Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A bor mangásítása

Májusi Francia Szem II.

2010.06.02. 06:04 - Az Alkoholisták

A bor- és gasztrokultúra megjelent a képregényekben. A képregénykultúra hazánkban csak most kezdi kinőni magát, de a világ számos országában, például Japánban, az Egyesült Államokban és Franciaországban is évtizedek óta népszerű terep. A képregény kapcsán nem csak Pókemberre és Astérixre kell gondolni, a műfaj számos művészi mércével mérve is nagyon színvonalas alkotást tud felmutatni. Nem utolsósorban pedig rendkívül népszerű, főleg a fiatalok körében. 2004-ben megjelent egy képregény Les Gouttes de Dieu (Isten cseppjei) címmel. A Tadashi Agi és Shu Okimoto által jegyzett japán manga a világ első olyan képregénye, melynek főszereplője a bor. A történet arról szól, hogy egy világhírű önológus meghal, és végrendeletében furcsa kihívás elé állítja fiát: az öreg megadja 13 nagy bor leírását, és a fiúnak ki kell találnia, mely borokról van szó. Ugyanezt teszi egy, az apa által kijelölt fiatal borszakértő is; amelyikük több feladványt fejt meg, azé az örökség.

A képregény hatalmas világsiker lett. Az Édouard Cointreau által alapított Gourmand World Cookbook Awards 2009-ben a világ legjobb borról szóló könyvének választotta, idén az RVF szerint a szerzők voltak az év emberei. Japánban már több mint ötmillió példányt adtak el a belőle, Dél-Koreában is bestseller lett, most az Egyesült Államokat hódítja meg. És Franciaországot. Ahol a japán sikereken felbuzdulva a közeljövőben szintén indul egy boros képregénysorozat, Médoc címmel. A sorozat az első független francia képregénykiadó, Jacques Glénat gondozásában jelenik meg. Ugyanez a grenoble-i kiadó egy csúcsgasztronómiai miliőben játszódó képregényt is tervez megjelentetni, Lord of Burger címmel. A jelenség mindenképp érdekes és reményteljes fejlemény. A képregény számos fiatal számára az egyik legfontosabb kulturális terep, és jelzésértékű, hogy a bor és a gasztronómia be tud törni erre a területre. Nem utolsó sorban pedig nagyot nyerhet a bor azzal, ha a fiatalok körében is követi a trendet. A képregények háttérinformációi ráadásul egyáltalán nem légbőlkapottak. A Les Gouttes de Dieu szerzőinek földrengésbiztos borospincéje van Tokióban, míg a francia kiadó rendelkezik országa egyik legszebb pincéjével; Jacques Glénat most például azon fáradozik, hogy kiegészítse Château d’Yquem-kollekcióját, mert még egy pár ritka évjárat hiányzik, hogy teljes legyen az 1811-től 2008-ig tartó sor. A Médoc szerzőit Glénat Bordeaux-ba küldte továbbképzésre, ahol találkozhattak a szakma néhány meghatározó egyéniségével, többek között a bordói guru Michel Rollanddal. Lehet, hogy a képregény lesz az egyik út, mely a fiatalokat elvezeti a borhoz. Az elzászi André Mauler mindenesetre erre gondolhatott, amikor 2007-es grand crujére a címkét terveztette.

[Mistinguett]

Címkék: szemleszerű japán manga mistinguett rvf francia szem

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr652049820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.06.02. 08:50:01

Már két alkalommal olvastam erről a képregény jelenségről, és bámulatba ejtett, hogy az illető termelők saját bevallása szerint, a képregényben megjelent boraikat szinte pillanatok alatt felvásárolták, a világ azon tájain ahol azokról íly módon olvasni lehetett. Akár Magyarországon is indulhatna ilyesmi, érdekes kuruc történetek népszerűsíthetnék a Tokajit.

Catsize 2010.06.02. 09:26:24

Én olvastam néhány részt a "Gouttes de Dieu"-ből és valóban szórakoztatva oktat, és kedvet csinál a borkóstoláshoz!Lehet, hogy furcsa kicsit az ötlet, de mindenképpen jó és hasznos!

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.06.02. 11:28:01

Jó és érdekes ötlet, de csodálkoznék rajta, ha a nyugaton az ilyenfajta kezdeményezéseket az alkoholfogyasztást ellenző szervezetek nem folytanák el csírájában. Főleg Franciaországban, ahol nemrég olyan kezdeményezés is felröppent, ha jól emlékszem, hogy jelentősen korlátoznák/betiltanák az alkoholtartalmú italok reklámozását.

Valandil 2010.06.02. 13:05:45

Jó manga, alapvetően francia borokkal foglalkozik. Szerintem hatalmas hasznot hozott a franciáknak (ha másban nem, hát országimázsban).

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.02. 13:57:22

@kisrizling: Általában nyugaton nem tudom, de Franciaországban elképzelhetetlennek tartom, hogy egy ilyen kezdeményezést elfojtsanak, pláne csírájában. Sajtó- és szólásszabadság van, egy kiadó azt ad ki, amit akar (na jó, majdnem), ahogy az olvasó is szabadon dönti el, mit olvas.
Az alkohol reklámozása más tészta, de amennyire én tudom, ott is a fiatalkorúak védelmében kardoskodnak, ti. a franciáknál, hasonlóképpen pl. az angolokhoz, egyre több fiatalnak van gondja az alkohollal.
Ez a képregény azonban, ezt jó tisztázni, nem fiatalkorú közönségnek készült, hanem főként egyetemista korúaknak.

takács bálint - zsebtévé 2010.06.02. 15:11:55

@európai: A Villányiak már annak idején leszerződtették reklámarcnak Eke Mátét, a Tenkes Kapitányát. Kérdezd csak meg @Labancz-ot. Bejött az anyag a Sógoroknak Siklósi Bácsi pincéjében meg Dudva Úr kocsmájában...

www.youtube.com/watch?v=cb_7LWN46xM

takács bálint - zsebtv - siklóséskörnyéke
süti beállítások módosítása