Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az Orsolya Pince naplója

május/június

2010.07.02. 06:00 - Az Alkoholisták

A május gyakorlatilag szinte csak esős napokkal telt el Ostoroson, a június végre meghozta a várva várt napsütést és jó időt. Május eleje óta 215 mm csapadék esett, ebből 103 mm a május 6. és 16. közötti tíz napban. A szőlő egyelőre jól viseli a sok esőt, az Ostoros-patak már kevésbé: többször is közel került a kiöntéshez. A hirtelen lezúduló víztömegek a dűlőutakat sem kímélték, több helyen munkagépekkel kellett helyrehozni a károkat.

Közben forgalomba kerül a Kettőezernyolc nevű borunk, egy Kadarka-Kékfrankos-Zweigelt házasítás, amelynek a neve, az évjárata és az ajánlott fogyasztói ára is 2008. A három fajta azonos arányban szerepel, de a Kadarka az, ami leginkább érezhető belőle. A viszonylag magas szárazanyag-tartalom (35.4 g/l) ellenére sem érezni a bort túl töménynek, meglepően jól itatja magát. 2008-ból Kadarka és Zweigelt nem is lesz önállóan, mindkettő bekerült ebbe a házasításba teljes mennyiségben.

A szőlőben – már amikor ki tudtunk menni – az időt hajtásválogatással, kapálással, kaszálással, a hajtások igazgatásával töltöttük. Nagyon szépen fejlődnek a tavalyi telepítésű oltványaink. Az idősebb ültetvényekben a merlot az egyetlen fajta, amelyik nem fakadt szépen és nem is fejlődnek egységesen a hajtásai. A többi fajta szépen, egyöntetűen fejlődik. A májusi borús, esős napokban nem nőttek igazán a hajtások, a júniusi eleji nagy meleg viszont megnyomta a növekedésüket. Jellemző adat, hogy június elsején 13 Celsius-fok volt a legmagasabb napi hőmérséklet, 11-én és 12-én már 32 fok.  Normális nyári meleg, vagyis 25 fok fölötti hőmérséklet az idén eddig még csak a június 6. és 15. közötti tíz napban volt. A tavalyi évhez képest két hét lemaradásban van a természet, az időjárás-előrejelzéseket figyelve ezt tartani is fogja szüretig.

Megjelentünk Etyeken, a pincefesztiválon, sajnos a hideg, esős idő rányomta  a bélyegét a rendezvényre. Ez a két nap volt a leghűvösebb és legcsapadékosabb egész májusban. Ennek ellenére jó volt látni, hogy a borrajongókat még ilyen extrém körülmények sem tudják visszariasztani. Esőkabátban, esernyővel, borospohárral a kézben ment a szokásos jövés-menés. Persze a hangulat nem volt olyan, mint más években.

Az esős napokat kihasználva kifestettük a borházat. Fontos a higiénia a szőlőfeldolgozás helyszínén. A falat lemosható festékkel festettük le, hogy a szüretkor ráfröccsenő must, bor könnyen eltávolítható legyen.

Budaörsön, Szentesi Józsefnél végigkóstolhattuk a 2009-es tételeket. Nagy meglepést tartogatott számomra a kóstoló.  Évek óta azt mondogatom, hogy Magyarország fehérboros ország volt mindig is, nem véletlen, hogy sokkal több autentikus fehér fajtánk van termesztésben, mint vörös.  Erre Szentesinél megkóstoltunk 8 szenzációs vörösbort és mindet helyi fajtából: Tihanyi kék, Tarcali kék, Kék bajor, Feketefájú bajor, Laska, Csókaszőlő, Fekete muskotály, Kadarka. Minden bor egyedi volt a maga nemében, amikor az ember megkóstolta, azt mondta: ilyet még nem ittam, ezek az illatok, ízek teljesen ismeretlenek voltak eddig. Nagy lehetőségek rejlenek régi szőlőfajtáinkban, szép és hosszú út előtt állunk.

Egy kedves barátunknak, ironmannek köszönhetően megtartottuk a  Nagy Leányka Tesztet. A két 2009-es hordómintát is beleértve 11 Leánykát kóstoltunk végig. Nekünk a 2005-ös és 2006-os Sík-hegy tetszett a legjobban, a 2004-es is kifogástalan állapotban volt. Fontos tanulság volt, hogy a viszonylag alacsony savtartalom nem befolyásolja negatív irányba a Leányka-borok érlelhetőségét. A kóstoló nagy meglepetését nem a Leánykák, hanem az általunk is régen kóstolt 2006-os Görbesoros Kadarka jelentette. A palackozáskor még éles savak szépen letompultak mostanra és nagyon kerek, harmonikus, jól iható borrá fejlődött.

A szőlő most virágzik, várnánk tehát a szép, napsütéses napokat.

[Tarnóczi Zoltán]

Címkék: eger ostoros orsolya pince borásznapló

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr432124529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.07.02. 07:43:35

már érdemes volt korábban kelni! Köszönjük az írást!

Cirfandlia 2010.07.08. 16:19:58

"A tavalyi évhez képest két hét lemaradásban van a természet, az időjárás-előrejelzéseket figyelve ezt tartani is fogja szüretig." hmmm. milyen előrejelzést néztek ami min 3 hónapra szól előre? ;) (és nem a jóslás kategória?)
Nem vitás hogy lemaradásban van, de térjünk vissza erre a kérdésre júl. végén...
Egyébként ti kevés esőt kaptatok... mi Pécs környékén május júniusban 500 mm felett.
süti beállítások módosítása