Az elég nagy gazdasági világválság elég nagy maflást kent le a borágazatnak globálisan (tavaly 3,6 százalékos volt a visszaesés), így annál feltűnőbb a hír, hogy 2010 első felében jelentősen nőtt az osztrák borexport értéke. Pontosan 10 százalékkal az előző év azonos időszakához viszonyítva, és mindezt úgy, hogy közben a mennyiség 3,3 százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy 2009 első félévéhez képest az exportált bor literének átlagértéke 23 eurócenttel nőtt, és elérte az 1,91 eurós értéket. Ausztria az év első hat hónapjában 32,7 millió litert exportált 62.5 millió euró értékben. Szintén örömteli fejlemény számukra, hogy a palackozott borok aránya 86 százalékról majdnem 90-re nőtt. [Palackozott osztrák bor literje átlagosan 2 euró? Hány palack egy eurós jut egy FX Pichler Smaragdra, hogy kijöjjön ez az átlag?]
"Még soha nem értünk el ilyen magas átlagárát" – nyilatkozta Willi Klinger, az Osztrák Bormarketing Tanács igazgatója. "És ezzel közelebb jutottunk a 2007-ben kitűzött célunkhoz – a 2 euró per literes átlag exportárhoz." A magyar átlag exportárra 2007-es adatot találtam - lehet tippelni.
Boldog Ausztria
2010.09.21. 17:05 - alföldi merlot
Címkék: híradó ausztria borexport
58 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr842312902
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.21. 17:25:16
Úgy tippelem, hogy az export vastagját a törvényesen pancsolt hulladéklőre tette ki. Annak úgy 200-300 forint között mozgott az ára akkoriban.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.21. 17:26:11
Magas az átlagár, az biztos. Folyóbor export nuku...
Biztosan a GV felkapottsága miatt van (ld. UK market).
Biztosan a GV felkapottsága miatt van (ld. UK market).
hegyaljai 2010.09.21. 18:26:39
A cím mint utánérzés sem működik. Ugye eredetileg: "Te boldog Ausztria, Te csak házasodj!"
Most már házasság nélkül is működik az ország bor szempontjából.
A státuszt sokan iriglik, az elmúlt 25 év munkáját kevesebben.
Most már házasság nélkül is működik az ország bor szempontjából.
A státuszt sokan iriglik, az elmúlt 25 év munkáját kevesebben.
lackó 2010.09.21. 19:02:37
@hegyaljai: a munkáját is irigylik szerintem, csak se lemásolni, se elvégezni nem akarja senki. Alulról sokan kezdenék, de jön a gát...nem tudom, hogy a végre megalakult szőlészeti és borászati albizottság tud-e érdemi munkát végezni, ha ilyen szinten már csak felülről működnek dolgok.
chateautorres 2010.09.21. 19:13:09
Csak remélem, hogy elérte az 1 eurót...
Vagy pedig 10 euró, ha azt a 135 üveg tokajit veszem figyelembe, amelyikre a világ kíváncsi tőlünk...
Vagy pedig 10 euró, ha azt a 135 üveg tokajit veszem figyelembe, amelyikre a világ kíváncsi tőlünk...
borpancsoló 2010.09.21. 19:26:53
2007 exportátlagárak:
Folyóbor: 0,55 Eur
Palackozott bor: 0,96 Eur (kicsivel fölötte)
Pezsgő: 1,73 Eur
Folyóbor: 0,55 Eur
Palackozott bor: 0,96 Eur (kicsivel fölötte)
Pezsgő: 1,73 Eur
borpancsoló 2010.09.21. 19:30:44
Amúgy 2007 ben közel 684 ezer hektót toltunk ki, ami kevesebb mint 2006-ban (kb 8%-al) de árbevételben 3%-os plusszt nyomtunk.
Ha jók az információim.
Ha jók az információim.
joszip 2010.09.21. 19:33:56
Hát ez van, mi előtte csak filmen láttuk a kapitalizmust, amikor ránk köszöntött. A mutyis köcsögök megélnek, és tönkrebasszák az egész ország hitelét.
Míg Ausztriában 50 éve tökéletesedik az egész. MOCSKOS SZOVJETEK!!!
Míg Ausztriában 50 éve tökéletesedik az egész. MOCSKOS SZOVJETEK!!!
borpancsoló 2010.09.21. 19:35:08
Találós kérdés: Mit gondoltok, mi az az igen egyszerű és triviális ok, amiért kevés sikeres exporttenderről hallani, azaz miért nem nyerünk el nagy külföldi tendereket kishazánkban?
Tök egyszerű, és mindenki aki otthon készít bort vagy ismeri a magyar nagyüzemek termelési adatait (legalább felületesen) az érteni fogja.
(Ugye most a tényleg nagy tenderekre gondolok, nem egy-egy kisebb szakkreskedő hálózat tenderére.)
Tök egyszerű, és mindenki aki otthon készít bort vagy ismeri a magyar nagyüzemek termelési adatait (legalább felületesen) az érteni fogja.
(Ugye most a tényleg nagy tenderekre gondolok, nem egy-egy kisebb szakkreskedő hálózat tenderére.)
lüke 2010.09.21. 19:47:25
@hegyaljai:
a pénzt és a státuszt mindenki irigyli
mert nem látja a munkát mögötte
de
1, A-ban nincs 0,8 M rokkant nyugdijas
2, 1M ember nincs minimálbéren
3, van jobbo, szélsö jobb, van nagy koalíciós döcögés
4, kisgyermeknek és öregnek tisztelete
5, a szónak jelentése
6, 1955-ben elmentek az oroszok, s nincs posztkommunizmus
a pénzt és a státuszt mindenki irigyli
mert nem látja a munkát mögötte
de
1, A-ban nincs 0,8 M rokkant nyugdijas
2, 1M ember nincs minimálbéren
3, van jobbo, szélsö jobb, van nagy koalíciós döcögés
4, kisgyermeknek és öregnek tisztelete
5, a szónak jelentése
6, 1955-ben elmentek az oroszok, s nincs posztkommunizmus
borpancsoló 2010.09.21. 19:59:36
@joszip: A mutyis köcsögök is tönkre mennek nálunk (lassan). Ez a szép a magyar (bor)ágazatban. :))))
Az Osztrákok meg pengén csinálják, ez az igazság. Náluk olyan cukortartalom van, aminél itthon mi még el se kezdjük elmosni a feldolgozót, oszt mégis köröket vernek ránk. :D
Ügyesek, na.
Az Osztrákok meg pengén csinálják, ez az igazság. Náluk olyan cukortartalom van, aminél itthon mi még el se kezdjük elmosni a feldolgozót, oszt mégis köröket vernek ránk. :D
Ügyesek, na.
kzgy 2010.09.21. 20:26:45
Tegyük hozzá, hogy az osztrák bormarketing ügynökség költségvetése éppen annyi, amennyit a magyar állam költ exportpromócióra. Úgy értem az ÖSSZES magyar ágazat és termék promóciójára.
európai 2010.09.21. 20:32:41
Én akár párhuzamot húznék Ausztrália és Ausztria között is. Alapállásban senki sem gondolta volna róluk 25 évvel ezelőtt hogy nagyot alakítanak, de aztán mégis. Tegnap például a keddi bormellékletben olvastam hogy újabb 2 ausztrál MW-t avattak és a hónap elején a Torbreck borászat kihozta a 700 dolláros (140.000 ft per palack)vörösborát ami érdekes módon, erős keresletre talált.
Én szeretem az osztrák minőségi borokat, a nyáron ittam amennyit lehetett.
Többen emlitették a kommunizmus visszahúzó erejét, biztosan igaz de szerintem ha több pénze lenne a vásárlóknak, nem lenne gond heti szinten akár egy 5000 ft-os palack vásárlása, akkor a magyar borgazdaság is máshol tartana.
Én szeretem az osztrák minőségi borokat, a nyáron ittam amennyit lehetett.
Többen emlitették a kommunizmus visszahúzó erejét, biztosan igaz de szerintem ha több pénze lenne a vásárlóknak, nem lenne gond heti szinten akár egy 5000 ft-os palack vásárlása, akkor a magyar borgazdaság is máshol tartana.
arany_ember 2010.09.21. 21:09:33
Emlékeztetnék mindenkit, hogy nem 50 év előnyük van, henem csak 30. Ha jól emlékszem a 80-as években valamikor volt egy nagy borpancsolós botrány, emlékezzetek csak, akkor fagyállót raktak a borba!!!
Szóval ott sem volt minden fenékig tejföl, erősen a béka segge alól indultak.
Szóval ott sem volt minden fenékig tejföl, erősen a béka segge alól indultak.
Szittyakürt 2010.09.21. 21:44:27
@kzgy: Ugyan már, miféle költségvetés?! Magyar bormarketing? Ne röhögtessük már egymást!
Az osztrákok, köszönik jól vannak, ügyesek, dolgoznak. És gyakran jobb áron, mint a magyarok. Nemrég beszéltem egy exportőrrel, aki elég rég küszködik a kínai piacon. Már nem égeti magát magyar borokkal. Minek tenné? Az osztrák kékfrankost olcsóbban és jobb minőségben tudja megkapni, mint a magyart.
Az osztrákok, köszönik jól vannak, ügyesek, dolgoznak. És gyakran jobb áron, mint a magyarok. Nemrég beszéltem egy exportőrrel, aki elég rég küszködik a kínai piacon. Már nem égeti magát magyar borokkal. Minek tenné? Az osztrák kékfrankost olcsóbban és jobb minőségben tudja megkapni, mint a magyart.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.21. 22:06:56
@joszip: ???
Mocskos magyarok? Azok építik ezt az országot, látszik is rajta? No? Sikerült már kimondani a tükör előtt?
(Amellett persze, hogy joggal nem sírom vissza a szovjet érát.)
Mocskos magyarok? Azok építik ezt az országot, látszik is rajta? No? Sikerült már kimondani a tükör előtt?
(Amellett persze, hogy joggal nem sírom vissza a szovjet érát.)
kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.09.21. 22:55:24
Az osztrák siker titka szerintem:
- letisztult fajtaválaszték (GV, Blauf, Müller T)
- van arculat pl: technoborok, nemzeti színű csavarzár
-korrekt ár/érték arányú tömegborok megléte
- nem volt negatív attitűd külföldön a boraikkal szemben
- bormarketing ügynökség, melynek volt ideje marketinggel foglalkozni és pénzt, időt is kapott rá
Na ezekből itthon egy sincs meg. Ha az első három dolog valamelyest kialakulna itthon, hamar behoznánk a sógorokat.
- letisztult fajtaválaszték (GV, Blauf, Müller T)
- van arculat pl: technoborok, nemzeti színű csavarzár
-korrekt ár/érték arányú tömegborok megléte
- nem volt negatív attitűd külföldön a boraikkal szemben
- bormarketing ügynökség, melynek volt ideje marketinggel foglalkozni és pénzt, időt is kapott rá
Na ezekből itthon egy sincs meg. Ha az első három dolog valamelyest kialakulna itthon, hamar behoznánk a sógorokat.
jet set 2010.09.22. 00:02:16
@európai: Miért kellene 5000Ft-ért bort venni? Hogy a borászok jobban éljenek?
Gondolom az osztrákok 2€-ért nem szart árulnak és boldogok ezzel az árral.
Gondolom az osztrákok 2€-ért nem szart árulnak és boldogok ezzel az árral.
keeper1 2010.09.22. 00:41:55
Nem értek sokat hozzá, csak a fogyasztói oldalt erősítem, de az biztos hogy piszokul nem akarok 5 rugóért bort venni.. még ha az -többnyire- jó is. Különösen azóta nem, hogy azt látom, hogy egyes -tán valóban szerencsésebb- országokban ennek negyedééért megbízhatóan fein borokat löknek hozzád... meg néha 0.85 Euro -értis, igen jó Sangiovese-t( igaz azt nem AU-ban)
Mi a baj a magyar borászkodással? Kicsi palotákat fialt 20 év alatt?
Vagy csak keveseknek? Egy biztos..az Únióban nehéz lesz olasz-spanyol-francia termelők 2-5 eurós tömegborai ellen harcolni. Azt azé megjegyezném a tömegbor mellé, hogy ezekből még a mosogatóba nem ment egy csepp se ...nem úgy mint egy bi(r)kavérből , amiből egymás után 3 palack minap.
Ha meg az osztrák veresbort se tudjuk lenyomni.. hát akkor valami más pályát kell erőltetni.
Mi a baj a magyar borászkodással? Kicsi palotákat fialt 20 év alatt?
Vagy csak keveseknek? Egy biztos..az Únióban nehéz lesz olasz-spanyol-francia termelők 2-5 eurós tömegborai ellen harcolni. Azt azé megjegyezném a tömegbor mellé, hogy ezekből még a mosogatóba nem ment egy csepp se ...nem úgy mint egy bi(r)kavérből , amiből egymás után 3 palack minap.
Ha meg az osztrák veresbort se tudjuk lenyomni.. hát akkor valami más pályát kell erőltetni.
európai 2010.09.22. 00:49:34
@jet set: Ez abból jutott eszembe hogy a Szeleshát Pincészet az ötezer forintos Nomád és Nyék boraikkal igazán nemzetközi, magas minőséget adott ami komoly figyelmet érdemel és szivesen ittam az ára ellenére is. Az osztrákoknál 20 eurónál nagyot emelkedik a minőségi küszöb és 20 euró bizony kevés osztrákot vág földhöz borvásárláskor.
mossberg operator 2010.09.22. 02:25:02
2 hettel ezelott 4 napot toltottem Ausztriaban az osztrak bormarketing tanacs szervezeseben. Az elso nap a UK exportert felelos holgy tartott nekunk eloadast. Cegem az osztrak borok donto tobbseget adja el orszagos szinten Angliaban, ha kereskedelmi lancokban gondolkozunk. Az egesz dolog nagyon profi volt, kezdtuk a Wein & Co-ban, majd a borvidekek latogatasa. Vendeglatasbol csillagos 5-ost erdemelnek, nem lehetett hibat talalni a dologban. Azt is megtudtam miert, hogyan birtak ra az oroszokat, hogy elhagyjak Ausztriat 1955-ben. Lenne mit tanulnunk/utanoznunk boven! Bovebbet majd a blogomon a heten fogok irni a temaban.
csirkeGL 2010.09.22. 05:31:15
Dehát az osztrák borok kegyetlen szarok... ki veszi ezeket a savanyú szarságokat?!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.22. 06:23:36
@londonercsecse: Azért nagy hülyeségbe ne szaladjunk bele amikor fényezzük a jó sógorokat. A szovjetek (nem oroszok) azért hagyták el Ausztriát, mert erről egyeztek meg Truman, Attlee és Sztálin Potsdam-ban.
európai 2010.09.22. 06:52:13
@csirkeGL: Meg kellene gondolni ezt a kijelentést, az F.X. Pichler "Unendlich" (végtelen)Riesling minimum 65 eurot kóstál, de szinte beszerezhetetlen. Mi itthon, még nem tartunk 19 ezer forintos rizlingeknél, amit pillanatok alatt elkapkodnak...
kukko 2010.09.22. 07:09:23
@kisrizling: Néha úgy érzem, hogy a letisztult fajtaválasztékkal épp ellentétes irányba haladunk (lásd: Tokaj). Bár van pozitív példa is, talán Villányban a fő irányvonal a Cabernet Franc lesz.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.22. 07:53:19
@kukko: Ami nagyon helyes. A magyar bor egyik fontos értéke a diverzitás. Tény, hogy erre nehezebb arculatot építeni mint egy ékezetmentes, két szótagos fajtanévre.
mossberg operator 2010.09.22. 08:55:11
Nem hulyeseget akarok irni, hanem a Domain Wachau pincejeben levo emlektablarol, padrol, szekekrol, s a sok GV-rol, ami akkor lecsuszott a Molotov torkan foborasz szerint, a legendarol. Szerintuk. erdekessegnek szantam.
Grigorij 2010.09.22. 08:56:00
Ahogy olvasom ezt is gyurcsány mag demszki kúrta el...
Pedig de jó lenne, ha az 2007-es hazai borárak taglalásánál azt is leírnánk, hogy melyik tájegység boráról van szó!
Mert aki ismeri a "hátteret" az azt is tudja, hogy sokat emlegetett egri meg tokaji termékek már a Puskás-effektushoz hasonlítanak, múltjuk van, emlékszünk róluk - minőségük max. középszerű!!!
Azt sem kellene elfeledni, hogy a bor ára függ az adott évjárat minőségétől, az adott évben termelt mennyiségtől...
Vagy attól, hogy nálunk elég sokáig ellenkeztek a termelők a túltermelés ellen kidolgozott kivágások ellen...
És hát a globalizáció is belépett, most nagyon sok remek chilei, spanyol, olasz bor kapható olyan áron, mely jobban "megéri" mint a gagyi egri vagy a hasonlóan remek, de háromszoros áron kapható villányi...
Pedig de jó lenne, ha az 2007-es hazai borárak taglalásánál azt is leírnánk, hogy melyik tájegység boráról van szó!
Mert aki ismeri a "hátteret" az azt is tudja, hogy sokat emlegetett egri meg tokaji termékek már a Puskás-effektushoz hasonlítanak, múltjuk van, emlékszünk róluk - minőségük max. középszerű!!!
Azt sem kellene elfeledni, hogy a bor ára függ az adott évjárat minőségétől, az adott évben termelt mennyiségtől...
Vagy attól, hogy nálunk elég sokáig ellenkeztek a termelők a túltermelés ellen kidolgozott kivágások ellen...
És hát a globalizáció is belépett, most nagyon sok remek chilei, spanyol, olasz bor kapható olyan áron, mely jobban "megéri" mint a gagyi egri vagy a hasonlóan remek, de háromszoros áron kapható villányi...
Peetee 2010.09.22. 09:13:02
180 Ft / 0,6 EUR.
Félédes Zweigelt 2010.09.22. 09:21:49
@kisrizling:
A hibátlan összefoglalót kiegészíteném egy-két dologgal:
- a letisztult fajtaválaszték (veltelini, rizling) megvan, főleg a három húzófehérborvidéken és főleg exportban, de ettől még van diverzitás is: Wachauban is majdnem mindenhol ott a fehérburgundi, a sárgamuskotály, a neuburger - de megvannak a borvidékekre jellemző fajták is (pl. Thermenregion: cirfandli, rotgipfler, vagy a nostanában menő stájer sav.blanc), és vannak, akik kisebb fajtákkal kísérleteznek, pl. pirosveltelini, vagy pirosmuskotály (!).
- korrekt ár/érték arányú tömegborok: engem Ausztriában az nyűgözött le, hogy a fröccsbortól 20-30-60 euróig jó az ár-érték arány
- nemzeti színű csavarzár + bormarketing: igen, de ők nem csak nemzeti szinten nyomják jobban, hanem a borvidékek is sokkal átgondoltabban, összefogottabban, profibban menedzselik magukat.
- nem volt negatív attitűd külföldön a boraikkal szemben: dehogynem, az egész a nyolcvanas évek etilénglikol-botrányai után kezdődött!
A hibátlan összefoglalót kiegészíteném egy-két dologgal:
- a letisztult fajtaválaszték (veltelini, rizling) megvan, főleg a három húzófehérborvidéken és főleg exportban, de ettől még van diverzitás is: Wachauban is majdnem mindenhol ott a fehérburgundi, a sárgamuskotály, a neuburger - de megvannak a borvidékekre jellemző fajták is (pl. Thermenregion: cirfandli, rotgipfler, vagy a nostanában menő stájer sav.blanc), és vannak, akik kisebb fajtákkal kísérleteznek, pl. pirosveltelini, vagy pirosmuskotály (!).
- korrekt ár/érték arányú tömegborok: engem Ausztriában az nyűgözött le, hogy a fröccsbortól 20-30-60 euróig jó az ár-érték arány
- nemzeti színű csavarzár + bormarketing: igen, de ők nem csak nemzeti szinten nyomják jobban, hanem a borvidékek is sokkal átgondoltabban, összefogottabban, profibban menedzselik magukat.
- nem volt negatív attitűd külföldön a boraikkal szemben: dehogynem, az egész a nyolcvanas évek etilénglikol-botrányai után kezdődött!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.22. 09:32:08
@londonercsecse: A bor világa tele van legendákkal. Ez jópofa és kedves dolog. Ez a legenda speciel egy durva tévedés. Középiskolás történelmi tananyag a Potsdami konferencia.
@Félédes Zweigelt: és ami a legfontosabb... a szabályozásuk és a törvényeik nem egy maroknyi lobbierős pancsgyáros által kibulizott szedett-vedett kóklerség és a hatóságaik nem későkádári, korrupt és inkompetens hülyék gyülekezete
@Félédes Zweigelt: és ami a legfontosabb... a szabályozásuk és a törvényeik nem egy maroknyi lobbierős pancsgyáros által kibulizott szedett-vedett kóklerség és a hatóságaik nem későkádári, korrupt és inkompetens hülyék gyülekezete
öreghegyi 2010.09.22. 09:39:25
A glikol botrány után jelenleg a világ egyik legszigorúbb bortörvénye van náluk.
5 euróért átlagban jobb borokat lehet kapni, mint nálunk 3-4000 Ft-ért.
Amíg csúcstermelôinktôl elfogynak a 3-5000 Ft-os borok, nem fogják olcsóbban adni. Az az én bajom, hogy csak ritkán tudom ezeket megvenni.
5 euróért átlagban jobb borokat lehet kapni, mint nálunk 3-4000 Ft-ért.
Amíg csúcstermelôinktôl elfogynak a 3-5000 Ft-os borok, nem fogják olcsóbban adni. Az az én bajom, hogy csak ritkán tudom ezeket megvenni.
Félédes Zweigelt 2010.09.22. 09:39:28
@borpancsoló >>:
a magyar exportátlagárak mellett az export összértékét is érdemes megnézni:
2007-ben 65,5 millió euró volt - éppen annyi, mint az osztrákoknak fél év alatt.
Tehát sokkal kisebb szőlőterületről ugyanannyi bort adnak el, mint mi, dupla áron.
a magyar exportátlagárak mellett az export összértékét is érdemes megnézni:
2007-ben 65,5 millió euró volt - éppen annyi, mint az osztrákoknak fél év alatt.
Tehát sokkal kisebb szőlőterületről ugyanannyi bort adnak el, mint mi, dupla áron.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.22. 09:43:06
@joszip: Bocs, azért nem kell mindent a szovjetekre fogni. Az osztrákoknál a glycol botrány miatt a 80-as években minden összeomlott, elölről kellett kezdeniük mindent. Csak ők hajlandóak tanulni, magukba szívni a leghaladóbb tudást. Azt nem látom még mindig, hogy mi képesek volnánk erre.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.22. 09:58:47
@öreghegyi: Így van. Az osztrákoknál a kíméletlenül szigorú szabályzás és a fejlődni, tanulni akaró termelő közösség az ami előre vitte az osztrák bor ügyét.
Magyarországon ezzel szemben a szabályozás olyan zavaros és annyi kiskapuval van megverve, hogy nagyon nehéz nem azt gondolni, hogy inkább a kiskapuk köré álcából csinálták meg a szabályozást.
A termelői hozzáállásról pedig sokat elmond ez az eset: www.borkem.hu/index.php?mod=hir_reszlet&&hir_id=479
Magyarországon ezzel szemben a szabályozás olyan zavaros és annyi kiskapuval van megverve, hogy nagyon nehéz nem azt gondolni, hogy inkább a kiskapuk köré álcából csinálták meg a szabályozást.
A termelői hozzáállásról pedig sokat elmond ez az eset: www.borkem.hu/index.php?mod=hir_reszlet&&hir_id=479
e_easy 2010.09.22. 10:27:31
az osztrak pelda egy jo megoldast/peldat mutat. ami jo azt pedig nem butasag lemasolni. ennek ellenere en azt latom, hogy keves kivetellel pont a "kevesbe" jo peldakat sikerul atemelni.
kezdem azt gondolni, hogy igaz egy kedves baratom mondasa, "csak ra kell nezni a terkepre, es mar erted miert"
szerencsere a terkepre nezve remek borvidekeket is latni :)
kezdem azt gondolni, hogy igaz egy kedves baratom mondasa, "csak ra kell nezni a terkepre, es mar erted miert"
szerencsere a terkepre nezve remek borvidekeket is latni :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.22. 10:31:33
Ráadásul Ausztriában minden kategóriának megvan a minimális mustfok amiből szabad készíteni.
Például Prädikatswein kategória feletti borok mustjának a javítása tilos.
Magyarországon pedig mindenhol és minden kategóriában szabad sűrítményezni és édesíteni.
Például Prädikatswein kategória feletti borok mustjának a javítása tilos.
Magyarországon pedig mindenhol és minden kategóriában szabad sűrítményezni és édesíteni.
nikkel 2010.09.22. 11:27:33
Az export átlagárat furcsállók nyilván nem otthonosak a kereskedelemben. A cikkben valószínűleg termelői ár szerepel, FOB paritáson (az exportáló járműre rakva).
Ezután jön még számos szállítási költség, nagyker és kisker árrés, adók, aminek révén a liter bor termelői ára sokszorosára nől.
Ezután jön még számos szállítási költség, nagyker és kisker árrés, adók, aminek révén a liter bor termelői ára sokszorosára nől.
Kénporos 2010.09.22. 11:56:25
Nálunk is kellene egy jó kis Glikol botrány, talán kisöpörné a szemetet a szakmából! A Vincze féle pancsolásnak is félig mosdatás lett a vége. A botrány után is simán lehet kapni a 2005- ös borait, kicsit lejjebb ment az ára (meg pár évig Ő nem használhatja az Egri nevet). Ennyit a fogyasztói bizalomról, minden csoda 3 hétig tart. Kíváncsi vagyok milyen palackban kerülnek ezek a tételek a hazai- külföldi fogyasztó asztalára majd. Ó, szegény...
Ameddig ez a mutyizós magatartás a divat, addig lehet sugdolózni, hogy mi történik a pincékben, a fogyasztó fülében meg sikerül elültetni a muslincát.
Nem merek egy ismeretlen étteremben folyó bórt kérni, mert ihatatlan szarokat adnak. Borozó? Kivesztek! Ilyen egy bornagyhatalom? Badacsonyban a parton a büfék 2/3- a félszáraz moslékot mér! A borvidéken! Saját házunk táján nem tudunk rendet tartani (ők sem), akkor miért foglalkozunk az exporttal?
Voltunk a sógoroknál. A világ végén kis városban a hegyek között (nem borvidék) kisvendéglőben korrekt fröccsöt szolgáltak fel. Majd, ha ezt nálunk is sikerül ezt elérni, akkor lehet exporton agyalni. Addig is mit adunk el? Vagy a szart kapja a hazai fogyasztó, a többi meg megy exportra, mint a Hofi viccében a malacok az 50- es években?
Persze lehet bormarketingre költeni, meg pofátlan árakon borfesztivált rendezni (lehúzni a borászt- borivót). Ezzel csak egy feje tetejére állított piramist lehet építgetni. Ami nem egy stabil valami.
Ameddig ez a mutyizós magatartás a divat, addig lehet sugdolózni, hogy mi történik a pincékben, a fogyasztó fülében meg sikerül elültetni a muslincát.
Nem merek egy ismeretlen étteremben folyó bórt kérni, mert ihatatlan szarokat adnak. Borozó? Kivesztek! Ilyen egy bornagyhatalom? Badacsonyban a parton a büfék 2/3- a félszáraz moslékot mér! A borvidéken! Saját házunk táján nem tudunk rendet tartani (ők sem), akkor miért foglalkozunk az exporttal?
Voltunk a sógoroknál. A világ végén kis városban a hegyek között (nem borvidék) kisvendéglőben korrekt fröccsöt szolgáltak fel. Majd, ha ezt nálunk is sikerül ezt elérni, akkor lehet exporton agyalni. Addig is mit adunk el? Vagy a szart kapja a hazai fogyasztó, a többi meg megy exportra, mint a Hofi viccében a malacok az 50- es években?
Persze lehet bormarketingre költeni, meg pofátlan árakon borfesztivált rendezni (lehúzni a borászt- borivót). Ezzel csak egy feje tetejére állított piramist lehet építgetni. Ami nem egy stabil valami.
cabernet's son 2010.09.22. 13:50:35
@európai: Kedves Európai! Szerintem igenis sok osztrákot vág földhöz egy 20€-s bor megvásárlása. Én pl. Németországban élek és egy szerintem jól megfizetett mérnök vagyok. Én 20€-ért vagy a fölött csak ritkán vásárolok bort, és azt is jól meggondolom, hogy milyet. Van egy néhány ugyanitt élö mérnök barátom, akiknél 10€ körül van a fájdalomküszöb. Megjegyezném, hogy szívesen vásárolok 7€-ért 90 Parker pontos spanyol borokat, amiböl rendesen be is táraztam a pincémbe. Ill. azt is megjegyezném, hogy egy átlag osztrák szerintem nem mérnök fizetésböl él. Echte német ismeröseim vélhetöen alacsonyabb fizetéssel 5-7€ körül próbálják megtalálni a boldogságot a borban. Szerintem a jó magyar borok drágák, de én is szeretem a Szeleshát borait. Ha jól emlékszem, te sem Mo-on élsz, hanem a föld déli féltekéjén, nem hiszem, hogy egy átlag polgár ott is 20€-nak megfelelö pénzt ad ki egy átlagos vásárláskor egy üveg borért.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.22. 14:29:31
@cabernet's son: Tökéletesen igazad van. Európa azon országaiban amiket egykor nyugatnak hívtunk a borkereskedelem vastagját a 6-8 euró közötti szegmens adja.
Ez a szegmens annyira jelentős, hogy a 7 és 9 eurós borok kereskedelmi volumenében simán lehet háromszoros különbség egy gy piacon.
Természetesen megvan a piaca a 10-20 eurós boroknak is, de nagyságrenddel (ha nem több nagyságrenddel) kisebb mint a 6-9 eurós.
Ez a szegmens annyira jelentős, hogy a 7 és 9 eurós borok kereskedelmi volumenében simán lehet háromszoros különbség egy gy piacon.
Természetesen megvan a piaca a 10-20 eurós boroknak is, de nagyságrenddel (ha nem több nagyságrenddel) kisebb mint a 6-9 eurós.
pupa pupánszky 2010.09.22. 16:49:24
@Kénporos: Elképesztően sarkosan állítod be a dolgokat. Nyilván hatalmas a különbség, de nekünk mindent 20 év alatt kellett behozni, újra a nagy nulláról indulni. Amúgy itthon Budapesten és vidéken egyaránt is gomba módra nőnek és szaporodnak a minőséget kínáló helyek, intézmények. Nagyon korrekt Teleki fröccsbor van igazi szikvízzel pl. a szárszói strandon, hogy én is egyszerűsítsem a dolgokat. Úgy mindig könnyebb érvelni.
európai 2010.09.22. 18:06:01
@cabernet's son: Természetesen elfogadom véleményedet a 20 euros fájdalomküszöbbel kapcsolatban. Mivel én már régi borklub tag vagyok, a kialakult szokás bennem (bennünk) az hogy a jó bor, legyen jó vétel. Tegnap például a Peregrine Pinot Noir 2008-as évjáratából vásároltam, a polcon 55 ausztrál dollárért ment (11.000 ft) de 12 palack vásárlása esetén 38.50 (7700 ft)dollárra ment le az ára. A vásárlást háromfelé osztottuk, igy mindenki jól járt. Borklubosok költenek ennél jóval többet is, mint bárhol máshol de az átlag borkedvelő nálunk is álatlában megáll a 20 dollárnál, ami 14-15 eurot jelent. Abból indultam ki, hogy egy-két osztrák borkedvelő barátom viszont költ rendesen ha jó borokról van szó.
Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.09.22. 18:50:07
mindenkit támogatok, aki:
- érti, hogy MIÉRT ILYEN SIKERESEK AZ OSZTRÁKOK!!!!
- nem érti, hogy MIÉRT NEM VESSZÜK ÁT A MÓDSZEREIKET, SZABÁLYOZÁSAIKAT, TÖRVÉNYEIKET????
- úgy érzi, hogy az osztrák borok ár/érték aránya + MINŐSÉGE 5-6 € körül NAGYSÁGRENDEKKEL JOBB, mint az ugyanilyen árú magyar termelőké!!!
- úgy tapasztalta, hogy az osztrákok a bor mellé nagyszerűen felépítették a borturizmust is!
- aki nem érti, miért nem éri meg idehaza az osztrák gebitswinothekek mintájára egy adott terület összes borát bemutató kóstoló és eladóközpontot létrehozni!!
- érti, hogy MIÉRT ILYEN SIKERESEK AZ OSZTRÁKOK!!!!
- nem érti, hogy MIÉRT NEM VESSZÜK ÁT A MÓDSZEREIKET, SZABÁLYOZÁSAIKAT, TÖRVÉNYEIKET????
- úgy érzi, hogy az osztrák borok ár/érték aránya + MINŐSÉGE 5-6 € körül NAGYSÁGRENDEKKEL JOBB, mint az ugyanilyen árú magyar termelőké!!!
- úgy tapasztalta, hogy az osztrákok a bor mellé nagyszerűen felépítették a borturizmust is!
- aki nem érti, miért nem éri meg idehaza az osztrák gebitswinothekek mintájára egy adott terület összes borát bemutató kóstoló és eladóközpontot létrehozni!!
Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.09.22. 18:52:09
termelők=termékek. sorry :-)
kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.09.22. 21:03:45
@kukko: @BZoltan:
A diverzitás szerintem is fontos dolog, főleg ha autochton fajtákra épül, mert ebből látszik, hogy mély gyökerű a borkultúra. De kellenek az adott vidékre/országra jellemző fajták, vagy bortípusok, melyek az érthető arculat alapelemei. Enélkül nem lehet exportban gondolkodni. Sajnos idehaza még nincsenek ilyen egyértelmű zászlóshajók.
A etilénglikol botrány anno biztosan nem okozott olyan mértékű kárt, és szült olyan erős negatív attitűdöt az osztrák borokkal szemben (kíváncsi lennék, hogy külföldön az átlagemberek hány százaléka hallott erről egyáltalán), mint az évtizedeken át milliós palackszámban gyenge minőségben és nagyon olcsón külföldre nyomott Tokaji és Egri lőrék. Na ez a magyar borral szemben tapasztalható negatív hozzáállás alapja keleten, nyugaton.
A diverzitás szerintem is fontos dolog, főleg ha autochton fajtákra épül, mert ebből látszik, hogy mély gyökerű a borkultúra. De kellenek az adott vidékre/országra jellemző fajták, vagy bortípusok, melyek az érthető arculat alapelemei. Enélkül nem lehet exportban gondolkodni. Sajnos idehaza még nincsenek ilyen egyértelmű zászlóshajók.
A etilénglikol botrány anno biztosan nem okozott olyan mértékű kárt, és szült olyan erős negatív attitűdöt az osztrák borokkal szemben (kíváncsi lennék, hogy külföldön az átlagemberek hány százaléka hallott erről egyáltalán), mint az évtizedeken át milliós palackszámban gyenge minőségben és nagyon olcsón külföldre nyomott Tokaji és Egri lőrék. Na ez a magyar borral szemben tapasztalható negatív hozzáállás alapja keleten, nyugaton.
európai 2010.09.23. 07:44:27
@londonercsecse: Jó kis beszámoló. Megmondom őszintén, zavart az ékezetek hiánya, állítsd át a laptopodat magyar nyelvűre és azzal máris minden szebben szól. Egy perces munka.
joszip 2010.09.23. 08:42:14
@Szomjas Gödény: Te nem érted, kik azok a szovjetek. Hallod, a térképen azért ne nagyon keresd! :DDDD
joszip 2010.09.23. 08:46:12
@akov: ez egyrészről igaz, másrészről megintcsak alátámasztja azt, hogy talpraállni is csak úgy lehet, ha van mire építkezni. Nálunk is megvolt a tudás, a hagyomány, csak éppen minden elvérzett az üzleti érzék hiányán. Hosszú távra tervezve AKKOR bizony MÁRA már eljuthattunk volna odáig, hogy néhány halivúdi filmben már nem francia hanem magyar borral sznoboskodnak a jenkik. De hát a rövid távú harácsolás nyert, és ettől valahogy nem akar senki totálisan elszakadni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.23. 09:35:09
@kisrizling: Igazad van. Ha mindenáron fajtákban keressük a zászlóshajót akkor olyan fajtákban érdemes gondolkodni amivel már most több borvidéken is viszonylat nagy területen dolgoznak, amikkel van a termelőknek tapasztalata és amelyeket valamennyire Magyarországhoz lehetne kötni.
Ilyen fajták az olaszrizling, hárslevelű, ezerjó, leányka, irsai, cserszegi, kékfrankos, kadarka, zweigelt, kékopi.
A fehér fajták közül az olaszrizling egyértelműen a legelterjedtebb és a legsokoldalúbban használt fajta, a vörösből (bár ehhez nem értek) ugyanez talán a kékfrankos lehet.
Szerintem egyébként mind a hárs mind az ezerjó messze többre képes mint az olaszrizling.
A furmintot én ebből a szempontból nem tartom jó választásnak, még akkor sem ha ennek a zászlóshajó mánia jegyében a "száraz furmint" találmányt sok meghatározó véleményformáló tolja.
Furmint igazán csak Tokajban van, bár ott cirka 60%-os arányban a többi fajtához képest. Tokajon túl a Somlót tartják Furmintos vidéknek, de még ott is csak 5% körül van az aránya. Máshol lényegében csak mutatóban van Furmint.
Magyarország történelmi bortermelő ország. Ez szép közhely, de ez azt is jelenti, hogy minden borvidéknek megvan az a fajtaválasztéka ami ott az adott termőhelyen az adott klimatikus viszonyok között a legjobban teljesít. Így értelem szerűen nincs olyan fajta ami mindenhol van és amiből aránylag könnyen lehetne nagy mennyiségben gigászian jó bort csinálni.
Ilyen fajták az olaszrizling, hárslevelű, ezerjó, leányka, irsai, cserszegi, kékfrankos, kadarka, zweigelt, kékopi.
A fehér fajták közül az olaszrizling egyértelműen a legelterjedtebb és a legsokoldalúbban használt fajta, a vörösből (bár ehhez nem értek) ugyanez talán a kékfrankos lehet.
Szerintem egyébként mind a hárs mind az ezerjó messze többre képes mint az olaszrizling.
A furmintot én ebből a szempontból nem tartom jó választásnak, még akkor sem ha ennek a zászlóshajó mánia jegyében a "száraz furmint" találmányt sok meghatározó véleményformáló tolja.
Furmint igazán csak Tokajban van, bár ott cirka 60%-os arányban a többi fajtához képest. Tokajon túl a Somlót tartják Furmintos vidéknek, de még ott is csak 5% körül van az aránya. Máshol lényegében csak mutatóban van Furmint.
Magyarország történelmi bortermelő ország. Ez szép közhely, de ez azt is jelenti, hogy minden borvidéknek megvan az a fajtaválasztéka ami ott az adott termőhelyen az adott klimatikus viszonyok között a legjobban teljesít. Így értelem szerűen nincs olyan fajta ami mindenhol van és amiből aránylag könnyen lehetne nagy mennyiségben gigászian jó bort csinálni.
Kénporos 2010.09.23. 09:45:09
@pupa pupánszky:
Legyen igazad, én örülnék neki a legjobban, mert elegem van abból, hogy ismeretlen helyen csak sört merek inni. Pedig egy jó nagyfröccsnek nyáron nincs párja :)
Még négy csillagos szállodákban is képesek kihozni minősíthetetlen löttyöket. Lehet látni ki az első napos vendék, mert az még rendel folyóbort. Másnapra a 90%- nál eltűnik az asztaláról...
Nem azt próbáltam mondani, hogy sehol nincs elfogadható minőségű folyóbor. Arra akartam utalni, hogy Ausztriában a 80- as évek botránya után elég volt bő 20 év a rendcsinálásra. Mi (sajnos) ehhez képest sokkal kevesebb eredményt értünk el. Nem kellene már a múlt rendszerre mutogatni, mert kicsit már röhejes.
A gondot nem elsősorban a top boroknál látom, hanem az alsó polcokon. Ott siralmas a helyzet.
Legyen igazad, én örülnék neki a legjobban, mert elegem van abból, hogy ismeretlen helyen csak sört merek inni. Pedig egy jó nagyfröccsnek nyáron nincs párja :)
Még négy csillagos szállodákban is képesek kihozni minősíthetetlen löttyöket. Lehet látni ki az első napos vendék, mert az még rendel folyóbort. Másnapra a 90%- nál eltűnik az asztaláról...
Nem azt próbáltam mondani, hogy sehol nincs elfogadható minőségű folyóbor. Arra akartam utalni, hogy Ausztriában a 80- as évek botránya után elég volt bő 20 év a rendcsinálásra. Mi (sajnos) ehhez képest sokkal kevesebb eredményt értünk el. Nem kellene már a múlt rendszerre mutogatni, mert kicsit már röhejes.
A gondot nem elsősorban a top boroknál látom, hanem az alsó polcokon. Ott siralmas a helyzet.
pupa pupánszky 2010.09.23. 11:22:57
@Kénporos: így kerek a vélemény. ezzel én is egyet értek. pont ma volt a Kossuth - on reggel egy beszélgetés Ted Aprajevvel a hazai vendéglátás helyzetéről és igen reális képet festet a képzés hiányáról, az alapanyagok silányságáról, na meg az ötven éves gasztronómiai kómáról...
cabernet's son 2010.09.23. 12:28:51
@európai: OK, borértö körökben persze egészen más a leányzó fekvése, csak én úgy értelmeztem, hogy átlag polgárra gondolsz. Aki viszont nem nagyon érzékeli egy 7€-s 90PP-os és egy 20€-s 8 alkesz pontos bor közti különbséget, az nem nagyon áhítozik nagyobb magasságokba. A 7€-s is tud nagyon ízleni. Szerintem. Egyébként én is épp bevásároltam 2x91PP-os, egy Paulliac Grand cru classé és egy MEDOC Cru Burgeois-t. 40€-val lett könnyebb a pénztárcám és szerintem igen jól jártam.
cabernet's son 2010.09.23. 13:09:59
@európai: Azért ez a borklub nem egy rossz ötlet. Sajnos itt mindenki sörözik, és ha egy jót akarok társaságban borozni, akkor meg kell, hogy látogassam az öcsémet Mo-on. Szét is nézek, van-e ilyen a környéken.
mossberg operator 2010.09.24. 07:29:44
@európai:
Koszi.
Megmondom oszinten, soha nem tanultam semmi szamteket, s nem tudom hogy kell. Igy elek 9 eve, miota Angliaba koltoztem. Elnezest.
Koszi.
Megmondom oszinten, soha nem tanultam semmi szamteket, s nem tudom hogy kell. Igy elek 9 eve, miota Angliaba koltoztem. Elnezest.
európai 2010.09.24. 10:06:41
@londonercsecse: Első lépés "Help and support"
aztán írd be "change the input language".
Onnan kövesd az utasításokat. A géped tudni fog magyarul és angolul (bár meg kell szoknod hogy bizonyos betűk máshova kerülnek). A legegyszerűbb Magyarországról küldetni egy 2000 forintos USB billentyűzetet, és azt használhatod bármikor, ha éppen magyarul írsz. Azon hosszú í is van, mert a laptopodon (ha angol) nincs.
aztán írd be "change the input language".
Onnan kövesd az utasításokat. A géped tudni fog magyarul és angolul (bár meg kell szoknod hogy bizonyos betűk máshova kerülnek). A legegyszerűbb Magyarországról küldetni egy 2000 forintos USB billentyűzetet, és azt használhatod bármikor, ha éppen magyarul írsz. Azon hosszú í is van, mert a laptopodon (ha angol) nincs.
Utolsó kommentek