Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Best Buy

2010.04.28. 06:00 - Az Alkoholisták

Bármely rajongói fórum ösztönösen arra törekszik, hogy terjessze a mémet, azaz esetünkben, hogy a borozás iránti szenvedéllyel másokat is megfertőzzön. Ennek tagadhatatlanul fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. Ebben a rovatban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, beszerzésük viszonylag könnyen megoldható, és fogyasztásuk legalább hőemelkedést eredményez. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések, de ezek azok, amelyekért per pillanat tűzbe tennénk a kezünket. Örök hála minden borásznak, aki hajlandó/képes baráti áron minőséget nyújtani!

fehérek:

1 1/2 Balaton-felvidéki Házi Fehér 2008
Az ilyen borok többet tesznek a minőségi borfogyasztás ügyéért, mint száz bajszpödrő gasztrófilozófus, vagy tízropis talajszelvény-tanulmány. A Fodor-fivérek, azaz Béla és Bandi 2008-ban a 70 százalék olaszrizlinghez muscat ottonelt, szürkebarátot és sauvignon blanc-t házasítottak. Az illat üdít, frissít, csupa gyümölcs és pörgés. Slágvortokban: maracuja, egres, szőlő, éretlen őszibarack és mandula. Olyan, mint egy kiokosított sauvignon blanc. Kóstolva erősen visszaesik a komplexitás, de a frissesség, a jóízűség megmarad. A kört a kissé éles savak négyszögesítik, és a kellemesnél több a kesernye a korty végén. A lecsengésben visszatér az illat szép gyümölcsössége, és a hiperaktív savak messzire lendítik. Simogatni nem fogja a torkot, de lendület és élvezet annál több van benne. Gyorsan döntve, vagy fröccsben kifogástalan. 5 pont (1460 Ft - 1,5 liter) (AM)

Gál Lajos Olaszrizling Egerszólát 2007
Az előző évjáratot is szerettük. Illata közepesen intenzív virágos, barackos, linzeres, édes karakterű, némi krétával a háttérben. Szájban határozott savak, nem kevés gyümölcs és markáns, nagyon hosszan tartó kesernye jellemzik. Remek, férfias olaszrizling: van benne gyümölcs és finomság is, de van egy húzósabb, kicsit karcos arca is. Lehet hogy öregebb korára kinövi, de az sem katasztrófa, ha nem. Így is szívesen isszuk. Az 5 pont teteje, és most 1000 Ft-ért is hozzá lehet jutni. (palack)

Royal Tokaji Furmint 2007
Világosabb citromsárga. Fiatal, üde illat, virágos-citrusos, szinte hárslevelűsen illatos, zöldalma és egy kis körte, fa akad itt is, de beépülőben. Szájban is friss és tiszta, testes, olajos, kevésbé markáns savakkal, de lomhaság nélkül. Elég gazdag és nagyon egyben van, az alkohol lóg ki egy kicsit, az édességért is ő lehet a felelős. Szép bor, barátságos, könnyen befogadható stílusban, elképesztő ár/értékkel, ilyen már-már nincs is. Erős 6 pont egy belépő szintű bor áráért. (1050 Ft) (Octopus)

Istvándy Badacsonyi Olaszrizling 2007
Tőrőlmetszett, fajtajelleges és meglehetősen intenzív olaszrizling-illattal nyit, virágok, pici mandula és némi méz aromái kavarognak az orromban. Ha nem is túlontúl bonyolult, de egyenes, tiszta és szép minden szempontból. Szájba véve pedig pompás, élénk savakat érzek, egészen pompás harmóniát, feszes struktúrát, és minderre még felteszi a koronát a nagy test és az ízek intenzitása. Némi extraktédesség is beköszön (nem tartom valószínűnek, hogy maradékcukor volna benne), tovább gazdagítva az ízérzetet. Akárhonnan is nézem, nem találok hibát benne, az egyensúly egyszerűen perfekt, a lecsengés is szép hosszú. Nem az a chablis-stílusú, kiművelt és kerekre csiszolt bor ez, hanem inkább a magyarosan karcos, élénk savú típus, vagyis pont az én ízlésemnek megfelelő. Nem sajnálom tőle a vaskos hat pontot (azaz 6 pontot), talán hetet is érdemelne. (1560 Ft) (Bob)

Szeremley Rizling 2008
Amióta a Szemelt Rizlinget kikiáltottam fehér origónak, minden évben félve kóstolom az új évjáratot, de eddig nem hozott szégyent a fejemre. Nem éppen egy sznobmágnes: tengersok van belőle, minden második étteremben, sőt benzinkútnál kapható, és könnyen érthető. Köztudottan rajnai rizling és olaszrizling házasítása; ebben az évjáratban mintha a rajnai vinné a prímet. Drámai koncentrációra, vagy bazaltattakra ne számítsunk, de ettől még jó bor. Gyümölcsös, ásványos, friss és elegáns, felfedezésre csábító zúgokkal. Az illat közepesen intenzív, üde és izgalmas: gyöngyvirág, őszibarack, széna, petrol és citromfű. Kóstolva közepes test, kissé ficánkoló, de nem érdes savak, dicséretes arányok. A korty szépen kitölti a szájat. Az aktív savaknak köszönhetően gördül és sodor magával. Ízében őszibarack, mandula, halvány petrolos-ásványos beütéssel. A lecsengés szaftos, gyümölcsös, az olaszrizlingeknél gyakori virágporos árnyalattal. Jó tudni, hogy van egy bor, amely szinte bármely étteremben megmentheti a jó hangulatot. Eléri a 6 pontot. (1720 Ft) (AM)

Bussay Esküvé 2008
Az illat áradóan gyümölcsös, virágos, a háttérben citromfű és borsmenta. Míg a korábbi Esküvéket egyfajta metsző tisztaság, és alig tompább savak határozták meg, ebben nagyobb test és egy kis maradékcukor öltözteti föl a gerincet. Ízben selyemcukros, virágos. A lecsengést a savak hosszan kifuttatják, és újra felidéződnek az illat jegyei. Hazai viszonylatban kimondottan precíz, elegáns bor; a 2003-as óta a legjobb Esküvé. Erős 6 pont. (1850 Ft) (AM)

Káli Kövek Rizling 2008
Szép szalmasárga, közepesen intenzív illatú. Szalma, grépfrút, sőt lime, de nem fanyar. Egy kevés réti virágot és persze köveket is felfedezek benne. Kóstolva letisztult, visszafogott stílusú, közepes testű bor, markáns de szépen csiszolt, finom savakkal. Ahogy nyílik egyre több gyümölcs mutatja magát szépen keretezve finom sóssággal és elegáns kesernyével. Tiszta, lendületes bor, kiváló arányokkal. Eléri a 6 pontot. Best buy. (1950 Ft) (palack)

Bodrog Borműhely Hárslevelű, Dereszla dűlő, 2008
Illata nem intenzív, viszont nagyon vonzó, fiatal még, behízelgő, virágos és gyümölcsös, nem is akárhogy, fehér húsú őszibarack, maracuja és más trópusik alkotnak ritka szép kombinációt. Szájban remek sav, kicsit több a hárs-átlagnál, ez nem válik kárára. Üdítően tiszta és könnyed, nyoma sincs túlérettségnek, teljesen száraz érzetre, az illat szépséges gyümölcsei komoly mennyiségben köszönnek vissza itt is. Utóíze is remek. Levett a lábamról, nálam elérte a 7 pontot is. Szellőztessék, érdemes. (2130 Ft) (Octopus)

Konyári Loliense 2008 fehér
Finom, könnyed, vidám bor. 60 százalék sauvignon blanc, 20 olaszrizling, 20 chardonnay. Az illat nem tolakodó, mégis magával ragad: gazdagon gyümölcsös (sárgadinnye, papaya, egres), virágos-mézes és fűszernövényes (menta, citromfű). Én teljesen belehabarodtam. Kóstolva ugyanaz a tisztaság és finom élénkség jellemzi, mint illatban. A tölgy kényszerzubbonya nélkül szabadon érvényesülhetnek a friss gyümölcsök és a jó bor életkedve. A korty krémes, kényeztető, a végén a gyümölcsök mellett mandulás kesernye jelenik meg. Melegebben kissé leül, savhiányosnak hat. A lecsengés vibráló, izgalmas, a kerek savak csipetnyi maradékcukorral játszanak. Szuperfinom fehérhúsú őszibarackkal búcsúzik. Lágy érintésű, intelligens bor baráti áron. 6 pont (2345 Ft) (AM)

Hollóvár Somlai Olaszrizling 2008
Első nekifutásra hiányzott belőle a Hollóvár-boroktól megszokott izgalom, ásványosság, teltség és komplexitás. Egy átlagosan jó olaszrizling-féleségnek tűnt, komoly savdeficittel. 24 órával később alig ismertem rá: az összbenyomást a keleties gazdagság, a túlcsorduló gyümölcsösség, a kényeztető, lustán hömpölygő, krémes korty, és a lecsengésben fölbukkanó marcipános-virágporos jegyek határozzák meg. Számomra talán ez a bor ragadta meg eddig a legtisztábban az olaszrizling archetípusát. Ha nem várunk el rajnais savakat, garantáltan el fog varázsolni. 7 pont (2995 Ft) (AM)

Hollóvár Somlai Furmint 2008
Majd kiugrik a pohárból: férfivizelde, kéksajt, lóhere virága, mandula, bazalt, érett szőlő, gomba. Az illat gyorsan változik és nagyot, és minden egyes új öntésnél előadja a full montyt. Kóstolva páratlan élénkség és elegancia jellemzi. A korty a száj minden szegletét kitölti. A pazar gyümölcsösség alatt ásványos áramlat dolgozik. Sós, édes, savanyú és fanyar megmagyarázhatatlan harmóniában. És mindvégig olyan lendülettel sodor magával, hogy nincs idő gondolkodni rajta. Mire sikerülne az egyik benyomást megragadni, már két megállóval arrébb járunk. A lecsengés nem is lecsengés, hanem grand finale. Nem lekonyul, elvékonyodik, elhal, mint a borok többségénél, hanem a korty második felétől egy alkohol-fröccs szárnyán tovább repül, és percekkel később is újabb és újabb érzetekkel bombáz. Számomra a legnagyobb magyar száraz fehér. 9 pont. (3495 Ft) (AM)

félszáraz és félédes fehérek:

Tokaj Nobilis Furmint, Csirke-mál dűlő 2008
Áttetsző, nagyon világos citromsárga szín. Gyönyörű illat, nem intenzív, de tetszetős, nagyon fiatal, kristálytiszta és üde. Zöldalma, körte, fehér húsú őszibarack, sörös fanyarság, mandula, szőlőcukor, mindezek nagyon kimérten, ez olyan franciásan elegánssá teszi. A maradékcukor érezhető az ízben, de a legkevésbé sem zavaró, sőt, a korty egyszerűen lehengerlő, mintha csak BOB Barakonyi leírása öltene testet itt is, egyszerűen nem lehet belekötni. Könnyed és tartalmas, bájos és elegáns. 7 pont és szintén best buy. (1950 Ft) (Octopus)

Degenfeld Muscat Lunel 2008
Meleg, de élénk gyöngyvirágos illat, a karakteres fajtajelleg mellett jelen van az őszibarack is. Egy napos állás után pedig sajátos petróleumos illatjegyek bukkannak fel. Teljesen reduktív, a színe majdnem fehér. Báli hangulata van. Hallatlan kerek ízvilág, „nyalós” bor. Az enyhe és kellemes szénsav még élénkebbé teszi. Itatja magát, a maradékcukor épp csak annyi, hogy gyümölcslé illúziót is adjon a borhoz. Ízében a bodza a vezető jegy. Kiemelkedő ásványosságot, vibráló savakat ne keressünk, mert ez a bor nem erről, hanem az önfeledt és minőségi habzsolásról szól. Ennek ellenére ízérzete is komplex: a gyümölcs, a sav és egy szolíd fűszeres terroirjegy tökéletes egységet alkot. Szofisztikáltabb fogyasztók elmerenghetnek a szerintem tökéletes sav-cukor arányon, és azon, hogy miért csak ebben a borban nem pacsuli jellegű a sárga muskotály. Nyári grillpartikhoz, zöldséges-sajtos köretekhez ideális kísérő. A félszáraz könnyed fogyasztású borok kategóriájában listavezető. 6 pont, és csak azért nem több, mert könnyed ivású borra nagyobb pontszámot adni nem merek. (1800 Ft) (Hadik András)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2008
Kitöltéskor elsőre sós, ásványos illat fogad, de mellé finom virágosság, leheletnyi menta társul. Diszkrét, elegáns és összetett. Szép, birses-körtés aroma utal a fajtára, picinyke mogyoró a hordós érlelésre. Hűvös, kimért, pompás. Szájban egyszerűen perfekt. A savak, az alkohol, a gyümölcsös és hordós aromák valami elképesztő harmóniában simulnak össze, a korty nem döccen, nem akadozik, az íve az elejétől a végéig tökéletesen rajzolt. A sav pont annyi, ami még frissít, a cukorral ráadásul tökéletes párost alkot. A díszítő aromák (mogyoró, virágok) végig a gyümölcs körül táncolnak, tökéletes folytatását képezik az illatnak. A lecsengés hosszú, gyümölcsös, csodaszép. Hibátlan, elegáns, elképesztően jó bor. 8 pont (2800 Ft) (Bob)

Bussay Tramini 2008
Szépen definiált, intenzív, egyedi illat rózsavízzel, fehérborssal és őszibarackkal. Kóstolva tökéletes egyensúlyt mutat: a korty gömbölyű, sima felszínű, miközben csupa élet. Ilyen érett, kristálytiszta, finom savszerkezettel talán még egyetlen magyar borban sem találkoztam. A korty fűszeres, olajos, krémes és viszonylag testes, de a szorgalmasan aládolgozó savak zokszó nélkül viszik előre. A lecsengés mandulás-marcipános ízekkel kezdődik és rózsaszirommal végződik - percekkel később. Elegáns, friss, tiszta és finom, két korty után föl sem tűnik, hogy félédes (pedig nem rajongok a félműfajokért). 8 pont (2980 Ft) (AM)

édes fehér:

Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Évek óta az egyik legmegbízhatóbb brand az édes borok között, nemcsak képtelenség mellélőni vele, de árban és térben is a legelérhetőbbek egyike. A friss évjárat kedves és egységes illattal fogad: virágok, mézes körte, citrusok, főleg talán grépfrút, már amennyire szálazni lehet. Az üde illat után a korty meglepően súlyos, kifejezetten koncentrált, komoly bor benyomását kelti, botritisz érzete nélkül. A 134 grammos maradékcukor ellenére is lendületes, a savak fiatalos elánnal vezetik végig a kortyot, de kifejezetten csiszoltak, nem bántanak egyáltalán. Igazi közönségkedvenc. Erős 6 pont. (2750 Ft) (dagadtos)

[Ebben a kategóriában van legalább két nagy adósságunk, amit sürgősen pótolnunk kell, addig is a nevek: Tokaj Nobilis Amicus 2008 (3800 Ft) és Demeter Zoltán 2008-as Édes Birtokbora (3250 Ft).]

rózsaszínek, pirosak:

Gál Lajos Siller 2008
Régóta hallom, egy ideje mondom is: a siller a legjobb gasztrobor. Lehet aperitívként kínálni, elbírja azt is, ha fehér jön utána. Halászlé után sem tudnék hirtelen más borfajtát elképzelni, és a könnyű, kicsit fűszeresebb elő- és főételeket is remekül ki tudja egészíteni. Pláne ez a siller, ami amolyan mindent bele bor: van benne menoir, kékfrankos, kadarka. Nagyon szép, karakteres illat jön a pohárból: fűszerek, cseresznye, virágok. A korty pedig elegáns, sok gyümölccsel, jó tartalommal, és ami ennél is lényegesebb: nagyon jól csúszik. Masszív öt pont. (1100 forint; Borfalu) (V&F)

vörösek:

Eszterbauer Pinceátlag 2007
Eszterbauer-ék pinceátlagába szinte minden fajtájukból került - van benne cabernet sauvignon, franc, merlot, kékfrankos, pinot noir és kadarka is. A sok bordeaux-i fajta ellenére világos színű, viszont nagyon meleg illatú a bor. Kifejezetten érett gyümölcsökkel lesz tele az orrom: a málnától a szederig van ebben minden. A fűszeresség is megjelenik benne, édes, szegfűszeges illatok is jönnek a pohárból. A korty sima, bársonyos, édes. Olyan igazi szekszárdi. 1400 forintért nem kérdés, hogy jár-e a best-buy plecsni? Legalább öt pont, majdnem hat is megvan ez a bor. (1400 forint; Borfalu) (V&F)

Bolyki Indiánnyár 2006
A bor tulajdonképpen egy kékfrankos, ami nyomokban (10-10 százalékban) cabernet franc-t és merlot-t is tartalmaz. Illatában a fűszerek uralkodnak - fahéj, kardamom, csipetnyi bors. A gyümölcsök leginkább bogyósok: ribizli, málna; továbbá meggy. A korty tele van zamattal, élettel. Gyümölcsök és fűszerek váltakoznak az ízben is, tartalmas és finom bor ez. Ha hibát keresnék benne, akkor a rövidségét emelném ki - de inkább újabb pohárra töltök belőle. Hat pontra is jó nálam. (1500 forint körül; Zwack) (V&F)

Heimann Kékfrankos 2007
Nagytestvére, a Baranya-völgyi előbb került piacra, és bár én elvileg a pikánsabb/szikárabb stílus híve vagyok, örömmel tapasztaltam, hogy ismerősi körömben jolly joker lett. A dűlőtlen 2007-es pont ugyanilyen elbűvölő, ráadásul olcsóbb. Bombázó illat - vénöcsákizmussal: erdei gyümölcsös fagylaltkehely -, és ez egy olyan olcsó kékfrankos, ahol van test és gyümölcs a savakat felöltöztetni.  Finom, selymes, könnyed és mégis tartalmas. Egy kis alkoholos hév a végén befigyel, és a lecsengés nem éppen eposzi hosszúságú, de könyörgöm, ez egy másfél rugós bor. Alapfelszerelés lehetne a minőségi bormarketinghez. 6 pont. (1590 Ft) (AM)

St. Andrea A Kutyafáját 2007 2.0
A cifra név valójában egy remek alapbikavért takar. Rendhagyó módon ez már a második inkarnációja a 2007-es vörös Kutyafájátnak. Az első pinot-domináns volt, ez kékfrankos. (Meg nem erősített hírek szerint az egyik legjobb magyar kékfrankos, a Tóbérc adja a gerincet.) A legjobb Eger-propaganda. Tetszetős, okosan megkomponált, abszolút üzembiztos bor. Viszonylag sötét színű, intenzív illatú, meleg karakterű. Illatában szilva, cigánymeggy, málna, dohány és vanília. Kóstolva arányos kerek savakkal, közepes testtel. A korty második fele gazdagon gyümölcsös. Sehol nem horpad be. A savak szépen kifuttatják a lecsengést. Némi alkoholos hévvel, gyümölcsökkel és dohánnyal búcsúzik. Úgy finom, hogy egy pillanatra sem közönséges. Kötelező tananyag. 6 pont (1770 Ft) (AM)

Ráspi Kopár Cuvée 2006
Horváth "Ráspi" József egyik tréfája: Kopárt adni kevesebb mint 2000 forintért. A szőlő a fertőrákosi Kopár dűlőben, 40 éves tőkéken termett, ebből egy silleresen halvány bort szűrt a vincellér. Illatában gyümölcsök, puncs, kakaó -behízelgő, és kedves képzetek. A korty harmonizál a színnel és az illattal: fűszeresen könnyed, gyümölcsösen édeskés, közepesen telt. Nagyon jól csúszik, másnap és harmadnap is öröm inni. Ez a mindennapok vörösbora. Erős 5 pont. (1800 Ft) (v&f) [Már kapható a 2007-es, ami még jobbnak tűnik, de a részletekkel egyelőre adósak vagyunk.]

Ráspi Kékfrankos 2006
Ráspi hisz a kékfrankosban, készül nála sima, válogatás, sőt, külön öreg tőkék szelekció is. Az alapkékfrankos ugyanazt a törődést kapta a szőlőben, mint társai, egyedül a termőhely miatt tartja a borász ezt alapabbnak a többinél. Illatában egyszerre kékfrankos, soproni és ráspis: köménymag, ásványok, barack, gyümölcs és puncs is található benne; egyszóval komplex. A korty hasonlóan összetett, virgonc, lenyelés után sokáig érezzük még az ízeket. 2000 forint alatti bor, hat pont - ez bizony jó vétel. (1980 ft) (v&f)

Weninger "Sopron" 2007
Egy kézműves bor analóg jegyeit és egyéni aromáit kapjuk hibátlan technológiai kivitelezéssel. 70 százalék merlot, 30 százalék syrah, de a syrah szinte mindent visz. Finom, izgalmas és komplex bor. Az illat alapvetően meggyes-cseresznyés, borsos fűszerezéssel, amit rózsaborsos és sós tengeri szellőre emlékeztető jegyek dobnak föl. Sem a puncsos-konyakmeggyes közhely, sem az egyre gyakoribb nyálkahártya-gyilkos alkohol nem fertőzte meg. Kóstolva harmonikus, tiszta, kerek és mindenekelőtt jó ivású. A hosszú lecsengés tisztán hagyja a szájat. A szomszéd Marika néni megtérítését a művelt alkoholizmus ügyének ne ezzel a borral kezdjük, de ha van egy kis affinitásunk a „terroirborokhoz”, akkor kihagyhatatlan. Erős 6 pont. (Per pillanat mindössze 990 Ft, egyébként 1970.) (AM)

Heimann Cabernet Franc 2007
Ezzel a borral sokak álma teljesül: kirobbanóan gyümölcsös, tartalmas, ésszel barrikolt bor nemes fajtából, érett tanninnal. Az illat mély, vonzóan gyümölcsös a spektrum feketebogyós oldaláról. A hordóból medvecukor és némi tejesség szűrődik be. Kóstolva feltűnően jól strukturált, testes, szinte harapni lehet - ebben az árkategóriában szokatlanul fajsúlyos anyag. Ízében pikáns fűszeresség, negró és szeder. Életerős, egészséges, érett savak. Ha nagyon tűhegyre vesszük, még van benne valami fiatalos szertelenség, de ezt csak a nyammogó borsznob veszi észre, és egy kétéves cabernet esetében aligha róható föl hibának. A korty végén az alkohol némileg befűt. A hosszú és rétegzett lecsengésben nagyon érett meggy és szeder. Erős 6 pont. (2190 Ft) (AM)

St. Andrea Pinot Noir 2007
2007 a maga tartós forróságával nem tűnt eszményi pinot-s évnek, ez a bor mégis gyönyörű. Az illat intenzív, friss és izgalmas. Ha bedobjuk a spektroszkópba, hecsedlit, naspolyát, rózsát, epret, ribizlit és avart lehet kipörgetni belőle. Kóstolva üde, elegáns, húsos és finom. A felszín sima, a savak érettek, a szerkezet arányos. A kortyban a pirosbogyós gyümölcsöket finom csokoládé keretezi. Nagyon jó inni. A hosszú lecsengésben ribizli, mézeskalács és jelzésnyi gyógyszeres kesernye. Vérprofi munka. Kifogástalanul érett gyümölcsből készült, egészséges és barátságos pinot. Még sok ilyet! 7 pont (2490 Ft) (AM)

Címkék: best buy

95 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr281958104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2010.04.28. 09:10:41

Sparban 189 Ft a Duna-melléki félédes muskotály. (Nem írtam el) :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.28. 10:56:56

Célszerű lenne nagyobb körből összeválogatni ezt az ajánlatot. Nem hiszem, hogy ne lennének újabb brandek, amikre rá lehet fogni a best buy jelzőt, ráadásul a tisztességesebb nagy cégek termékei is hiányoznak - számomra.
Amúgy a fentiek nagyobb részét kóstoltam, egy részükből újabb évjáratot is, és tényleg megérik az árukat.
Aki jót igazán olcsón akar venni (és nem unja túlzottan, ha gyakran issza ugyanazt), tárazzon be a Weninger Sopronból (akció), ilyen jó vörösbort ennyiért még nem ittam.

vargatom 2010.04.28. 11:12:37

Dícséretes hogy a régebbi borok is a listán vannak - de pont ezért célszerű lenne jelölni azt is, hogy mikor mi került bele, mert lassan már nehéz emlékezetből követni a változásokat ;)

Bazaltrajongó 2010.04.28. 11:39:18

Bolyki Zorróék 2007. Olyan erős 5, gyenge 6 pont körül, 1090(990)Ft-ért a Bortársaságnál, nem csak ápr. 30-ig. Szívből ajánlom mindenkinek, igen, best buy, minőségben erősen közelíti a Weninger Sopron 2007-et.

Kénporos 2010.04.28. 13:04:40

Remélem nem gondoljátok komolyan, hogy az 1500- 2000- es tartományban kellene a megbízható minőségű jó árú hazai fehéreket keresni. Mert ha igen, az nagy baj.
Beszerzésük könnyen megoldható, de ettől miért jó vétel?
A jó értéket elfogadom, de a jó árat (a bemutatott fehér tételek 90%- nál) nem. Valami nagyon nincs rendben a polcokon.
Esti borozgatáshoz 1200- ig szoktam keresgélni, de nem egyszerű. Ettől a válogatástól sajnos nem lett könnyebb a választás...

bádogos 2010.04.28. 13:10:35

A Heimann Kékfrankos 2007 valóban nem rossz - egyet mi is megittunk a hétvégén, bár a végét kicsit kávésnak éreztem. Nem esik szó viszont a Heimann Bikavérről (2006), ami magasan veri a kékfrankost és kb. 100 forinttal drágább csupán (itt nálunk a CBA-ban).

Semmiképpen nem hagynám ki a Pannonhalmi Vörös Tricollis Cuvée-t. Ez egy szenzációs bor, hihetetlenül gazdag gyümölcsös ízzel. (Félő, hogy sokan meg sem próbálják: Pannonhalma fehérboros vidék és kész, pedig szvsz mindent tud, amit a nagyok.) Kb. 3 hete pusztítottunk be egyet. A barátom, csak annyit mondott "ez egy nagyon ariszokratikus bor", meg hogy "ez a gazdag gyümölcsösség neki már egy kicsit talán túl sok is".
Én földhözragadtabban gondolkodom. Ha egyszer szembe jön valami, ami úgy jó, ahogy van, akkor csak nyomassák bőségesen, ahogy a csövön kifér :-)
Azóta még elraktam párat a pinyóba.
(Nálam minimum izmos 7, ha nem vagyok szőrös szívű, 8 - mindezt 1990 pénzért (Tesco))

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.04.28. 13:11:26

Demetervin Élvezet Cuvée-je 1500-ért is jó vétel lehet. Bár egy termetes borsor végén kóstoltam, de elég kiegyensúlyozottnak tűnt, talán a savai lehettek volna kicsit erőteljesebbek, de jó volt inni.

Édesek közé AG a Gizella Pince Hárs L. 2007-et magasztalta (2.760 Ft). Már készleten van, majd csapra verem a közeljövőben.

Az alföldi és Maurus borokat kicsit hiányolom a listából. Nekem tetszett az a néhány, amihez volt szerencsém. A hétköznapok bora címre jó eséllyel pályáznak.

dorax 2010.04.28. 13:35:02

A rózsaszín felhozatal kicsit rövid lett. :-)
De legalább gyorsan kiegészítem az idei rosé felhozatal eddig legjobb darabjával a Jackfall Rózsabimbó Rosé 2009-cel. Lelkes rosé fogyasztóként mondom, utóbbi évek egyik legjobb darabja. Min. 7-es nálam.
1490 Ft (Sidewayz vinotéka)

loading 2010.04.28. 13:57:56

Egyszer már volt elmélkedés, hogy mi az a best buy. Mert itt több árkategória, kategória borai vegyítve szerepelnek.
Szerintem a színeket ki kellene még egészíteni egy másik jellemzővel, amellyel tényleges kategóriát lehetne alkotni. Mert szerintem egy best buy az 5 pontos borok közül mást jelent, mint a 7 vagy 8 pontosak közül. De lehetne árkategóriánként is.
A borokhoz: a szokásos Font és Frittmann rozé és irsai. Sajna hiperben erősen árazott (~1200 Ft). De a pincénél és a Metroban 1000 Ft környékén. A Royal Tokaji is ott a fenti árú, az auchanban 1700 Ft volt a múlt héten.
Vagy Árvay/Hétfürtös Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2001 - ~1300 Ft/0,25l - szintén Metro.
@Hepci: Nekem pl. annyira nem jött be. Talán a syrah miatt. Túl édes, túl lágy.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.28. 14:49:52

@loading: igen, lágy, (alkohol)édesnek viszont nem éreztem (pedig arra kényes vagyok). Kicsit újvilági stílus, de ennyiért nagyon jó vétel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.28. 14:53:08

Szent István Korona Pázmándi C.S. Rosé, uszkve 600 pénz szuperekben. Ez még tényleg nem tűnt fel itt senkinek?
Vagy a nagyobb cégektől ajánlani valamit nem elegáns dolog, még rozéban se?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.28. 16:43:07

A 2007-es Esküvé szerintem sokkal-sokkal izgalmasabb a több rajnai miatt, mint a 2008-as, ami sajnos - nekem - populárisabbra lett hangolva.

Amúgy kösz a cikket, remek olvasni, hogy nő a lista.

A napokban bontottam egy 2006-es Royal Tokaji száraz Furmint-ot, kb. 1,5 év őrizgetem otthon és kajához nagy élmény volt, baromi erős 6 pont és nagyon jól tartja magát, már szépen jönnek a palackos jegyek rajta. Az illata nagyon izgalmas, ha valaki azt mondja, hogy most egy 60 Euros Montrachet-t szagolok, hát elhiszem... :)

badborbi 2010.04.28. 17:05:58

Igen igen.

Én szeretném a listára terjeszteni Bujdosó Pincészet Merlot 2007. 750Ft

Könnyed, finom bor amikor csak úgy az alkoholizmuodnak hodólva iszogatsz. Szerintem nagyon megéri az árát!

t f 1 (törölt) 2010.04.28. 17:12:12

@kezdő alkoholista: Alföldit itt?
Ne igyál már többet :DD

dagatt 2010.04.28. 18:28:27

@Hepci: Én múlt héten bánatűzőnek próbáltam a márka 2009-es Chardonnay-ját. Szappanszerű illata nem hagyott bennem mély nyomokat, ízre sem tetszett, pedig nem nagy elvárásokkal fogtam neki...
De mindjárt megyek vásárolni úgyis, talán kapnak még egy esélyt a rosejukkal. :)
Az Etyeki Pincefesztivált várom már, inkább nem költök kajára addig, de ott szeretném jól érezni magam, és sokfélét, finomat kóstolni. (Száraz) furmint tekintetében szűz vagyok, ezt a hiányosságot mindenképpen pótolni szeretném majd. Szívből jövő ajánlásokat szívesen veszek! :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.04.28. 19:10:32

@akov: @dagatt: hát hozzám ez a Royal Tokaji Furmint rajongás nem jutott így el. Ebben az árkategóriában én a Patricius 7-es furmintját sokkal jobban szerettem (kevesebb fa, sokkal több ásvány és izgalom), a Sárgamuskotályuk szintén megéri az árát.

felvetés 2010.04.28. 21:13:18

@akov: A Royal Furmintból én is betáraztam, 2006-ból és 2007-ből egyaránt. Áts Karcsi bácsi viszont azt mondta, hogy a 2008-as még jobb lesz. És ez igaz a 2008-as Áts Cuvée-re is...
Szeremley 2008-as Rizlingjét is szivesen iszogatom, nagyon illik a fenti leírás a borra.
A Ráspi Kopár 2007-et már többször teszteltük, vörösben ebben a kategóriában szerintem nincsen jobb. Gróf Buttler Syrah mellett kóstolva igencsak elgondolkodtatott...
Nekem nagyon hiányoznak a listáról a Szászi borok. Esetleg Szeleshár K2, Gál Lajos Olaszrizling 2008? Ja, és Bolyki Királyleányka 2009!

felvetés 2010.04.28. 21:15:10

@felvetés: Szeleshát, csak a Concubina 14,5-ös alkoholja már kezd hatni. :)

Balatoni Futár 2010.04.28. 23:18:24

Némi félremagyarázást látok a postban és a kommentekben.
A "megéri az árát" kifejezéssel azt próbálja sugalmazni, hogy "olcsó".
Pedig egy 10 000 Ft-os bor is megérheti az árát, ha olyat tud amit csak egy 15 000 Ft-os bor nyújtana,de ettől még nem lesz olcsó.
A fent ismertetett 1000-3000 Ft-os borok az alkoholistát rendszeresen olvasók szűk táborának akár még tűnhetnek olcsónak is, a mai magyar valóságtól, az átlagtól, a valóban megfizethető boroktól messze van.
Nézzetek meg egy kutatást, kis hazánkban a teljes borforgalomnak milyen kicsiny százaléka kerül eladásra 1000 Ft felett.
Valahogy úgy érzem az alkoholista szerint hazánk borfogyasztóinak bőven több mint 90%-a ihatatlan lőrét iszik.
Megérne egy értékelést, mit lehet 1000 Ft alatt meginni.

Mr Chablis 2010.04.29. 00:36:03

Végül is egy Mouton Rotschild '98 is tud lenni best buy. Mondjuk 20 € körül biztos..:)
Borkóstoló infók a facebookon és a neten:
www.facebook.com/group.php?gid=336211450767&ref=ts

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.29. 00:47:00

@Balatoni Futár: hát, pont erről írtam fentebb. Szerintem mai magyar körülmények között egy ilyen posztnak döntően 1500 Ft alatti borok neveit kellene tartalmazni, nem kézműves pincék - egyébként reálisan árazott - olcsóbb tételeit. A blog nagyrészt úgyis azokra fókuszál, ebben a kategóriában igazán lehetne kivételt tenni.
Persze, lehet, a szerzők nem isznak ilyeneket, így fogalmuk sincs róla, mit iszik a közepesen tájékozott és közepes pénztárcájú magyar fogyasztó az ebédje vagy vacsorája mellé. :(

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.29. 06:07:12

@Balatoni Futár: Erről a problémáról volt itt már szó többször is. A "best buy" címkét itt gyakran szerintem is a "value for money" értelmében használjál gyakran. A jó vétel nem ugyanaz, mint az, hogy valami megéri az árát.

Szerintem amúgy mindenki pontosan tisztában van azzal, hogy mit iszik a magyarok 99%-a, csak ennek senki nem örül.

Ezzel együtt én is azt tartanám jónak, ha a "best buy" címke az jellemzően az olcsóbb tartományban található jó borokról szólna.

alföldimerlot 2010.04.29. 06:47:58

@Balatoni Futár: Egészen biztos, hogy ez a blog nem az átlagos borfogyasztónak szól, amennyiben az átlagos borfogyasztó az, aki 1000 forint alatti borokat iszik, és még szórványosan sem olvas borsajtót. Ez a blog azoknak szól, akiknek a bor hobbija vagy hivatása.
Néha azért előfordul, hogy ezerforintos borokat is kipróbálunk. Legutóbb itt: alkoholista.blog.hu/2010/04/18/hetkoznapok_harcosai De volt már szó nem egyszer Font-borokról, Frittmannokról, Nyakasokról stb.

alföldimerlot 2010.04.29. 07:01:03

A bevezetőben minden alkalommal definiáljuk, hogy milyen kritériumok alapján áll össze a lista, és mivel ez nem tér el a "legjobb vétel" szószerinti értelmétől sem, így szerintem nem olyan nehéz megérteni, hogy mire gondolunk. Nálunk best buy alapvetően az, ami egy adott árkategória átlagából magasan kiemelkedik, azaz árkategóriája fölött teljesít, és alulról nézve megüt egy bizonyos szintet. Definíciókon persze évekig lehet vitázni, de ritkán éri meg a fáradságot. (Egyébként utánanéztem annak, hogy a best buy, mint néhányan sugallják, csak a legolcsóbb árkategóriát jelentheti-e: www.businessdictionary.com/definition/best-buy.html
lexicon.ft.com/term.asp?t=best-buy)

felvetés 2010.04.29. 07:56:10

Tegnap gondolkoztam, hogy Demeter Csaba 2009-es Hangáját még ideírom, de kimaradt. Erre ma olvasom, hogy aranyérmes lett a Challenge Int. du vin.-en. Azt hiszem 1200 Ft-os árával a fentebb vitatott mindkét kategóriába belefér.

Kabócás 2010.04.29. 08:23:37

Tokaj Nobilis Furmint, Csirke-mál dűlő 2008 1950ft?? Én még sehol nem láttam ennyiért Nobilis bort? Hol kapható? :)
Azon meg, hogy a "best buy" kinek mit jelent...nincsen sok értelme vitázni mert nem csak erről szól a bejegyzés. Az én olvasatomban egyébiránt azt jelenti, hogy adott pénzért olyat venni, ami abban az árkategóriában az elvárható szint felett van. Szerintem semmi köze az olcsósághoz. Persze attól lehet jó, hogy olcsó és fordítva. Minden ár-szegmensben lehet találni best buy-t.
Az, hogy meg a magyar lakosság milyen bort fogyaszt, engem különösebben nem érdekel. Lényeg, hogy én jót igyak :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.29. 08:32:12

@Kabócás: Márpedig annyi! Ez a pince könnyebb, reduktív furmintja, ne téveszd össze a Barakonyival!

Kabócás 2010.04.29. 08:46:05

@drbarta: elfogadom, de én még nem láttam ennyiért semmilyen Nobilis-t. Nyilvánvalóan nem ismerem a pince teljes szortimentjét :(

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.29. 09:01:22

@alföldimerlot: rendben, semmi gond az értelmezéssel, viszont akkor miért ér véget a best buy felsorolás 3-4 ezer Ft körül? Remélem, érzed, hogy ez se logikus.
Például a Barbár is egy best buy. Mondjuk a Capellához képest. :)

egri 2010.04.29. 09:16:31

Kedves alföldimerlot!

Igazad is lehetne ebben:"amennyiben az átlagos borfogyasztó az, aki 1000 forint alatti borokat iszik, és még szórványosan sem olvas borsajtót." , de szerintem nincs.
Attól még, hogy nem tudok kiadni naponta /2naponta/ 2-3.000 ft-ot borra, lehetek átlagos fogyasztó. :)

Ha emlékeim nem csalnak (de lehet h igen), akkor régebben volt egy olyan sorozat "borok a Hiperből" vagy valami hasonló.
Én személy szerint nagyon örülnék ha újra indulna.
Tapasztalatom szerint lehet kapni 5-600 Ft körül is nagyon szép fehér és rosé borokat (vöröset kevésbé).
Amennyiben a kereskedők nem nyomnák le az árat (vagy nagyobb termelőknél nem lenne eladási kényszer), ezek a borok is többe kerülnének. Szerintem.

2 hete vettem a Spar hálozatban akciósan a Varsányi Pincészet Kékfrankos rosé-ját asszem 499Ft-ért. Nekem nagyon ízlett.
Most olvastam eg hírlevélben hogy ez a bor Cannesban, ezüst-öt nyert. Tehát szerintem akár ez is lehetne Best-Buy.

Nem reklámnak szántam.

egri

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.29. 09:39:02

@Kabócás: Pedig a sárgamuskotály is kb. ennyi szokott lenni,és a kövérszőlő is csak minimálisan több.

fiatalborivo 2010.04.29. 09:39:21

A megoldás szerintem a szelektálásban rejlik, 2 csoportot kellene megkülönböztetni. Az egyik és természetesen ez olcsóbb, ahol azt figyeljük hogy a 7dl elfogyasztása fröccsként hogyan hasonlítható egy átlagos sörhöz aminek 200-300 ft üvegje. Mert a sarkiban bevásárló háziasszony azt nézi hogy egy estére elég 4 sör az apának, az 1000 ft, ha veszek 1 üveg bort akkor eddig mehetek el, mert azt fröccsbe elfogyasztva, időben, folyadékban ugyanazt, élményben remélhetőleg többet kap majd és abból még én is iszok mert a sört utálom, a bort nem. De mindez csak akkor játszódik le a háziasszony fejében ha tudja hogy amit bort vesz az best buy, tehát az árhoz képest jó minőségű.

A második csoport meg az lenne ahol adott borkategória és a bor versenytársainak átlagos árához képest valami olcsónak számít, vagy egyáltalán minőségéhez képest nem is abban az árkategóriában kellene szerepelni, hanem feljebb.

Ha így külön lenne választva a történet akkor még hasznosabb lehetne, mert a bevásárló háziasszonynak is segítene és a csemegéket kereső gourmetnak is.

alföldimerlot 2010.04.29. 10:02:05

@Hepci: Ezen a csonton még el lehetne rágódni egy darabig, de megpróbálok logikus választ adni: a magyar boroknak elhanyagolható hányada kerül tízezer forintnál többe, ezeket hanyagoljuk is el, viszont van egy fontos kategória nagyjából 5-8000 forint környékén, ez az a kategória, aminek a szintjét hozzák az általunk best buynak minősített 3-4000 forintos borok.
Én kedvelem a Heimann-borokat, de sajnos a Barbár iránti lelkesedésedet nem osztom.

alföldimerlot 2010.04.29. 10:08:58

@egri: Kedves Egri, jó volna, ha lenne ilyen sorozat. Szórványosan felbukkannak itt is hiperborok, de szerintem elkerülhetetlen folyamat, hogy minél többet kóstolunk, annál finnyásabbak leszünk, így egyre valószínűtlenebb, hogy 500 forintos borokat vásároljunk. De ahogy írtam korábban: Font-borokról, Frittmannokról, Nyakasokról stb. írtunk nem egyszer és még fogunk is.

e_easy 2010.04.29. 10:24:36

@alföldimerlot: az en olvasatomban egyszeruen csak igeny lenne egy olyan sorozatra/postra is amiben korrekt minosegu de olcso borokrol esik szo. hangsuly a "de" szon van.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.29. 10:31:56

@alföldimerlot: nem kell lelkesedni a Barbárért, én se tettem. Mindössze ár/érték alapján - szvsz - lényegesen jobb, mint egy Capella.

loading 2010.04.29. 10:52:21

@alföldimerlot: Én azért két kiegészítéssel élnék. Egyrészt szerintem nem csak borral jobban elmélyültek olvassák a blogot, hanem olyanok is, akik alkalmanként valami "különlegesre" vágynak. Nő, férfi, buli, stb. okok.
Másrészt az árkategóriára hivatkozol, ugyanakkor a felsorolás nem tesz különbséget ebből a szempontból a borok között, a végén szereplő árból kellene kitalálni. Ez azonban így többeket megtéveszthet. Akkor inkább legyen fehér - 1500 Ft-ig, 1500-3000 Ft között, éit.
Mert a szándék jó és támogatandó, de a kivitelezés még döcög. :)

alföldimerlot 2010.04.29. 12:28:57

@loading: A felsorolás különbséget tesz: növekvő ársorrendben halad, a sávokat pedig mindenki behúzhatja, ahová kedve diktálja. (Én nagy híve vagyok Occam beretvájának en.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_razor)

red79 2010.04.29. 13:11:05

@fiatalborivo: Erre csak annyit, hogy a háziasszonyok nem olvassák a blogot.
Szerintem meg így jó ez a felsorolás ahogy van.
A fentiekből már jópárat megkóstoltam,és
nem csalódtam voltak ezektől jóval drágábbak, amik meg "futottak még kategória"

fiatalborivo 2010.04.29. 13:21:29

Ebben nem vagyok biztos, de nem vitatkozom, a lényeg hogy mindkettő kategóriára igény van, már csak a hozzászólások alapján is. Ugyanakkor nem kényszeríthető a stáb olyan borok kóstolására, amikről az áruk alapján nem feltételezik azt a minimális minőséget amit megszoktak.

Kabócás 2010.04.29. 13:30:19

@fiatalborivo: azt Te sem gondolod komolyan, hogy a "háziasszony" leül a gép elé, elolvassa a BLOG-ot és az alapján majd elmegy bort venni? Ugyan már? Aki maximum 1000ft-ot szán borra, annak tökéletes a hiperben található szortiment. Hangsúlyozom, hogy én most nem azt akarom ezzel mondani, hogy 1000ftért nem létezik jó bor, csak aki ebben a szegmensben utazik annak kár ezt a dolgot túlreagálni mindenféle blogolással meg utánajárással. Annak meg végképp nem látom értelmét, hogy bort sörrel akármilyen alapon is összehasonlítson valaki. Hacsak nem az alkohol szervezetbe való bevitele céljából iszik valaki bort. Nehezen képzelem el azt a mérlegelést, miszerint 4üveg arany ászok vagy pedig 1 üveg Royal Tokaji furmint? :) (Mellesleg az én értékrendemben a fröccsként fogyasztott bor nem szerepel. Amit önmagában nem lehet meginni, azzal kár foglalkozni.)

loading 2010.04.29. 15:09:30

@alföldimerlot: értem. De nem tudom, miért nem lehet egyértelműnek lenni?
Az értékhatárokon úgyis pörögni fognak/unk...
@Kabócás: Szerintem ez egy régi beidegződés, szerintem már nem teljesen így van. Ha alkalomra kell, akkor bizony leül a net elé és keresgél. Ez a blog, elég hamar megjelenik találatként.
Amit lehetne növelni, ha ételajánlást is írnának a szerzők. De az már túl nagy látogatottságot hozna :)

fiatalborivo 2010.04.29. 16:08:06

@Kabócás: Egy olyan háziasszony nem aki nem ért az internethez, de azon kívül miért ne ülne le bárki is neten megnézni hogy a CBAban mit lehet kapni, és azok közül melyiknek van meg az értékelése itt vagy ott? Netalán a bortársaságnál lévő borok közül az alacsonyabb árkategóriában miket mondtak a borokról itt vagy ott.(a háziasszony lehet ám egy 30 éves bombázó is aki szereti a borokat a barátnőivel kóstolgatni csak nem keres 300 nettót hogy a legjobbakat vegye) Az pedig hogy egy bort ha tisztán nem lehet meginni akkor nem is érdemes foglalkozni vele az teljesen igaz. De mi köze ennek a fröccshöz? Nem szeretnék itt most olyan lőzungokat puffogtatni hogy a szóda felerősíti a bor ízét és ha rossz íze van akkora fröccs még rosszabb lesz, meg hasonló dolgokat. A fröccsivásnak is megvan a kultúrája, te ezt a kultúrát szemmel láthatóan nem ismered és nem értékeled, ami nem baj. De egyébként ha azok az emberek akik ma sört vesznek mert azért az árért ritkán találnak jó bort,a sör meg minig konstans, na ha ők a sör helyett bort vennének azt hiszem nem lenne sok gondja a magyar borászatnak. Nemhogy nem érdemes, kell összehasonlítani a borok egy rétegét a sörökkel mert versenytermékek.

Kabócás 2010.04.29. 19:27:18

@fiatalborivo: egyszerűen én elvből nem iszom fröccsöt és nem is hiányzik az életemből, lehet, hogy ezt a dolgot 10év múlva máshogy látom majd. De egyenlőre a bor megcsúfolásának tartom ha valaki szódát küld bele, valahol a VBK-val van 1 szinten. Mind1. Szerintem azért senki nem vesz sört, mert borra nincs pénze, maximum azért, hogy ugyanannyi pénzért jobban be tud rugni. Ugyanis ha valaki jó borra vágyna akkor vegyen 1 hónapban 1 palackot ami ha 2000 vagy 3000ft-ba kerül is, de akkor legalább jó minőséget iszik vagy akár 1000/palack áron 3db-ot egy hónapban. Azt még szerintem ki lehet szorítani akkor is ha valaki nem keres 300ezret. Ez szemlélet vagy döntés kérdése. De persze jobban megéri 1 karton (24db) sör 3300ért mint 1 palack bor ugyanennyiért.
A bor és a sör összehasonlítása szerintem olyan mint a kosárlabda és a kézilabda. Mindkettő labdajáték, de teljesen más.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.04.29. 20:11:02

@Kabócás:

OFF

A fröccs-témához: www.baratsagportal.hu/node/521

Ettől szebben nem lehet írni a borról. És talán Márai hitelesebb mindannyiunknál, hogy el ne ítéld.

Kívánom neked, borbarátom, hogy egyszer, amikor kínzó szomjúság gyötör, és inni kérsz valamit, egy jó fröccsel kínáljon meg valaki! :) Nemesebb és hatékonyabb SZOMJOLTÓT el sem tudok képzelni!

A víz a világ legtermészetes dolga, a kóla a legművibb. Ne hasonlítsuk össze! :)

ON

Sajnos ma ha ajándékba vesznek bort, az is megáll 1000 Ft-nál, és bizony ennyiért nagyon sokan a Villányi Teleki-borokat veszik le a polcról. Ezt tapasztalatból mondom! Ez számukra a jó bor, amivel megtisztelik az ajándékozottat... Mert ugye, ez már nem Dankó Pista!

fiatalborivo 2010.04.29. 20:29:07

@kezdő alkoholista: abszolút egyetértés és bólogatás, kiegészítve azzal hogy ha valaki nem termel bort hanem mindig csak vesz és nem nagy mennyiséget, tehát nem úgy hogy na 300 liter elég lesz erre az évre, hanem úgy hogy kedd van, jó napom volt, akkor legyen egy 2000 forintos Royal Tokaji, péntek van, buli van, pokerhez és szivarhoz jó lesz egy Ráspi Zweigelt. Na ha valaki így vesz bort, akkor megértem hogy nem vizezi, szódázza fel. Ebből a szempontból értem kabócást. De ha azt mondom hogy munka után délután 4től én teszek veszek itthon, kimegyek a kertbe kertészkedni, lomtalanítok a padláson, füvet nyírok és tuti hogy nem ülök kocsiba akkor este 8ig simán megiszik az ember 2 liter fröccsöt, és nem árt meg, és szomjat olt és finom és élvezetes. Ha 50 nmen él valaki akkor ezt nem annyira tudja, de ha valaki érti amit írtam az tudja hogy mennyire jó a fröccs.

Kabócás 2010.04.29. 20:47:45

@fiatalborivo: ígérem, hogy utoljára írok erről a témáról, nem akarok demagóg lenni :)
Tőlem az Atyaúristen is írhat ódákat a fröccsről akkor sem érzek iránta vágyat, hogy akár a szomjhalál küszöbén is arra szomjazzak. Ha szomjas vagyok akkor ásványvizet iszom. Ha a nyári melegben találom magam akkor hideg sör, ha lehet akkor csapolt. Fröccs még véletlen se. Nekem a bor semmilyen formában ne legyen a szomjoltásom tárgya. Egyszerűen nekem többet jelent. És nekem nem Ráspi ZW vagy ilyen és ettől drágább borok a mindennapok borai. Bárcsak azok lennének, de sajnos a családi kassza nem engedheti meg. Épp ezért én azon az elven vagyok, hogy igyak inkább havonta 2-3 palackot, de az legyen igazán jó. Ezenfelül megértem a Te álláspontodat is, ezért is úgy gondolom nincs értelme ezt a szálat tovább erőltetni. Mindkettőnknek jó ez így ahogy van.
üdv

Kabócás 2010.04.29. 20:54:14

@kezdő alkoholista: ajándékba kapott bor témában részben igazad van. Azért hálistennek van olyan Barátom is aki tudatos borfogyasztó és ha Ő ajándékoz meg akkor tuti, hogy nem Teleki bort hoz :))

red79 2010.04.30. 08:06:56

@kezdő alkoholista: Talán azért mert nem mindenki van tisztában azzal,hogy Magyarországon vannak más pincészetek is.
Mert ha egy "hétköznapi embernek" megemlítenéd mondjuk Szászi Endre nevét
valószínű azt gondolná, hogy a könyvelődről van szó.
De ha olyan embertől kapsz ajándékot, aki szereti a bort, akkor?...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.30. 08:10:41

@Kabócás: Áucs! Ez bemart :) Szerintem téged valaki csúnyán becsapott borügyileg. A bornak, fogyasztás előtti vízzel való hígítása egyidős a borfogyasztás kultúrájával. A bor nemes, sőt szerintem egyfajta misztikus, spirituális ital. De mint minden misztikus és spirituális dolog, ha nem tud a hétköznapjaink részévé válni hanem csak az ünnepnapok pátoszában vesszük elő oket akkor az csak a külsőség szemfényvesztése.

A fröccsnek van egy rendkívül praktikus és profán funkciója. Kedv, alkalom és ízlés szerint beállítható az alkoholtartalma :) Ezt nem sok más nemes ital tudja

Kabócás 2010.04.30. 08:31:28

@BZoltan: én nem érzem becsapva magam borügyileg. Nem akarom ismételni magamat, de tőlem aztán lehet akármilyen hagyománya, akkor sem izgatja a fantáziámat ez a fröccs téma. Én bort vagy önmagában, vagy sehogy máshogy nem iszom. Sajnos a hétköznapjaim részévé a bor talán soha nem fog válni, mivel elég sokat kell autót vezetnem, gyakorlatilag minden nap. Így aztán akarva-akaratlan nekem "ünnep" ha egy bort egyáltalán van esélyem kinyitni hétköznap. Ez van.

takács bálint - zsebtévé 2010.04.30. 08:31:56

Thummerer Bikavér most akcióban 1.400 a Ldl-ben. Nálunk még van 2004-es (amíg el nem viszem). 6-7 pont
Dereszla Dorombor Száraz 2007. Vidéken Tcskókban 1.200, Bp-n a Vrts-ban kartonár 1.000, klubár 800. 6-7 pont.

tb - zstv

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.30. 10:41:58

@Kabócás: A hétköznap az nem azt jelenti, hogy mindennap :)

Te azt írtad, hogy a bor megcsúfolásának tartod ha valaki szódát önt a borba és a a VBK-val van 1 szinten valónak tartod.

Na ez az ami nem helyénvaló. Az a szuverén magánügyed, hogy mit és mennyit iszol, de ezen véleményedet szerintem érdemes lenne revideálni.

Kabócás 2010.04.30. 11:00:21

@BZoltan: Jó, lehet, hogy túlzás a VBK dolog. Az én értékrendemben a BOR-nak nincs szüksége a szódára. Ha mégis van, akkor abból én nem kérek. :)

töppedt 2010.04.30. 11:17:24

@Kabócás: Nem meggyőzésként csak olvasásra

Vörösmarty Mihály:
FÓTI DAL
Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.
Törjön is mind ég felé az
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy.

Testet éleszt.........
1842. október 5.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.30. 11:21:43

@Kabócás: Én csak azt mondom, hogy ez nem értékrend, hanem ízlés kérdése.

red79 2010.04.30. 11:21:53

@töppedt: Biztos reduktív volt!!!!

Kabócás 2010.04.30. 11:23:47

@töppedt: Úgy érzed, hogy bizonytalan vagyok és épp billegek a fröccs vagy nem fröccs között? :)

Kabócás 2010.04.30. 11:24:45

@BZoltan: na látod, kimondtad a varázsszót: ÍZLÉS. Ez az amiben különbözünk :)

red79 2010.04.30. 11:28:16

@BZoltan: Úgy érzem nekem jó az ízlésem, ezért egy Ráspi Máté küvét javítanék KÓLÁVAL.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.30. 11:52:48

@Kabócás: Ezzel nem is lenne baj. A fröccs mint ital létjogosultsága azonban nem ízlés kérdése. Mondom, a bor vízzel való hígításának szokása egyidős a borral.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.30. 12:08:11

@BZoltan: van egy újabb tradíció is, a gyümölcslevek vízzel való higítása. Én se vagyok fröccsös, de ez utóbbit rühellem igazán. :)

Kabócás 2010.04.30. 12:37:43

@BZoltan: Kérlek ne értelmezz félre!
Szó nem volt arról, hogy én akárminek is megkérdőjeleztem volna a létjogosultságát, én csak a saját véleményemet írtam le a saját szám íze szerint. Tőlem mindenki azt iszik amit akar. Én nem trendek szerint fogyasztok. Egyébiránt egy érdekes kérdés vetődött fel bennem: ha én szeretem a forralt bort, akkor mi van? :) DE csak olyan borból készítünk itthon, amit amúgy önmagában nem iszunk meg.

töppedt 2010.04.30. 13:09:42

@Kabócás: A fröccs miként a forralt bor is csak jó borból készül jobb helyen. A fröccs pedig nem azt jelenti, hogy ihatatlan borból szénsavas vizzel ivásra alkalmas ital készül. A rómaiak tisztán egyáltalán nem ittak bort, igaz a viz olyan szennyezett volt hogy tisztán azt se volt célszerű inni. A borivás mai szokásai nem túl régiek. A középkori vizívásról meg van egy kedves mondóka:
A tiszta viz szörnyű átok,
ne ismerje sose szátok.
Attúl fájdul meg a lép.

loading 2010.04.30. 13:17:20

@Hepci: az a savasság/töménység miatt van. Legalábbis akik körülettem ezt csinálják, erre hivatkoznak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.30. 13:27:23

@Kabócás: fórumozási alapelv: sose vitázz BZoltannal. Mindig neki van igaza, szakmailag és/vagy erkölcsileg.
Másik alapelv: Hapcival se vitázz, mert tíz esetből maximum egyszer ad igazat Neked.
Következmény: BZoltan és Hapci között elvékonyodott a verbális barátság tűnékeny fonala. :)

2010.04.30. 13:49:28

@töppedt: mondjuk az ókorban/középkorban készített borokat sem szívesen inná tisztán a mai száj...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.30. 14:11:30

@Kabócás: Én nem értelmezlek félre.

Te ezt írtad: "De egyenlőre a bor megcsúfolásának tartom ha valaki szódát küld bele, valahol a VBK-val van 1 szinten. "

Ez nem ízlés, ez nem vélemény, hanem ítélkezés. Ha azt mondod, hogy te nem szereted a fröccsöt akkor arra senki nem szólt volna semmit. Ízlésről nem vitázunk :)

Kabócás 2010.04.30. 15:17:09

@BZoltan: Én nem szeretem a fröccsöt, mert... :) a VBK-dolgot meg visszaszívtam az előbb!!! tessék :)

Kabócás 2010.04.30. 15:17:40

@Hepci: igazad van, már én is látom, hogy kár volt belefolynom :)

Kabócás 2010.04.30. 15:24:11

úgy érzem eléggé eltávolodtunk a fenti témától

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.30. 15:24:58

@Kabócás: osztán velem se vitázz ám! Fondorlatos vagyok és intoleráns. :)

2010.04.30. 15:34:00

virtuális hadműveletek helyett inkább gyertek, szálljatok be ti is a somlói buszba (lásd másik hír itt), oszt megbeszélitek élőben. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.30. 16:20:37

@Parci: azon töprengek, hogy kicsi nekem egy busz ahhoz, hogy bárki legyen még benne, rajtam meg a sofőrön kívül. :)

Kabócás 2010.04.30. 16:51:13

@Hepci: az tuti, hogy belekötsz a sofőrbe :)

Spiny_Norman 2010.04.30. 17:03:09

Engem sem izgat a fröccs. Napon sör, este bor, tisztán.
Gyenge lőrét minek vizezni, a szép bor meg csak hígul a szikvíztől. Hiába szíp tradíció.

2010.04.30. 17:20:27

@Hepci: sok a rizsa... jössz végre?! :)

(tényleg gyertek, nemá' ne tudjunk egy buszt megtölteni)

t f 1 (törölt) 2010.04.30. 17:34:41

@Kabócás: Olyan bor nincs, aminek szüksége van szódára. Jó fröccsöt csak jó borból lehet csinálni

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.30. 18:00:28

@Kabócás: tényleg, a sofőr kiment a fejemből. Nehezen bírnék egy sofőrrel eg légteret olyan hosszú úton. Tuti, hogy belekötnék. Ha legalább egy fejjel kisebb nálam vagy nő, meg is verném.
Egy baj van: utálok buszozni. Ezt most nem szeretném elmagyarázni részletesebben, hacsak valaki nem kéri számon rajtam az okokat. :)

Kabócás 2010.04.30. 18:02:53

@Hepci: nem értem, hogy miért utálsz buszozni, amikor már az 1800-as években is buszoztak az emberek :)

freesleep 2010.05.01. 06:46:27

@red79: én pl háziasszony vagyok, olvasom a blogot, a felsoroltak jó részét pl ismerem is, ui pont ez az az árkategória, amit gyakrabban megreszkírozok, ha bort veszek, pláne ha van róla infóm. szívesen olvasnék itt is ennél olcsóbb borokról, főleg vörös kategóriában, mert azt szeretjük meg iható szolid árú fehéret sokkal könnyebb venni.

jó kis célcsoport a háziasszony, jó racionális, ez a baj vele?

Gaben! 2010.05.03. 17:44:49

A száraz dorombor nálam erős 4 és 5 között van. Ha jól emlékszem egy picit savasnak találtam. De 1200 Ft-ot megér. Talán fröccsnek megpróbálom legközelebb:)
A nem szárazat nem kostoltam.

Gaben! 2010.05.03. 17:47:06

Szeremley Pinot Noir 2006 a tescoban 1200-ért a best buy.

dagatt 2010.05.05. 13:12:11

Húha, hirtelen nem tudtam, hogy hova tegyem be, legyen itt. Valaki vitázni? :)
vargabor.blog.hu/2010/05/05/az_edes_boroke_a_jovo

Ly  2010.05.12. 20:04:56

Néhány megjegyzés:

Konyáriéktól a Loliense helyett inkább az alap Chardonnay-t ajánlanám, pedig nem nagyon vagyok a fajta hívője. Könnyed, szinte már fröccsösen, finom, szép. 990-1100 Ft között best buy.

Egyetértek egri-vel (2010.04.29. 09:16:31), a Varsányi pincészet méltatlanul maradt ki a felsorolásból.
1)
Verpeléti Olaszrizlingjük 380 és 530 Ft között abszolút best buy. Piacokon és olyan helyeken is kínál iható bor lehetőséget, ahol amúgy az olcsóság miatt más bor ezt nem tudja. Nem kifinomult, de nagyon iható. Mondom ezt én, aki Eger környékéről nem sok o.rizlinget szeretek, inkább balatonit iszok. :-)
Fröccsnek pedig egyenesen kiváló!
2)
A Varsányi egri Kf rozé 2008 tényleg nem hiába érmes bor külföldön. 500-750 forintos árához képest legalább akkorát üt, mint kétszerannyiba kerülő társai. Az én ízlésemnek tökéletesen megfelel! :-) Akinek hozzám hasonkló az ízlése rozé ügyben (St.Andi, Gere-Weninger, Lisicza, Szőke, Juhász, Ikon, Sauska, Mészáros P.), annak érdemes megkóstolnia.

Sillerből az éppen aktuális Wunderlich tétel kihagyhatatlan!

Vörös téren szeretem-és-olcsó bor:
Thummerer Bertram 900-1200 Ft.

Egyéb jó vörösek:
Mészáros Páltól még az Auchan-os 1000 Ft környéki borokat is szeretem.

Legjobb vörösek egyike:
Heimann CF, ezt a cikk is kiemeli. Na ez minimum best buy kategória még 2000 Ft körüli árával is. Csak jövőre ne legyen drágább! ;)

Chemi · http://csemiubi.blogspot.com/ 2010.06.07. 12:09:42

Gál Lajos sillere valóban egy igazi Best Buy. Egy remek már már elfeledett borfajta, mely remélem ismét teret tud hódítani magának. Próbáljátok ki érdemes!
süti beállítások módosítása