Ausztráliában élő szakértő olvasónk, Halász Attila, akit európai néven ismerhetnek hozzászólásaiból, múlt szombaton már fölkeltette többek érdeklődését azzal, hogy elárulta, borklubjuk idei évzárójára egy Hollóvár-borral készül. Alább olvashatják Attila részletes beszámolóját az estéről.
A Hollóvár pincészetre a Művelt Alkoholista egyik cikke után figyeltem fel, és elhatároztam, mikor legközelebb Magyarországra utazom, meglátogatom Takács Lajost Somlón. Egy másik cikk után aztán, ahol alföldi merlot a 2008-as Furmintot nagyon magas pontszámmal jutalmazta, azonnal nyúltam a telefon után és létrejött egy augusztusi találkozó a borásszal. Kellemes beszélgetésre került sor Takács Lajossal, miközben kóstoltam borait. Nagyon eredeti szemléletű, érdekes személyiségnek tartom. Szóba kerültek a 2007-es szüret nehézségei és a 2009-es szűrt borok. A 2008-as évjárat sikertörténete volt a Furmint, amire ott fent a hegyen azt gondoltam, hogy az egyik legjobb somlói amit valaha kóstoltam. Már akkor elhatároztam, hogy hozok magammal Sydney-be egy palackot. Tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki értékeli olyan nagyra ezt a bort, mint én, de nagyon kíváncsi voltam, hogy a világ másik felén, duplavak kóstolással eléri-e a 9 pontot, tapasztalt (ezúttal ausztrál, kínai, libanoni, új-zélandi és magyar) kóstolók között.
Évzáró borklubvacsoránkra Laci barátom családi házában került sor. Abban egyeztünk meg hogy mindenki hozzon egy Champagne-t és egy másik, bármilyen jó bort. A borokért, az Ausztráliában fizetett árat forintban csak az érdekesség és viszonyítás kedvéért tüntettem fel. Egy ismert ausztrál borújságíró barátunk és egy Master Of Wine tanuló elfoglaltság és betegség miatt nem tudott eljönni erre a borestre: így hatan gyűltünk össze a vacsorán.
Nagyon izgatott voltam ezen a szombat estén, miközben boraimat válogattam. Átnézve az sms és e-mail üzeneteimet, a többiek állandóan DRC-t, azaz a Domaine de la Romanée-Conti-t emlegették. Élt bennem a remény, hogy ma este ismét találkozhatok a nagy borral, hiszen két klubtagunk pincéjében is akad belőle. Később kiderült, hogy Conti ugyan nem lesz, viszont Danny az ausztrál AC/DC rockegyüttes pólójára emlékeztető DRC/RC pólóban jelent meg, Neville pedig a Romanée Conti boroscímkéjét másoltatta pólójára, viszont a feliratot az ausztrál kultuszborra, a Wendouree-re cserélte. Adair és én sem maradtunk adósak, Somló feliratú pólókban jelentünk meg. Mindez teljesen véletlenül történt, és az is hogy ezen az estén három 2001-es évjáratú bort kóstoltunk. Orosz szakácsnőnk, Mása, fantasztikus ételekkel készült: a garnélarák, a tonhal steak és a kacsa tekercs is nagy sikert aratott.
Ideje volt helyet foglalni az asztal körül és megkóstolni 6 palack pezsgőt. A duplavak kóstolás nagyszerű játéknak bizonyult, az asztal közepére került egy aranyérem, amit az akaszthatott nyakába aki legalább 90%-os pontossággal kitalálta mi van a poharában. Danny háromszor, jómagam kétszer, Neville pedig egyszer nyerte el az érmet, persze baklövések is akadtak bőven, végig nagyon jól szórakoztunk.
Lássuk először a pezsgők és fehérborok sorát:
Champagne Launois (pere & fils) Grand Cru Reserve Le Mesnil Sur Oger
Összetétele 100% chardonnay (blanc de blancs) a világhírű Salon és Krug “Clos de Mesnil” szomszédságából. A cuvée a 2004-es és 2001-es szüret házasításából készült. Illatos akácvirággal nyit, a szájban könnyed, játékos, teste kissé édeskés, de nagyszerű, szárító savakkal búcsúzik lecsengésében. Kellemes, könnyed kezdet. A többiek kissé egyszerűnek találták, de elbűvöltek mindenkit az apró buborékok. Ízig vérig igazi Champagne. 7 pont. (12 000 Ft)
Champagne Jacquesson Brut Cuvée No. 732 Dizy
Régen Napoleon egyik kedvence volt, mára viszont nehezen tud lépést tartani a borvidék bajnokaival. Évjárat nélküli, de a rajongóknak tudniuk kell hogy ez a mostani, különbözik a 731-es, vagy bármelyik korábbi sorszámú küvétől. Ez a pezsgő 79%-ban a 2004-es évjáratból származik. Összetétele 39% chardonnay, 36% pinot meunier és 25% pinot noir. Összesen 328 826 standard palack készült belőle. Furcsának tűnő, hordós illattal indít, amiből hiányzik a frissesség. Klasszikusan gombostűnyi buborékok fogadják a kóstolót. Krémes, telt testű, jól iható pezsgő. Bár hiányzik egy kis precízitás, jól kiegyensúlyozott és kifejezetten száraz. Régimódi stílus, de minden kétséget kizáróan minőségi Champagne. 7 pont. (14 000 Ft)
Champagne Fiacre Tête de Cuvée de Chartogne Taillet-Merfy
Az est egyik meglepetése és legjobb pezsgője. Philippe és Elisabeth Chartogne családi vállalkozása: fiuk Alexandre, egyre nagyobb szerepet vállal a borászatban. A 2002-es szüret termése, összetétele 60% chardonnay és 40% pinot noir öreg tőkékről szüretelve. Illatos, és frissen invitáló. Elképesztő precizitással és karakterrel bíró pezsgő. Erőteljes, izgalmas és sokrétegű, ízében friss citromhéjjal és ánizzsal. Kiváló minőségű, kézműves, terroir Champagne. A birtok hamarosan átáll bio művelésre. Első alkalommal kóstoltam a Fiacre-t, de remélem nem utoljára. Csodálatos. 8,5 pont (20 000 Ft)
Champagne Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru Ambonnay
Francis Egly körülbelül 8 hektáron gazdálkodik, a teljes birtok Grand Cru besorolású, a tőkék átlagéletkora 35 év. Hordós erjesztésű, alacsony kénezésű, szűretlen pezsgő. Összetétele 75% pinot noir és 25% chardonnay, 39 hónapot töltött seprűn, 2004 szeptemberében került a boltokba. Aznap este ez volt a legillatosabb pezsgő. Összeérett, telt, zamatos és krémesen habzó. Nagyszerű karakter és gazdagság, teljesen száraz, lecsengése azonban kissé rövid, ezért most nem éri el nálam a 8 pontot. Kiváló minőségű Champagne de hiányzik belőle a varázslat. 7,5 pont (18 000 Ft)
Agustí Torelló Mata Brut Reserva Cava 2006 Penedés
Champagne babérokra törő, meglehetősen drága spanyol pezsgő. Gran Reserva változata is van, ezenkívül a borászat csúcspezsgőjét úgy hívják, hogy Kripta. Ennek a pezsgőnek az összetétele 38% macabeu, 27% xarel-lo és 35% parellada, 2009 szeptemberében került a boltokba. Megmagyarázhatatlanul furcsa, citromhéjas, fagylalttölcséres illat. A buborékok ugyan kicsik, de hiányzik a pezsgőből bármilyen tartalom vagy karakter. Hatalmas csalódás, nincs benne semmi, ami ivásra késztet. Rövid lecsengésű. Rosszul tárolt, hőkárosodott palack lehet, vagy ilyennek kell lennie? Az előző, finom francia pezsgők után nem tudtunk mit kezdeni vele. 3 pont (11 000 Ft)
Champagne Veuve Clicquot Ponsardin Vintage Brut 2002 Reims
A nagytermelők közül a kedvencem, már többször ittam, mindig elbűvölt, a 2002-es Rosé is kiváló. Összetétele 60% pinot noir, 7% pinot meunier és 33% chardonnay, a szőlőt 17 Grand és Premier Cru területről szüretelték. Elképesztően intenzív citromos illat. Energetikus buborékok, a kortyban hatalmas erő és karakter. Nyolc évesen is nagyon fiatal még. Hihetetlen tartalékokkal rendelkezik, helyesen tárolva 15-20 évig nyugodtan érlelhetjük. Nagy testű pezsgő, tökéletes egyensúllyal és hosszú utóizzel búcsúzik. Inspirál. 8 pont. (20 000 Ft)
A pezsgők után következtek a fehérborok: mivel a sydney-i tavasz idén esős és hűvös novembert hozott, és a hőmérő odakint csak +18 C fokot mutatott, sejtettem, hogy ma este jóval több lesz a vörösbor, mint a fehér.
Picardy Chardonnay 2007 Pemberton
Burgundi stílusban készített chardonnay Nyugat-Ausztráliából. Burgundiából importált chardonnay klónokat (76, 95, 96 és 277) telepítettek a Picardy dűlőkben 1994-ben: ezt a bort azokról a 13 éves tőkékről szüretelt szőlőből készítették. Illatában grépfrút, vajas tölgy és egres. Komplex és ízes test, a gyümölcsösségre azonban észrevehetően ráül a hordó íze. Ettől függetlenül kiváló a fajtajellege és ízvilága, úgy vélem, már elérte csúcsát. Nagyszerű, hosszú lecsengéssel búcsúzik. Egy évvel ezelőtt még 8 pontot kapott tőlem, de ma 7 pontnál állok meg. (8 000 Ft)
Giaconda Estate Chardonnay 2001 Beechworth
Burgundi stílusban készített, ausztrál csúcs-chardonnay Victoria államból. Rick Kinzbrunner borász nem véletlenül örvend nagy tiszteletnek. A Chardonnay 2010-ben a Langton’s “ausztrál Grand Cru besorolásában” a legmagasabb kategóriában, mint “Exceptional” szerepel. Kultusz chardonnay, nem könnyű beszerezni. A birtok 6 hektáron termel, a szőlőt 19 éves tőkékről szüretelték, francia hordókban erjesztették és érlelték. Mély arany szín. Nagyszerűen kiegyensúlyozott, tökéletesen érett, kerek és zamatos chardonnay, lustán hömpölyög a pohárban. Minden korty gondolkodásra készteti az embert. Elérte a csúcsát, kiválóan iható, nagyszerű bor. Harmónikus. Lecsengése lehetne kicsivel hosszabb, de nálam így is 8 pont. (19 000 Ft)
Hollóvár Pincészet Somlai Furmint 2008
A résztvevőket megkértem hogy mielőtt részletes véleményt nyilvánítanának Takács Lajos boráról, egyetlen mondatban foglalják össze azt az érzést, amit ez a somlói Furmint ébreszt bennük. Jó előre, már délután kinyitottam a bort, hogy szellőzzön. Kóstolójegyzetem teljesen megegyezik Adair barátom lejjebb olvasható angol nyelvű jegyzetével, a nyáron 9 pontot ért el nálam, de ezúttal 7 pontra értékeltem. (3 500 Ft)
Sejthettem volna, hogy egy legendás ausztrál chardonnay után nem lesz könnyű dolga.
Neville (Ausztráliában élő új-zélandi borkereskedő): „Hasonlít egy késői szüretelésű Vouvray-re. Számomra nem eléggé csiszolt és kifinomult.” Neville még elmondta, német Spatlese-Trocken rizlingekkel példálózva, hogy a stílust érti, de ha ő lenne Takács Lajos, korábban szüretelt volna, és az alkoholt is visszaszorította volna. Mint individuum, díjazta a furmintot, de messze nem tartotta tökéletesnek a borász munkáját. 5-6 pont között.
Danny (libanoni bor-ínyenc és gyűjtő, több tucat Romanée-Conti-val tulajdonában): „Bipolar disorder...it’s the death metal of winemaking”. Ezt a véleményt szándékosan nem fordítottam le az olvasóknak. Danny, aki kifejezetten imádja a skandináv death metal zenét, még hozzátette, hogy a klubban korábban kóstolt Györgykovács Imre borokat többre tartja. Ezt a furmintot olaszrizlingnek vélte az első korty után, de azt azonnal tudta hogy somlói. Borászatilag elkapkodott munkának tartja ezt a Hollóvárt. 5 pont.
Adair (Ausztrál borrajongó, két láda somlóival rendelkezik): „Nincs csak egy mondatom, Somlót imádom, itt a teljes kóstolójegyzetem: "Very fragrant nose of intense white flowers, ripe pineapple, pear, yellow peach and some botrytis. Smooth and slightly buttery palate beautifully contrasts the underlying very powerful volcanic mineral structure than finishes with a hint of walnut and hazelnut. Generous, mouth-filling but very controlled with finely chalky, peach skin texture. Depth and weight is exceptional, and line is great until the back palate where alcohol forces a loss of focus, which is less of an issue 12 hours later. Slightly more powerful and complex than anything from Györgykovács Imre, but lacks the elegance and precise balance that Imre can achieve. It will hold for a long time but it will never be better than today (and last night), when it provided a wonderful and authentic reminder of the Hat of God. 93/100."
Adair a legjobb magyar terroir bornak tartja a Somlóit, véleménye szerint aki már néhányszor kóstolta, az felismeri, akárcsak a jó burgundit vagy Bordeaux-ot. Nagy álma, hogy egyszer eljusson Magyarországra és meglátogathassa a somlói borvidéket. De három gyermekkel és egy nagy lakáskölcsönnel nyakában, ez talán nem lesz egyszerű. A reményt viszont soha nem adja fel.
Ted (61 éves kínai borkedvelő): „Hát, ez furcsa. Az illatát imádom. Az íze egészen más élményt nyújt, mint amit várnál”. Ted kifejtette hogy a komplex illatvilág után, egy hasonlóan sokrétű, tökéletesen kiegyensúlyozott bort várt. Mivel a furmint ízvilága szinte teljesen ismeretlen számára, ezért teljesen élvezni sem tudta. A bor egyéniségét viszont értékelte. 5-6 pont között.
László (Sydneyben élő magyar borkedvelő): „Thai ételekhez jól menne. Nekem túl magas az alkohol... az illat az ízvilághoz képest mást ígér. Ellentmondásos furmint”. Laci kifejtette hogy a borklubban már kóstolt, szerinte teljesen profin elkészített, Kreinbacher-borok neki sokkal jobban tetszettek. A magyar borból sokszor hiányzik a csiszoltság és a profizmus, ezért késik még mindig a nemzetközi elismerés. Ebből az alapanyagból kiváló bort lehetett volna készíteni - tette hozzá. 6 pont.
A Hollóvárral a pezsgők és fehérborok sorának végére értünk. Poharat váltottunk mindannyian és izgatottan vártuk a vörösöket. Fogalmunk sem volt róla hogy rögtön egy burgundiai Grand Cru kerül terítékre. Hogy milyen vörösborokat ittunk még, arról hamarosan írok a második részben.
európai (Halász Attila)
Utolsó kommentek