Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vasse Felix Heytesbury Chardonnay 2007

2010.07.19. 06:50 - Octopus

Hova juthat el négy évtized alatt egy, a nulláról induló, korábban nem létező borvidék? A válasz: akár az elitbe is. Egy emberöltőt alig meghaladó törté- nelme során a nyugat-ausztráliai Margaret River borvidék kedvelt borturista célponttá vált, borait a legjobbak közé sorolják Ausztráliában. Míg a kontinens borszőlő-termelésének csupán a három százalékát adja, a prémiumbor-szegmensből (akármi is legyen ennek pontos definíciója) viszont több, mint húsz százalékkal részesedik. Az általános magas minőségre utal a borászatok mérete is, jellemzőek a kis- és középméretű, jól felszerelt pincészetek. A klíma egyenesen Bordeaux jobb partját idézi melegebb évekből, erős óceáni hatással, nem is véletlen, hogy a bordeaux-i fajták kiválóan teljesítenek errefelé. Az már szokatlanabb, hogy a topborokat a cabernet sauvignon mellett fehérben a chardonnay adja, azonban számos termelő reputációja kifejezetten ezen a fajtán alapszik.

A borvidék első tőkéit egy orvos, bizonyos Dr. Tom Cullity ültette el 1967-ben, birtokát Vasse Felix-nek nevezte el. Ez a borászat ma a Holmes a Court család kezében van, a birtokméret időközben megnőtt, az idelátogatókat komoly étterem, sőt művészgaléria is várja (lásd video).

Chardonnay-t ők is készítenek, egyrészt birtokbort, másrészt a csúcsboraikat takaró Heytesbury család fehér tagját. Utóbbi presztízsben ugyan még elmarad a régió legnevesebbjeitől (mint például a Leeuwin vagy a Pierro), azonban a piacon levő 2007-es évjárat remek kritikákat kapott honi földön, ára sem horribilis, és még be is szerezhető az interneten keresztül, Angliából.

Vasse Felix Heytesbury Chardonnay 2007

Vadélesztővel erjesztve francia hordóban, a hordók fele új, a 10 hónapos érlelést is ezekben tölti a bor. Színe fiatalos, zöldes beütésű citromsárga. Nem éppen szégyenlős az illat, kifejezetten intenzív, határozott, de jó minőségű újfával, mely szellőzés után szelídül. Még fejlődésben van, finoman füstös, pirított magvas, karamelles, pisztáciás, gyümölcsei nem harsognak, leginkább citrusok és őszibarack érezhető. Tiszta és friss, burgundi-szerű. Szájban remek arányok, közel tökéletesre csiszolt közepes test, kellő, de nem hangsúlyos savakkal. Egy kicsit sem billen savanykás irányba, ugyanakkor lendületet sem veszt. Koncentrációja nem a legnagyobb, inkább egy jobb, de nem kimagasló Chablis könnyed eleganciáját idézi, ízében grépfrút és sárgadinnye, plusz hordós aromák, pörkölt magvak. Lehengerlő utóízében is utóbbiak köszönnek vissza, hosszan áradva. Nem a legkönnyebb pontozni, kidolgozottságát tekintve nyolcig is elszórhatna, ugyanakkor a fa mégiscsak lehetne kevesebb, a komplexitás pedig nagyobb. 7 pont, végül. £16.49, http://www.hailshamcellars.com

Címkék: ausztrál chardonnay hétpontos

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr952160065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.07.19. 11:19:31

Nem állitom hogy Vasse Felix szakértő lennék, de a pincészetet már egy ideje figyelemmel kisérem. Nagyon érdekes ahogy leirtad ezt a válogatás Chardonnay-t, véleményem megegyezik a tiéddel. Lehetne könnyedén 8 pontos de hiányzik belőle az, amit én izgalomnak neveznék. A Heytesbury Cabernet küvé sorozatról régebbi emlékeim vannak, általában ezek a borok túlságosan fásnak tűntek. Néhány hete kóstoltam a kitüntetett 2007-es Estate Cabernet Sauvignont, igazából nem voltam elragadtatva tőle de állóképessége azt hiszem van, igy néhány év múlva visszatérek rá. Érdekes módon, az olcsó bisztró bor, a Classic Dry Red, általában nem okoz csalódást. Az a személyes véleményem a VF borairól hogy a válogatás borokat túlságosan "megdolgozzák", talán ezért nem tudják elfoglalni helyüket a csúcs kategóriában.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.07.19. 23:06:51

@európai: mit értesz az alatt, hogy "megdolgozzák"?
megfázik szegény? vagy valami egészen mást?

európai 2010.07.20. 11:39:44

@Szomjas Gödény: Ha jól sejtem, a kérdést hamarosan személyesen beszélhetjük meg.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.07.20. 13:54:02

@európai: Lehet, hogy csak bólogatni tudok majd, készülj fel. Általában tele van a csőröm borral meg hallal :)
süti beállítások módosítása