Tegnap délután elkezdődött a Budavári Borfesztivál. A több mint kétszáz kiállító között könnyű elveszni, ezért idén is készítettem egy A4-es bédekkert, talán lesz olyan olvasónk, aki örömmel fogadja. A célközönség az érdeklődő, de nem diehard borrajongó (a keménymag nyilván nem szorul tanácsra). Az cél az, hogy az ajánlások alapján derekas, ám nem nyakatlan költekezés árán a legjobbakból kóstoljunk, és közben a fősodorban és a mellékáramlatokban is megmártózzunk. Tavaly sikerült egy útvonalra fölfűzni az ajánlásaimat, idén ebbe beletörött a bicskám. Most két alaptábort jelöltem ki, amelynek 50 méteres körzetében 8-8 bort emeltem ki. Egyik ajánlott pince sem "egyboros csoda", azaz ha valahol különösen tetszett az ajánlott bor, és a máj meg a pénztárca bírja, akkor érdemes a felderítést folytatni. A térkép innen letölthető.
I. Oroszlános-udvar:
I/1 Bazaltbor Laposa Rizling2 2008 (203-as stand) - nyitánynak egy friss, de egyáltalán nem súlytalan bort szántam Badacsonyból. A rajnai adja a dinamikát és az olaszrizling a testet. Nem lehengerlő bor, de precíz, friss és elegáns.
I/2 Bott Frigyes Zöldveltelini 2009 (189-es stand) - idén a Borfesztivál díszvendégei a Kárpát-medencei Magyar borászatok. A felvidéki Bott Frigyes borai mindig zamatosak, tiszták, technológiailag hibátlanok. Ebben a zöldvelteliniben az őszibarackos, ananászos aromákhoz, fehérborsos, zellerszáras pikánsabb jegyek társulnak. (Érdemes a Hárslevelűt is megnézni.)
I/3 Szentesi József "A" Cuvée 2009 (205-ös stand) - Szentesi József, a magyar borászat "őrült professzora" (bár ő inkább suszternek szereti hívni magát), aki felbecsülhetetlen értékű munkát végez az elfeledett magyar fajták megmentéséért. Az "A" Cuvée zengő, zöldveltelini, rajnai rizling és ezerjó házasítása, és a pince alapboraként is meg tudja mutatni, hogy milyen a jó kézműves bor.
I/4 Orsolya Kékfrankos 2008 (205-ös stand) - egy nagyon finom, halvány, törékeny bor rengeteg gyümölccsel az egyik legrokonszenvesebb egri kispincétől (egyébként megszólalásig hasonlít egy kadarkára).
I/5 Heimann Baranya-völgyi Kékfrankos 2008 (180-as stand) - ebben az öreg-tőkés kékfrankosban egyszerre van meg a tisztaság, a kellem, a frissesség és a gyümölcsök. A "barátságos kékfrankos" stílus új etalonja.
I/6 Nem akarok egyet kiemelni, ezért csak annyit írok ide, hogy jó néhány kitűnő szekszárdi kékfrankos zsúfolódott össze egyetlen utcába, én ezekből választanék: Szeleshát, Takler, Pálos Miklós, Mészáros.
I/7 Weninger Cabernet (165-ös stand) - a "Sopron" sikere után itt a második Weninger "alapbor". Színtiszta cabernet sauvignon. Vakon egy nagyon szép bordeaux-i cru bourgeois-nak gondolnám.
I/8 Ráspi Kopár 2007 (204-es stand) - tekintélyt sugárzó, egyedi bor rengeteg árnyalattal és komoly mélységgel kevesebb mint kétezer forintért. (Ha győzik jeggyel, próbálják meg a 2007-es Zweigelt Válogatást ("Electus") - a magyar bortörténelem egyik mérföldköve.)
II. A Nemzeti Galéria-bejárat környéke
II/1 Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2008 (117-es stand) - számomra az olaszrizling az igaz magyar fehérbor, és a fajta talán legnagyobb mestere a balaton-felvidéki Szászi Endre.
II/2 Kerkaborum Vörcsöki Hárslevelű 2008 (117-es stand) - a Kerkaborum Bussay László, Heimann Zoltán és Sz. Kis László közös vállalkozása, ahol a borászati munkát Bussay László viszi. Ez egy testes, illatos, elbűvölő hárslevelű.
II/3 Szepsy Furmint 2007 (117-es stand) - szerintem ez a száraz furmint nem tartozik Szepsy István alapművei közé, de ha van alkalom Szepsyt kóstolni, akkor kóstolni kell.
II/4 Szent Ilona Syrah Rozé 2009 (112-es stand) - évek óta ez volt az első rozé, amit komolyan tudtam venni. Van eleje, közepe, vége, és nem a szabvány tutti-fruttis, málnacukros ízek uralják (somlói syrah-ból készült). (Aki a hagyományosabb stílusú rozét kedveli, az válassza Dúzsi Tamásét. Aki viszont inkább a fehérekhez tenne hozzá még egyet, az a Kreinbacher Öreg Tőkéket nézze meg.)
II/5 St. Andrea Magyalos Kadarka 2008 (116-os stand) - a finom átmenet a rózsaszínből a vörösbe. Alig kis test, ám annál elbűvölőbb, intenzív aromák. Az erőborok antitézise.
II/6 Heimann Birtokbor 2007 (117-es stand) - talán az eddigi legjobb bordói-jellegű házasítás a Heimann Birtoktól. Egy mély és árnyalatokban gazdag bor, amelyben sikerült megőrizni a szekszárdias élénkséget és fűszerességet. Az ára is jól esik.
II/7 Sauska Cuvée 11 2007 (130-as stand) - a Sauska Pincészet Villány új reménysége. Hatalmas beruházás, csúcstechnológia, kaliforniai ízlés és magabiztosság. Aki szereti a csokoládés, sötét gyümölcsű, testes borokat, de nem szereti, ha a bort összetévesztik a szederszörppel, az itt kopogtasson.
II/8 Malatinszky Noblesse Cabernet Franc 2007 (123-as stand) - Malatinszky Csaba Kúria Cabernet Franc-ja évek óta fogalom, és persze az ára sem szerény. Most egy árkategóriával lejjebb is megmutatja, hogy miért tekintik a fajta mesterének.
Függelékként három olyan bor, amit nem tudtam a sorba illeszteni, de a szívemhez nagyon közel állnak: Somlói Apátsági Pincészet Juhfark 2008 (17-es stand), Patricius 5 puttonyos aszú 2002 (4-es stand), N.A.G. "Hanna" Cserepesi Sárgamuskotály 2008 (106-os stand)
Végül megkértem a MA három szerzőjét, hogy írjanak 3-3 olyan bort, amire ők is kíváncsiak és feltétlenül szeretnék megkóstolni:
Dagadtos: Luka Enikő Szívhez közel 2008, Günzer Tamás Pinot Noir Válogatás 2008, Felton Road Pinot Noir 2006
Palack: Kreinbacher Öreg Tőkék 2007, St. Andrea Magyalos Kadarka 2008, Balassa furmintok
Octopus: Lisicza Cirfandli 2009, Szeleshát Nomád 2007, Nimród NJK 2006
Kérjük Olvasóinkat, hogy hozzászólásként gépeljék be saját tippjeiket, illetve felfedezéseiket. Előre is köszönjük.
Utolsó kommentek