Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Hőguta

2010.07.20. 06:00 - palack

Ebben az alkotmányellenes időjárásban borügyileg nem nagyon lehet jobbat tenni, mint fröccs kísérleteket végezni. Az arányokkal mostanában nem igen szoktam variálni: a kis adag nálam cseppet több, mint fél deci bor háromszor ennyi szódával, a nagy adag pedig másfél deci bor mintegy négy egység szódával. Tehát nagyjából egy a háromhoz az arány, erről nem nyitok vitát. Ilyenkor még kiválóan érezni a bor ízét, átjön az illata, érezni a savakat, viszont elég laza már a keverék ahhoz, hogy rendesen oltsa a szomjat és csússzon, mint a cserkeszőlői télifürdő átadása.

Az összetevők azok, amiken most kiélem kísérletező kedvem, persze a bor és buborékos víz paradigmáján belül maradva. Múlt hétvégén irsaifröccsöt kívántam meg, a hiperben vettem is egy Hilltop és egy Szent István Korona típusút hozzá. Mindkettő remekül vizsgázott: a neszmélyivel kicsit illatosabb, zamatosabb fröccsöt kaptam, azonban az etyekiből készült is alig maradt el tőle, ez utóbbi ára pedig jóval kedvezőbb volt. A nagyüzemi borokhoz kisüzemi, óbudai szódát nyomtam, nem túl sok, ám annál nagyobb és tartósan kemény buborékkal.

Ezen a hétvégén kézműves borok kerültek sorra: Válibor Budai Zöld, becenevén fröccsös és Légli Géza rozéja. Hogy fokozzam az izgalmakat ezúttal nem szódával, hanem margitszigeti helyett albertirsai Kristályvízzel töltöttem fel a borokat. A budai zöld telitalálat: bár nem olyan illatos, mint egy irsai, kortyolva viszont markánsabb, karakteresebb és rettentően itatja magát. A szőlőskislaki rozé is ott van a szeren: szemet gyönyörködtető színű, gyümölcsös, üdítő fröccsöt ad, savak terén talán némileg alulmarad a fehérekkel szemben, ám ez nem mindenkinél jelent hátrányt. Ami pedig a Kristályvizet illeti, maradok a szódánál, úgy gondolom, nem csupán kulturális alapon.

Most egy kicsit felfrissült a levegő, ám hamarosan visszatér a kíméletlen, fröccsöntő idő. Készüljenek.

Az első képet innen vettem.

Címkék: rozé irsai olivér hilltop fröccs szent istván korona légli géza budai zöld váli

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr42158127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juventusy 2010.07.20. 08:19:44

Nálam a Feind Olaszrizling és a Benedek rozé nyert fröccs kategóriában idén nyáron!

pupa pupánszky 2010.07.20. 08:55:13

A supermanes - miskakancsós fuchsli viszont konkrétan csak fröccsnek iható, különben málnaszörp.

Palchy 2010.07.20. 10:24:58

A fröccs csak szódával fröccs! Az ásványvizes megoldás valami ösztövér dolog. Ettől függetlenül hivatalosan is "hungarikum", mint a szódavíz. Legyünk büszkék rá!
Ja és sok fröccs!:D

vörös és fehér 2010.07.20. 10:58:59

@Palchy: "A fröccs csak szódával fröccs", nyilván, ezért is volt anno teljesen jó a zindexes teszt, ahol a szóda utolsó lett a vakkóstoláskor.a cikk hatására továbbra is szódával fröccsözök persze.

index.hu/tudomany/2009/08/22/mibol_van_a_jo_froccs/

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.07.20. 12:21:54

Rosé maflás roséjégkockával!
Amúgy ha nincs szóda, jó a kék Szentkirályi is!

muskotály küvé 2010.07.20. 12:24:59

@vörös és fehér: Most olvastam a tesztet - érdekes :) A szóda azért szerintem minimum praktikusabb, mert az utolsó pohárnyiban is annyi a szénsav, mint az elsőben - az ásványvizes petpalackból a végére kiszökik a buborék - persze gyors fogyasztással ez a probléma kiküszöbölhető. A nagyon ásványosak pedig szerintem az ízének nem tesznek jót - de az alföldi vizekkel végül is nincs ilyen gond.
De olyan szép, ahogy a szóda sugara felkavarja a bort :)

BigTwix 2010.07.20. 14:27:23

Amit én nagyon szeretek: Hilltop Woodcutter's White - Neszmélyi Cserszegi fűszeres fröccs az arány a már említett egy a háromhoz.

Ezt a klasszikus szódát hol lehet venni?

Six 2010.07.20. 14:34:01

@BigTwix:
ne érts félre, de olyan érdekes ahogy a modern ember megkérdi, hogy hol lehet szódát venni... vhogy furcsa...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.07.20. 15:03:05

Tavaly én is a Hilltop Irsai Olivérjével fröccsöztem egész nyáron, abszolút bevált.

BigTwix 2010.07.20. 15:03:24

@Six:

:) pl a magymamáméknál lehet venni a lottózóban ilyen műanyag szódát, csak Bp-en nem láttem sehol...

BigTwix 2010.07.20. 15:20:13

@mistinguett:

Nyakas Irsai Olivért kóstold meg

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.07.20. 15:23:08

@BigTwix: :) Az volt a másik sláger tavaly nyáron. Meg a Szőke Mátyásé, de azt nem szódáztuk.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.07.20. 15:39:36

Kár, hogy nemigen érdekel az alkohol, de az első mondat vicces volt.

palack 2010.07.20. 15:42:36

@BigTwix: Az első képen látható piros-kék típust pl. egy olyan zöldségesnél kapni a környékünkön, aki alacsony árszegmensbe tartozó borokat és söröket is árul.

Vannak szikvíz készítők és forgalmazók Budapesten is, csak nem könnyű megtalálni őket.

Silent Bob 2010.07.20. 15:51:13

1:1-nél lazábbra én nem keverném a fröccsöt. Szóda helyett tényleg jó a Naturaqua. Szép nagy buborékok vannak benne. :)

zoli913 2010.07.20. 16:08:21

@BigTwix: Bp XVI. kerületben pl a Rákospalotai határút, és a Rákóczi u. sarkán vagy egy szódakészítő kisiparos. De tudni kéne, hogy honnan írsz, nem mintha más szódást ismernék. De valóban kis boltokban, zöldségeseknél érdemes keresni. Nekünk pl egy 20 literes ballon van, amit ritkán kell tölteni, csak nyáron nem igazán oldható meg a hűtése.

ficsúrmotyi 2010.07.20. 16:09:10

a nyári fesztiválok alapkelléke a hilltop irsai alpolgármester (4 bor + 6 szóda) literes műanyag palackban. egyetlen hibája, hogy gyakran kell utántöltetni, mert mindenki megdézsmálja. ez a legnagyobb találmány a sarki fény óta.

Silent Bob 2010.07.20. 16:15:40

@ficsúrmotyi: +1.
A fény viszont a legnagyobb átbaszás a világon. Kapsz 1 cent vodkát 700-ért. :) (Kivéve persze, ha magadnak csinálod.)

magyar bucó 2010.07.20. 16:23:20

@Silent Bob: Csak, ha lenyomsz belőle két litert, az eléggé fejbever.
Az 1:3 még simán iható folyadékbevitelnek is.

Silent Bob 2010.07.20. 16:29:11

@magyar bucó: Ízlések és pofonok. Nekem a 3:1 az csak "megbüdösíti" a vizet. Akkor inkább tisztán szóda. :)

magyar bucó 2010.07.20. 16:32:38

@Silent Bob: Az tulajdonképpen szóda, csepp borral feljavítva. :)

Benikuty 2010.07.20. 16:50:30

Bor ami épp adódik, mostanában Bujdosó merlot. A víz viszont kizárólag tahisi szóda, ami az ásványvíz minőségű vezetékes vízből készül. Aránypár: bor/szóda=1/2

Pipas 2010.07.20. 16:57:40

Alpolgármester, beszarás. Megint tanultam valamit a viceházmester[1] után. ;)

[1] www.istencsaszar.hu/?p=840

hegyaljai 2010.07.20. 17:04:17

Az ásványvizekkel vigyázni kell, mert ha alkalikusak, lelágyítják a bort. Sőt nekem olyan tapasztalatom is volt, hogy a tokaji furmint/Salvus ásványvíz lila színűvé vált.
Úgyhogy H2O+CO2, minden flanc nélkül, ez a fröccs!

sTormy 2010.07.20. 17:06:46

Én azt vallom, hogy fröccsöt rizlingből, szódával. A rizlinget az Úristen is fröccsnek alkotta, tisztán kicsit karcos, fröccsben gyönyörű lágy, és az íze is megmarad. Részemről a nagyfröccs a par excellence fröccs, de a házmester/viceházmester, esetleg, nagyon esetleg a hosszúlépés belefér.

magyar bucó 2010.07.20. 17:07:29

@hegyaljai: És milyen megfontolásból tettél bele gyógyvizet?

demagofób 2010.07.20. 17:18:38

mi 1-1-ezünk hilltop irsaival és naturaquával. Emelet (bűn, nem bűn) egy kis citromlé szigorúan citromból.

Remek!

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.20. 17:28:02

Kis lépés az emberiségnek, hosszúlépés nekem, Rizling vagy Juhfark jöhet szóba.
Ajánlom magamat.

villányifehér 2010.07.20. 17:30:23

1:2 arányban feltölteni a szódásballont és még tekerni bele szénsavat. Hűtés legalább 8 Celsius-ra. Co2 legalább érje el a 6,5 g/l-t.

Repatarurgyán 2010.07.20. 17:44:17

Hehe, pontosan ebből a két borból szoktam fröccsözni én is, illetve időnként Nyakasból, de legtöbbször a Szent Istvánból, ár-érték arányban verhetetlen. A szóda csapvíz-szifon kombóval készül, de utánanézek, hogy a szódakirály hogyan, mennyit, meg úgy egyáltalán szállít-e szikvizet oda ahol lakom. A legnagyobb lenne ha szódával sem kéne tökölni, csak a rekeszből pakolgatni a hűtőbe. Megvan a holnapi feladat:)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.07.20. 17:46:03

Ha épp nincs jó szóda, de van otthon koviubi, akkor jöhet az Újházy fröccs:)

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.07.20. 18:55:16

Zöldveltelini az igazi, szentimrei szódával :)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.07.20. 18:58:33

Ami itt még nem nagyon szerepelt, és sokaknak talán szentségtörés - de mégis jó fröccs a vörös fröccs!
Egy jó savakkal rendelkező fiatal gyümölcsös vörösborba is bele lehet spriccenteni a szódát.

GONOSZ 2010.07.20. 19:45:30

Gere rozé, fele-felében szódával v ásványvízzel.

newcy67 2010.07.20. 19:48:41

Kedves Fröccsbarátok! Mormogjunk egy halk köszönetet ennek a tehetséges Jedlik Ányosnak, hogy a dinamó mellett a szóda feltalálására is volt ideje!

Amúgy nem lenne az sem egészségtelen lépés, ha a nagy hazai össznépi pálinkafőzés adómentessége mellett gondolnának honapáink/honanyáink/honnagypapáink/honnagymamáink (nem kívánt rész törlendő) a palackozott fröccs jövedéki adójának eltörlésére/mérséklésére. Labancoknál működik, ahogyan tapasztaltam.

Egészségünkre!

OZ a Kételkedő 2010.07.20. 19:54:34

@newcy67:
Maximális egyetértés!
Ezzel együtt hadd említsem meg Pauleczky Anti száraz furmintját Tolcsváról.
Kisfröccsben szerintem verhetetlen! (Persze tisztán se kutya!)

kuf 2010.07.20. 20:42:57

a váczi sörkertben Vácott (hol máshol) aszuból tolják a fröccsöt! :) életkép múlthétről...

data.vacigastro.hu/strand/IMG_4961.JPG

hidegfröccsöt jóestét mindenkinek!

kuf
vacigastro.hu

koccintós 2010.07.20. 21:37:26

@newcy67: A fröccs mint jövedéki termék nem létező fogalom, így jövedéki adó sem lehet rá (nem is volt). A bor igen, de ott meg a szőlőborra jelenleg 0,- Ft. Azon meg már ugyen nincs mit mérsékelni...

Lapossa Rizling Friss 2009 - ez az én tippem, nemcsak fröccsnek, de annak igazán finom!!!

koccintós 2010.07.20. 21:38:52

Bocsánat, nevet csak pontosan, szépen.

Szóval:

Laposa Rizling Friss 2009 - így már tökéletes fröccsnek! :)

Don Bolesz 2010.07.20. 21:54:18

bor bele szóda - romlik romlik
szóda bele bor - javul javul

koccintós 2010.07.20. 22:01:56

Még egy helyesbítés:

Valóban, egyéb bornak veszi a jogszabály, és így már tényleg adóköteles. De nem is ez a baj, hanem, hogy a vendéglátósok nagyon-nagy részének fogalma nincs a minőségi borokhoz, azon belül mi jó fröccsnek, mi nem. Ki lehetne viszonylag olcsón hozni (ld. a posztban hivatkozott Irsaik) a sör alternatívájaként egy finom fröccsöt, helyben előállítva, a kedves vendég szája íze szerint.

Bár szerintem a vendéglátósok nagy részének nemhogy a borhoz/fröccshöz nincs fogalma, de még a vendéglátáshoz sem...

giantoctopus 2010.07.20. 22:09:46

tapolca szentgyorgyhegy horvath pinceszet
kekfrankos froccs ahhhhhhhhhhhhh
siman burgundi ahhhhhhhhhhhhhx2

fiatalborivo 2010.07.20. 22:19:32

Nem azért de ha a googleba beírja akárki hogy szódavíz és Budapest tömkelegével jönnek a cégek és ajánlataik az egész városból házhozszállítással. Én mondjuk odafigyelnék arra hogy milyen szűrésű vízből készül, mert ha sima pesti csapviz plusz co2 akkor nem olyan fini lesz a szóda. Én speciel vidékről hordom fel ahol ásványvíz minőségű a csapvíz is. 1 láda elég átlagban egy hétre, nyáron meg 2-3 láda, de a legjobb ha ilyenkor nem vagyunk Pesten.

BigTwix 2010.07.21. 11:29:10

@zoli913:

Köszönöm, megnézem valamikor, mert nagyjából útba esik a munkahelyem felé.

@fiatalborivo:

Igen gondoltam, hogy így lehet találni, de pl egy boltban vagy zöldségesnél sem látok azokon a helyeken ahol én vásárolok.
De köszönöm a tipped.

p3kprojekt 2010.07.21. 11:56:14

Kedves Palack!

Köszönjük a linket, 43 látogatót hoztál nekünk a Pannonia 3 keréken blogjára. Amúgy ezt a szikvízet Berzencén palackozzák, Páva márkajelzéssel.

sapuh 2010.07.21. 17:51:42

@vörös és fehér: hát ja, mi van akkor, ha pár indexesnek nem szódával ízlik a fröccs...

Amúgy csatlakozom sok előttem szólóhoz: nekem a fröccs olaszrizlingből vagy juhfarkból az igazi.

kérődzőgiliszta 2010.07.21. 22:33:18

Nálam megy fehérből (valamilyen balatoni (házi!) olaszrizling /miattam lehet akár Laposa is, bár azt vétek spriccelni/) vagy tramini, netán kéknyelű.
Vörösből vannak finom, ámde olcsó CS forrásaim:-)
Node! Lehet turbózni az élvezetet! A vörös fröccsbe egy csippányi feketeribizli vagy áfonya szörp, a fehérbe pedig bodzaszörp! Akinek így hallásra abszurd, az próbálja ki, mielőtt ítélkezik!

Palchy 2010.07.22. 08:30:55

@vörös és fehér:
Biztos mondták már, hogy ne higgy el mindent, amit az újságban leírtak. Lehet, hogy az utolsó lett a szóda, de egy szóda volt, ha jól értelmeztem, a többi ásványvizes kóstolás volt egy fajta borral, amit hét ember követett el. Ezek alapján biztos, hogy rossz a szódás fröccs mert az index újságírói azt mondták...:) Azért ennyire ne.

hegyaljai 2010.07.22. 16:18:14

@magyar bucó: Az illetőnek egyébként is Salvus vizet kellett innia a gyomorvérzése miatt, és megpróbálta.

Kénporos 2010.07.23. 14:10:35

@kérődzőgiliszta:
Fröccsbe szörpöt?

Biztos jó, de az már valami más, az nem fröccs...

Egyébként szerintem ásványvízzel is finom, a szódabeszerzés macerája nem kompenzálja az élvezeti érték pluszt.

A szifon patron az létezik még valahol?