Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Túl az eukaliptuszon

2010.08.16. 06:00 - dagadtos

Nem állítom, hogy szakértője lennék az ausztrál boroknak, de az biztos, hogy ki lehet kergetni velük a világból. Talán sehonnan nem ittam még annyi rossz bort, mint Ausztráliából – kiráz a hideg ettől a szemérmetlen szirupos enyelgéstől, a gumimacis-eukaliptuszos uniformistól, a mesterkélten puha tanninoktól, az elomló, mégis sokszor túl savanyú kortytól. Mostanában azonban – ahogy az lenni szokott – többször is felfeslett az előítéletek szövedéke, oszlott az undor, nőtt a vágy. Ausztrál shirazok a Terroir Clubban, Halász Attilával.

A nálunk európai néven kommentelő Halász Attila már jó 25 éve él Ausztráliában, 20 éve foglalkozik borkereskedelemmel és óriási figura. Előadóként minimum szuggesztív, igazi verbális örökmozgó, sajátos humorával bizonytalanságban tart és terrorizál: amit mond, annak a fele se komoly, de a fele se tréfa. Három mondatával vérig sérti, megsemmisíti a teljes magyar borvilágot. Aztán közli, hogy viccelt. 

Attila elmondta, hogy az enyémhez hasonló sztereotípiák nem ritkák és nem véletlenek, az ausztrál export ugyanis szinte teljes egészében „szemét”, amit érdemes meginni, helyben meg is isszák. Ennek megfelelően a kóstolt tételek java Európában beszerezhetetlen, és valóban pillanatok alatt elmosták az évek alatt felgyülemlett averziókat; kiderült, hogy van élet az eukaliptusz után is. Előadónk - legalábbis szándéka szerint – aszcendens borsort komponált, 8 pontos magasságokból lépkedtünk a 10 pontos mennyország felé, remélem, megbocsátja nekem, ha néha durván összekeverem a létrán a fokokat.

Mount Pleasant Rosehill Shiraz 2000

A Hunter Valley egy viszonylag kicsi borvidék Új-Dél-Walesben, Sydneytől nem messze, sok apró birtokkal, roppant forrósággal és rengeteg csapadékkal. Dűlős bor, az alapanyag kizárólag a „Rózsadomb” 65 éves tőkéiről érkezik, ahol a szőlőt indikátorként rózsabokrok szegélyezik. Nevéhez méltóan igazi arisztokrata, óvilági típusú, érett, elegáns bor. Orrban komplex, hűvös, szinte északinak tűnik. Csipkebogyó, aszalt meggy, rózsa, bors, kávé és kókusz az amerikai tölgyből. Tele van izgalommal, játékkal, már érett, de még van benne erő, igazi klasszis. A korty arányos, hosszú és kifejezetten sós. Az egyes pályáról is felúszott a dobogóra nálam, ha valaki azt mondja, 80 euró, simán elhiszem. Erős 8 pont. (cca. 30-35 ausztrál dollár)

Balnaves Coonawarra Shiraz 2005

Úgy tartják, Coonawarra híres vörösföldjén, a Terra Rossán inkább a cabernet sauvignon virít nagyot,  de ezzel a shirazzal sem lehetett okunk a panaszra. A Balnaves családi pincészet, a borvidék egyik élmenője, még Európában is ismert. Átláthatatlan bíbor szín, és az előzőnél sokkal nyilvánvalóbban ausztrál illat: szilva, áfonya, fahéj és eukaliptusz hömpölyög gazdagon a pohárból. Igazi nagy, kényeztető bor, tipikus és populáris, de a műfajában igazán jó. Kóstolva kifejezetten finom – nem tudok jobbat kitalálni rá – a szerkezetét mégsem szeretem igazán, nincs igazi tartása a kortynak, mégis savanyúbb eggyel a kelleténél. 7 pont. (cca. 25-30 ausztrál dollár)

Alain Graillot Crozes-Hermitage Le Guiraude 2005

Észak-rhone-i kakkuktojás, Kató András csempészte a sorba két Kaló Imre Shirazzal együtt. Alain Graillot régebben agrokemikáliákkal foglalkozott, jó ideje viszont organikusan borászkodik, és nem mellesleg Crozes-Hermitage legnagyobb neve. A Le Guiraude a csúcsválogatás, nem is készül minden évben, majdnem olyan sötét és intenzív, mint ausztrál elődje. Felismerhető észak-rhone-i karakter (legalábbis így, hogy tudom, biztosan) borssal, füstölt sonkával, éretlen szilvával, csipkebogyóval – érezhetően kevesebb a napfény, több a komolyság. Szájban sokkal nagyobb presztízsű területeket idéz, beillene akár Cote-Rotie-nak is, de az újvilági felvezetés után kicsit sok az él, sok a szálka, egy pillanatig sem kényeztet. Savalapú, koncentrált bor, a végén a tannin (talán a fából?) komolyat húz a nyálkahártyán, és megfélemlít. Jó ideig békén hagynám. Eléri a 7 pontot. (cca. 45-50 euró)

Soul Growers Barossa Shiraz 2005

A Barossa-völgyről talán itthon is mindenki hallott, Ausztrália leghíresebb borvidékéről van szó, melynek neve menthetetlenül összeforrott mára a shirazzal. A Soul Growers négy ember vállalkozása, keresik és kóstolják a szőlőt, csak csúcsminőséget vásárolnak, tradicionális módszerekkel készítenek mikrotételeket. A Shirazból például mindössze 90 karton készül, szigorúan levelezőlistás tétel. Meghökkentően gazdag, széles, egzotikus illat. A szokásosnak mondható fahéjas-szilvás-kókuszos jegyek mellett kávé és déli gyümölcsös izgalmak. Kóstolva sós és édes, fekete bogyósokra és trópusi gyümölcsökre emlékeztető aromák keverednek benne, egészen különlegesen. A savak nem hiányoznak, a tanninok vajpuhák, viszont az alkohol könyörtelenül éget (15.5%). Utóbbi miatt csak erős 7 pontra adtam, de ha arra gondolok, mennyire szeretném újra megkóstolni, valószínűleg túl szigorú voltam.  (cca. 50 ausztrál dollár)

Kaló Imre Shiraz 2006

A Soul Growers után bemutatkozni nem egy leányálom, de most úgy tűnt, ez az egri shiraz ilyen mezőnyben ezer sebből vérzik. Kidomborodtak a hibák, a nem teljesen optimális érettség, a bizonytalanság. Csipkebogyó, égett gumi, és zöldes aromák halvány dohos felhanggal. Nem tudtam biztosan eldönteni, hogy hibáról van-e szó, vagy sem, de abban biztos vagyok, hogy ehhez még nem vagyok elég nyitott, és nem innám meg. Nem pontoztam.

Hogy a 2007-es Kaló Shiraz megmenti-e a mundér becsületét, illetve hogy meddig sikerült felmásznunk az ausztrál létrán, megtudhatják a következő részből.

 

Címkék: ausztrália shiraz rhone syrah kaló terroir club

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr212224715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.08.16. 10:06:06

Nagyon sajnálom hogy nem volt lehetőségem menni, igazán irigylésreméltó sor már eddig is, kíváncsian várom a folytatást.

iLane 2010.08.16. 10:08:35

Nehezen tudom elképzelni, hogy az ausztrál export szinte teljes egészében szemét lenne, inkább azt, hogy a jobb tételek nem jutnak el hozzánk. Valóban az ausztrál export nagyon kis része irányul a kontinentális Európába, viszont legnagyobb piacukon, az Egyesült Királyságban (ahová a teljes ausztrál export közel 40%-a jut) közel 300 millió litert adnak el évente. Nyilván ez nem lehet mind minőségi bor, de aligha hiszem, hogy egy ilyan komoly piacon csak szeméttel versenyképesek tudnánank maradni. Az pedig, hogy az igazi kincseket csak helyben kóstólva, kisebb termelőknél lehet felfedezni minden régióra igaz, ez nem Ausztrália specifikus.

newcy67 2010.08.16. 10:12:30

Olyan ez, mint Chile+Argentina! Onnét sem a Speedy Gonzales pincészet alapborát kell kortyolni, ennyi!

iLane 2010.08.16. 10:38:32

Érdeklődőknek javaslom nézegetni a www.winedirect.co.uk oldalt, csak új-dél-wales-i shirazból 70 félét kinálnak, míg mondjuk a Bortársaság egyet sem (és egész Ausztrália el van intézve néhány Lindemans és Penfolds palackkal).

mofrills 2010.08.16. 10:53:10

En eldegelek itt mar vagy 7 eve, ami ugye nem sok, de vendeglatozom ill aktiv borfogyaszto vagyok.
Az teny, hogy az Au borok nem hasolitanak a Magyar borokra; nem jobbak, nem rosszabbak. Bar a nagybatyam balatoni guggolosat mar nem igazan birnam meginni.

A kategoria ami ihato, az $30+ ami ugye videken is 6000Ft tol indul nem szamolva a vamokat, az osszes kereskedo %at stb. Tehat amit otthon megveszel mint kivalo Rosemount Estate akarmi, azt itt gyakorlatilag fozesre hasznaljak.

Ha esetleg sikerul akkor kuldj le egy Bowen Estate Cabernet Sauvignont 2002 bol, vagy egy Knappstein Shirazt 2006 bol.

Ami itt nincs otthon viszont van, az a borospince hangulat Tokajban, Villanyban, vagy a Balatonfelvideken.....

Tsok

mossberg operator 2010.08.16. 11:25:26

En ajanlanek 2 ozi shirazt, amelyek meg megfizethetok, kostoltam is oket, beszerzheto a UK-ban, s tetszettek is.
Chateau Reynella Basket Pressed Shiraz 2008 McLaren Vale, S Australia £15
Errol azt tarjak, hogy a £20 alatti kategoriaban nagyot tud.
illetve:
The Hedonist Shiraz 2008 McLaren Vale, S Australia £10.99 Ebbol meg az utobbi 4 evjaratot mind ittam, sulyos, testes anyag.

HgGina 2010.08.16. 11:38:29

Annyira irigylem azokat az ízbimbóban bővelkedő borkedvelőket, akik képesek emgérezni egy borban a tannint, csersavat anélkül, hogy valaha is ittak, nyalogattak volna csersavat, tannint. Akik képesek kiérezni egy kortyból a szőlőn nemi életet élő hangya spermájára haloványan emlékeztető kis mellékízt, vagy a szüretelő ember 3 izzadságcseppjének illatát a rózsa, bükk, kókusz és sáfrányos szeklice illatanyaga közt.
Csak azt az egyet hiányolom, hogy valaki egyszer a sok mellébeszélés, okoskodás, arcoskodás helyett mindössze annyit írna, mondana: nekem ízlett, kóstold meg, ha teheted.
Lehet, hogy nem tudom vakon megkülönböztetni az Oremus 7 puttonyos 85-ös aszú eszenciáját a Tokaji máslástól (de, meg tudom különböztetni), de bizony ittam már ausztrál shirazt, ami ízlett. És nem kellett érte 1000 forintot sem kiadni. Igaz, másik évjárata a lábosban végezte, miközben bőszen igyekezett egy kis vaddisznóhúst a maga vérvörös levébe fojtani.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.16. 13:37:36

@HgGina: rossz borral csak rossz kaját lehet főzni :)

felvetés 2010.08.16. 14:18:25

@HgGina: "Csak azt az egyet hiányolom, hogy valaki egyszer a sok mellébeszélés, okoskodás, arcoskodás helyett mindössze annyit írna, mondana: nekem ízlett, kóstold meg, ha teheted."
De élvezném ezeket a leírásokat. Most olvashatnánk, hogy 4 bor ízlett, 1 bor meg nem. Azért, ha nem haragszol, én informatívabbnak tartom a fentieket. ;)

HgGina 2010.08.16. 14:21:09

@AG 2.0: hogy hol végzi a bor, az nem azt jelenti, hogy rossz. Az azt jelenti, hogy a többihez képest nem olyan jó.
Egyébként amit megiszol bort, az hol is végzi? :)

Jenyei 2010.08.16. 14:39:16

@iLane: 300 millió liter? Az kb. 400 millió palack, csak Ausztráliából.

Tisztelem a téjékozottságod, de biztosan jó ez a szám?

HgGina 2010.08.16. 15:01:07

@felvetés: persze, informatívabb. És nagyjából olyan, mint Merlin a Gyaloggaloppban. Túlspilázza a szerepét.
Ha már bors van az egyiknél, mint ízhatás, akkor hadd kérdezzem meg már, feketebors, fehérbors, zöldbors, szegfűbors? Csak hogy el tudjam képzelni. És egyszerű magyar aszalt meggy vagy kínai meggy (maraschino)? Azért ez nem mindegy. Ugye?

Jenyei 2010.08.16. 15:31:52

@HgGina: azért ezt rövidebben is megfogalmazhattad volna:
"aki azt mondja, hogy nálam jobban ért a borhoz, az hülye"

dagadtos 2010.08.16. 15:49:10

@HgGina: Én azokat irigylem, akiknek még mindig örömet okoz ezt az unalomig ismételt témát újra és újra felvetni. A díszítők leírása teljesen szubjektív, egyezményesen nem tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget, ez egy játék csupán. Sokáig gondolkodtam, hogy kihagyom őket a borleírásaimból, de mivel rám is nagyobb hatást gyakorolnak a konkrét aromajegyeket tartalmazó leírások, végül is maradtak, maradnak a jövőben is. Nem szabad túl frusztráltnak lenni, ennyi a titok.

Egy borkedvelő, ha syrah-nál borsról olvas, általában tudja, körülbelül mire gondoljon, természetesen például a fehérborsot külön jelezném.

Sajnos nehezen tudom elképzelni, hogy egy ezer alatti ausztrál shiraz nekem örömet okozzon - ahhoz tényleg túl jó a nyelvem, vagy túl sok jó bort ittam már, kérlek, ne haragudj ezért

iLane 2010.08.16. 16:34:42

Jenyei: hirtelen nem talaltam friss statisztikat, hogy alatamasszam a szamokat, de egy 2007-es adat szerint 789 millio liter ment exportra es kozel 40% UK, tehat kb. stimmel.
www.wineaustralia.com/USA/LinkClick.aspx?fileticket=0uzw2QA33DQ%3D&tabid=3833

lacibor 2010.08.16. 17:42:09

@HgGina: -Beszél Ön borul?(hihi)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.16. 17:50:02

Jó ausztrál shiraz-ra jól bevált a Peter Lehmann Futures Shiraz. Gyk. majdnem minden évjárat hozza a formáját, min. alsó-középső prémium kategória.

felvetés 2010.08.16. 21:18:29

@HgGina: A rózsabors kimaradt. :)
Nem akartalak piszkálni az 1000 Ft-os ausztrál boroddal, maradjunk annyiban, hogy ahol az készült ott viszont meg tudják veled kóstoltatni minden összetevőjét külön-külön.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.08.17. 07:28:58

@dagadtos: Amennyire én tudom úgy a bor leíró nyelvében alapvetően nem szubjektív és nem is díszítőelemek az aroma és illat hasonlatok, hanem konkrét vegyületek, molekulák azonossága/hasonlósága alapján egy meglehetősen szűk szótárból kerülnek ki.
Ezért rendszerint az egyszerű és közismert gyümölcsök, virágok, fűszerek illatával és aromájával való azonosságról és/vagy hasonlóságról szól egy borleírás (már ha az jó) nem pedig asszociációkról.

A költői szabadság és az verbális innováció persze erre fittyet hányhat és akár olvasmányos, jó írás is születhet :)

nikkel 2010.08.17. 13:28:07

@felvetés: Ha az az 1000 Ft-os bor valóban ausztrál, az szőlőből van. Egyrészt olyan túltermelés van, hogy szőlőből a legolcsóbb a bor, másrészt pedig a büntetés igen komoly, és a pancsolást ellenőrzik is.

nikkel 2010.08.17. 13:40:50

Sajna az ausztrál shirazok az utóbbi években valóban lezüllöttek, és vadul szeszes ribizliszörp jórészük, mert az exportpiacokon ez a stílus megy. Azért akad még a régi, karakteres, zsíros földillatú shiraz is, de a cabernet sauvignon-ok most az ihatóbbak.

winesociety.com.au/ jó keresztmetszete annak, hogy mit is isznak az ausztrálok és mennyiért. Az oldal egy beszerzési szövetkezeté amelyik nagyon megbízható kóstolókat tart. Mindegyik bor megéri amibe kerül, és az árak ausztrál viszonylatban nagyon versenyképesek. Ami itt szerepel, azt nyugodtan meg lehet venni Európában is.

nikkel 2010.08.17. 14:26:29

@iLane: és @Jenyei: Az ausztrál borexport az észak-atlanti pénzügyi válság miatt visszaesett, de megint kapaszkodik fölfelé. A 2009-es export kb. 764 millió liter, 2,3 milliárd AUD értékben. www.winebiz.com.au/statistics/exports.asp

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.17. 17:34:46

@BZoltan: nem a gyümölcsös és a virágos hasonlatokkal van a gond, hiszen ha azt mondom "körte", akkor tudod, hogy mire gondolok. Elvégre a borleírás legyen közérthető, el tudjam képzelni, hogy milyen a bor mielőtt megveszem, kell-e nekem, stb.

A gond ott kezdődik, amikor pl. az "öregapám sonkájára emlékeztet" leírást próbálod meg értelmezni. Semmi értelme az ilyen leírásoknak, hiszen a szerzőn kívül senkinek sem mond semmit.

A borleírásnak (nagyjából) megvan a bejáratott nyelvezete, ez kisebb utánajárással elég szélesre bővíthető (pl. a borjedi képzésben használt vagy 20-féle tannin leírás nagy része közérthető, gyakorlattal felismerhető, stb.), megelőzendő azt, hogy saját magunk találjuk fel a melegvizet és vezessünk félre másokat.
süti beállítások módosítása