Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Best Buy - 2010. október

2010.10.13. 09:00 - Az Alkoholisták

Bármely rajongói fórum ösztönösen arra törekszik, hogy terjessze a mémet, azaz esetünkben, hogy a borozás iránti szenvedéllyel másokat is megfertőzzön. Ennek tagadhatatlanul fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. Ebben a rovatban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, beszerzésük viszonylag könnyen megoldható, és fogyasztásuk legalább hőemelkedést eredményez. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések, de ezek azok, amelyekért per pillanat tűzbe tennénk a kezünket. Örök hála minden borásznak, aki hajlandó/képes baráti áron minőséget nyújtani!

fehérek:

1 1/2 Balaton-felvidéki Házi Fehér 2009
A Béla és Bandi néven futtatott Fodor-fivérek balatonszőlősi olcsó és vidám bora magnumban. A 2008-as harapósabb savai után a 2009-es az első évjárat érettebb és számomra vonzóbb világát hozza vissza. Az illat szerencsés ötvözete a melegebb, gyümölcsösebb és a hűvösebb, pikánsabb jegyeknek. Fehérhúsú őszibarack, körte, egres, csalán, agyag, csipetnyi sonka és kén. Kóstolva közepes test, könnyed elegancia, érett savak. A kortynak van íze, nem kell a retronazális visszacsatolásra hagyatkozni: barack, szőlő, borsosmenta, a végén jóleső mandulás fanyarság. Semmi nem uralkodik el, nem billenti az egyensúlyt. A viszonylag csiszolt savak szép ívet adnak a kortynak. Abszurd módon jó ezért az árért – minden lehetséges gáncs eltörpül e tény mellett. Erős 5 pont. (1460 Ft – magnum) (AM)

Tornai Pincészet Mineraux Balatoni Zenit 2009
Friss, reduktív boros illat a jellemző Gabi fogkrémes/Donald rágós vonulattal, meg persze szőlővel és grépfrúttal, tiszta és üde, ahogy kell. Szájba véve meglepően nem híg, közepes test kicsit magas alkohollal, szőlős ízében halvány édesség és egy kis kesernye is feltűnik, de alapvetően minden a helyén, jól elkészített, kellemes kis bor. Nem túl bonyolult, de komplexitást vagy kifinomultságot számon kérni túlzás lenne ezen a szinten. 4 pont és best buy. (890 Ft) (Octopus)

Royal Tokaji Furmint 2007
Világosabb citromsárga. Fiatal, üde illat, virágos-citrusos, szinte hárslevelűsen illatos, zöldalma és egy kis körte, fa akad itt is, de beépülőben. Szájban is friss és tiszta, testes, olajos, kevésbé markáns savakkal, de lomhaság nélkül. Elég gazdag és nagyon egyben van, az alkohol lóg ki egy kicsit, az édességért is ő lehet a felelős. Szép bor, barátságos, könnyen befogadható stílusban, elképesztő ár/értékkel, ilyen már-már nincs is. Erős 6 pont egy belépő szintű bor áráért. (1450 Ft) (Octopus)

Szászi Szentgyörgyhegyi Olaszrizling 2008
Viszonylag sötét, aranyba hajló szín. Az illat intenzív, és végre sem vanília, sem frissen vágott fű nem telepedik rá. Méz, akácvirág, mandula és valami fémes/sós árnyalat a fő motívumok. Kóstolva is érződik, hogy súlyosabb a nagy átlagnál, és az érett olaszrizlingekre jellemzően szétterül, szétomlik a szájban. Ízében sós, gyümölcsös, minerális jegyek. Az érett savak a kortyban a háttérben maradnak, a lecsengést emelik meg. A búcsú barackmagos, virágporos, mandulás – sokszínű és eleven. Természetes szépség, igazi jó vulkanikus olaszrizling. 6 pont. (1490 Ft) (AM)

Patricius Tokaji Furmint 2008
Nagyon tipikus, tiszta és tetszetős illat: körtebefőtt, őszibarack, fehér virágok, fém és konzervkukorica. A korty finoman elegáns, nem túl intenzív, de zamatos, rétegzett és harmonikus. Kellően gazdag és nagyvonalú. A korty második felében érdesebb sav jelentkezik némi kesernyével, de ez inkább színesíti a képet, mint rontja az összhatást. A lecsengés krémes és széles, propolisszal, körtével és mézzel. Tisztán hagyja a szájat, és az egész bort finom elegancia hatja át. 6 pont és best buy (1630 Ft). (AM)

Szeremley Rizling 2008
Amióta a Szemelt Rizlinget kikiáltottam fehér origónak, minden évben félve kóstolom az új évjáratot, de eddig nem hozott szégyent a fejemre. Nem éppen egy sznobmágnes: tengersok van belőle, minden második étteremben, sőt benzinkútnál kapható, és könnyen érthető. Köztudottan rajnai rizling és olaszrizling házasítása; ebben az évjáratban mintha a rajnai vinné a prímet. Drámai koncentrációra, vagy bazaltattakra ne számítsunk, de ettől még jó bor. Gyümölcsös, ásványos, friss és elegáns, felfedezésre csábító zúgokkal. Az illat közepesen intenzív, üde és izgalmas: gyöngyvirág, őszibarack, széna, petrol és citromfű. Kóstolva közepes test, kissé ficánkoló, de nem érdes savak, dicséretes arányok. A korty szépen kitölti a szájat. Az aktív savaknak köszönhetően gördül és sodor magával. Ízében őszibarack, mandula, halvány petrolos-ásványos beütéssel. A lecsengés szaftos, gyümölcsös, az olaszrizlingeknél gyakori virágporos árnyalattal. Jó tudni, hogy van egy bor, amely szinte bármely étteremben megmentheti a jó hangulatot. Eléri a 6 pontot. (1720 Ft) (AM)

Bussay Esküvé 2008
Az illat áradóan gyümölcsös, virágos, a háttérben citromfű és borsmenta. Míg a korábbi Esküvéket egyfajta metsző tisztaság, és alig tompább savak határozták meg, ebben nagyobb test és egy kis maradékcukor öltözteti föl a gerincet. Ízben selyemcukros, virágos. A lecsengést a savak hosszan kifuttatják, és újra felidéződnek az illat jegyei. Hazai viszonylatban kimondottan precíz, elegáns bor; a 2003-as óta a legjobb Esküvé. Erős 6 pont. (1850 Ft) (AM)

Káli Kövek Rizling 2008
Szép szalmasárga, közepesen intenzív illatú. Szalma, grépfrút, sőt lime, de nem fanyar. Egy kevés réti virágot és persze köveket is felfedezek benne. Kóstolva letisztult, visszafogott stílusú, közepes testű bor, markáns de szépen csiszolt, finom savakkal. Ahogy nyílik egyre több gyümölcs mutatja magát szépen keretezve finom sóssággal és elegáns kesernyével. Tiszta, lendületes bor, kiváló arányokkal. Eléri a 6 pontot. Best buy. (1950 Ft) (palack)

Bodrog Borműhely Hárslevelű, Dereszla dűlő, 2008
Illata nem intenzív, viszont nagyon vonzó, fiatal még, behízelgő, virágos és gyümölcsös, nem is akárhogy, fehér húsú őszibarack, maracuja és más trópusik alkotnak ritka szép kombinációt. Szájban remek sav, kicsit több a hárs-átlagnál, ez nem válik kárára. Üdítően tiszta és könnyed, nyoma sincs túlérettségnek, teljesen száraz érzetre, az illat szépséges gyümölcsei komoly mennyiségben köszönnek vissza itt is. Utóíze is remek. Levett a lábamról, nálam elérte a 7 pontot is. Szellőztessék, érdemes. (2130 Ft) (Octopus)

Konyári Loliense 2008 fehér
Finom, könnyed, vidám bor. 60 százalék sauvignon blanc, 20 olaszrizling, 20 chardonnay. Az illat nem tolakodó, mégis magával ragad: gazdagon gyümölcsös (sárgadinnye, papaya, egres), virágos-mézes és fűszernövényes (menta, citromfű). Én teljesen belehabarodtam. Kóstolva ugyanaz a tisztaság és finom élénkség jellemzi, mint illatban. A tölgy kényszerzubbonya nélkül szabadon érvényesülhetnek a friss gyümölcsök és a jó bor életkedve. A korty krémes, kényeztető, a végén a gyümölcsök mellett mandulás kesernye jelenik meg. Melegebben kissé leül, savhiányosnak hat. A lecsengés vibráló, izgalmas, a kerek savak csipetnyi maradékcukorral játszanak. Szuperfinom fehérhúsú őszibarackkal búcsúzik. Lágy érintésű, intelligens bor baráti áron. 6 pont (2345 Ft) (AM)

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2008
Beszakad alatta az asztal, helyesebben lyukat robbant az asztalba. Obafemi Martins szőlőből faragva. Vibráló, lüktető illat, aszalt sárgabarack, füge, tengeri szél és kőszag feszül egymásnak. Határozott botritiszes, késői szüretes jelleg. Kóstolva olajos, krémes, súlyos. A konzisztencia egy 5 puttonyos aszút idéz, egyetlen korty is átállítja az összes váltót, ha belekezdtünk, aznapra már más bort ne tervezzünk. Valahol félúton van a méz és a bor között, magas savakkal, de a matéria bőven felöltözteti a savakat (mit felöltözteti! nyakig bebugyolálja). A lecsengéssel szinte új történet kezdődik - minerális, petrolos, kissé cseres és végeláthatatlan. Inkább borkülönlegesség, beavatási szertartás, mint hagyományos értelemben vett bor, szomjoltó. Nehéz pontozni, ki-ki ízlése szerint bárhol elhelyezheti a 6 és a 10 pont között, én 7-8-ra teszem. (2890 Ft) (AM)

Hollóvár Somlai Furmint 2008
Majd kiugrik a pohárból: férfivizelde, kéksajt, lóhere virága, mandula, bazalt, érett szőlő, gomba. Az illat gyorsan változik és nagyot, és minden egyes új öntésnél előadja a full montyt. Kóstolva páratlan élénkség és elegancia jellemzi. A korty a száj minden szegletét kitölti. A pazar gyümölcsösség alatt ásványos áramlat dolgozik. Sós, édes, savanyú és fanyar megmagyarázhatatlan harmóniában. És mindvégig olyan lendülettel sodor magával, hogy nincs idő gondolkodni rajta. Mire sikerülne az egyik benyomást megragadni, már két megállóval arrébb járunk. A lecsengés nem is lecsengés, hanem grand finale. Nem lekonyul, elvékonyodik, elhal, mint a borok többségénél, hanem a korty második felétől egy alkohol-fröccs szárnyán tovább repül, és percekkel később is újabb és újabb érzetekkel bombáz. Számomra a legnagyobb magyar száraz fehér. 9 pont. (3495 Ft) (AM)

félszáraz és félédes fehérek:

Tokaj Nobilis Furmint, Csirke-mál dűlő 2008
Áttetsző, nagyon világos citromsárga szín. Gyönyörű illat, nem intenzív, de tetszetős, nagyon fiatal, kristálytiszta és üde. Zöldalma, körte, fehér húsú őszibarack, sörös fanyarság, mandula, szőlőcukor, mindezek nagyon kimérten, ez olyan franciásan elegánssá teszi. A maradékcukor érezhető az ízben, de a legkevésbé sem zavaró, sőt, a korty egyszerűen lehengerlő, mintha csak BOB Barakonyi leírása öltene testet itt is, egyszerűen nem lehet belekötni. Könnyed és tartalmas, bájos és elegáns. 7 pont és szintén best buy. (1950 Ft) (Octopus)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2008
Kitöltéskor elsőre sós, ásványos illat fogad, de mellé finom virágosság, leheletnyi menta társul. Diszkrét, elegáns és összetett. Szép, birses-körtés aroma utal a fajtára, picinyke mogyoró a hordós érlelésre. Hűvös, kimért, pompás. Szájban egyszerűen perfekt. A savak, az alkohol, a gyümölcsös és hordós aromák valami elképesztő harmóniában simulnak össze, a korty nem döccen, nem akadozik, az íve az elejétől a végéig tökéletesen rajzolt. A sav pont annyi, ami még frissít, a cukorral ráadásul tökéletes párost alkot. A díszítő aromák (mogyoró, virágok) végig a gyümölcs körül táncolnak, tökéletes folytatását képezik az illatnak. A lecsengés hosszú, gyümölcsös, csodaszép. Hibátlan, elegáns, elképesztően jó bor. 8 pont (2800 Ft) (Bob)

Bussay Tramini 2008
Szépen definiált, intenzív, egyedi illat rózsavízzel, fehérborssal és őszibarackkal. Kóstolva tökéletes egyensúlyt mutat: a korty gömbölyű, sima felszínű, miközben csupa élet. Ilyen érett, kristálytiszta, finom savszerkezettel talán még egyetlen magyar borban sem találkoztam. A korty fűszeres, olajos, krémes és viszonylag testes, de a szorgalmasan aládolgozó savak zokszó nélkül viszik előre. A lecsengés mandulás-marcipános ízekkel kezdődik és rózsaszirommal végződik - percekkel később. Elegáns, friss, tiszta és finom, két korty után föl sem tűnik, hogy félédes (pedig nem rajongok a félműfajokért). 8 pont (2980 Ft) (AM)

édes fehér:

Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Évek óta az egyik legmegbízhatóbb brand az édes borok között, nemcsak képtelenség mellélőni vele, de árban és térben is a legelérhetőbbek egyike. A friss évjárat kedves és egységes illattal fogad: virágok, mézes körte, citrusok, főleg talán grépfrút, már amennyire szálazni lehet. Az üde illat után a korty meglepően súlyos, kifejezetten koncentrált, komoly bor benyomását kelti, botritisz érzete nélkül. A 134 grammos maradékcukor ellenére is lendületes, a savak fiatalos elánnal vezetik végig a kortyot, de kifejezetten csiszoltak, nem bántanak egyáltalán. Igazi közönségkedvenc. Erős 6 pont. (2750 Ft) (dagadtos)

rózsaszínek, pirosak:

Szent István Korona, Pázmándi Cabernet Sauvignon Rosé 2009
Világos, narancsos beütésű szín, elsőre azt vágnám rá, hogy hagymahéj, az újabb, gyümölcsös leírókat preferáló terminológia szerint viszont inkább kajszi a helyes jelző. Illatában a cabernet érezhető fűszeres, visszafogottan paprikás tónusaival, a háttérben nehezen definiálható piros bogyósok. Friss és tiszta, ha nem is túl bonyolult. Belekortyolva könnyed, arányos test fogad, jól eltalált, élénk savakkal, ügyesen elkerüli a leggyakoribb rozé-buktatókat, a magas alkoholt és édességet. Ízében savanyúcukorka és sauvignon blanc-os fanyarság. Egyszerű, viszont jól csúszik. 4 pont (700 Ft) (octopus)

Szent Ilona Syrah Rosé 2009
Évek óta az első rozé, ami fenntartás nélkül tetszik. Másrészt premier előtti vetítés a 2009-es Kreinbacher Syrah-ból (ami az előző két évjáratból ítélve nagy dobásnak ígérkezik). Borbaráti körömben egy 12 tételes rozé-vakot nyert meg utcahosszal. Pedig mi sem áll tőle távolabb, mint az olcsó populizmus. Az illat intenzív, friss, és mentes a rozék többségét jellemző tutti fruttis-málnaszörpös közhelyességtől. A szellőzés és a hőfok függvényében eper, barack, szeder, barackmag és bazaltszag a meghatározó jegyek. Kóstolva meglepően strukturált, és a finom gyümölcsösség mellett félreismerhetetlenül sós. A remek savak hosszasan kifuttaják a lecsengést, amelyben a gyümölcsöket barackmagos fanyarság ellenpontozza. 5 pont (1550 Ft) (AM)

Ráspi Siller 2009
Halvány rubin színű még több fakó téglával. Beleszagolva egész komoly ráspis illatok ugranak ki a pohárból, ami nálam őszibarackot, ibolyát, kakaós nápolyit és nap perzselte este hűlő sziklát, alighanem mészkőt és csillámpalát jelent. Az a legizgalmasabb benne, hogy bár az illat intenzív ugyanakkor olyan, mintha állandóan változna az összetevők aránya, így nem lehet megunni. Szájban is nagyon intenzív és remek szerkezetű. Savai könnyedek, egyáltalán nem húzósak, játszanak és közben észrevétlen tartják az egyáltalán nem kicsi, inkább már közepes testet. Ízében erőteljesen gyümölcsös és sós, markánsan karakteres. A korty második felében, ahogy az illatban is, sillertől nem várt illetve nem megszokott mélységek jelennek meg. Lecsengése nagyon intenzív, hosszú és jóízű. Fogyasztói oldalról nézve erősen feszegeti a sillerség határait: tud komolyabb és mélyebb lenni, mint azt ettől a műfajtól (el)várnánk. Ugyanakkor meg tud maradni finomnak, gyümölcsösnek és jól ihatónak: vagyis hozza azt is, amit egy sillertől várunk. Ezért legalább hatot érdemel, de én nem sajnálom tőle a hét pontot sem. (1950 Ft) (palack)

vörösek:

Heimann Kékfrankos 2007
Nagytestvére, a Baranya-völgyi előbb került piacra, és bár én elvileg a pikánsabb/szikárabb stílus híve vagyok, örömmel tapasztaltam, hogy ismerősi körömben jolly joker lett. A dűlőtlen 2007-es pont ugyanilyen elbűvölő, ráadásul olcsóbb. Bombázó illat - vénöcsákizmussal: erdei gyümölcsös fagylaltkehely -, és ez egy olyan olcsó kékfrankos, ahol van test és gyümölcs a savakat felöltöztetni.  Finom, selymes, könnyed és mégis tartalmas. Egy kis alkoholos hév a végén befigyel, és a lecsengés nem éppen eposzi hosszúságú, de könyörgöm, ez egy másfél rugós bor. Alapfelszerelés lehetne a minőségi bormarketinghez. 6 pont. (1590 Ft) (AM)

St. Andrea A Kutyafáját 2007 2.0
A cifra név valójában egy remek alapbikavért takar. Rendhagyó módon ez már a második inkarnációja: az első pinot-domináns volt, ez kékfrankos. Tökéletes Eger-propaganda. Tetszetős, okosan megkomponált, abszolút üzembiztos bor. Viszonylag sötét színű, intenzív illatú, meleg karakterű. Illatában szilva, cigánymeggy, málna, dohány és vanília. Kóstolva arányos kerek savakkal, közepes testtel. A korty második fele gazdagon gyümölcsös. Sehol nem horpad be. A savak szépen kifuttatják a lecsengést. Némi alkoholos hévvel, gyümölcsökkel és dohánnyal búcsúzik. Úgy finom, hogy egy pillanatra sem közönséges. Kötelező tananyag. 6 pont (1770 Ft) (AM)

Ráspi Kopár Cuvée 2007
A kétezer forint alatt kapható Kopár zweigelt-cabernet-kékfrankos házasítás (a Kopár név nem egyszerűen fricska, hanem annak a dűlőnek neve, ahonnan a szőlő származik), és alaposan föladja a leckét a konkurenciának. Az illat intenzív, talányos és sokszínű: Bagarol cipőpaszta, tengervíz, dióolaj, őszibarack és borókabogyó. Egy idő után valami különleges minőségű, gyümölcsös aromájú szemes kávé-illatnál állapodik meg. Én váltig hiszem, hogy Horváth József speckó pörkölésű hordót használ, de lehet, hogy a terroir a felelős. Kóstolva telt, tömör és élénk. A kortynak van súlya bőven, de a kerek és szaftos savak könnyedén mozgatják. Ízben sós, őszibarakos, és tisztán kivehető egy - a honi syrah-kra emlékeztető - vérnarancsos áramlat. Érett, puha tannin ad keretet a kortynak. A lecsengés széles, komplex és hosszú. Varratmentes. Az üres pohárból is árad az illat. Eléri a 7 pontot, és kapitális best buy (1800-1900 Ft). Aki még soha nem kóstolt Ráspi-bort, vagy meggyőzték arról, hogy minden Ráspi-bor hibás, az most keveset kockáztatva gyomlálhatja az előítéleteit.

Weninger "Sopron" 2007
Egy kézműves bor analóg jegyeit és egyéni aromáit kapjuk hibátlan technológiai kivitelezéssel. 70 százalék merlot, 30 százalék syrah, de a syrah szinte mindent visz. Finom, izgalmas és komplex bor. Az illat alapvetően meggyes-cseresznyés, borsos fűszerezéssel, amit rózsaborsos és sós tengeri szellőre emlékeztető jegyek dobnak föl. Sem a puncsos-konyakmeggyes közhely, sem az egyre gyakoribb nyálkahártya-gyilkos alkohol nem fertőzte meg. Kóstolva harmonikus, tiszta, kerek és mindenekelőtt jó ivású. A hosszú lecsengés tisztán hagyja a szájat. A szomszéd Marika néni megtérítését a művelt alkoholizmus ügyének ne ezzel a borral kezdjük, de ha van egy kis affinitásunk a „terroirborokhoz”, akkor kihagyhatatlan. Erős 6 pont. (1970 Ft) (AM)

Heimann Cabernet Franc 2007
Ezzel a borral sokak álma teljesül: kirobbanóan gyümölcsös, tartalmas, ésszel barrikolt bor nemes fajtából, érett tanninnal. Az illat mély, vonzóan gyümölcsös a spektrum feketebogyós oldaláról. A hordóból medvecukor és némi tejesség szűrődik be. Kóstolva feltűnően jól strukturált, testes, szinte harapni lehet - ebben az árkategóriában szokatlanul fajsúlyos anyag. Ízében pikáns fűszeresség, negró és szeder. Életerős, egészséges, érett savak. Ha nagyon tűhegyre vesszük, még van benne valami fiatalos szertelenség, de ezt csak a nyammogó borsznob veszi észre, és egy kétéves cabernet esetében aligha róható föl hibának. A korty végén az alkohol némileg befűt. A hosszú és rétegzett lecsengésben nagyon érett meggy és szeder. Erős 6 pont. (2190 Ft) (AM)

St. Andrea Pinot Noir 2007
2007 a maga tartós forróságával nem tűnt eszményi pinot-s évnek, ez a bor mégis gyönyörű. Az illat intenzív, friss és izgalmas. Ha bedobjuk a spektroszkópba, hecsedlit, naspolyát, rózsát, epret, ribizlit és avart lehet kipörgetni belőle. Kóstolva üde, elegáns, húsos és finom. A felszín sima, a savak érettek, a szerkezet arányos. A kortyban a pirosbogyós gyümölcsöket finom csokoládé keretezi. Nagyon jó inni. A hosszú lecsengésben ribizli, mézeskalács és jelzésnyi gyógyszeres kesernye. Vérprofi munka. Kifogástalanul érett gyümölcsből készült, egészséges és barátságos pinot. Még sok ilyet! 7 pont (2490 Ft) (AM)

Heimann Birtokbor 2007
Az óceán túloldalán erre mondanák, hogy million-dollar nose. Gyönyörű illat: nem csak vonzó, hanem élénk, árnyalatokban gazdag, és bár a hordó jegyei is érezhetőek, a tiszta, természetes gyümölcsösség a meghatározó (szeder, cseresznye, málna és némi tejkaramell). Az illat áttetszősége a kortyban is folytatódik, hajlékony, ruganyos, sokszínű. Nem savanyú, nem keserű, nem édes. Gyümölcsös frissesség és lendület hatja át. Remekül csúszik. Egyenletesen szétterülő, érett, közepes mennyiségű tannin. A lecsengést ismét gyümölcsös, tiszta zamatok és transzparencia jellemzi. A vakteszt során mindannyian úgy éreztük, hogy ebben a borban van valami, ami a többiből hiányzik, vagy fordítva. 7 pont (3280 Ft) (AM)

Címkék: best buy

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr882367196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.10.13. 10:00:38

A nyárnak már régen vége, de azért ez a két tétel bekerült az én best buy listámra:

VIN ART (KOCH ÉS TÁRSAI) Cabernet Sauvigon Kékfrakos-Rosé 2009

Műanyagdugós, aranyérmes tétel.Lazac szinű. Friss, ropogós és izgalmas. Francia stilusú, csontszáraz villányi rozé. Kiváló társa egy nyári ebédnek. Hosszú lecsegés. Tiszta és tökéletese házasitott küvé. Innám újra! 6 pont

BENEDEK Mátra Selection-Kékfrankos Rosé 2009

Friss, kiegyensúlyozott, ropogós és üde. Nagyszerűen elkészitett borocska. Személyisége is van. Izlett. 5,5 pont.

Természetesen, legalábbis számomra, a Hollóvár Somlai Furmint 2008 mindent visz.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.13. 11:07:10

@európai: Ár, elérhetőség?

(Már 4 ponttól úgy gondolom, hogy újra innád, lásd a pontozást. Persze az ízlésedet figyelve értem a 6 pontot :))

európai 2010.10.13. 11:23:48

@Szomjas Gödény: Sajnos nem...általában öt pont felett iszom újra. A VIN ART 999 ft CBA, a másikat vendégségben bontották.

mossberg operator 2010.10.13. 11:44:26

@Szomjas Gödény:
Hello!

4 pontos bort en se kostolom meg megegyszer...:)

felvetés 2010.10.13. 12:01:25

Sok helyen erőltettem már, de csak beírom ide is: Orsolya 2008 a nyár egyik legemlékezetesebb bora.

valópapa 2010.10.13. 12:02:18

@európai: Ezt a KOCH feliratú bort már többször láttam én is a CBA-ban, de soha nem mertem venni, már a neve miatt sem, de most erre benevezek akkor.
Egyébként a CBA-s borokkal az a baj, hogy nagyon régi évjáratúak általában, legalábbis ahova én járok. Nemegyszer látok 2000, 2001-es noname fehérborokat, hát azt nem kívánom senkinek.

európai 2010.10.13. 12:15:58

@felvetés: Melyik Orsolya?
Ez tisztességes volt:

ORSOLYA PINCE Kékfrankos 2008-Egri Borvidék

Nagyon világos szin és intenziven illatos málnás test. Habkönnyű, egyáltalán nem tolakodó, ételekkel kiválóan párositható friss bor, de most kell meginni. Tetszett. 5 pont.

felvetés 2010.10.13. 12:57:09

@európai: Van nekik egy 2008 nevezetű boruk. Kadarka, kékfrankos és zweigelt házasítás, 1800-2000 Ft környékén.

Orsolya 2008:

Színe közepes intenzitású, rubinszínű. Illata kifejezetten intenzív, fejlődő. A piros bogyósok majd kiugranak a pohárból, először édes málna bukkan elő, érett meggyel. Fűszerek jelennek meg, bors, valamint szegfűszeg adnak a szép hordóhasználatról tanúbizonyságot. Hidegen halvány mentásság. Idővel aztán a bogyósok közt megjelenik a feketeribizli. Melegedve illatában a 13,5 %-os alkoholt érezni kissé, azonban kóstolva a magas extrakt és a savak kordában tartják.
Kissé behűtve nagyon szép egyensúlyt mutat: a piros bogyósok közül hangsúlyos a málna és az érett meggy, a korty finom konyakmeggyes kesernyével és ásványos lecsengéssel köszön el. Nagyon intenzív, tanninja csak jelzésértékű, az alkohol egyensúlyos, bár kissé édesít. Savai bár sokan vannak, csiszoltak, magas ívet kölcsönöznek a kotynak. 7 pont

cabernet's son 2010.10.13. 14:09:41

Gyorsan visszanéztem, találok-e valami magyar best buyt a listámban.
A Vylyan pincészetnek Spicc nevü borát vettem a CBA-ban. Sajnos nem volt idöm elmélyedni benne, mert társaságban ittuk pizzához, de mindenkinek nagyon ízlett, még a feleségemnek is, aki nem szereti a vöröseket. Németeknek jó bemutatkozó volt magyar borból.
Emlékezetböl ezt írtam:
Összetétel Cabernet Sauvignon, Merlot.
Parafa dugó, erös színnel, közepes illattal.
Pohárban nagyon szép, sötét rubint, már ránézni is egy élmény volt. Szinte úgy csillogott a pohárban, mint egy drágakö.
Illatában elsöre zárt, majd mégis elöjöttek a piros bogyók egy kis füstös hordóval keveredve.
Szájban közepesnél nagyobb test, van benne tartás. Elsösorban gyümölcsös és tölgyfás. A tölgyfán gondolkoztam, hogy túl sok-e, más boroknál ezt már hátránynak róhatnák fel, de itt még elment. (A társaság többi részének fel sem tünt :P ). Kitöltötte a szájat, lendületes volt, nem torpant meg. Meg volt a kellemes tanningerinc is, ami egyáltalán nem tünt túlzónak, mindamellett kevés sem volt.
Szép bor, pontosan az én ízlésem szerint.
6 pont 1500 Forint alatt. Számomra magasan az elvárások fölött teljesített és kapitális best buy.
Amúgy 4 pontosakat én sem veszek újra...

marvin__42 2010.10.13. 14:34:29

A Royal Tokaji Furmint 2007 ára frissítésre szorul, most olyan 1300-1500 Ft között lehet hozzájutni. Nemrég kóstoltam, épp a fenti leírás alapján. Nagyon ízlett, egyetértek vele, és szerintem 1400 körül is vastagon belefér a best buy kategóriába.
Édesben még a Béres Magitát is odatenném az Áts Cuvée mellé.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.13. 16:41:16

@európai: Orsolya pince Kettőezernyolc, ez már a neve volt. Szerintem is megéri a kettőezernyolc forintos árát. DrBartánál 8 pont volt, Albertnél tán csak 5, nálam stabil 6.

felvetés 2010.10.13. 17:47:00

@marvin__42: Ha már édes, akkor Mátra:
Centurio Borház 2005-ös Zenitje, illetve 2008-as Sárgamuskotálya szintén nagyon ízlett. A Magita nálam is kedvenc, főleg a 2008-as.

makelele ugandulu 2010.10.13. 18:40:02

Bocs, ha nagyon triviális de ha vásárolni akarok, akkor az "AM"-t hol keressem?
Kösz.

vinos 2010.10.13. 19:04:52

@makelele ugandulu: Általában a DM-ek közelében szokott lenni, úgy két üzletnyire. Bocs.

mada01 2010.10.13. 19:17:11

Ha már kékfrankosról és best buy-ról beszélünk semmiképpen se felejtsük el, személyes kedvencemet a Szeleshát Szőlőbirtok "K2" elnevezésű frankosát, ami szerintem ár/érték arányban ott van.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.13. 20:14:26

@Szomjas Gödény: Kedves Szomjas Gödény!
Az Orsolya 2008 nálam 5 és 6 pont közé került, utóbbihoz kissé közelebb, akárcsak az európai által említett kékfrankos: borrajongo.blog.hu/2010/09/02/orsolya_vorosok

8 pontot szerzőtársamnál ért el egy alaklommal:
borrajongo.blog.hu/2010/05/26/balatoni_feherek_es_egy_egri_szupervoros
Bár együtt csináljuk a blogot, és óriási az átfedés az izlésünk között, ez most azon kevés tételek egyike , ahol mégiscsak mutatkozik eltérés. (ő egyébként azt vallja, hogy azóta többször is újrakóstolva az ominózus tételt kicsit túl lelkesnek érzi az egykor kiosztott 8 pontot, de a 7-et továbbra is tartja)

makelele ugandulu 2010.10.13. 20:35:59

@vinos: Te egy nagy humor Herold vagy.
Azt gondoltam, normális módon fel lehet tenni egy kérdést.
Tévedtem.

európai 2010.10.13. 22:01:15

@mada01: Az igen. Nagyon szeretem én is, a 2007-es csúcs volt. A 2008-as piacon van már? Esetleg kóstoltad?

mossberg operator 2010.10.13. 22:06:39

@Szomjas Gödény:
Hello!

Nem vitatkozni akarok, csak elmondani, hogy en hogy gondolom; 4 pontos borbol felenk sok van, s nem erek ra -ujbol - azt inni, hanem a jobbra vadaszok. Idom, penzem veges, hogy erre vesztegessem. Persze itt az altalam 4 pontra vagy akar ala belott borokra gondolok. Ha itt valaki ajanl valamit, s jonak velem a leiras alapjan, akkor megprobalom beszerezni, mar amennyire a lehetosegeim megengedik. Mondok 1 peldat 1 borra, ami nalam 4 pont volt a mult heten, s soha tobbe nem fogom levenni a polcrol, mert technologiailag jol volt megcsinalva, de semmi izgalmat nem talaltam bennne, olyan jellegtelen volt szamomra -persze lehet, hogy alulrtekeltem: www.waitrosewine.com/230643660/Product.aspx

Jut eszembe, ez mindenkinek szol:
A cikkben szereplo borokbol melyiket lehet kapni a Tesco-ban? (Anyam jon jovo honapban, s tudna hozni par uveggel, de nem tudom magam megnezni).
Koszi.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.13. 22:32:27

@drbarta: Köszönöm a pontosítást, közben magam is rájöttem, hogy az azonos dizájnnal bíró Pengyomhegyi-blogon volt az ominózus bejegyzés!

@londonercsecse: Persze, téged is értelek, meg európait is, meg én is hasonló cipőben szállok,
egyszerűen nem töri magát össze az ember/állat újabb 4 pontért, mikor annyira baromi sok mindent kéne végigkóstolni...

Talán pontosabban fejezné ki a "nem sértődöm meg, ha bármikor hozzámvágják", vagy valami ilyesmi... .
Bár mondjuk én 2 pontnál sem sértődök meg, európai meg valszeg nem európai kifejezéseket használ 4 pontnál is...

@Tóth Ferenc: Hát, azért azt gondolom, hogy ez a jelenség (miszerint nem keresi az ember újra a 4 pontos élményt), az egy bizonyos éves kóstolómintaszám után magától eljön :)
Mondjuk én jó vételnek tartom a kedvező árú 4 pontosokat, amiből érdemes lehet bevásárolni, de megértem, hogy van, akinek még válogatósabb az ízlése.

A selejt az szerintem is az 1 pont, de még szívfájdalom nélkül adom tovább a 2-3 pontot is.

De szerintem tudod miről beszélek :)

mossberg operator 2010.10.13. 22:38:42

@Szomjas Gödény:
A bizonyos kostolomennyiseg feletti magasabb kuszob az ami nalam is bejatszik. Mult honapban 100 bor felett kostoltam 3 orszagban. Sok is volt kicsit.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.13. 22:57:02

@Szomjas Gödény: Nem! A borrajongón volt az ominózus bejegyzés! Csak nem én írtam! lsd előző hozzászólás linkjei

kukko 2010.10.14. 06:44:47

@londonercsecse: Szerintem inkább mondd meg anyukádnak, hogy a Tesco-ból ne vigyen neked borokat. űLehet, hogy Angliában ez máshogy van, de itthon a borok tárolása katasztrofális náluk. Korábban én is elcsábultam 1-2 akció láttán, de szinte kivétel nélkül csalódást okoztak ezek a borok!

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.10.14. 07:45:00

@Szomjas Gödény: Igen, sokféleképpen meg lehet magyarázni, hogy valaki miért finnyás :)

alföldimerlot 2010.10.14. 08:07:30

@makelele ugandulu: A kóstolási jegyzetek végén szereplő zárójeles név a szerző nickje (AM=alföldi merlot). Ha az általad keresett bor nevét beütöd egy keresőbe, megkapod a bort forgalmazó kereskedések nevét.

mossberg operator 2010.10.14. 12:16:11

@kukko: Sajna ahol O lakik nincs borbolt, csak a Tescoban tud vasarolni, s ott viszonylag nagy valasztek van. Marad a Tesco, kozkaztatok. Ez van.
Szoval tudod esetleg, hogy mely borok kaphatok a listabol ott?

pupa pupánszky 2010.10.14. 14:50:12

Rozében a 2009 - es Jackfall Rózsabimbó játszik egy pályán a Kreinbacher Syrah - val. Fehérben egyet érte a Szászi Olasszal. Félszárazban NAG 2006 - os oldalolasz, pirosban pedig nekem még mindig a Cervaes 2006 vagy 2007...

pintia 2010.10.14. 16:38:34

@londonercsecse: én a következőkkel találkoztam mostanság a Tesco-ban: Weninger Sopron 2008, Szeremley Rizling 2008, Szent István Rosé 2009, Bussay Essküvé 2008 (talán még a Konyári Loliense 2008).

pintia 2010.10.14. 16:46:43

@londonercsecse: ...és Heimann Kékfrankos 2007.

makelele ugandulu 2010.10.14. 17:15:10

@alföldimerlot: köszönöm.
a nick lett volna a második tippem.

ProfilER 2010.10.14. 18:51:12

Takler Regnum 2002 2490Ft-ért nevezhető Best Buy-nak? Ecseri útnál lévő Kaisers üzletben vettem, kiárusítás címszó alatt...

takács bálint - zsebtévé 2010.10.14. 21:07:37

@ProfilER: Hajj, életem első igazán komoly bora... Ha nem tárolták szét, akkor nagyon nagy mázlista vagy.
@londonercsecse: A Heimann KF ráadásul még árban sem sokkal roszabb a Tecsoban, mint borboltban. Érdemes még onnan a Heimann Bikavér 1.700-ért (6p) meg a Dorombor (száraz) 2007 vagy 2009 is. 1.200-ért (erős 6p) (mondjuk a Veritasban kartonszám és klubáron 900-ig levihető).
Elküldhetnéd a kedves Mamát a legközelebbi OMV benzinkútra. Ha van ott Vinotéka, akkor BT-s ár+kb.15%-ért (sokszor hiperes ár alatt) van a fenti listáról sok minden. Szeremley Rizling, Sopron, Kutyafáját, Heimann stb.
(Erős)4 pontos bort én gyakran veszek kartonszám a tanyára fröccsnek, hétköznapi vacsorákhoz, napközben bográcsozáshoz, meg olyan kerti bulikra amikor sok embert kell vendégül látnom. De csak ha 1.000 pénz alatt adják. Pl. Spar CarpeDiem válogatás 600 és 1.000 között.

tb - zstv

takács bálint - zsebtévé 2010.10.14. 21:15:11

Ja, nagy best buy 1.000-ért Gál Lajos alap olasza (a korábbi listán rajta is volt), meg a sillerje is ugyanennyiért. Sima 5p mindkettő. És szintén Gál Lajostól a Szó-Lá-Ti 2.200-ért (6-7p).
Nyáron nagyon szerettem a Frittmann Duett-et magnumban 880-ért, viszont hűvösben már vékonynak érzem.

tb - zstv

Fokos 2010.10.16. 14:19:06

Fehérborban szerintem Sárosdi Rizlingszilváni-chardonnay bora a legjobb vétel.Önmagában, vagy fröccsnek is remek. Amíg önmagában volt a rizlingszilváni/talán 2006-ig?/, az volt az igazi, mert a chardonnay szerintem egy kicsit sok, de még így is best buy. METRO: 712.-Ft/ pal

Fokos 2010.10.16. 14:45:01

Vörösből pedig a Takler küvéje 740.-Ft/liter a Best buy. Szerintem...

esoember 2010.10.23. 19:41:53

Amit éppen most kortyolgatok szintén abszolút "besztbáj". Kaló Imre "kimérős folyóbora" 2007-es Cabernet Franc-Merlot. Viccesen olcsó!

Fokos 2010.10.24. 23:09:50

@esoember: Szia!
Hol lehet hozzájutni?

esoember 2010.10.25. 11:05:20

@Fokos: Természetesen Kaló Imre pincéjéből származik az "anyag". :-)
süti beállítások módosítása