Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Fehér Holló - első rész

Hollóvár Furmint 2008 Sydneyben

2010.11.12. 06:00 - Az Alkoholisták

Ausztráliában élő szakértő olvasónk, Halász Attila, akit európai néven ismerhetnek hozzászólásaiból, múlt szombaton már fölkeltette többek érdeklődését azzal, hogy elárulta, borklubjuk idei évzárójára egy Hollóvár-borral készül. Alább olvashatják Attila részletes beszámolóját az estéről.
A Hollóvár pincészetre a Művelt Alkoholista egyik cikke után figyeltem fel, és elhatároztam, mikor legközelebb Magyarországra utazom, meglátogatom Takács Lajost Somlón. Egy másik cikk után aztán, ahol alföldi merlot a 2008-as Furmintot nagyon magas pontszámmal jutalmazta, azonnal nyúltam a telefon után és létrejött egy augusztusi találkozó a borásszal. Kellemes beszélgetésre került sor Takács Lajossal, miközben kóstoltam borait. Nagyon eredeti szemléletű, érdekes személyiségnek tartom. Szóba kerültek a 2007-es szüret nehézségei és a 2009-es szűrt borok. A 2008-as évjárat sikertörténete volt a Furmint, amire ott fent a hegyen azt gondoltam, hogy az egyik legjobb somlói amit valaha kóstoltam. Már akkor elhatároztam, hogy hozok magammal Sydney-be egy palackot. Tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki értékeli olyan nagyra ezt a bort, mint én, de nagyon kíváncsi voltam, hogy a világ másik felén, duplavak kóstolással eléri-e a 9 pontot, tapasztalt (ezúttal ausztrál, kínai, libanoni, új-zélandi és magyar) kóstolók között.

Évzáró borklubvacsoránkra Laci barátom családi házában került sor. Abban egyeztünk meg hogy mindenki hozzon egy Champagne-t és egy másik, bármilyen jó bort. A borokért, az Ausztráliában fizetett árat forintban csak az érdekesség és viszonyítás kedvéért tüntettem fel. Egy ismert ausztrál borújságíró barátunk és egy Master Of Wine tanuló elfoglaltság és betegség miatt nem tudott eljönni erre a borestre: így hatan gyűltünk össze a vacsorán.

Nagyon izgatott voltam ezen a szombat estén, miközben boraimat válogattam. Átnézve az sms és e-mail üzeneteimet, a többiek állandóan DRC-t, azaz a Domaine de la Romanée-Conti-t emlegették. Élt bennem a remény, hogy ma este ismét találkozhatok a nagy borral, hiszen két klubtagunk pincéjében is akad belőle. Később kiderült, hogy Conti ugyan nem lesz, viszont Danny az ausztrál AC/DC rockegyüttes pólójára emlékeztető DRC/RC pólóban jelent meg, Neville pedig a Romanée Conti boroscímkéjét másoltatta pólójára, viszont a feliratot az ausztrál kultuszborra, a Wendouree-re cserélte. Adair és én sem maradtunk adósak, Somló feliratú pólókban jelentünk meg. Mindez teljesen véletlenül történt, és az is hogy ezen az estén három 2001-es évjáratú bort kóstoltunk. Orosz szakácsnőnk, Mása, fantasztikus ételekkel készült: a garnélarák, a tonhal steak és a kacsa tekercs is nagy sikert aratott.

Ideje volt helyet foglalni az asztal körül és megkóstolni 6 palack pezsgőt. A duplavak kóstolás nagyszerű játéknak bizonyult, az asztal közepére került egy aranyérem, amit az akaszthatott nyakába aki legalább 90%-os pontossággal kitalálta mi van a poharában. Danny háromszor, jómagam kétszer, Neville pedig egyszer nyerte el az érmet, persze baklövések is akadtak bőven, végig nagyon jól szórakoztunk. 

Lássuk először a pezsgők és fehérborok sorát:

Champagne Launois (pere & fils) Grand Cru Reserve Le Mesnil Sur Oger

Összetétele 100% chardonnay (blanc de blancs) a világhírű Salon és Krug “Clos de Mesnil” szomszédságából. A cuvée a 2004-es és 2001-es szüret házasításából készült. Illatos akácvirággal nyit, a szájban könnyed, játékos, teste kissé édeskés, de nagyszerű, szárító savakkal búcsúzik lecsengésében. Kellemes, könnyed kezdet. A többiek kissé egyszerűnek találták, de elbűvöltek mindenkit az apró buborékok. Ízig vérig igazi Champagne. 7 pont. (12 000 Ft)

Champagne Jacquesson Brut Cuvée No. 732 Dizy

Régen Napoleon egyik kedvence volt, mára viszont nehezen tud lépést tartani a borvidék bajnokaival. Évjárat nélküli, de a rajongóknak tudniuk kell hogy ez a mostani, különbözik a 731-es, vagy bármelyik korábbi sorszámú küvétől. Ez a pezsgő 79%-ban a 2004-es évjáratból származik. Összetétele 39% chardonnay, 36% pinot meunier és 25% pinot noir. Összesen 328 826 standard palack készült belőle. Furcsának tűnő, hordós illattal indít, amiből hiányzik a frissesség. Klasszikusan gombostűnyi buborékok fogadják a kóstolót. Krémes, telt testű, jól iható pezsgő. Bár hiányzik egy kis precízitás, jól kiegyensúlyozott és kifejezetten száraz. Régimódi stílus, de minden kétséget kizáróan minőségi Champagne. 7 pont. (14 000 Ft)

Champagne Fiacre Tête de Cuvée de Chartogne Taillet-Merfy

Az est egyik meglepetése és legjobb pezsgője. Philippe és Elisabeth Chartogne családi vállalkozása: fiuk Alexandre, egyre  nagyobb szerepet vállal a borászatban. A 2002-es szüret termése, összetétele 60% chardonnay és 40% pinot noir öreg tőkékről szüretelve. Illatos, és frissen invitáló. Elképesztő precizitással és karakterrel bíró pezsgő. Erőteljes, izgalmas és sokrétegű, ízében friss citromhéjjal és ánizzsal. Kiváló minőségű, kézműves, terroir Champagne. A birtok hamarosan átáll bio művelésre. Első alkalommal kóstoltam a Fiacre-t, de remélem nem utoljára. Csodálatos. 8,5 pont (20 000 Ft)

Champagne Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru Ambonnay

Francis Egly körülbelül 8 hektáron gazdálkodik, a teljes birtok Grand Cru besorolású, a tőkék átlagéletkora 35 év. Hordós erjesztésű, alacsony kénezésű, szűretlen pezsgő. Összetétele 75% pinot noir és 25% chardonnay, 39 hónapot töltött seprűn, 2004 szeptemberében került a boltokba. Aznap este ez volt a legillatosabb pezsgő. Összeérett, telt, zamatos és krémesen habzó. Nagyszerű karakter és gazdagság, teljesen száraz, lecsengése azonban kissé rövid, ezért most nem éri el nálam a 8 pontot. Kiváló minőségű Champagne de hiányzik belőle a varázslat. 7,5 pont (18 000 Ft)

Agustí Torelló Mata Brut Reserva Cava 2006 Penedés

Champagne babérokra törő, meglehetősen drága spanyol pezsgő. Gran Reserva változata is van, ezenkívül a borászat csúcspezsgőjét úgy hívják, hogy Kripta. Ennek a pezsgőnek az összetétele 38% macabeu, 27% xarel-lo és 35% parellada, 2009 szeptemberében került a boltokba. Megmagyarázhatatlanul furcsa, citromhéjas, fagylalttölcséres illat. A buborékok ugyan kicsik, de hiányzik a pezsgőből bármilyen tartalom vagy karakter. Hatalmas csalódás, nincs benne semmi, ami ivásra késztet. Rövid lecsengésű. Rosszul tárolt, hőkárosodott palack lehet, vagy ilyennek kell lennie? Az előző, finom francia pezsgők után nem tudtunk mit kezdeni vele. 3 pont (11 000 Ft)

Champagne Veuve Clicquot Ponsardin Vintage Brut 2002 Reims

A nagytermelők közül a kedvencem, már többször ittam, mindig elbűvölt, a 2002-es Rosé is kiváló. Összetétele 60% pinot noir, 7% pinot meunier és 33% chardonnay, a szőlőt 17 Grand és Premier Cru területről szüretelték. Elképesztően intenzív citromos illat. Energetikus buborékok, a kortyban hatalmas erő és karakter. Nyolc évesen is nagyon fiatal még. Hihetetlen tartalékokkal rendelkezik, helyesen tárolva 15-20 évig nyugodtan érlelhetjük. Nagy testű pezsgő, tökéletes egyensúllyal és hosszú utóizzel búcsúzik. Inspirál. 8 pont. (20 000 Ft)

A pezsgők után következtek a fehérborok: mivel a sydney-i tavasz idén esős és hűvös novembert hozott, és a hőmérő odakint csak +18 C fokot mutatott, sejtettem, hogy ma este jóval több lesz a vörösbor, mint a fehér.

Picardy Chardonnay 2007 Pemberton

Burgundi stílusban készített chardonnay Nyugat-Ausztráliából. Burgundiából importált chardonnay klónokat (76, 95, 96 és 277) telepítettek a Picardy dűlőkben 1994-ben: ezt a bort azokról a 13 éves tőkékről szüretelt szőlőből készítették. Illatában grépfrút, vajas tölgy és egres. Komplex és ízes test, a gyümölcsösségre azonban észrevehetően ráül a hordó íze. Ettől függetlenül kiváló a fajtajellege és ízvilága, úgy vélem, már elérte csúcsát. Nagyszerű, hosszú lecsengéssel búcsúzik. Egy évvel ezelőtt még 8 pontot kapott tőlem, de ma 7 pontnál állok meg. (8 000 Ft)

Giaconda Estate Chardonnay 2001 Beechworth

Burgundi stílusban készített, ausztrál csúcs-chardonnay Victoria államból. Rick Kinzbrunner borász nem véletlenül örvend nagy tiszteletnek. A Chardonnay 2010-ben a Langton’s “ausztrál Grand Cru besorolásában” a legmagasabb kategóriában, mint “Exceptional” szerepel. Kultusz chardonnay, nem könnyű beszerezni. A birtok 6 hektáron termel, a szőlőt 19 éves tőkékről szüretelték, francia hordókban erjesztették és érlelték. Mély arany szín. Nagyszerűen kiegyensúlyozott, tökéletesen érett, kerek és zamatos chardonnay, lustán hömpölyög a pohárban. Minden korty gondolkodásra készteti az embert. Elérte a csúcsát, kiválóan iható, nagyszerű bor. Harmónikus. Lecsengése lehetne kicsivel hosszabb, de nálam így is 8 pont. (19 000 Ft)

Hollóvár Pincészet Somlai Furmint 2008

A résztvevőket megkértem hogy mielőtt részletes véleményt nyilvánítanának Takács Lajos boráról, egyetlen mondatban foglalják össze azt az érzést, amit ez a somlói Furmint ébreszt bennük. Jó előre, már délután kinyitottam a bort, hogy szellőzzön. Kóstolójegyzetem teljesen megegyezik Adair barátom lejjebb olvasható angol nyelvű jegyzetével, a nyáron 9 pontot ért el nálam, de ezúttal 7 pontra értékeltem. (3 500 Ft) 

Sejthettem volna, hogy egy legendás ausztrál chardonnay után nem lesz könnyű dolga.

Neville (Ausztráliában élő új-zélandi borkereskedő): „Hasonlít egy késői szüretelésű Vouvray-re. Számomra nem eléggé csiszolt és kifinomult.” Neville még elmondta, német Spatlese-Trocken rizlingekkel példálózva, hogy a stílust érti, de ha ő lenne Takács Lajos, korábban szüretelt volna, és az alkoholt is visszaszorította volna. Mint individuum, díjazta a furmintot, de messze nem tartotta tökéletesnek a borász munkáját. 5-6 pont között.

Danny (libanoni bor-ínyenc és gyűjtő, több tucat Romanée-Conti-val tulajdonában): „Bipolar disorder...it’s the death metal of winemaking”.  Ezt a véleményt szándékosan nem fordítottam le az olvasóknak. Danny, aki kifejezetten imádja a skandináv death metal zenét, még hozzátette, hogy a klubban korábban kóstolt Györgykovács Imre borokat többre tartja. Ezt a furmintot olaszrizlingnek vélte az első korty után, de azt azonnal tudta hogy somlói. Borászatilag elkapkodott munkának tartja ezt a Hollóvárt. 5 pont.

Adair (Ausztrál borrajongó, két láda somlóival rendelkezik): „Nincs csak egy mondatom, Somlót imádom, itt a teljes kóstolójegyzetem: "Very fragrant nose of intense white flowers, ripe pineapple, pear, yellow peach and some botrytis. Smooth and slightly buttery palate beautifully contrasts the underlying very powerful volcanic mineral structure than finishes with a hint of walnut and hazelnut. Generous, mouth-filling but very controlled with finely chalky, peach skin texture. Depth and weight is exceptional, and line is great until the back palate where alcohol forces a loss of focus, which is less of an issue 12 hours later. Slightly more powerful and complex than anything from Györgykovács Imre, but lacks the elegance and precise balance that Imre can achieve. It will hold for a long time but it will never be better than today (and last night), when it provided a wonderful and authentic reminder of the Hat of God. 93/100."

Adair a legjobb magyar terroir bornak tartja a Somlóit, véleménye szerint aki már néhányszor kóstolta, az felismeri, akárcsak a jó burgundit vagy Bordeaux-ot. Nagy álma, hogy egyszer eljusson Magyarországra és meglátogathassa a somlói borvidéket. De három gyermekkel és egy nagy lakáskölcsönnel nyakában, ez talán nem lesz egyszerű. A reményt viszont soha nem adja fel.

Ted (61 éves kínai borkedvelő): „Hát, ez furcsa. Az illatát imádom. Az íze egészen más élményt nyújt, mint amit várnál”. Ted kifejtette hogy a komplex illatvilág után, egy hasonlóan sokrétű, tökéletesen kiegyensúlyozott bort várt. Mivel a furmint ízvilága szinte teljesen ismeretlen számára, ezért teljesen élvezni sem tudta. A bor egyéniségét viszont értékelte. 5-6 pont között.

László (Sydneyben élő magyar borkedvelő): „Thai ételekhez jól menne. Nekem túl magas az alkohol... az illat az ízvilághoz képest mást ígér. Ellentmondásos furmint”. Laci kifejtette hogy a borklubban már kóstolt, szerinte teljesen profin elkészített, Kreinbacher-borok neki sokkal jobban tetszettek. A magyar borból sokszor hiányzik a csiszoltság és a profizmus, ezért késik még mindig a nemzetközi elismerés. Ebből az alapanyagból kiváló bort lehetett volna készíteni - tette hozzá. 6 pont.

A Hollóvárral a pezsgők és fehérborok sorának végére értünk. Poharat váltottunk mindannyian és izgatottan vártuk a vörösöket. Fogalmunk sem volt róla hogy rögtön egy burgundiai Grand Cru kerül terítékre. Hogy milyen vörösborokat ittunk még, arról hamarosan írok a második részben.

európai (Halász Attila)

Címkék: ausztrália somló chardonnay hollóvár champagne

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr32442440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.12. 06:45:21

Nagyon érdekes írás! Köszönet érte!
Nekem egyébként épp az az értékes ebben a borban, hogy a nagy méretei mellett is gördélékeny, összecsiszolódott tétel.
A ti borklubotok is egyébként a MA 10 pontos skáláját használja? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.12. 07:42:23

Továbbá érdekes jelenség, hogy vannak borok, melyek tapasztalt borfogyasztóknak is nehezen fogadhatóak be első nekifutásra. A Hollóvár szerintem azoknak szól, akik a "klasszikusabb" somlóit is alaposabban megismerték, megszerették, így meg tudja mutatni, hogy milyen a somlóinak egy másik arca. Ezt támasztja alá, hogy a legjobb véleményt az a klubtag fogalmazta meg, aki már egyszer beleszeretett a Somlóba.

Kabócás 2010.11.12. 08:29:26

Én mindenesetre vinnék nekik második nekifutásra egy '05-ös hárslevelűt is, persze ha még beszerezhető :) Nekem az a csúcs-somlói!

kukko 2010.11.12. 08:56:10

Magyarországgal kapcsolatban azért arról sem feledkezhetünk meg, hogy a leggtöbb borvidékünk még bőven az útkeresés fázisában van. Takács Lajos borászata sem rendelkezik nagy múlttal, ki tudja, hogy 10, 20, 30 év múlva mennyire fog megváltozni a amihoz képest a somlói bor?

zoli 2010.11.12. 09:05:17

Györgykovácstól korábban mit kóstoltak? Úgy látom erőse(bbe)n megragadt az emlékezetükben...

európai 2010.11.12. 09:34:18

@zoli:
Előre elnézést kérek a tisztelt olvasóktól hogy ilyen hosszú angol nyelvű kóstolójegyzetsort tűzök be ide. Két Györgykovács bort kóstoltunk még 2007-ben, ezek Mark barátunk jegyzetei. A teljes sort azért közlöm mert a két somlói nagyszerűen teljesített világhírű pincészetek borai között.

1990 Bollinger Champagne R.D. Extra Brut (Magnum): well structured, with everything in balance, just lacking complexity and interest. May improve, or may be better out of single bottle.

1990 Krug Champagne Brut: very funky and cheesy on the nose, with a fine and zesty palate. Atypical characters for Krug, although the structure seemed in place and it was very nice.

2005 Domaine des Souterrains Sauvignon Blanc Jacky Goumin: light and fresh, but not very interesting for me.

1998 Gyorgykovacs Imre Somlo Olaszrizling: at a nice stage of development with citrus and some petrol notes over an elegant, zippy palate. I enjoyed this one (grape variety otherwise known as Welschrielsing).

2003 Gyorgykovacs Imre Somlo Furmint: a more heady and full on white wine. Pretty rich, this could have been served much later with the cheeses. Quite nice though and interesting to try.

2002 Max Ferd Richter Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spatlese: a lovely wine with sweetness balanced by fine acid cut. Classic German Riesling and quite simply Yummy.

2001 Savaterre Chardonnay: overworked and overdeveloped. No thanks. My first, and I think only, visit to the spittoon of shame.

2002 Fontaine-Gagnard Chassagne-Montrachet 1er Cru Grande Montagne: yummy banana characters with some peach and pear, and a medium bodied, elegant palate. Good stuff.

2002 Domaine Rémi Jobard Meursault 1er Cru Le Poruzot-Dessus: a rich wine, even for Meursault. A touch of citrus-zest-like bitterness detracted from my enjoyment. Ok though.

1999 Bouchard Père et Fils Beaune 1er Cru Les Grèves Vigne de L'Enfant Jesus: a dry, quite tannic wine that proved to be in a fairly mean stage of development. Not much going on yet.

2000 Faiveley Chambolle-Musigny 1er Cru Les Fuées: some typical tannin poking through, but with some food the fruit sweetness came to the fore. A nice and surprisingly rounded Burg.

1996 Domaine Armand Rousseau Père et Fils Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques: showing the typical poise and elegance of the Domaine. A wine that may have deserved more respect than our chaotic lunch afforded it.

1960 Wynns Coonawarra Cabernet: a nice old Aussie wine, quite tertiary and seems to have started on a slow decline, but very enjoyable drinking.

1964 Mildara Cabernet Shiraz Bin 33: a real beauty here, with honey characters and delicious to drink. More weight and interest than the Wynns.

1982 Chateau Pavie (St Emillion): elegant and balanced, yet powerful and complex. A very pretty wine. In harmony with the lamb too.

1988 Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle: A touch tart on the palate, better with some food, but didn’t reach the heights of other vintages.

1998 Prunotto Barbaresco Bric Turot: fairly austere, but nicely balanced with some earthy, gravelly tones. Complemented the gruyere well.

1999 Beni di Batasiolo Barolo Vigneto Bofani: also austere, though the fruit sweetness was a little more evident. Lots of dark berry fruit flavours. Again, a nice wine with the cheeses.

1997 Dalwhinnie Shiraz Eagle: this was a fine Aussie shiraz, but hard to see the jump in quality (more importantly price) vs the regular wine. Lots of eucalypt and pepper, very fine tannins, nice acid and fruit weight.

1983 Chateau Palmer (Margaux): a lovely, elegant Margaux wine. Very pretty, feminine, yet with an underlying power. Quite musky too (I think low level brett was suspected). Seems to be resolved but built to hold for many years yet.

1996 Houghton Jack Mann Cabernet Shiraz: still quite young and tight, with some fairly firm tannins to deal with. Still a fair bit of oak showing too. A good wine, but a little awkward in the company of the older wines and probably needs more time regardless.

1988 Chateau Lafaurie-Peyraguey (Sauterne): very nutty and nice. Not overly sweet, so didn’t quite stand up to the blue cheeses. Good on its own. Did I mention nutty.

1989 Hugel et Fils Riesling Vendange Tardive (Alsace): some upfront sweetness but finishing very dry. Again, nice on its own, but I think I enjoyed this more than others did.

zoli 2010.11.12. 09:45:35

@európai: köszi, külön öröm, hogy olaszrizling és hogy közel 10 évesen is ennyire tetszetős volt, én is úgy vettem észre, hogy gyönyörűen érnek Györgykovács borai.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.12. 10:29:21

szerintem ha somló akkor hárslevelű...ott talán még tokajnál is szebb bort lehet belőle szűrni...:-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.12. 10:33:32

@európai: hogy zajlik nálatok egy ilyen kóstoló?minden tétel vakon megy?isztok/köptök?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.12. 10:57:35

Szerintem nagy hiba almasavbontott vagy jó fás chardonnay után furmintot kóstolni. Miért nem fordítva?

A bort már rég kóstoltam, fogalmam sincsen valójában milyen. Rá kellene kukkantani.

európai 2010.11.12. 10:58:29

@ringsider: Persze, minden dupla vakon megy, az üvegek alufóliába vannak tekerve. Ausztráliában megengedett egy bizonyos szintű alkoholfogyasztás vezetés mellett, mivel én kocsival voltam, aprókat kortyolgatva, negyed-fél poharakat ittam, amelyik bor nagyon tetszett azt elkértem a házigazdától, hazavittem és később megittam. Adair persze a Hollóvárt könyörögte ki tőlem.
A fényképek már éjfél után, a visszakóstoláskor készültek, mikor már minden bort megismertünk és lekerült róluk a fólia.

európai 2010.11.12. 11:03:39

@akov: Csak három fehér volt, fogalmam sem volt milyen lesz a másik kettő, de nem szerettem volna a Hollóvárral nyitni mert nagyon gazdag és erőteljes bornak tartottam. Most, a sor ismeretében úgy érzem, megfelelő helyre került magától, az előtte lévő két borban semmiféle botritiszes karakter nem volt.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.12. 11:25:04

Köszi a jegyzetet, kifejezetten informatív, hogy számos ember véleményét közlöd, meg persze a többi bor is szépen kontextusba helyezi a Hollóvár furmint megítélését!

Külön öröm még számomra mint egyszerű szurkoló számára is, hogy végre Takács Lajos is kap visszajelzést és véleményt nemzetközi, borban jártas fogyasztóktól, egy széles nemzetközi palettán elhelyezve a borait!
Mindig ezt hiányolja szegény a borértő népektől...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.12. 11:36:05

@Szomjas Gödény: Takács Lajos több mint bőségesen kap visszajelzést és véleményt nemzetközi, borban jártas fogyasztóktól.

petrof 2010.11.12. 12:46:24

nagyon jó megközelítések!
a Hóllóvár végre a helyére került, jó olvasni messzirgől jött, nem somló-gay fazonok őszínte, elfogulatlan értékelését.

már csak azért is mert én is osztom!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.12. 13:07:45

@BZoltan: Érdekes, nekem az jön át, hogy inkább arra panaszkodik, hogy eljönnek, megkóstolják, és amikor kérdezi, hogy milyen volt, mi tetszett, mi nem tetszett, akkor nem túl / nem elég informatívak, csak általánosságokban evezgetnek...

Persze lehet, hogy ez csak a MoW-okra igaz, és amúgy meg bőven ki van tömve szegény véleményekkel.

Mindenesetre ne haragudj, de ebben a kérdésben inkább neki hiszek, nem neked.
Persze mivel nem tudom konkrétan, hogy ezek itt segítenek-e neki, ezért lehet, hogy nem kéne ilyenekről hápognom. Ezt elismerem.

vinos 2010.11.12. 13:15:17

@petrof: Somló-gay fazonként azt kell mondanom, hogy a Hollóvár és/vagy Somló nem ezen (egyébként nagyon klassz) írás alapján fogja megtalálni a helyét a világ borai között. Somló egy nagyon különleges hely, ami az elmúlt évtizedben újra elkezdett világszínvonalú borokat produkálni. Nem történik más, mint Somló lassan-lassan visszaveszi azt a helyét amit korábban elfoglalt amikor még Tokajnál is híresebb volt. Én személy szerint drukkolok Somlónak, mert jelenleg viszonylag kevés dolgot tudunk itthonról felmutatni ami valóban világszínvonalú (és nemcsak "world famous in Hungary"). Személy szerint nem ezt a bort választottam volna, mert az a nyersesség ami az igen fiatal 2008-as borokban még valóban nyilvánvaló, nagyon szépen simul el, néhány palackban töltött év után. Apropó, viszonylag kevés olyan fehér borunk van (aszu excl.) ami palackban szépen fejlődik és nem amiatt kell aggódni, hogy születéséhez képest nem romlik-e...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.11.12. 13:42:04

Szerintem ezekben a leírásokban a kulcsszó az eredetiség, a különlegesség. Külföldön ezt keresik ugyanis a magyar borban. Nem hiszem, hogy bárki azért venne somlói bort, mert jobbat akar a burgundinál. Mást akar. Innen nézve szerintem ezek reményekre feljogosító kritikák.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.12. 14:40:44

@Szomjas Gödény: Hogy ki mire panaszkodik az más kérdés :) Panaszkodni mindenkinek joga van.

Én meg pontosan tudom, hogy magyar viszonylatban a Hollóvár borok gyakrabban jutnak el nemzetközi, borban jártas fogyasztók és szakértők poharaiba mint sok más egyéb magyar bor.

Most volt a Londoni kóstoló ahol Bodorkós Norbert mutatott be 44 komoly nemzetközi tapasztalat rendelkező, köztük 18 MW borisszának többek között Hollóvár borokat. A Lajos ugyanúgy megkapta a részvevők névsorát mint én. Email van, telefon van, meg lehet kérdezni a résztvevőket.

A Nemes Richárd néhány hete tartott egy bemutatót a Somlón 4-5 Master of Wine gurunak, ha jól tudom ott is ott voltak a Lajos borai.

Júliusban megintcsak a Bodorkós Norbi és Nemes Richard tartott holland sommeliereknek és újságíróknak kóstolót, ahol ugyancsak ott voltak a Hollóvár borok.

Isabelle Legeron a Journey Into Wine epizódjéban ugyancsak foglalkozik a Hollóvárral.

Ráadásul a Lajosnak van egy kereskedője aki ugyancsak rendelkezik nemzetközi kitekintéssel.

Vagyis én úgy gondolom, hogy a legtöbb magyar bortermelő végtelenül örülne ha ennyi nemzetközi szakértő kóstolná a borát :)
Összességében

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.11.12. 21:17:13

szeretnék egyszer annyira "érteni" a borokhoz, hogy azt mondhassam egy világ másik végén készült tételre, hogy "borászatilag elhamarkodott munka". Még ha igaz is ez az adott borra, azért merész ilyet kijelenteni... De ahogy egy ismeretlen ausztrál borászatot sem, úgy én Takács Lajos 2008-as borait sem így írnám le, az biztos.
Vinos és mások is elmondták már, hogy Somló valóban részint még az útja elején áll, s egyedisége az ami a legfőbb varázsa, de jelen esetben szerintem az is beleszólt a jegyzetekbe, hogy alapvetően a fent szereplő borkedvelők nem ehhez a stílushoz vannak szokva (s egy 7-8 pontos fehérbor nyilván az ő olvasatukban nem így néz ki). A somlóinak van alapjáraton egy olyan brutális alapíze (savak, ásványok), amit nyilván egy barrique CH után egy külföldi gyakorlatilag nem is képes értelmezni (ez onnan is egyértelmű számomra, hogy a Kreinbacher boroknak vagy Györgykovács boroknak meg egyértelmű sikere volt). Takács Lajos borai jóval szélsőségesebbek, de aki szereti, annak pont ezért vonzóak a borai (s ezen a ponton válik el az egyetemes pontozás és a kóstolási élmény foka)! Azt is mondhatjuk, hogy kevés bor osztotta meg mostanában ennyire az embereket, rengetegféle véleményt hallani róla. Én ugyan szintén nem adtam egy éve 9 pontot erre a Furmintra, de abban is biztos vagyok, hogy hazai értelmezésben ez egy vsz. megismételhetetlenül sajátos terroirbor, s hazai viszonylatban egy motiváló, értékes borunk, ami sok szép dolgot ígér.

zoli 2010.11.13. 03:43:48

@demisec: sztem meg nem kell mellre szívni ezt az egészet és túlrelativizálni a hozzá- és meg nem értés mikéntjét. Takács Lajos alig néhány év óta borászkodik, próbálkozik máshol látott és máshonnan átemelt szőlészeti/borászati/technológiai elemekkel, amik máshol biztosan működnek, hazai földön még ki kell ismerni/adaptálni kell ezen metódusokat. El kell dönteni, mi az, amit Somló leginkább meg tud mutatni, mi az erőssége. Az egész újkori magyar borászkodás arról szól, hogy a semmiből újra kell definiálnunk önmagunkat, de sztem tuti lépéselőnyben van az, aki gyakorlatliag folytonosságot tud felmutatni működésében, borkészítési folyamataiban a bornak, több generációra visszamenőleg területre lebontva. Én ezért gondolom, hogy GyI tudja a legtöbbet a somlóiságról, ettől függetlenül minden más próbálkozás hozománya ugyanúgy áldásos a borvidék jövőjére nézve az önmeghatározáshoz. A letisztult lényeg úgyis az arányok, fogyaszthatóság, harmónia, az abszolút érték és természetesen a szerethetőségben rejlik, remélhetőleg ebben semmilyen borvidék semmiféle borai nem tudják megzavarni az egyszeri értékelőt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.13. 09:15:16

@zoli: Abban tökéletesen egyetértek veled, hogy a somlói termelők előtt még nagy munka van. Rengeteg évjárat kell ahhoz, hogy felfedezzük a Somlót és meghatározzuk a somlóiasságot.

Szerintem az ami a 90-es években történt a Somló az sötétben tapogatózás volt, manapság már a tudatosabb próbálkozás a jellemző, de akkor is csak próbálkozás.

A valódi somlóiaság keresése majd akkor kezdődhet el, ha lesz több mint néhány olyan termelő akik úgy tudnak jelentős mennyiségben somlói bort termelni úgy hogy semmilyen lényegi technológiai kompromisszumra nem szorulnak.

Ilyen termelő jelenleg nincs a hegyen.

Ha meg akarjuk tudni egy atlétáról, hogy milyen gyorsan fut akkor azt nem úgy tegyük, hogy össze vannak kötve a cipőfűzői, sem pedig úgy, hogy be van kötve a szeme.

európai 2010.11.13. 09:39:53

@BZoltan: Bizony, szóba került a technológiai kompromisszumok témája Takács Lajosnál, főleg néhány 2009-es borát illetően.
Ausztrál szemmel nézve (a technológiai fejlődésnek ebben az országban viszonylag kevés akadálya van), számomra felfoghatatlan hogy egy ilyen lényeges magyar borvidék milyen alapvető problémákkal küzd.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.13. 10:10:27

@európai: Nincs ebben semmi felfoghatatlan.
Mind borvidéki mind termelői szinten az alulfinanszírozottság, a kidolgozott koncepció és pénzügyi tervek teljes hiánya a legjellemzőbb.
A legtöbb helyen kompromisszumok nem az egyes tételekkel kapcsolatban vannak, hanem az egész szőlészeti, borászati kubatúrával, technológiával.

Egy-egy jól sikerült bor, egy-egy nagyszerű tétel nem teremt borvidéket. A termőhely meghatározása, a borvidék tudatos felépítése nem abból áll, hogy felhúzunk néhány pincét, megcsinálunk néhány világrengetően jó bort.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.11.13. 10:12:56

@zoli: amennyire én tudom, nem szívtam mellre semmit. Az általad leírtakkal pedig bizonyára nem csak te vagy tisztában, hanem a termelők (az újabbak) is ugyanúgy szem előtt tartják ezt az útkeresést. Engedelmeddel ÉPP EZÉRT gondolom kicsit vakmerőnek kijelenteni ilyen távolságból, hogy egy adott borász bora elhamarkodott munka lenne. Mindössze ennyi.

zoli 2010.11.13. 11:06:20

@BZoltan: konkrétan milyen kompromisszumokra gondolsz?
Elvárható egyáltalán Somló esetében a jelentős mennyiség?

@demisec: én azt olvasom ki a leírásokból, hogy elsősorban az egyensúly hiányát és a kilógó alkoholt kérik rajta számon, amiből azért nem olyan vakmerő gondolat szőlészeti/borászati tudatosság hiányára következtetni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.13. 11:55:19

@zoli: A jelentős mennyiséget természetesen somlói viszonylatban értem. Sosem csináltam titkot abból, hogy szerintem jelenleg évente úgy 20-25 ezer palack vállalható somlói bor kerül forgalomba. Nyilván lehet vitatkozni, hogy akkor ez most inkább 15 ezer avagy 40 ezer. Tudva, hogy milyen területek vannak elsősorban kereskedelmi célokkal termelő gazdák által művelésben én ezt a számot gyászosan kevésnek tartom.
Szerintem úgy 200-400 ezer palack igazán jó minőségű bort lehetne a jelenlegi bortokszerkezetben is elvárni a Somlótól.

A kompromisszumok sora nagyon hosszú.
A felvásárolt szőlőből való borkészítés például egy kompromisszum, ahogy növényvédelmi gépesítés hiánya is az. A hordókapacitás és a hordók minősége (túl régi vagy túl új) is egy kompromisszum. A gazdaságos termelésre alkalmas támberendezés és ültetvény hiánya is sok helyen kényszerkompromisszum. Az ültetvények hozamának beállítása és a szüret időpontja is sok helyen inkább egy kompromisszum mint tudatos szakmai döntés eredménye. A palackozás időpontja és a palackos érlelést néha a (fentebb említett csekély mennyiség miatt) a piaci nyomás kompromittálja.

Ezek mind-mind olyan témák amik külön-külön is megérdemelnének egy komolyabb beszélgetést, vitát, oknyomozást.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.11.13. 13:00:52

@zoli: én meg azt látom, hogy a somlói furmint gyakorlatilag szűz terep volt a jelenlévők számára, (volt, aki Olaszrizlingnek nézte). Le is van írva: a furmint ízvilága teljesen új volt, ezért(?) volt aki élvezni sem tudta...én az ezt követő pontokra céloztam.
Magas alkohol. Valóban nem alacsony (14), de egyrészt ebben a borban szerintem nem különösebben lóg ki, másrészt ebben az "elkapkodott" borban messze nem annyi, mint pl. a 2007-es boraiban, ahol a 17-et is elérte (s a beltartalom miatt még azokban a borokban sem volt zavaró, nekem). Az egyensúly kérdésével inkább egyet tudok érteni, de számomra ez az egyensúly mégis szebb, mint egyes valóban profi Kreinbacher borokban, ahol egy másik összetevő lóg(ott) ki sokszor szerintem (s amit a posztban többen mégis meggyőzőbbnek mondtak). Persze értem én, hogy jó dolog egy ilyen nemzetközi visszajelzés, de kicsit nehéz kiigazodnom rajta.

európai 2010.11.13. 13:25:18

@demisec: Csak kiegészíteni szeretnék engedelmeddel. Sydneyi klubunkban, lelkesedésemnek köszönhetően, több alkalommal volt már somlói furmint, juhfark, hárslevelű, olaszrizling, tagjaink kóstolták Fekete Béla, Kreinbacher és Györgykovács Imre borait. (Tornait még nem)
Ted barátunk valahogy kihagyta azokat az estéket, és ha jólemlékszem, mindössze három Somlóit kóstolt velünk, ezért is lepődött meg a Hollóváron. Danny és Neville nagyon komoly borokon nevelkedett, ezért bennük kevés a könyörület ha olyan palackkal találkoznak ami nem üti meg számukra a kívánt szintet. Adair, akárcsak én, elfogadta Somlót összes erényével és hibáival együtt. Én 10 éve, évente járok a hegyre, látogatom kedvenc borászataimat, ezért már van egyfajta kialakult véleményem a borvidékről. Természetesen láttam és hallottam egys mást ezidő alatt, hogy mi történik a borvidéken, ráadásul az én, valamennyire külföldi szemszögem, sok esetben más mint azoké akik otthon élnek. Más mércével mérek, mint pld. otthoni legjobb, borklubos barátom, ő is Somló rajongó, de véleményünk sokszor nem egyezik. Nem mondom hogy az én látószögem helyes, de minden esetre más. Sokmindenről lehetne beszélni de én pontosan annyira tartom a távolságot mint a többi kedves hozzászóló.

kifli 2010.11.13. 23:29:44

ez egy igazán gondolatébresztő poszt volt. köszönöm.

kékfrakkos 2010.11.16. 12:45:56

Egy közkedvelt cseh borblogger épp tegnap vett részt egy somlói kóstolón, főként Hollóváros részvétellel. Ódákat zengett a terroir kifejeződéséről, nagyon lelkes volt a Hollóvár borokkal kapcsolatban. Esetleges egyensúlyhiányról semmi emlitést nem tett.
www.jizni-svah.cz/2010/11/pribeh-o-zkapalneni-kopce-somlo.html
A google translate némileg segit megerteni a cikk lenyeget.

alföldimerlot 2010.11.16. 15:38:12

A napokban a véletlen úgy hozta, hogy egy Szepsy Szent Tamás Furmint 2007, egy Homonna Határi Furmint 2007 és egy Demeter Zoltán Lapis Furmint 2008 mellett kóstoltam a Hollóvár Sauvignon Blanc 2008-ast. A csodálatom a 2008-as Hollóvár borok iránt csak fokozódott.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.11.17. 10:43:24

@alföldimerlot: igen erős mezőny! Remélem, írás is születik majd róla!

Cserszegi Óvszeres 2010.11.17. 11:28:18

Szerintem nagyon sokan nem értik ezeket a borokat. Viccesnek találom, amikor kritizálják a borász munkáját és alacsonyabb alkoholért meg közérthetőbb szerkezetért kiáltanak. Aki fél az alkoholtól és a savtól, az igyon inkább agyontechnikázott chardonnay-ket, vagy őszilevet, csak akkor abban meg hol lesz az egyediség? Takács Lajos borai szerintem nehezek és nehezen is érthetők, de kifejezik a termőhelyet és nagyon egyediek.
süti beállítások módosítása