Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az Orsolya Pince naplója

augusztus

2010.09.02. 06:00 - Az Alkoholisták

Mozgalmas nyár van mögöttünk. Végig versenyt kellett futnunk az idővel, hogy utolérjük magunkat. A kép vegyes: van amelyik dűlőben a gyenge rügyfakadás, van ahol a rossz kötődés, van ahol a peronoszpóra tizedelte meg a termést. És van olyan is, ahol minden tökéletesen sikerült, sőt nem győztük ledobálni a fürtöket. (Nagyon szép most augusztus végén a Leányka a Hermányban és a Sík-hegyen, az Olaszrizling a Tag-dűlőben, a Kékfrankos a Nagy-Galagonyásban.)

Főleg az utóbb említett dűlőkben kellett sok időt eltöltenünk a fürtválogatással. A Tagban az Olaszrizling minden hajtásán legalább három fürt termett, de volt amelyiken négy. Tavasszal nyolc rügyes szálvesszőket kötöttünk le, az ötezer tőkéről összesen nyolcvanezer fürtöt kellett ledobálnunk a földre.) Kulcsfontosságúnak tartom a drasztikus hozámkorlátozást ahhoz, hogy a borainkban megjelenjenek az egyedi (termőhelyre, talajra, évjáratra) jellemző sajátosságok, hogy a végeredmény valami különleges és sehol máshol meg nem ismételhető legyen. Az elmúlt évek átlaga alapján három szőlőtőkéről készítünk egy palack bort. A képen a Nagy-Galagonyás látható fürtválogatás után: tőkénként négy fürtöt hagytunk, ez nagyjából 80dkg-os tőketerhelést fog jelenteni szüretkor. Mindenütt kétszer kellett kiszedni a hónaljhajtásokat, kétszer vagy háromszor törzset tisztítani, illetve rengetegszer gyommentesíteni. A tavalyi telepítés utolsó kapálása a végére kaszálásba torkollott, nem bírtuk a tempót a gyom növekedésével.

Közben történetében először aszfaltburkolatot kapott Ostoroson az Arany János utca, ezáltal az eddiginél lényegesen kulturáltabb körülmények között lehet hozzánk eljutni. 

Augusztus 1-től az idén harmadszor változtak meg az alkalmi munkavállalás szabályai, bár a cél mindig az egyszerűsítés volt, nem mondhatnám, hogy a legegyszerűbb változat lett a jelenleg is aktuális. A szőlészetre, borászatra egyébként is nagy és teljesen felesleges adminisztrációs teher rakódik évről évre, megakadályozva az érdemi szakmai munkát. Minden papírmunkával töltött perc ront a magyar borok minőségén. A jogszabályok tanulmányozása, a követhetetlen szabályozások folyamatos változása elveszi tőlünk azt a nagyon fontos időt, amit a szőlőtőkéink között kellene töltenünk.

Közben nagyon szép születésnapi ajándékot is kaptam: nyíregyházi barátunknál Krusinszki Istvánnál (www.bethula.hu) megkóstolhattunk egy velem egyidős, 1971-es Chateau Petrust. A dugó elég rossz állapotban volt, de maga a bor gyönyörű volt: érett gyümölcsökkel, lendületes savakkal, vakon meg nem mondtam volna, hogy egy 39 éves borról van szó.  Szép bor, de nem egy best buy.

Augusztusban egy sor bort is lepalackoztunk: két dűlőszelektált Leánykát, egy Olaszrizlinget 2009-ből, valamint négyféle Kékfrankost 2008-ból. Lesz egy Kékfrankos birtokbor ebből az évjáratból, valamint egy hármas válogatás: Nagy-Galagonyás 40, Nagy-Galagonyás 80, Görbesoros 80.  A számok a tőketerhelést jelentik dkg-ban, nagyon érdekes összehasonlítani egy dűlőből kétféle tőketerhelés, valamint két dűlőből azonos tőketerhelés borát, ugyanabból az évjáratból és ugyanattól a pincészettől.

Még két-három nap fűkaszálás, utána a pincében szüreti előkészületek és szeptember második felében kezdjük a szüretet a  Pinot noirral, Leánykákkal, Chardonnay-val és a pezsgő-alapbornak szánt Olaszrizlinggel.

[Tarnóczi Zoltán]

Címkék: eger orsolya pince borásznapló

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr652261620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.09.02. 07:14:08

A múlt szerdán kóstolt Orsolya kékfrankos nem is volt olyan rossz...

ORSOLYA PINCE Kékfrankos 2008-Egri Borvidék

Nagyon világos szin és intenziven illatos málnás test. Habkönnyű, egyáltalán nem tolakodó, ételekkel kiválóan párositható friss bisztró bor. Most kell meginni. Tetszett. 5 pont.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.02. 08:30:02

@európai: Érdekes, tegnap épp én is ezt a bort kortyolgattam este. Ma este, vagy holnap tervezek is jegyzetet írni róla.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.09.02. 12:35:12

Az Orsolya borok egyre szebbek, jelentősebb kóstolóra az Egri borok gáláján volt alkalmam a pincészet repertoárjából, és nagyon jó vonalnak tartom azt amit ők képviselnek - csak így tovább!

felvetés 2010.09.02. 13:35:52

Nagyon szép boraik vannak, de a fehéreknél én úgy érzem, hogy egy cseppet túlzásba lendült a hozamkorlát és a túlérettség, így azoknál kikandikál az alkohol. De a vörösök zseniálisak, a 2008 pedig a nyár bora. Gratula nekik!

muskotály küvé 2010.09.02. 17:03:24

Milyen szép, gyommentes talaj... Csak a fürtöket sajnálom, nem lehet valamit kezdeni velük? (Pl. verjus)

felvetés 2010.09.02. 21:08:56

@muskotály küvé: Bolyki János mesélte, hogy az ő munkásai rendre hazaviszik a zöldszüretelt fürtöket. És persze bort készítenek belőle, úgyhogy ott biztosan nem vész kárba. :)

fiatalborivo 2010.09.05. 18:59:52

Én úgy tudtam hogy a zöldszüretnek július végén van értelme, utána már nem sok, illetve hogy addig meg kell csinálni. Itt már színes fürtöket dobáltatok le, miért nem előbb csináltátok? Vagy rosszak az információim?
süti beállítások módosítása