Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Antinori szelet vet

2010.09.17. 06:00 - alföldi merlot

Bár az olasz borágazat kimondottan sikeres, Piero Antinori márki mégis azt mondja, hogy az olasz szőlők egyharmadát ki kellene vágni és újratelepíteni. A világmárkává és megmondóemberré emelkedett márki becslése szerint az olaszországi ültetvények egyharmadán eladhatatlan szőlő terem, és ezeket piacképes fajtákkal kellene felváltani. Megítélése szerint ez a probléma egyrészt Olaszország középső részein súlyos, ahol többezer hektáron terem trebbiano („egy nem éppen izgalmas fajta”), illetve délen, különösen Szíciliában és Apuliában, ahol sokhelyütt 250 hektóliteres hektáronkénti hozammal dolgoznak.

A Master of Wine Intézet által szervezett londoni szemináriumon Antinori elmondta, hogy Olaszországban a szőlőtermesztés évszázadokon át a mennyiségre és nem a minőségre koncentrált, és az ültetvények egy jelentős része ma is ezt a hozzáállást tükrözi. „A múltban a borokat vagy házasították vagy exportálták, főleg Franciaországba, mint nagyon olcsó “vin ordinaire”, vagy vermut-alapnak használták. Most a vermutot már nehéz eladni, és ezeknek a termelőknek új piacot kell keresniük” – állítja Antinori. Előadásában azt is elmondta, hogy hektárok ezrei vannak kisgazdák birtokában, akiknek nincs forrásuk és a szándék is hiányzik belőlük a változtatásra. „Átalakítani ezt a többezer hektárnyi nem hatékonyan, nem a piac igényeinek megfelelően termelő területet nagy kihívás, és nehezebb feladat, mint gondolnák. Az egyetlen megoldás arra ösztönözni a gazdákat, hogy vágják ki a szőlőt, vagy telepítsék újra.” 

Érdekes és tanulságos az olvasók reakciója. A problémával vagy a javaslattal keveset foglalkoznak, viszont kapnak az alkalmon, hogy elmondják a véleményüket az Antinori borászatról: „Ami engem illet, szerintem Olaszországban a merlot, a cabernet és a chardonnay nagyrészét kellene kivágni, és a legjobb olasz helyi fajtákhoz ragaszkodni.” „Ez a nyilatkozat egybevág a brandek iránti elkötelezettségével (Bari reptér és a többi). Volt idő, amikor a Santa Cristina neves chiantinak számított, de most már a Villa Antinori sem az. További eurounalmas borokra számíthatunk.” „Bagoly mondja verébnek Antinori egy tömegtermelő, akinek le kellett vennie a Classico minősítést a Villa Antinori borairól, aki a brunellóját pancsolja, akinek az apuliai borai közepes- és magashozamú szőlők terméséből készülnek, és akinek az alap toszkán borán nyugodtan szerepelhetne a Gallo név is.”

Címkék: híradó olaszország antinori decanter trebbiano

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr652302258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.09.17. 08:52:33

Számomra a Tignanello volt az egyik legfontosabb olasz bor, mig viszonylag olcsónak számitott, vettem is, de ma már drágának találom, inkább mást veszek helyette.
Alföldi fején találta a szöget hogy az olcsóbb Antinori borok dögunalmasak. Sajnos.

ambrusqkac 2010.09.17. 11:08:18

ha az olaszok szarban vannak, akkor mit mondjunk mi?
ilyen arányú átalakítás a magyar szőlőkre is ráférne, de csakis ültetvényfelújítás formájában.

a rossz tulajdonosi szerkezet és a nyugati típusú, hatékonyan működő szövetkezetek hiánya nagy gond itthon.

zsoli79 2010.09.17. 13:48:09

Nem rég hallottam, az idei kevés termés miatt tartálykocsikban jön a bor Olaszországból 26 eurocentes áron!

lackó 2010.09.17. 13:51:21

@zsoli79: nem az idei kevés termés miatt, az akkor is jön, ha jó a termés, sok esetben nem is bor.

shiraz 2010.09.17. 15:00:22

"Despite Italy’s success in global markets"
A Decantertől ez egy szép csúsztatással egybekötött marketingmondat, ha ez általánosan igaz lenne, akkor Antinori nagymester nem akarná kivágatni az olasz szőlőket. Ott is nagy a túltermelés.
(ezért nem szabad mindent elhinni amit olvasunk)
A decanter.com-n jók a hozzászólások :)

fiatalborivo 2010.09.19. 12:14:26

A termelők érdekeltté tétele a minőség előtérbe helyezése szempontjából tényleg fontos lenne nálunk is és a szövetkezeti forma erre kiváló lehetőséget nyújtana. Ha az embert ellenőrzik szúrópróba szerűen hogy mennyit termel(és mondjuk 2 kilónál többet találnak átlagban) akkor egyszerűen nem venné át a közösség. Ha viszont valaki bevállalja hogy 1 kilót termel csak a 2 helyett akkor nem 80 hanem 250 forintért venné át a közösség. Az embereket pénzzel és viszonylag biztonságos bevétel biztosításával elég jól lehet motiválni.

borpancsoló 2010.09.20. 13:20:31

@fiatalborivo: Ha én a közösség döntéshozója vagyok és terméskorlátozott táblároél Tech. hibás tételt ad be a tag, akkor nem veszem meg 250-ért. Ezt a gondolatot továbbvíve szerintem nem jó az ilyen piactól elrugaszkodó és merev szabályozás.

Géptársulás, piactársulás, technológiamegosztás, közös feldolgozó, tárkapacitás. Nem szociális alapokon nyugvó, merev átvételi rendszer. Olyan már volt és bukta volt.

borpancsoló 2010.09.20. 13:44:32

@lackó: Így van. Ez itt a nagy baj.

Antinori jól tudja azt amit az Eu is tud. A túltermelést kivágással kell ellensúlyozni. De hol vágassunk ki 20.000 ha szőlőt? Ha pénzt ajánlanak érte, akkor a lemaradt, kevésbé stabil tagállamok kapva kapnak az alkalmon.

Rájöttek, hogy az Eu-kvóta teljesíthető csak az új tagok kivágásaiból.

Ha valaki olvassa a legújabb kivágási adatokat, akkor láthatja, hogy ma már támogatás nélkül is sokan folyamodnak a kivágáshoz.

Magyarországon az elmúlt öt évben 4-5.000 ha-t vágtak ki. Egy egész borvidék!! Joggal mondják, hogy ezek hülyék; hisz még pénzt se kérnek érte.

Az olaszok meg tudják, ha még 5-10 évig folytatják ezt az exportstratégiát, akkor az olyan balfékek mint mi, lezüllesztik magukat és a belpiacot sem tudják majd ellátni. Ezt már öt éve elmondták nekünk olasz borászok.

Térjünk már vissza a valóságba! Néhány év és a magyar borpiac kiheréli magát. És ne féljünk, nem csak a tömegbort termelők buknak, sok minőségi pince is belebukik a dologba.

Teljesen hibás ma M.o-n a szabályozás, a stratégia, az állami hozzáállás, a támogatási rendszer és főként a termelési összetétel.

fiatalborivo 2010.09.20. 14:55:53

@borpancsoló >>: Nem arról beszéltem hogy egy olyan közösség lenne működőképes ahol csak szőlőátvétel van,csak itt ezt emeltem ki, mert fentebb a cikkben az egységnyi területen való túltermelést ostorozta a márki. A működőképes modellt valahogy én is úgy látom itt Magyarországon ahogy te is, először kell egy ember aki mutat egy modellt amiben el lehet adni a bort korrekt de nem túl nagy haszonnal, aztán össze kell fogni pár száz hektárnyi gazdát, akikkel először technológiát kell megosztani, racionalizálni kell a géphasználatot, méretgazdaságossá tenni a tárolókapacitásokat és olyan bort készíteni amilyet a kis 1 hektáros gazda is szívesen megiszik, mert Ő magának jót akar termelni, nem pancsolt lőrét akar egész évben inni. És ha sikerül ilyet készíteni és sikerül mindezt 1000 forint alatti áron piacra vinni akkor versenyképes a történet. Én is egy komplex összefogásban látom a lehetőséget nem pedig egy szőlőfelvásárló kombinátban.
süti beállítások módosítása