyarország olyan, mint Bulgária és Moldávia: olcsó, de nem feltétlenül vidám borok forrása; a helyes összehasonlítási alap azonban a szomszédos, hajdani testvérország, Ausztria; a magyar bor átlagszínvonala még nem üti meg az osztrákét, de közelít; a fő gond, hogy a görögökhöz, izraeliekhez vagy részben a spanyolokhoz hasonlóan, a magyarok annyira büszkék a boraikra, hogy hajlandóak prémium árat fizetni a legjobbakért, de ezek az árak külföldön abszurdnak hatnak; a leghíresebb magyar borvidék Tokaj, a legendás édes elixír hazája; a befektetések ugyan rendben elérték a vidéket, ám hamar kiderült, hogy a drága és édes tokajit nehéz eladni, ezért beindult a száraz borok készítése; a vezéralak Szepsy István, a tokaji száraz prototípusa a 2000-es Úrágya, ami ma is jól tartja magát; Szepsy elismeri, hogy még keresi az utat; JR szerint a tokaji száraz furmint megérdemli, hogy helyet kapjon az érlelésre méltó, burgundi fehér alternatívák között; vannak persze a furminton kívül is érdekes fehér fajták; a magyarok azonban, mint a világ nagyrésze inkább hajlandóak vörösre költeni egy valag pénzt; kevés az igazán magyarnak mondható kékszőlő; a legígéretesebb a kékfrankos, ami Auszriában már nagy karriert futott be; sokan a cabernet franc-ba vetik reményeiket, de a legnagyobb hatást egy zweigelt gyakorolta a szerzőre: a 2007-es Ráspi Válogatás; e csemegéket azonban többnyire csak a magyarok élvezhetik, még Szepsy Istvánnak is nehézséget okoz a borait exportálni; az amerikás Kovács Nimród jár az élen abban, hogy megismertesse hazája borait a külföldiekkel, és a 2007-es Chardonnay Battonage valóban jó szoktatóbor lehet, ha nem is éppen tipikusan magyar.

Végül a legfontosabb új magyar borok JR szerint:

fehér:
Balassa István, Mézes-Mály és Betsek Furmintok 2006 Tokaji
Béres Hárslevelű 2008 Tokaji
Bussay László, Szürkebarát 2006 és 2007 Zala
Demeter Zoltán, Kakas Furmint 2007 Tokaji
Györgykovács Imre, Hárslevelű 2006 Somló
Királyudvar, Úrágya Furmint 2000 Tokaji
Kovács Nimród, Battonage Chardonnay 2007 Eger
Kreinbacher Birtok, Nagy-somlói 2007 Somló
Szepsy István, a száraz furmintok zöme, Tokaji

vörös:
Gere Attila, Merlot 2002, Attila 2002 és 2007, Solus 2006 Villány
Gróf Buttler, Bikavér 2006 Eger
Heimann, Birtokbor 2007 Szekszárd
Heumann Evelyn, Cabernet Franc 2007 Villány
Malatinszky, Kúria Cabernet Franc 2006, 2007 és 2008 Villány
Ráspi, Zweigelt 2007 és Máté Cuvée 2006 Sopron
St Andrea, Merengő 2006 Eger
Sebestyén, Iván-völgyi Bikavér 2007 Szekszárdi
Weninger, Spern Steiner Kékfrankos 2004 Sopron
Weninger-Gere, Cabernet Franc 2007 Villány

[Az előzményekről itt olvashatnak.]

Címkék: jancis robinson financial times

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr791952290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2010.04.26. 14:58:06

Nekem nem derült ki teljesen egyértelműen, hogy a Ráspi Zweigelt 2007 vagy ennek a válogatás változata nyerte el dicséretet. Biztos nem kizáró ok egy ilyen kóstoláskor, de úgy tudom, a válogatás még nincs piacon.

alföldimerlot 2010.04.26. 15:36:56

@kukko: Ezt valóban csak a sorok között olvasva lehet kikövetkeztetni, de szerintem kétségtelen, hogy ez a válogatás. A korábbi cikkhez mellékelt kóstolási jegyzetekben ez szerepel: Ráspi Zweigelt 2007 Sopron 18 Drink 2009-2015
Has Válogatás (barrel selection) on the label. Ráspi is very hands-on, both in the winery and in his restaurant in Fertőrákos (close to the Austrian border) and Budapest. Some of his vineyards are so slatey that they shine silver. Some of his wines were described to me as 'shockingly good'. This one certainly is. Light crimson colour. Real life there – biodynamic? (Organic apparently.) The suaveness and complexity of the fruit really leapt out of the glass. Silver pieces of soil evident in the vineyard? Very exciting nose. Round and yet racy. Great smoothness. Sweet fruit without being at all sickly or simple. Hungarian small barrels 200-300 litres. Strong oak influence but cleverly done and it doesn’t swamp the fruit. £28

loading 2010.04.26. 15:51:32

Csak egy pici dolog. Olvasva az eredetit, amelynek más a címe a saját weboldalán (Reasons to go Hungary vs. Hungary for progress) kicsit meg lehetett keveredve a hölgy, amikor Somlót Kelet-Magyarországra tette (The Somló wine region in the east of Hungary). De üsse kavics, ha jókat ír. :)

invino 2010.04.26. 16:08:48

Senki sem tökéletes, a Habsburgot Hapsburgnak írja, a Battonage-t pedig Batonnage-nak.

A Ráspi Zweigelt pedig tuti a válogatás, hordómintát már lehetett kóstolni palackból március végén :-)

alföldimerlot 2010.04.26. 16:27:49

@invino: Az angoloknál a Hapsburg is elfogadott. Ami pedig a "battonage"-t illeti arra külön kitért a korábbi cikkében a Kovács Nimród chardonnay kóstolási jegyzetében: "They spell it Battonage on the label when of course the French would spell it bâtonnage."

invino 2010.04.26. 16:56:57

@alföldimerlot: a batonnage/battonage jogos, közben én is jobban utánamentem a gugliban. köszi

csikos 2010.04.26. 17:55:42

A 2007-es Ráspi válogatást most csütörtökön ittam Fertőrákoson. Palackba került már.
Mivel aznap ez volt a 17. tétel és nincs összehasonlítási alapom (eddig kb 5 zweigeltet kóstoltam Orsolya, Luka, Fekete Mihály, Taksonyi, Ráspi) ezért nem tudok róla sokat mondani. De amit ennek ellenére éreztem: igen intenzív ízvilága rendkívül hosszan tartó, mely nem nélkülözi a területre jellemző komoly ásványosságot. Mindez egyensúlyban van. A bor az előtte elfogyasztott ízeket teljesen felülírta. Egyszer józanul is megkóstolnám.

vörös és fehér 2010.04.26. 20:33:19

@alföldimerlot: 28 fontért best buy. én úgy tudom, valahová a 2006-os máté és a 2006-os válogatás közé fogja Ráspi beárazni a bort, huszonezer közelébe.

2010.04.27. 09:49:47

@vörös és fehér: tényleg 28 font a briteknél? miért? annyiért korrekt vétel volna. 20 ezer forintért nem, nekem legalábbis. :(

vörös és fehér 2010.04.27. 10:38:15

@Parci: fogalmam sincs mennyi, kapható-e, AM fenti JR idézetében ennyi van. Ennyiért holnap autóba pattanok és elhozok egy nagyobb tételt Fertőrákosról. Már persze ha holnapra még marad.

európai 2010.04.27. 14:12:37

Sajnos nagyon úgy látszik hogy a borvilág komoly játékosai még mindíg nem bíznak bennünk.
Véleményem szerint folyamatosan vezekelnünk kell az elmúlt évtizedek hibáiért.
Sajnos nem áll módunkban berobbanni a nemzetközi borszíntérre mint Ausztrália vagy Új-Zéland, és úgy vélem, folyamatos pozitív növekedést sem tudunk felmutatni mint Portugália, vagy éppen Argentína.
Amire képesek vagyunk, az a borzseni megvillantása, aztán visszahullunk a sötétbe mint egy csillag.
Szép, fényes állócsillaggá kellene válnunk.
Amíg ez nem történik meg, addig szóviccek céltáblája leszünk.

lackó 2010.04.27. 14:40:26

@európai: piramis. Alul a belföldi, minőségi borfogyasztás. A franciák, spanyolok, olaszok mennyi hazai és mennyi import bort isznak? Rosszak az arányok. Amíg nincs betonbiztos belpiac, addig hiába mennénk külföldre. A tendencia, ami van, jó, tovább kell haladni. Másrészt érdemesebb régióban gondolkodni talán.

2010.04.27. 18:08:41

@vörös és fehér: vmi ilyesmire céloztam én is, h fizetem a benzinköltséged stb. :D

2010.04.27. 18:12:12

@európai, @lackó: másrészt mindig felmerül a mennyiségi kérdés is. az egész magyar bortermelés lényegesen kisebb, mint bármelyik befutott nagyé. ráadásul az újvilágtól a "minden évben tökéletesen hozza ugyanazt a karaktert" az alap/átlag elvárás, ám a hazai éghajlat ezt nem teszi lehetővé. (*)

(*) szerencsére, ha engem, mint önző fogyasztót kérdezel. kifejezetten azt (is) szeretem a hazai borokban, hogy izgalmasak az évjáratok, termőhelyek, szőlőfajták közti különbségek. igen rossz volna minden évben mindenhonnan ugyanazt a gyümölcsbomba shirazt inni.

lackó 2010.04.27. 23:23:17

@Parci: tegyük hozzá, hogy az ottani borok azonos minőségéért sokszor nem is az éghajlat, hanem gyakorlatilag a bortörvény hiánya is felelős. Egy laborban, ilyen-olyan szintetikus pótlásokkal előállított, tökéletesre csiszolt borral nem tudja felvenni a versenyt egy olyan ország borászata, ahol ugyanezek az anyagok tiltottak. Ha innen nézem szigorú, ha onnan nézem, liberális.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.04.28. 08:01:31

Szerintem meg nagyon nem 5-10 évben kellene gondolkozni, hanem 30-50-100-ban! Le kell sz**ni az újvilágot! Egy divathullám érték nélkül. A szőlészet és a borászat pont nem az a világ, ahol 10 évre kell gondolkozni. Minimum 30! Nem kell berobbannunk sehova! Csináljuk a magunk dolgát békésen és szorgalmasan, teremtsünk értéket, és az eredmény nem marad el! Türelem!

európai 2010.04.28. 11:39:06

@kezdő alkoholista: Indokaidat természetesen megértem, de véleményem szerint talán mégsem érték nélküli az újvilág hiszen jelenleg is sikert sikerrre halmoznak és még évekig szeretnék uralni megszerzett piacaikat.
Nehéz versenyre kelni velük.

oddbinsa 2010.05.01. 10:42:50

...csak egyet hagytatok ki az ismertetésből, hogy a legfelsőbb szinten emlegeti Szepsy István borait a jeles szerző, azt írja: "superlative wines" és, a legfinomabb fehér burgundikkal emeli egy magasságba.
süti beállítások módosítása