Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nyolc év van köztük

Hilltop prémium chardonnay-k

2010.06.23. 05:55 - palack

A legfrissebb és a nyolc évvel ezelőtti legelső Hilltop Prémium Chardonnay-t kóstolhattam össze a pincészet jóvoltából. A Prémium sorozat a Hilltop saját telepítésű  neszmélyi ültetvényeinek válogatott terméséből készül. A chardonnay szűztermése a nem éppen kiemelkedőnek számító 2001-es évjáratból származik, határorozottan emlékszem, vagy hét évvel ezelőtt kóstoltam is a virgin vintage felirattal büszkélkedő bort. Azt azért nem állítom, hogy még most is itt érzem számban az ízét, azonban ki merem jelenteni, hogy hasonló élményt adott akkor, mint kisebbik testvére most.

Hilltop Prémium Chardonnay 2009

A még fiatal ültetvény másfél kilogramm tőketerheléssel termett gyümölcsét a szeptember közepi szüret után irányított erjesztéssel dolgozták fel, közel 20%-ban hordós érlelést kapott a bor. Összesen 40 000 palack készült belőle, hipermarketekben 1 500 Ft körüli áron kapható.

Inkább világos szalmasárga színű, közepesen darabos mozgású bor. Illata közepesnél intenzívebb, izgalommentes, tiszta. Szőlővirág, körtehéj, kréta. Stabil, nem változik, nincs mit szöszmötölni rajta. Kóstolva intenzív, zamatos és finom is lenne, ám végigkíséri a kortyot egyfajta túlzott, nem szép kesernye jelentősen rontva az összképen. Pedig a szerkezete rendben van, a szélességhez megfelelő magasság párosul, lecsengése is arányos, közepesen hosszú. Így ez stabil 4 pontot jelent.

Hilltop Virgin Vintage Chardonnay 2001

Az előző bor legidősebb testvére, az ültetvény szűztermése. Annak idején őt is lehetett hiperekben kapni. Az én palackom azért jobb pedigrével rendelkezik, ahogy talán a fotón is látszik, pincében töltötte az elmúlt éveket, ami a cimkének igen, a palack tartalmának viszont nem ártott.

Szép, tiszta, aranyba hajló színe szinte egyáltalán nem árulkodik koráról. Mozgása már inkább, ahogy kell: olajosan, lustán mozdul. Illata intenzív, palackérett, de nem öreg. Gazdag, mézes, almás diókrémes, érett mandarinos leginkább és először. Szellőzés után azonban felbukkanak virágos, szalmás jegyek is benne, így egyáltalán nem válik egysíkúvá, van rétegzettsége, változik rendesen. Szájban olajos és sima, a savai pedig tökéletesen rendben vannak. Az illatban ígért érett, gazdag ízeket megkapjuk, a rutinos savak pedig több, mint nyolc év alatt sem hagyták cserben a kortyot. A 2009-esben is észrevehető, nem igazán szép kesernye itt is jelen van sajnos, és marad az egyébként kellemes és közepesnél hosszabb lecsengésre. Szép kort megélt, ám nem csak a korának kijáró tisztelet miatt érdemel 6 pontot.

Akkor most tényleg rakjak el magamnak egy 2009-est 2018-ra?

Címkék: kóstolás fehér négypontos hatpontos chardonnay 2001 hilltop neszmély 2009

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr262099782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.06.23. 06:13:42

Kicsit lutri elrakni egy ilyen bort, de ha van a pincédben üres hely meg lehet próbálni. Vagy mint Franciahonban dívik, egyszerűen elásni a bort, és nem felejteni:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.23. 09:09:21

Egy erősen hasasodó üvegben tanyázó Hilltop chardonnay-t ittam nemrég. Nem látom a honlapjukon, az melyik sorozat?
Egyébként meglehetősen jó volt (kb. 5 pont), meg is lepődtem, nem voltak mostanában túl pozitív élményeim az olcsóbb Hilltop borokkal.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.06.23. 10:00:53

Lehet, hogy Neszmély a megoldás, mert pár hete kóstoltam egy 2000-es Szöllősi olaszrizlinget (a pincénél pihent eddig) és az is sokkal szebb arcát mutatta, mint az aktuális.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.23. 11:55:05

Jól emlékszem vajon, hogy ezt a 2001-est lehetett kóstolni a VinCÉ-n is?

Nekem tetszett mindkettő, olyan igazi érett sárdoni hangulata volt a 2001-esnek, kb a legjobb volt a hazaiak közül, persze az is igaz, hogy nem sok régi sárdonit ismerek itthonról (sem).

Kesernyét én nem éreztem, mondjuk szinte sosem szoktam, csak ha kifejezetten zavar, de az az igazság, hogy nem zavartak...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.23. 11:56:12

@Szomjas Gödény: már persze most a VinCÉ-s tételekről beszélek, és nem az általad megénekeltekről.

És igen, talán érdemes/érdekes eltenni ezt a sárdonit. Szerintem.

e_easy 2010.06.23. 12:52:34

@Hepci: sztem ua mint amit en is kostoltam, neszmely nagybetukkel, hilltop eldugva rajta - en sem lattam honlapon.
A napokban kostoltam a feheret is ami froccsnek idealis volt

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.23. 13:03:53

@palack: nem ilyen palack volt, sokkal hasasabb, mint egy kicsinyített sangriás üveg. Nem volt rajta Prémium felirat se. Nincs ott a honlapon.
Írtam volna róla írni egy pármondatos posztot, de nem találtam hozzá fotót sehol, az üveget meg már elvittem szelektívbe...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.23. 23:13:26

@Hepci: háát...
mikor ürítik a szelektívet?
;)

dalton1 2010.06.24. 15:27:41

Na most én nem tudom mi az igazság de vagy 2 éve kóstoltam egy '99-es Hilltop Chardonnay-t ugyanilyen Prémium felirattal csak még a "Múzeális" jelző is ott volt mellette...

A bor maga meglepően jó volt. Érett, olajos, petróleumos, szép savakkal, és abszolút élt még...
süti beállítások módosítása