Hőség már nincs éppen, de a nyári meleg még tart, jólesnek a frissítőbb italok, fröccsök, rozék, kinek-kinek ízlése és ingere szerint. Hűsítő ital után kutatva én úgy döntöttem, olaszosra veszem a figurát, és Prosecco-t nyitok. A nagyvilágban rohamosan növekvő népszerűségű habzóbort gyakorlatilag erre a célra találták ki, minél fiatalabban, lehetőleg két éves kora előtt fogyasztandó, elsődleges aromáival és könnyedségével hódít, azaz alapvetően különbözik az érlelt és gazdag Champagne-októl. A lassan bővülő hazai választék nálunk is fokozódó érdeklődésre utal, bár Prosecco-boomtól vélhetően a jövőben sem kell tartani, egyrészt itt van nekünk a fröccs, még ha ez kevésbé előkelő is, másrészt pezsgőben/habzóborban mi sem vagyunk azért kezdők. Ennek szellemében egy klasszikus magyar pezsgőt is az olasz versenyző mellé tettem.
Jeio Colmei, Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G., Extra Dry, NV
Kiöntés után szinte sörszerű, krémes, nehezen oszló habot produkál. Bár orrban nem intenzív, de illatos, egy kis tutti-frutti, egy kis körte, virágok. Friss, érleltségnek nyoma nincs. A műfaji követelményeket szájban is jól teljesíti, könnyed, légies, fiatalos, nem túl komplikált citrusos-grépfrútos ízzel. Szénsava szódás hatású, nagyobb buborékokkal, a maradékcukrot magában kénytelen ellensúlyozni, szelídebb savai kevésbé támogatják ebben. Amíg a buborékok el nem illannak, sikeres a mutatvány, utána viszont picit lagymataggá válik, ezt nem érdemes megvárni. Lecsengésében finoman fanyar grépfrút és enyhe édesség megnyerő kombinációja. Kellemes, könnyen érthető, hétköznapi szomjoltónak mondjuk nem éppen olcsó. 5 pont, de némi jóindulattal, vagy a piszok jó ihatóságra hivatkozva akár egy gyenge hatost is megérdemel (3600-3900 Ft, Radovin, Culinaris, IFDT)
Hungaria Grande Cuvée Brut, NV
Noha még mindig fiatalos stílusú, ez már határozottan pezsgőnek tűnik. Tiszta illatában citrusok, Golden alma, birsalma, szárított virágok és a klasszikus pezsgős kekszes jegyek is feltűnnek. A Prosecco után szárazabbnak, szikárabbnak érződik, pedig alapvetően kedves típus. Érezhetően kisebbek, finomabbak a buborékok szájban, sava élénkebb, a grépfrútos fanyarság itt is megjelenik. Azonos alkoholtartalom mellett a Jeio könnyedebbnek hat, a Hungaria meg komolyabbnak. Egy korosabb palack szép emlékére alapozva megkockáztatom a kijelentést, hogy akár érlelhetjük is néhány évig, még szebbé válhat. 5 és 6 pont határán (1700-2000 Ft, Bortársaság, hiperek)
Utolsó kommentek