Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Júniusi Francia Szem (I. rész)

2010.07.06. 06:00 - Az Alkoholisták

Júniusi francia szemlénket nem bonyolítjuk túl: teljes egészében a 2009-es évjáratnak szenteljük. Alapot az RVF 2010. júniusi számának több mint 200 oldalas évjárat-elemző melléklete szolgáltat ehhez. Külön-külön megyünk végig az egyes borvidékeken, majd az évjárat rövid leírása után az RVF által kóstolt 2100 tételből kiemelünk néhány említésre méltót. Szemlénk első részében Elzász, Bordeaux, Champagne és Korzika kap helyet, a másodikban Burgundia, Jura-Savoie, Languedoc és a Loire völgye, végül Provence-ról, a Rhône völgyéről, Roussillonról és a Dél-Francia borvidékről emlékezünk meg a harmadik részben.

Elzász

Mint szinte mindenütt Franciaországban, 2009 Elzászban is jól sikerült. Legjobban azoknál a pincészeteknél, ahol külön gondot fordítanak a talaj megművelésére, itt a borok könnyebben dolgozzák fel a magas alkoholt. Alapvetően mindegyik szőlőfajta számára jól alakultak a dolgok, megkülönböztetett figyelem illeti azonban a szürkebarátot és a muscat-t. Zárójelben megjegyzendő, hogy 2009 különösen szép pinot noirokat is hozhatott volna Elzászban, ám ezt a fajtát sajnos sokan nem a legmegfelelőbb módon művelik. Egyelőre nem tudható biztosan, hogy hogyan alakulnak a kései szüretelésű elzásziak, mert a kóstolásukkor ezek még nem érték el a végső egyensúlyukat, valószínű azonban, hogy a meleg szezonvég kedvezett a töppedt szemek kialakulásának.
Mindenképpen érdemes megkóstolni Josmeyer riesling Hengst-Samainjét (35 €), de szintén kiemelkedő a Domaine Jean-Marc Bernhard Pinot Gris Furstentum (13 €), a Paul Ginglinger Pinot Gris Eichberg (14 €), a Maurice Schoech Kaefferkopf (12 €) vagy a Domaine Albert Mann Pinot Noir Le Grand P (32 €). Paul Ginglinger gewürztraminer Eichbergje (14 €) szintén figyelmet érdemel, csakúgy mint a Domaine Dirler Cadé Muscat Spiegel (13 €), a Domaine Jean-Marie Haag Pinot Gris Zinnkoepflé (14,80 €), a Marc Kreydenweiss Clos du Val d’Eléon (15,50 €) és a Domaine Agathe Bursin Pinot Noir Strangerberg (15 €).

Bordeaux

Ez folyt a csapból is: 2009 Bordeaux-ban már megint az évszázad évjárata lett. Ez főleg a napsütötte szezonvégnek köszönhető, az éjszakák és a nappalok közötti jelentős hőmérsékletingadozással, ami segített megőrízni a friss aromákat. A fenolos érettség késése miatt meglehetősen későn szüreteltek, ráadásul a szeptember szeles és száraz volt, ami konzerválta a cukrot, így az alkohol nagyon elszaladt, ilyen tüzes borokat még soha nem láttunk errefelé. A tannin is csúcson van, ugyanakkor savakból is jutott annyi a borokba, hogy az egyensúly megmaradjon, és mindez kiváló alapot biztosít a kirobbanóan gyümölcsös aromákhoz. Hiperlatívusz hiperlatívusz hátán tehát. Mindamellett nem árt odafigyelni a jobb parti boroknál: a CS alkoholja is 14 fölött áll, a merlot azonban néhol túlérett, alkoholja a 16-ot is meghaladja, ami azért már fel-felborítja az egyensúlyt. Ami az édes fehéreket illeti, 2009 itt is kimagasló lett, a száraz fehér bordóiknál azonban nem ez az évszázad évjárata. Sokan ijesztgettek azzal, hogy ennek a nagy évjáratnak a mezei fogyasztó látja majd kárát, mert a bordóik ára a csillagos égig kúszik fel ismét, azonban ez csak részben igaz. Mint mindig, a nagy cru classék ebben az évben is drágák lesznek, talán rekordot is döntenek, viszont a kisebb bordói pincészeteknél még nagyon is érezteti hatását a gazdasági válság, így 2009-ben nem tudnak árat emelni. Ez azt jelenti, hogy meglepő módon a 2009-es „kis” bordóiknak nagyon jó az ár/érték arányuk. Aki ügyes, jó üzleteket köthet idén.
A jobb parton figyelmet érdemel a tanninokban gazdag, tintafekete Bad Boy (15 €), a koncentrált és kerek Château Sainte-Barbe Bordeaux supérieur (9 €), vagy a Château d’Aiguilhe Côtes-de-Castillon (25 €), a Château Hostens-Picant Sainte-Foy-Bordeaux (35 €) és a saint-émilioni Château Beauséjour Cuvée 1901 (35 €). A bal parti bordóik közül jó vételnek számít többek között a Domaine des Barrails (6 €), valamint a Cru Monplaisir Bordeaux supérieur (7 €), a Château Brulesécaille Côtes-du-Bourg (9 €), a Château Colbert Côtes-du-Bourg (5 €) vagy a Château Larrivaux Haut-Médoc (10-12 €).

Champagne

Champagne nincs könnyű helyzetben. Lévén ez a gazdasági válságtól talán leginkáb sújtott borvidék, a krízis hatására nagyon hirtelen és nagyon durván kellett a termelést csökkenteni. Míg az előző években a termelés majdnem elérte a 14000 kg/ha-t, 2009-ben ez 9700 kg/ha-ra csökkent, 2008-ban még 320 millió üveg pezsgő került ki Champagne-ból, tavaly már csak 275 millió. Végül a tavaly előtti 5,45 €-ról 4,70 €-ra csökkent a legjobb terroárokon a szőlő kilónkénti ára. 2009 Champagne-ban nem hozott akkora sikert, mint más francia borvidékeken. A virágzás nem volt túl homogén, és 2003 óta nem volt ekkora kánikula errefelé. Noha betegség nemigen sújtotta a szőlőt, a beérés elég egyenetlen volt. Szeptember 8-án kezdődött a szüret, jó körülmények között. A nagyobb hozamú chardonnay, melyet ráadásul a peronoszpóra is fenyegetett, minősége nem lett valami egységes 2009-ben, a PN viszont jól járt, főleg ha a termelő kivárt a szürettel, mert a szezon vége nagyon kedvező időjárást hozott. Azok a pincészetek, melyeknél a chardonnay a domináns fajta, általában nem terveznek 2009-re évjáratos pezsgőt.

Korzika

2008 végén és 2009 elején rengeteg csapadék esett Korzikán, egyes részeken öt hónap alatt annyi, mint máskor egész évben. Ez alapján arra lehetett számítani, hogy a szőlő szépen be fog érni, ami be is jött, noha az év nem volt tökéletes: télen nagyon hideg volt, majd hamar megjelent a lisztharmat és a peronoszpóra is. A nyár eleje azonban meleg és száraz volt, július-augusztus pedig nagyon forró, néhol 45 °C, így végül a szőlő egészségesen, jó formában zárta az évet. A legkorábban (augusztus 15. előtt) szüretelt szőlőből készült rozék mindenképp megkóstolandók, szintén említést érdemel a Cap corse-ról (arról a hosszú, Korzika tetején északra kinyúló félszigetről) származó muscat. Összességében 2009 időjárása jó volt Korzikán, az, hogy a 2009-es borok minősége ennek ellenére hullámzó, nem az évjárat hibája.
Külön figyelmet érdemelnek a következő tételek: Clos Ornasca Ajaccio blanc (7,17 €), Domaine d’E Croce Yves Leccia Vigneron muscat du Cap corse (22 €), Clos Capitoro Ajaccio rouge (8,10 €), Domaine Santamaria Patrimonio rouge (12 €), Domaine Pieretti Coteaux-du-Cap-Corse blanc (9 €).

Az RVF 2009-es évjáratértékelése pontokban:
(borvidék/általános minőség (húszpontos rendszerben)/az évjárat minőségállandósága/a pakackálló borok potenciálja)
Elzász   
vörös: 15,5; 14; 15
fehér: 17 (PG)/16 (muscat); 15,5; 16
édes: - ; 15; 16
Bordeaux   
vörös: 18; 17; 19
fehér: 16; 16; 16
édes: 19; 18; 18
Champagne   
vörös: 16; 15; 15
fehér: 14; 13; 14
Korzika   
vörös: 15; 12; 15
fehér: 15; 13; 15
édes: 17; 15; 17

[Mistinguett]

Címkék: bordeaux elzász champagne korzika mistinguett rvf francia szem

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr492129999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clos 2010.07.06. 09:09:08

A champagne-i házak és termelők nézete szerint - illetve a vin clair-ek megkóstolása alapján - közel olyan minőség született a szőlőkben, mint 2008-ban, bár más karakterrel.A bejegyzéssel ellentétben, a csúcs minőségű szőlő kilogrammonkénti ára 5,60 euronál tetőzött - forrás "Ruinart". A Roederer és más házak, illetve termelők úgy vélik, azok hibáztak, akik túl korán szedtek, illetve túlterhelték a tőkéket. Általános vélemény, hogy az nem tud majd évjératos pezsgővel kirukkolni 2009-ből, aki rosszul dolgozott. MGy

shiraz 2010.07.06. 10:23:41

"ahol külön gondot fordítanak a talaj megművelésére, itt a borok könnyebben dolgozzák fel a magas alkoholt."
nem tudom értelmezni a mondatot, vajon hogyan szólt eredetiben?

2010.07.06. 12:18:48

@shiraz: Igen, előfordulhat, hogy félreértettem.

Les meilleurs résultats ont élé obtenus par les vignerons qui cultivent leurs sols: leurs vins sont plus tendus, aptes à assimiler des degrés imposants.

Jenyei 2010.07.06. 13:54:25

Egy francia-szakos diplomával rendelkező hölgy szerint ilyesmi:
"Azok a borászok érték el a legjobb eredményeket, akik maguk művelik földjüket: boraik terjedelmesebbek, és felismerhetőbb bennünk a nagyszerű alkoholfok."

2010.07.06. 14:26:16

@Jenyei: Nem nagyszerű az, hanem impozáns. Szóval magas. És nem terjedelmes, hanem feszes, jó savú. De én abban bizonytalanodtam el, hogy biztosan az alkoholról van-e szó, vagy valami más fokról. De ezt az tudja megmondani, aki nem csak franciául tud, de még a borkészítéshez is ért. :)
süti beállítások módosítása