Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Áprilisi Francia Szem (II. rész)

2010.04.27. 06:00 - Az Alkoholisták

Egy másik tanulságos cikk (az első itt olvasható) egy igen ígéretes tendenciát mutat be: Franciaországban egyre több az igényes borválasztékot kínáló hipermarket. Egy évvel ezelőtt az RVF megjelentetett már egy cikket a hiperekről, de akkor még elszigetelt jelenségnek számított, hogy egy bevásárló központ megkülönböztetett figyelmet szenteljen a bornak. Az utóbbi egy évben azonban egyre több a pozitív változás. A tavaszi borvásár apropóján ezért az RVF ismét bemutat egy tucatnyi olyan hipert, melyek vinotékákat is megszégyenítő boros részleggel rendelkeznek. Például a Léognanban található Leclerc bevásároló központban (a Leclerc az egyik legnagyobb hiperlánc Franciaországban) egy 1918-as Cheval Blanc az egyik legöregebb tétel, Petrusból egészen ritka évjáratok is vannak (1961, 1982, 1988), sőt a hiper azt a célt tűzte ki maga elé, hogy összeszedi a patinás Château Haut-Brion összes huszadik századi évjáratát. A százból eddig 70-et sikerült megszerezniük. (Érdekességképp: a léognani Leclerc borkatalógusa megtekinthető két részletben itt és itt.)

A Conflans-Sainte-Honorine-ban található Leclerc-ben e hónap végén nyit a vadonatúj boros részleg. A borok árusításában egyébként már eddig is jeleskedő hiper most még jobban beerősít: az új, 240 m2-es részlegnek megszerezték Rudy Tournade sommelier-t, aki a Michelin-csillagos párizsi Carré des Feuillants éttermet hagyta ott a hiper kedvéért. A belga határtól nem messze, Roncqban található Auchan vásárlóinak 20 százaléka belga, akiknek nagy része kifejezetten bort vásárolni jár át Franciaországba. Ezt ismerte fel a bevásárló központ sommelier-je, és úgy döntött, a hiper 50 m2-es pincéjének a profilja a nagy évjáratok és a nagy borok lesznek. Lehet kapni például ’88-as Petrust (850 euró), ’95-ös Yquemet (239 euró), ’06-os Lafite Rothschild-ot (410 euró). Az RVF külön felhívja a figyelmet a ’96-os Petrusra, melyet potom 1029 euróért lehet megvásárolni. A Trie-Château-ban található Leclerc a nehezen fellelhető évjáratokra fókuszál (Climens 1916, Maury 1929, Château-Latour 1971), mintegy ezer grand crut árul, 20 ezer palack bort tart raktáron, és a készlet 90 százalékát közvetlen a termelőktől szerzi be. Más típusú újítást vezetett be a Strasbourg-ban található Marché U. A nem túl nagy szupermarkethez tartozik egy 15 m2-es pince, melyet sokáig nem használtak semmire. A bolt vezetője úgy döntött, bérelhető bortrezorokkal rendezi be a pincét. A 12 kialakított trezornak nincs bérleti díja, egyetlen feltételnek kell eleget tenni a bérlésükhöz: évente 2000 eurónyi bort kell venni a szupermarketben. 8 hónap kellett a 12 trezor bérbe adásához. A szupermarket újabban azt tervezi, hogy kóstolókat, körutakat is szervez a 12 fős „klub”-nak.

A hiperek Rolls-Royce-a azonban a Roques-sur-Garonne-i Leclerc, ahol tavaly októberben nyílt az új boros részleg. Egy millió euróba került a kétszintes, 1000 m2-es részleg kialakítása, melyben jelenleg 3500 borból található mintegy 15000 palacknyi. Kétségtelen, hogy a cikket olvasva hamar elkapja az embert az álmodozás heve, azonban a listát elemezve azért egy dolog szembetűnik: a legtöbb borra igényes hiper vagy valamilyen (általában bordeaux-i) borvidék szívében található, vagy közvetlenül a határ mellett, ugyanis Németországból, Svájcból, Luxemburgból és Belgiumból sokan járnak át Franciaországba bort venni. Ettől függetlenül a cikk igen elgondolkodtató, és az RVF szerint az itt összeszedett, „kategórián felüli” hiperek mellett valóban egyre több bevásárló központ tekinti lényegesnek a borok kiválasztását és megfelelő tárolását.

Áprilisi szemlénket kóstolási jegyzetekkel folytatjuk. A magyar fogyasztók kevéssé ismerik a Jura borait, kihasználjuk hát az alkalmat, hogy az RVF idevágó cikkén keresztül tágítsuk a horizontot. A Jura hegység Kelet-Franciaországban található, a hozzá tartozó borvidék viszonylag kicsi, 1850 ha. A XIX. században még 20 ezer ha-as területet a filoxéra teljesen elintézte, a romokon azonban egy új, a minőség iránt elkötelezettebb borászat született, melynek eredményeképp 1936-ban a vidék megkapta az első AOC-t. A Jura legfőképpen borkülönlegességeiről, a szalmaborról és a „vin jaune”-ról ismert, az RVF azonban most nem ezekkel foglalkozik, hanem a – Franciaországban is szinte teljesen ismeretlen – vörösekkel. Három vörös fajta van a Jurában, melyből kettő sehol máshol nem honos. A legelterjedtebb jurai vörös a poulsard, mely általában vékony, könnyű, silleres, sőt rozés borokat ad. Jelen van még a pinot noir, mely az elzászi pinónál testesebb, de a burgundihoz képest nem túl komplex, és végül a trousseau, mely szép borokat is ad, de – mivel a napos klímát kedveli, mely errefelé csak mérsékelten jellemző – ritka, az összes Jurának mindössze 5 százalékát adja (a PN 10, a poulsard 20-25 százalékon áll). Az RVF most főként a két tipikusan jurai fajtára, a trousseau-ra és a poulsard-ra koncentrál (ez utóbbit egyébként ploussard-nak is nevezik). Mindkét fajta igen kényes, a pinot noir errefelé stabilnak számít. A Véronique Raisin által kóstolt tételek közül öt birtok emelkedik ki.

Domaine Frédéric Lambert (Le Chateley). A korábban a mezőgazdasági kamarában tevékenykedő Lambert 2004-ben vette meg a négy hektáras, déli fekvésű birtokot, melyen mindhárom jurai vörös megtalálható. Borai letisztultak, pontosan kivitelezettek, intenzív ízűek és hosszúk. Raisin a Côtes du Jura Trousseau 2008-ra (7,70 euró) és a három fajtából házasított Côtes du Jura 2008-ra (6,60 euró) hívja fel külön is a figyelmet. Előbbi egy évet töltött hordóban, az illata kissé talán tolakodó, de energikus, kóstolva testes, florális és fűszeres jegyekkel.

Cellier Saint-Benoît (Pupillin). Denis Benoît 2004-ig szövetkezetben dolgozott, az utóbbi hat évben azonban hat hektárjából kettőn a saját borát készíti. Öt kézműves vörösbora van, melyek közül külön említést érdemel az öreg tőkés Vieilles vignes 2008 (6 euró) és a Côte de Feule Poulsard 2008 Arbois-Pupillin (6,50 euró).

Domaine Pignier (Montaigu). A Jean-Étienne, Antoine és Marie-Florence Pignier birtokolta 15 hektáron 2002 óta biodinamikus borok készülnek. Negyedük vörös, minden tételből kétféle van: kénes és kéntelen. Az RVF a kéneseket ajánlja. A Côtes-du-Jura Poulsard 2008 (9 euró) finom és jóízű, tiszta gyümölcsökkel. A Trousseau 2008 (13 euró) ezzel szemben erősebb tanninokkal rendelkezik, dekantálandó; még érnie kell.

Domaine Ligier Père et Fils (Arbois). Az 1986-ban alapított családi pincészetet az utóbbi időben Hervé és testvére, Stéphane viszi. Noha a fehér fajtákat könnyebb eladni Jurában, ők a terroir tisztelete jegyében a vörösekre esküsznek (a filoxéra-vész előtt a Jurában főleg vörös bort termeltek). A Trousseau 2008 Arbois (9,50 euró) szép savakkal mutatkozik be, szájban finom, a végén enyhén kesernyés, zamatos. Az ugyanebből a fajtából, de fiatalabb tőkékről készült Les Chassagnes 2008 (8,50 euró) teljes és selymes, a Poulsard 2007 (6,50 euró) illatban fűszeres, finom és dús.

Domaines Labet et Julien Labet (Rotalier). A 12 hektáras családi birtokból 2003 óta Julien Labet külön visz 3 hektárt, de a többi kilencet húgával, Charline-nal együtt művelik. Minden borukat barikkolják. Julien Labet öreg tőkés Poulsard Vieilles vignes 2009-e (8,50 euró) testes és ígéretes, míg a családi birtokról származó Pinot Noir 2008 (7,50 euró) illatban szép, gyümölcsös-fűszeres, kóstolva gyümölcsös és testes.

Végül egy gyors hír, melyről természetesen több francia boros orgánum is beszámolt: a korábban itt is emlegetett David Biraud nem lett 2010-ben a világ legjobb sommelier-je, mert a címet az angol színekben induló, de szintén francia Gérard Basset nyerte el. Basset MW, 2007-ben Andreas Larsson mögött a második helyen végzett. David Biraud harmadik lett, az ezüstöt a svájci színekben induló Paolo Basso kapta.

[Mistinguett]

Címkék: szemleszerű bordeaux mistinguett rvf francia szem

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr571954544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomlaker 2010.04.27. 18:39:22

nem kicsit dicsekedve:
3 évig vásároltam Roques-sur-Garonneban, már az évtized elején is letaglozó készleteik voltak: petrus, 189? évekbő yquem, mouton rócsild.
hozzáfüznivalóm a magyar valóságról:
www.youtube.com/watch?v=0spnt6zFxEY

tomlaker 2010.04.27. 18:44:10

az évtized elején 3 évig Roques-sur-Garonneba jártunk bevásárolni. már akkor letaglozó volt a választék
petrus, yquem az 1800as évek legvégéről stb kb mint nálunk a :
www.youtube.com/watch?v=0spnt6zFxEY
süti beállítások módosítása